• Štefánikov expert a Štefánikov vševedko - vyhodnotenie

          • Do galérie Štefánikov exert a Štefánikov vševedko boli pridané fotografie.

            Titul Štefánikov expert a Štefánikov vševedko v súťaži o najmúdrejšieho, najtalentovanejšieho a najšikovnejšieho žiaka školy získlali tieto žiačky: 

            Barbora Olekšáková zo 4.B triedy – naj žiačka 1. stupňa

            Michaela Fudalyová z  8.A triedy – naj žiačka 2. stupňa

            Obidve žiačky získali cenu od nášho sponzora BICYKLE KOSTKA – kolobežku a bicykel.

            Blahoželáme

            Ďakujeme veľmi pekne za sponzorské dary a veríme, že touto súťažou žiaci zistili, že vzdelávať sa, súťažiť a nechať preajviť svoj talent sa vždy oplatí. 

            Vedenie školy

             

        • Englishstar - medzinárodná súťaž v anglickom jazyku
          • Englishstar - medzinárodná súťaž v anglickom jazyku

          • Do galérie Englishstar - medzinárodná súťaž v anglickom jazyku boli pridané fotografie.

            A máme tu vyhodnotenie medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku Englishstar.

            ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov, poskytovať učiteľom anglického jazyka materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania.

            Do tejto súťaže sa zapojilo 39 našich žiakov. Najúspešnejšími sa stali tí, ktorí dosiahli v celoslovenskom testovaní viac ako 80%.

            Gregor Pisarčík, 2.A, Lukas Bušovský, 3.A, Tomáš Halčín, 3.A, Barbora Olekšáková, 4.A, Ján Zamkovský, 4.B, Natália Andrášová, 5.A, Paulína Kostková, 5.A, Martin Badžo, 7.B, Leah Dobešová, 8.A, Michaela Fudalyová, 8.A, Mária Čupková, 9.B

             

            Blahoželáme

            Mgr. Belončáková

        • Štefánikov expert a Štefánikov vševedko
          • Štefánikov expert a Štefánikov vševedko

          • POZOR!  POZOR!

            Blíži sa koniec školského roka a s ním aj vyhodnotenie súťaže Štefánikov expert a Štefánikov vševedko.

            Vedomosti sú bohatstvom, ktoré nám nikto nikdy nevezme. Aj naši žiaci to vedia a svojou snahou zbierali body za svoje úspechy, či už vedomostné, výtvarné, spevácke, športové.. 

            Kto je najlepší a získa ceny od nášho sponzora "BICYKLE KOSTKA" sa dozvieme pri odovzdávaní vysvedčení už 28. júna 2019.

            Kto bojoval o prvé miesta na dozviete kliknutím na tento odkaz.

        • GALÉRIA DOBRÁ HRAČKA - školský výlet
          • GALÉRIA DOBRÁ HRAČKA - školský výlet

          • Do galérie GALÉRIA DOBRÁ HRAČKA - školský výlet boli pridané fotografie.

            S našimi prvákmi sme sa vybrali na školský výlet do Tatranskej Lomnice, kde sme navštívili Galériu Dobrá hračka. Výlet sa žiakom veľmi páčil, naučili sa veľa nových vecí, napr. pochopili zmysel a význam dopravných značiek, zahrali si na rôznych hudobných nástrojoch, skladali kostru človeka, ale aj časti brušnej dutiny, umývali umelé zúbky, zahrali sa na hasičov, policajtov, archeológov, opravárov áut, ale aj na kuchárky a módne návrhárky.

            Veľmi zaujímavou a hravou formou sa žiaci zoznámili s prácou dospelých a pochopili  význam jednotlivých povolaní.

            Mgr. Praženicová, Mgr. Andrášová

        • Detská športová olympiáda
          • Detská športová olympiáda

          • Do galérie Detská športová olympiáda boli pridané fotografie.

