• Zasaď si svoj strom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zasaď si svoj strom.

            Je dôležité viesť deti od malička ku kontaktu s prírodou a v dobe klimatickej krízy opakovať dôležitosť a význam stromov. Prírodovedná gramotnosť vedie deti k poznaniu prírody ako organickej časti životného prostredia a zároveň u detí rozvíja a prehlbuje emocionálny vzťah k poznávacej skutočnosti: lásku k prírode a ochranný vzťah k nej.

            A to je aj naším zámerom. Preto sme sa aj v tomto roku zapojili do 10. ročníka dobročinnej akcie – Zasaď si svoj strom, v spolupráci s mestskými lesmi Spišská Belá. Akcie sa zúčastnili naši deviataci, ktorí vysadili spolu 1000 stromčekov, za čo im patrí veľká vďaka a uznanie.

             

          • Láska kvitne v každom veku

          • V mesiaci máj, ktorý je lásky čas, sme sa zapojili do jarnej výzvy „Láska kvitne v každom veku“. Touto výzvou bolo potešiť srdiečka našich seniorov ručne robenou pohľadnicou, kvetom alebo iným darčekom darovaným z lásky. Boli dve možnosti tejto výzvy, buď vám pridelili zariadenie alebo ste si ho mohli vybrať. Nakoľko sme s Domovom dôchodcov v Poproči už dlhšie v kontakte, vybrali sme si práve ich. Riadili sme sa podľa pokynov výzvy, spoločne s deťmi sme vyrobili vlastnoručne vyrobené pozdravy s motívom ruží a s básničkou, deti poslali sladkosti a pod., darovali sme aj trvalé kvety, ker hrozna, na Deň matiek sme prispeli aj našim kultúrnym programom. Nakoľko je Poproč ďaleko a mali sme tam cestu, všetky darované veci som osobne doručila           do Domova dôchodcov. Pani riaditeľka Mgr. Katarína Harčariková a „naši“ seniori odkazujú: „Ďakujeme krásne za zaslanie programu, už sme si ho spoločne pozreli, popri tom sme rozdali aj pozdravy a sladkosti od detí. Srdečne ďakujeme za Vašu osobnú návštevu, veľmi ste nás potešili a aj kvetinky, ktoré ste nám doniesli už nám zdobia naše priestory a všetci sa z nich vytešujú.“

            Zoznámili sme sa s milými babičkami, pani Editka nám poukazovala ich krásny a útulný domov, hovorila a ukázala jej básnickú tvorbu a na záver nášho stretnutia nám povedala a darovala básničku. Pripojila sa aj pani Marta s recitáciou Ranenej brezy.                                                                                                    

            Touto cestou sa chcem veľmi pekne poďakovať všetkým deťom za vyrobené pozdravy, za darčeky, samozrejme rodičom, vedeniu školy a pani Aničke Kušionovej za darované kvietky.

            Na záver sme sa s každým osobne rozlúčili a popriali všetko dobré. Takýmto spôsobom sme chceli ukázať deťom, že seniorov si treba vážiť, darovať im kúsok lásky, počúvať ich múdre slová a urobiť im radosť.

            Pretože:

            „Nájsť vlastnú radosť v radosti druhého, to je tajomstvo šťastia.“  

             

            PhDr. Petra Džerengová

          • POZNÁME TVORCOV NAJLEPŠÍCH HIER

          • Festival energie nebol len o získavaní informácií, ale aj o preukázaní zručností a kreativity. Ak si spomínate, počas 105 minút mali triedne kolektívy vytvoriť zo získaných informácií spoločenskú hru. Odborná porota bola veľmi milo prekvapená úrovňou vyhotovených hier. Dva týždne sa jej členovia hrali a hrali a nakoniec rozhodla takto:

            1. miesto - 6.B - Koleso energie

            2. miesto - 6.A - Energická cesta

            3. miesto - 7.A - Energyland

            3. miesto - 9.B - Energia hrou

            Cena poroty - 8.A - Lockheed

            Ďakujem triednym učiteľom za spoluprácu, žiakom za kreativitu a víťazom srdečne blahoželáme. 

          • S turistickým krúžkom na Šarpanci

          • Dnes bolo nádherné počasie a my, turistickí jedinci, sme poobede vyrazili autobusom na Šarpanec. Tam sme navštívili novovybudovanú učebňu lesnej pedagogiky, posilnili sme sa olovrantom a začali šliapať po svojich až do Spišskej Belej. Mobilná aplikácia nám ukázala, že sme prešli 13 tisíc krokov. Sme spokojní, že sme prežili poobedie v prírode a spoznali okolie Spišskej Belej. Ďakujeme pánovi Pisarčíkovi za výklad a sprevádzanie. :-).

