• Kreativita nepozná hranice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kreativita nepozná hranice.

            Jesenná výzdoba by u vás doma určite nemala chýbať. Jeseň je predsa čarovné obdobie. Hoci sa príroda pripravuje na zimný spánok, príroda hýri všetkými farbami. Zelená sa mieša s hnedou, žltou a červenou. Žiaci, vychovávateľky a učitelia našej školy to zvládli tiež. Veď posúďte sami...

          • IMATRIKULÁCIA prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácia prvákov.

            My sme smelí prváci, múdre hlávky máme.
            S písmenkami, číslami do boja sa dáme.
            Čítania sa nebojíme, s počtami si poradíme,
            všetko sa nám podarí, keď si zaspievame.“


            Milou tradíciou sa na našej škole stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia za „veľkých" žiakov, čiže imatrikulácia, ktorá sa uskutočnila v kinosále mesta v piatok 21.10.2022.

            Svoj príhovor k prváčikom predniesol riaditeľ školy PaedDr. Ľudovít Gumulák, na ktorého neskôr nadviazala a prihovorila sa aj viceprimátorka mesta Mgr. Marta Britaňáková.
            Svoju šikovnosť a múdrosť  predviedli naši prváčikovia v krátkom programe a následne zložili sľub prváka, ktorým sa oficiálne zapísali do veľkej školskej rodiny  ZŠ M. R. Štefánika.  Princ s princeznou ich veľkou kúzelnou ceruzkou pasovali  za prvákov a odovzdali každému žiakovi „Pasovaciu“ listinu sladký darček.

            O spestrenie programu sa postarali starší žiaci školy, ktorí predviedli hudobno-tanečné vystúpenia, ktoré pobavili nielen našich prváčikov, ale všetkých prítomných. Ďakujeme hosťom, rodičom, starým rodičom, priateľom školy za účasť, za prejavenú dôveru a tešíme sa na vzájomnú spoluprácu.

            Poďakovanie patrí aj pani učiteľke Mgr. Beáte Gotzmannovej, ktorá celú akciu pripravila, našim žiakom a všetkým tým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave a organizácii programu.
             

            Veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole, milí prváci!

          • Medzinárodný deň stromov

          • Myšlienka osláv vznikla už v 19. storočí v Amerike a postupne sa rozšírila do celého sveta. V strednej Európe je to 20. október, kedy si pripomíname význam stromov pre život. 

            Vo štvrtok 20.10.2022 pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov sme síce žiaden stromček nezasadili, ale tento deň sme si na hodine matematiky pripomenuli stromovým počítaním.

            Vedeli ste, že:

            •  Slovensko patrí medzi najlesnatejšie krajiny v Európe,
            •  každý zasadený strom dokáže absorbovať 2 tony CO₂,
            •  na výrobu 1 tony papiera je potrebných približne 17 dospelých stromov?

            Nepreháňame, ak povieme, že bez stromov by sme neprežili. Ľudstvu pomáhajú tak, ako žiadna iná rastlina. 

            M. Gurková a žiaci 3.A triedy

          • Šarkaniáda

          • Posledné teplé slnečné lúče vylákali žiakov I.B a II.B do prírody. Deti si priniesli pestrofarebných šarkanov a púšťali si ich. Vietor dvíhal šarkanov do výšky a deti šantili, bežali a tešili sa ako sa im darí. Šarkanov si požičiavali a aj keď niektoré nechceli lietať, deti neúnavne skúšali šťastie. Priestor využili na hru a zábavu, nabrali tak nové sily do ďalších školských povinností.

             

          • 21. október – Svetový deň jablka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 21. október – Svetový deň jablka.

            21. október bol vyhlásený za Svetový deň jablka. Je inšpirovaný britským Apple Day, ktorý sa oslavuje od roku 1991. Tento deň je významný každoročnou oslavou jabĺk a sadov. Poukazuje  na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržiavanie ich prínosu pre miestne bohatstvo.

            Stačí iba jedno jablko denne, aby sme boli zdraví a prináša veľa benefitov. Napríklad podporuje naše trávenie, obsahuje vitamín C, je vhodný aj pre diabetikov či prospieva nášmu srdcu.

            Tento deň sa niesol vôňou chutných jabĺk. Na detí čakal kopec aktivít a zábavy, ale aj učenia sa. Cieľom bolo podporiť u detí hravou formou konzumáciu jabĺk, aby sa na toto zdravé ovocie nezabudlo. Žiaci sa dozvedeli o význame jablka pre naše zdravie, vypracovali si pracovné listy z matematiky a slovenského jazyka hravou formou, vymaľovali si jabĺčka, kde prejavili vlastnú fantáziu a zaujímavé podoby jabĺčok. Na záver nechýbala obľúbená pieseň Červené jabĺčko, ktorú sme si spoločne zanôtili.

            Nezabudnite: „Každý deň  jablko, od lekára ďaleko“.  

             

            PhDr. Petra Džerengová a žiaci 1.A 

            Mgr. Beáta Gotzmannová a žiaci  4.A 

            Asistentka u. Mgr. Katarína Svitanová


             

          • Úspech našich žiakov na okresnom kole v stolnom tenise

          • 21. októbra sa naši žiaci Tomáš Šleboda, Richard Tomas a Dávid Kovalčík zúčastnili okresného kola v stolnom tenise v Sp. St. Vsi.

            Turnaja sa zúčastnilo spolu 12 družstiev, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Po veľmi náročnom "boji" v skupine sa nám podarilo získať krásne 3. miesto.