            Tradičná detská športová olympiáda sa konala aj v tomto školskom roku. Športových aktivít sa zúčastnili naši prváci a predškoláci z materských škôl Spišská Belá a Vojňany. Dočkali sme sa aj krásneho počasia, a tak si deti tento deň užili naplno. Loptové hry, zdolávanie rôznych prekážok a kolobežkovanie priviedlo všetkých na víťazný stupienok. Veď ten kto rád športuje je vždy víťazom.

            Deti sa tešili zo svojich športových výkonov, z diplomov a zlatých čokoládových medailí.

            Poďakovanie patrí všetkým deťom, pani učiteľkám z materských škôl a žiačkam ôsmeho a deviateho ročníka, ktoré pomáhali so športovými disciplínami.

            Mgr. Belončáková, Mgr. Praženicová, Mgr. Andrášová

        • Hradohranie na Spišskom hrade
          • Hradohranie na Spišskom hrade

          • Do galérie Hradohranie na Spišskom hrade boli pridané fotografie.

            Koniec školského roka prináša aj čas výletov. Jeden takýto sme absolvovali aj dňa 13. júna. Navštívili sme Spišský hrad a s ním spojené Hradohranie. Na dolnom nádvorí boli pre našich druhákov prichystané rôzne súťaže. Každá skupinka žiakov si zvolila svoj názov a bojový pokrik. Za každú splnenú úlohu dostali žiaci pečiatku. Za splnené úlohy získali žiaci diplom a sladkú odmenu. Odísť domov sa veru nikomu nechcelo. Počasie nám prialo a tak bol tento výlet krásnym ukončením náročného školského roka.

            Mgr. K. Čížiková

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Do galérie Škola v prírode boli pridané fotografie.

            V tomto školskom roku sme sa so žiakmi 3. ročníka vybrali na Liptov, konkrétne do Bobroveckej doliny, kde sme strávili príjemné chvíle.  Ubytovali sme sa  v krásnom horskom hoteli Mních, ktorý je obklopený lesom a pekným prostredím.  Bohatý animačný program zabezpečil, že deti sa nenudili a užili si športové, vedomostné a rôzne zábavné aktivity. Navštívili sme aj miestny salaš, vybrali sme sa na túru k Bobroveckému vodopádu a porozprávali sme sa s lesníkom o význame lesa, o jeho obyvateľoch, čo lesu škodí a čo prospieva.  

            Týždeň plný zábavy a výletov sme ukončili diskotékou a rozlúčkou s animátormi.  

            Domov sme sa vrátili oddýchnutí a plní zážitkov.

            Mgr. Belončáková

        • Matematický Klokan
          • Matematický Klokan

          • Do galérie Matematický Klokan boli pridané fotografie.

            Vo štvrtok 21. marca sa klokanilo na štyroch kontinentoch na zemeguli. Tradične aj na našej škole M. R. Štefánika, kde sa Klokanka zúčastnili žiaci 1. stupňa.

            Najlepšie výsledky a úspešní riešitelia v tejto súťaži boli v kategórií

            Klokanko 3: Timotej Fudaly (3. B) a Tomáš Halčin ( 3. A).

            Z diplomu Školského šampióna sa v tomto školskom roku opakovane teší Zoran Grivalský zo 4. A triedy.

            Všetkým zúčastneným gratulujeme a prajeme odhodlanie aj do nasledujúcich ročníkov Matematického Klokanka.

             

            Mgr. B. Bieliková a Mgr. D. Sekeráková

        • Vynikajúce 2. miesto na Školských majstrovstvách Slovenska v atletike ZŠ
          • Vynikajúce 2. miesto na Školských majstrovstvách Slovenska v atletike ZŠ

          • Náš žiak Erik Hangurbadžo má veľký talent. Na okresnom kole v atletike v Kežmarku získal 1. miesto v hode kriketovou loptičkou (82 m) a zároveň získal aj 2. miesto v skoku do diaľky. Tým prvým miestom si zabezpečil miestenku na krajské majstrovstvá v Prešove, kde nenašiel svojho konkurenta a hodom 75 m postúpil na Školské majstrovstvá Slovenska v atletike žiakov ZŠ, ktoré sa konali 18.6.2019 na Atletickom štadióne Technickej univerzity v Košiciach.