            Katarína Čížiková

          • Školský e-shop znovu otvorený!

          • Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu. Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia plnú mikín, tričiek, ruksakov, čapíc a ďalších kúskov so školským logom, o ktorom ste sami rozhodli svojím hlasovaním. 

            E-shop je znovu otvorený a tentokrát s nižšími cenami pri väčšine produktov! Ponuku nájdete na tomto linku: https://www.kraloveskoly.cz/zsstefsbela/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 27.5.   

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)


            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy

          • Noc v škole

          • Z piatka na sobotu sa turistický krúžok z 8. B rozhodol bivakovať v škole. Na začiatku sme si povedali pravidlá o bezpečnosti a všeobecné zásady pri stanovaní. Určovali sme svetové strany a hľadali smery svojho domova. Riešili sme situáciu, čo robiť, keby sme sa stratili, ako nájsť cestu domov.

            Po presune do telocvične začali pohybové hry. Po diskotéke a večierke nastali rozhovory, ktoré nemali konca kraja. Noc prebehla rýchlo a tak ráno sme opustili školu s tým, že nabudúce už budeme stanovať von. Aj takto jednoducho sa dá hravou formou budovať kolektív. Nazbierané skúsenosti a zážitky z nás robia o trochu zrelších turistov. Už teraz sa tešíme na ďalšie aktivity krúžku.

            PaedDr.Marta Vlachová 

          • Plavecký výcvik

          • V mesiacoch apríl a máj žiaci 3.A a 3.B triedy postupne absolvovali základný plavecký výcvik. Cieľom tohto výcviku bolo eliminovať strach z vody, naučiť plávať všetkých zúčastnených, prípadne zdokonaliť  už čiastočné plavecké schopnosti žiakov. Všetci si užili chvíle plné zábavy a smiechu, no i trošku strachu. Každý deň na žiakov čakali rôzne vodné aktivity s vodnými pomôckami, súťaže v plávaní, ako aj hry na potápanie, nácvik prvej pomoci i zobliekanie sa vo vode. Mokré vysvedčenie si za svoju snahu a usilovnosť zaslúžili všetci.

            Ďakujeme centru Aquabela za možnosť realizovať plavecký výcvik v domácom prostredí, za celú organizáciu a bezproblémový priebeh. 

          • Pre najlepšiu mamičku

          • V minulom školskom roku sa naša trieda 1. A, terajšia 2. A zapojila do súťaže vydavateľstva SPN Mladé letá – Bratislava. Pri príležitosti Dňa matiek sme vymysleli a napísali básničku pre mamičky.

            Pred pár dňami vyšla zbierka básničiek Pre najlepšiu mamičku, kde je uvedených vyše 600 básničiek z celého Slovenska z rôznych materských a základných škôl. Na tejto publikácii sa podieľala aj naša trieda 2. A.                                 

            Publikácia je pomôckou aj inšpiráciou na programy a rôzne besiedky ku Dňu matiek, ale aj skvelým darčekom pre všetky mamky. Sme veľmi radi, že sme mohli byť súčasťou tejto krásnej knižnej publikácie.

            Knižnú publikáciu si môžete objednať na uvedenom linku: https://www.mladeleta.sk/pre-najlepsiu-mamicku

            PhDr. Petra Džerengová a žiaci z 2. A

          • Planéta proti plastom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Planéta proti plastom.

            Na Deň Zeme v "Bachledke" sme sa veľmi tešili. Počasie nám nevyšlo, a tak sa termín preložil. 6. mája sme netrpezlivo čakali na príchod autobusu, ktorý nás ôsmakov z "Áčky a Béčky" doviezol do strediska. Kabínová lanovka nás rýchlo vyviezla na hrebeň Bachledovej doliny. Nádherný výhľad a panoráma Belianských Tatier nás nesmierne uchvátil. HAVRAN, HLÚPY, ŽDIARSKÁ VIDLA , BUJAČÍ VRCH, SKALNÉ VRÁTA a PREDNÉ JATKY sa pyšne na nás priamo pozerali. Popradská kotlina, časť domov z Lendaku a Spišská Belá, panoráma Levočských vrchov, rozhľadňa MARČULÍNA, Spišská Magura a TRI KORUNY. To všetko nás vťahovalo do nádherných výhľadov našej krásnej krajiny.

            No dnes sme tu prišli s viacerými školami prispieť svojou prácou a zapojiť sa tak k nádhernej akcii s názvom "PLANÉTA PROTI PLASTOM"! 