            Na štarte sa predstavilo 25 súťažiacich. Tak ako aj na okresnom kole, tak aj na celoslovenskom sa súťažilo systémom v dvoch kolách, kde v prvom kole hádzali všetci 25 pretekári tri hody za sebou a najlepší ôsmi postúpili do finále. Vo finále hádzali opäť trikrát. Najlepší hod z prvého kola sa spočítal s tými troma hodmi vo finále a výsledok bol na svete. I napriek tomu, že vo finále hodil najviac zo všetkých (77 m), po sčítaní jednotlivých hodov mu chýbalo pár centimetrov, aby sa stal majstrom Slovenska. Teda víťazstvo  mu uniklo iba o vlások a získal tak krásne a zaslúžené 2. miesto.

            Istú chvíľu to Erika mrzelo, no ešte počas pretekov si uvedomil, že dosiahol svoj najväčší športový úspech, na ktorý bude spomínať snáď celý život. Ďakujeme Erikovi za vzornú a obetavú reprezentáciu školy, pretože to nie je iba jeho úspech, ale aj úspech celej školy, ktorá „si nepamätá“ takýto atletický výsledok. GRATULUJEME!

            PaedDr. Ľudovít Gumulák

        • Osvienčim - exkurzia
          • Osvienčim - exkurzia

          • Do galérie Osvienčim - exkurzia boli pridané fotografie.

            Dňa  11. júna 2019 sa žiaci deviateho a ôsmeho ročníka zúčastnili exkurzie s názvom Po stopách holokaustu. Žiaci navštívili koncentračný tábor v Osvienčime -  Auschwitz a Birkenau, kde sa oboznámili s históriou týchto koncentračných táborov, ako aj s hrôzami, ktoré boli počas druhej svetovej vojny páchané na ľuďoch, ktorí nevyhovovali  vtedajšiemu politickému režimu. Zoznámili sa prostredníctvom lektorov aj s osudmi mnohých ľudí, ktorí boli uväznení v týchto táboroch a tieto hrôzy prežili na vlastnej koži. Prostredníctvom autentických príbehov žiaci pochopili krutosti nacistického režimu Nemecka počas druhej svetovej vojny.

            Mgr. M. Fudalyová

        • Spoznaj svoj región Spiš
          • Spoznaj svoj región Spiš

          • Do galérie Spoznaj svoj región Spiš boli pridané fotografie.

            Dňa 6. júna sa v historických priestoroch v Kaštieli Strážkach konala dejepisná súťaž zameraná na históriu Spiša. Naše žiačky Terézia Navrátilová, Michaela Fudalyová a Simonka Borovská súťažili v piatich kolách, ktoré boli zamerané na poznávanie sakrálnych stavieb, významných osobností, chronológiu historických udalostí a dejiny Spiša od najstarších čias až po súčasnosť. Bonusovou úlohou tohto ročníka bolo prezentovanie ľudových krojov z regiónu Spiš. Naše žiačky predstavili kroj vydatej ženy zo Ždiaru.

            Mgr. M. Fudalyová

        • Navštívili nás sokoliari
          • Navštívili nás sokoliari

          • Do galérie Navštívili nás sokoliari boli pridané fotografie.

            Prvého júna je deň, ktorý patrí predovšetkým deťom. Učitelia na prvom stupni si pripravili pre deti zaujímavý program  a pozvali Sokoliarov majstra Vagana zo Starej Ľubovne. Toto občianske združenie podporuje enviromentálnu výchovu, rozvíja svetové kultúrne tradície a zachováva sokoliarstvo ako staroveké remeslo spojené s aktivitami.