            Po nádherných slovách o našej Zemi a plastoch sme sa rozdelili do pracpvných skupín. Jedni sadili stromčeky, iní čistili okolie od odpadkov. Po práci sa nám všetkým ušiel výborný obed. Vstupom na ihrisko Kráľovstvo lesa sme si užili zaujímavé atrakcie. Skúmali sme stopy zvierat, určovali vetvičky a semená stromov, dokonca videli vzácne operence. Čas rýchlo plynul a po čaji a sladkej maškrte sme sa lanovkou zviezli dole, kde na nás už čakal autobus. Ani sme si nestihli porozprávať zážitky a už sme vystupovali. Odmenou za našu prácu bol darček pre každého účastníka v podobe vstupenky na Chodník korunami stromov.

            Ďakujeme organizátorom za možnosť zúčastniť sa tejto akcie. Až časom si uvedomíme, čo sme naozaj zažili.

            Pedagogický dozor: Mgr. Milan Varjan, Mgr. Adela Slabá, PaedDr. Marta Vlachová  

             

          • Výtvarná súťaž „Hasiči očami detí“

          • Dňa 5. mája sa v našom meste konala slávnosť sv. Floriána – patróna hasičov. Dobrovoľný hasičský zbor si pre deti a pre širokú verejnosť pripravil ukážku vyslobodzovania a následného hasenie horiaceho auta, ukážku poslušnosti psíka určeného na vyhľadávanie nezvestných osôb, výstavu hasičských autíčok, súťaž o najkrajšie hasičské autíčko.

            Priestory mestského úradu zdobili výtvarné práce žiakov ZŠ a MŠ mesta, ktorí sa zapojili do výtvarnej súťaže „Hasiči očami detí“. Nemohli chýbať ani práce našich žiakov. Celkovo sa zapojilo 57 žiakov školy.

            Krásne 1. miesto získal žiak 9.A triedy Oliver Tobiáš Nemeš a na 3. mieste sa umiestnila žiačka 1.A triedy Dorota Matavová.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili a reprezentovali našu školu.

          • POĎAKOVANIE

          • Vážení rodičia,

            ďakujeme Vám za spoluprácu pri riešení nečakanej krízovej situácie. Do školy sa deti vrátia na riadne vyučovanie vo štvrtok 9.5.2024.

            Vedenie školy

          • Srdcia v pohybe

          • Prvý ročník "Srdcia v pohybe" bol úžasným dôkazom toho, čo dokáže jednota, solidarita a odhodlanie. A teraz je čas pokračovať v tomto nádhernom príbehu! Pridajte sa k nám a zažite silu komunity, ktorá sa zjednotila pre dobrú vec.  Videli sme neuveriteľné výkony od najmenších až po tých najskúsenejších, a veríme, že tento rok tomu nebude inak.

            Tešíme sa na vás a na nové príbehy, ktoré spolu napíšeme. Nezabudnite si poznačiť dátum 15.6.2024! Pobeží sa aj za žiakov našej školy! 

          • Ďalší kôš v škole!

          • Naša škola sa zapojila do zberu použitých zubných kefiek. Podarilo sa nám získať v poradí už 3. kôš! To znamená, že sme spolu vyzbierali už 300 zubných kefiek! Ďakujeme všetkým, ktorí pravidelne nosievajú zubné kefky do školy a nevhadzujú ich do obyčajného smetného koša.

            Ako sa zapojíte aj Vy? Jednoducho. V každej budove našej školy sú umiestnené biele a žlté škatule na kefky. Zbierame kefky Curaprox, ale aj iné. Prosíme, aby ste ich správne vhadzovali. Každá škatuľa je označená. Za vyzbierané kefky dostane naša škola koše na triedenie odpadu. 

            Zapojte sa a urobte s nami Slovensko zelenšou krajinou. :)

             

            Katarína Čížiková

          • Súťaž o naj selfie - vyhodnotenie

          • Pri príležitosti svetového Dňa Zeme sme vyhlásili fotosúťaž o naj selfie.

            Cieľom súťaže bolo poukázať na to, akými rôznymi činmi, aktivitami, rozhodnutiami vieme aj my, bežní ľudia, prispieť k ochrane našej planéty Zem. Pretože zelená budúcnosť je prosperujúca budúcnosť.

             

            V kategórii jednotlivcov je umiestnenie takéto:

            1. miesto Jožko Silvester Kušion
            2. miesto Laura a Maroško Richteroví
            3. miesto Matias Kasenčák

             

            V kategórii kolektívov je umiestnenie takéto:

            1. miesto 3.A
            2. miesto 8.B
            3. miesto 5.B a 8.A

            Všetkým výhercom blahoželáme!

             

          • Naše výrobky zo školskej dielne

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Naše výrobky zo školskej dielne.

            Naši šiestaci sa v dielni určite nenudia. Kúsok dreva a jednoduché náradie: pílka, rašpľa, brúsny papier a dobrý nápad. Po vysvetlení základov upínania, rezania a rašpľovania vznikal výrobok.

            Chlapci vyrábali denko na krájanie slaninky a tabuľku na uvítanie do domu.

            Dievčatá vešiak na drobnosti či jednoduchý ozdobný lopárik. Postup a technika boli rovnaké. 

            Zanietená práca a radosť z úspechu prvého výrobku. Dievčatá svoj výrobok vkusne dotvorili povrchovou úpravou. No posúďte sami. Hodiny techniky sú zabavné a ešte môžu niekoho potešiť ako darček.

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Zapájanie elektrických obvodov na hodinách techniky

          • Dnes technika napreduje míľovými krokmi. Aj na technike si deviataci skúšali zapájanie elektrických obvodov pomocou stavebníc. Na obrázku sa nachádza zapojený systém. Žiak si sám krok za krokom skúša zapojiť rôzne možnosti. Výsledok bol vždy prekvapivý. Svetelný či zvukový efekt, výstrel pružiny do  priestoru a iné variácie. Zručnosť, vnímavosť, predstavivosť, bystrosť, predpoklad, to všetko musí žiak pri práci so stavebnicu zvládnuť. Aj takto sa jednoduchou stavebnicu pripravujú hlavne technicky zameraní žiaci na svoju novú strednú školu. Všetkým prajeme ten správny výber budúceho povolania.

            PaedDr. Marta Vlachová 

          • Pripomíname si 105. výročie tragickej smrti M. R. Štefánika

          • Pri tejto príležitosti sme si deň pred týmto výročím uctili pamiatku tragickej smrti M. R. Štefánika. Poslanie a význam veľkosti M. R. Štefánika pre náš národ vyslovil vo svojom krátkom príhovore riaditeľ školy PaedDr. Ľudovít Gumulák, ktorý následne položil veniec k pamätníku M. R. Štefánika.

            Ďakujeme všetkým prítomným pedagógom a žiakom našej školy, ktorí sa zúčastnili tohto pietneho aktu.

            Sme hrdí, že práve naša škola nesie meno Milana Rastislava Štefánika...

            Za necelých 39 rokov stihol Milan Rastislav Štefánik prežiť niekoľko plnohodnotných životov. Stal sa významným astronómom, cestovateľom, vojenským pilotom, francúzskym generálom, ale predovšetkým spoluzakladateľom prvého československého štátu. Svoje etické a mravné krédo i lásku k svojmu národu zhrnul do troch slov, „veriť – milovať – pracovať“.

            Na Slovensku si 4.5.2024 pripomíname 105. výročie tragického úmrtia jednej z najvýznamnejších osobností novodobých dejín a osobnosť svetového formátu – Milana Rastislava Štefánika.

            Uznávaný astronóm, vedec, politik, diplomat, generál francúzskej armády a spoluzakladateľ československého štátu. Trval na československej jednote vzhľadom na vtedajšiu situáciu Slovákov v Uhorsku a na vojnové ciele veľmocí. Štefánik vďaka svojmu spoločenskému vplyvu mal najväčšiu zásluhu na formovaní československého zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Z postu francúzskeho generála a neskoršieho československého ministra vojny reorganizoval československé jednotky na Sibíri.

            Dosiahol výnimočné výsledky vo všetkých oblastiach, ktorým sa venoval. Za svoj krátky život urobil veľa pre Slovensko a Slovákov. Tragicky zahynul pri leteckej havárii 4. mája 1919 v Ivanke pri Bratislave pri návrate do vlasti.

            V Pamätnej izbe M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji nájdete mnohé útržky z jeho neuveriteľného života.

            Havária lietadla sa precízne nevyšetrila a úplne nevysvetlila. Po roku 1920 začal pribúdať počet pamätníkov M. R. Štefánika doma i vo svete. Na Slovensku ich máme približne 80 a vo svete okolo 30 sôch. Okrem pomníkov, pamätníkov a pamätných tabúľ jeho meno nesú kultúrne stánky,  školy,  námestia, ulice, parky. Je priblížený v literárnych, filmových a hudobných dielach; jeho podobizeň je nielen na obrazoch, ale aj na známkach, medailách, bankovkách, odznakoch.

             

            Citáty M. R. Štefánika:

            “Veriť, milovať, pracovať.”

            “Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem.”

            “Kto si myslí, že mu slobodu druhí vybojujú, ten jej nie je hoden.”

            “Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.”

            “Prekážky treba rozbiť, a nie sa im poddávať.”

            “Pre ľudí pevného predsavzatia a vytrvalosti niet nemožnosti.”

            “Dokiaľ dýcham, dúfam.

            Národu sa nedáva, len žobrákovi, národu sa treba obetovať.”