            Pre žiakov si pripravili Workshop s názvom Ako žije les. Sokoliari sa s deťmi porozprávali o lese, čo tam žije, čo tam môžeme nájsť, čo môžeme a zároveň nemôžeme robiť a doniesli si na ukážku aj svoje poklady z lesa. Okrem toho doniesli so sebou aj svojich kamošov – dravce a sovy. Deti sa s nimi zoznámili, dozvedeli sa o ich živote a dokonca sa ich mohli aj dotknúť.

            Deti mali z tohto programu  obrovsky nezabudnuteľný a poučný zážitok.

            Mgr. B. Bielikova

        • Deň detí
          • Deň detí

          • Do galérie Deň detí boli pridané fotografie.

            Občianske združenie Expression si pre žiakov našej školy pripravilo aktivitu s názvom „Náš deň deťom“ v rámci Národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím. Aktivita bola realizovaná v priestoroch našej školy a vo Faceklube v spolupráci s ÚPSVaR Kežmarok, Mestom Spišská Belá, Mestskou políciou Spišská Belá, CPPPaP Kežmarok, OO PZ Spišská Belá a Centrom pre deti a rodiny Spišská Belá. Aktivity boli zamerané pre žiakov druhého stupňa ZŠ. Program v podobe športových a vzdelávacích aktivít bol doplnený o témy ochrany detí pred násilím. Cieľom podujatia bolo priblížiť osoby, ktoré vykonávajú preventívnu činnosť (policajti, psychológovia, preventívni pracovníci a pracovníci ÚPSVaR), a tak vytvoriť medzi sebou prirodzené pozitívne vzťahy, ktoré v prípade výskytu problému môžu napomôcť k riešeniu prípadov násilia u jednotlivcoch a v rodinách.

            Program bol rozdelený na dve oblasti:

            1. osobné, psychologické,
            2. súťažné, zábavné.

            Žiaci boli rozdelení podľa tried a s triednymi učiteľmi absolvovali jednotlivé stanovištia.

            Všetky aktivity boli veľmi pútavé. Žiaci sa zábavnou formou vzdelávali a tak sa dozvedeli veľa o sebe a o svojom okolí, ako reagovať v jednotlivých životných situáciách a kde vyhľadať pomoc v prípade potreby.

            Počas celého dopoludnia sa žiakom venovali odborníci prostredníctvom týchto aktivít:

            Svet v obrazoch – cieľom tejto aktivity bolo nazrieť do vnímania svojho okolia a seba. Identifikovať prípadné problémy vo vnímaní seba, rodiny, triedy či okolia.

            O koho sa môžem oprieť – pri tejto aktivite si mladí ľudia mali  uvedomiť, kto im je v živote najväčšou oporou.

            Mozaika - pohľad na emócie – žiaci premýšľali nad svojimi emóciami, snažili sa definovať konkrétne situácie, ktoré poukazujú na ich prežívanie. Odborníci a triedni učitelia mohli vidieť, ako deti prežívajú základné emócie a v akých situáciách.

            Ako si nenechať ubližovať (diskusia + rady pre nich) - diskusia s mladými ľuďmi na tému násilia, cieľom bolo upozorniť  na skutočnú silu a dať im rady ako sa zachovať v prípade ich ohrozenia.

            Veža šikovnosti (spolupráca) – aktivita, ktorá mala poukázať na potrebnosť tímovej spolupráce.

            Ďalšie zaujímavé a zábavné aktivity - Bungee lano+ štafeta, Čertíci, Bumberballs, Samir a jeho Games.

            Deň detí sme si pripomenuli tak ako sa patrí. Vnímali sme ich, reagovali na ich potreby, emócie a ukázali im, na koho sa môžu obrátiť, ak to budú potrebovať. Veríme, že aktivity a zážitky z nich si budú dlho pamätať, že sa veľa naučili a zároveň dobre zabavili.

            Ďakujme všetkým, ktorí sa do tohto projektu zapojili. Veľké ďakujeme patrí Občianskemu združeniu Expression, ktoré sa venuje mladým ľuďom, pomáha im a snaží sa im ukázať v živote správny smer.

            Vedenie ZŠ