            Zápasy v skupine: 

            ZŠ M. R.Štefánika - ZŠ Huncovce   3:0

            ZŠ Grundschule Kežmarok - ZŠ M. R.Štefánika   1:3

            ZŠ Nižná brána Kežmarok - ZŠ M. R.Štefánika   3:1

            ZŠ M. R.Štefánika - ZŠ s MŠ sv. Kríža Kežmarok   3:1

            ZŠ Vrbov - ZŠ M. R.Štefánika   0:3

            Semifinále:

            ZŠ Toporec - ZŠ M. R.Štefánika   3:1

            ZŠ Nižná brána Kežmarok - ZŠ Sp. Hanušovce   3:1

            O 3. miesto:

            ZŠ M. R.Štefánika - ZŠ Sp. Hanušovce   3:1

            Finále:

            ZŠ Nižná brána Kežmarok - ZŠ Toporec   1:3

             

            Našim chlapcom ďakujeme za reprezentáciu a šírenie dobrého mena našej školy.

             

          • Súťaž v príprave šalátu

          • Šaláty a nátierky, samé dobré veci. Ak sa chceme pripraviť na kamarátske pohostenie niečo treba pripraviť. Aj v našom veku to ide jedna radosť. Najprv nápad, potom príprava a hurá na to! Tu sú naše inspirácie na chutné a nápadité šaláty: zemiakový, parížsky, mrkvovo-jablkový, ovocný, vajíčkový. Z nátierok dominovala cesnaková, vajíčková, tuniaková, rybacia, tvarohová. Chlapci volili pikantnejšiu chuť. Nešetrili cesnakom. Každá mala neopakovateľnú výbornú chuť. Prázdne taniere toho boli svedkom. Už sa tešíme na dobroty vytvorené našou rukou. Od dnes sa nebojím niečo vytvoriť sám.

            Víťazkou v príprave šalátov sa stala Sára Kačurová. Gratulujeme.

          • Taška...

          • TAŠKA, aká banálna vec. Poteší pri nákupe, ukladaní a nosení čohokoľvek. Ak si ju vyrobíš sám, má vyššiu cenu. Od dnes si odnesiem veci vo vlastnoručne vyrobenej taške. K výrobe stačí staré tričko a nožnice. Na hodine Techniky sme si takúto vyrobili. Čo vy na to? Posúďte sami. Ak budeš chcieť, poradím ti, ako na to. Stačí chuť vyskúšať niečo nové.

          • Október - MESIAC úcty k starším

          • Mesiac október je vyhlásený za MESIAC úcty ku starším. Úcta k človeku je dôležitá a nielen v tomto mesiaci. Naši starí rodičia potrebujú našu pozornosť. Skúsme viesť naše deti k tomu, aby poznali svojich starých rodičov, vážili si ich a pomáhali im. Na našich starých rodičoch si každý rok pripomíname, aké je vzácne, keď sa niekto dožije vyššieho veku a prežije pekný život. Naše deti si uvedomujú, že v babke a dedkovi majú poklad. Uvedomujú si, že malým darčekom môžu potešiť a spríjemniť deň svojim najbližším.

            Aj tento rok sme si spoločne na hodinách v 3.A, 3.B, 4.A, 4.B takýto darček pripravili. Veríme, že darček starých rodičov poteší!

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Hovorme o jedle v 8.B a v 6.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle v 8.B a v 6.A.

            Aj druhý stupeň sa s vervou zapojil do projektu Hovorme o jedle. So žiakmi 8.B sme si vytvorili aktivitu na tému: Odkiaľ k nám jedlo prichádza?

            Spoločne sme si vytvorili mapu sveta podľa predlohy našej školskej mapy. Následne sme žiakom prezentovali rôzne potraviny.

            Môžeme tieto potraviny dopestovať aj na Slovensku? Odkiaľ k nám, podľa vás, cestujú tieto potraviny? Koľko kilometrov prejdú?

            Žiaci k jednotlivým potravinám priradzovali miesto ich pôvodu. Pomohli sme im ako v televíznej relácii Milujem Slovensko. Postupne sme im prihadzovali písmenká jednotlivých krajín, pokiaľ ich neuhádli. Krajinu napokon mali ukázať na vytvorenej mape a obrázok danej potraviny na ňu pripevniť.

            Touto aktivitou sme sa naučili ako a odkiaľ k nám potraviny cestujú, diskutovali sme o tom, či je vhodnejšie kupovať si produkty, ktoré pestujeme alebo vyrábame na Slovensku alebo tie, ktoré sa dovážajú a prečo.

            Zapamätáme si, že je dôležité neplytvať jedlom, keď vieme, akou dlhou cestou musí prejsť, aby sa k nám vôbec dostalo. Zhodli sme sa, že odteraz budeme viac dávať pozor na pôvod a vyberať slovenské potraviny.

             

            6.A triede sme sa zamerali na tému: Jedz a hýb sa. Žiakom sme najskôr na stôl prestreli rôzne druhy potravín. Ovocie, zeleninu, chlieb, kofolu, čokoládovú tyčinku a podobne. Ich úlohou bolo vybrať si, na čo majú chuť. Malo to však háčik. Danú potravinu mohli zjesť, ale museli vyprodukovať toľko pohybu, aby ju hneď aj „spálili“.

            Tí žiaci, ktorí si vybrali nezdravé potraviny to mali náročnejšie, naopak tí, ktorí si vybrali zdravé potraviny, si svoje maškrty mohli zjesť oveľa skôr.

            Napokon sme si so žiakmi vysvetlili, že je dôležité jesť najmä zdravé potraviny a mať dostatok pohybu, aby sme predchádzali nadváhe, či rôznym chorobám spojeným s priveľkou konzumáciou nezdravých potravín.

            Zapamätáme si, že je preto lepšie vyberať si zdravé potraviny, ktoré majú menej kalórií a sú nášmu zdraviu prospešné.

            So žiakmi sme si spoločne vypracovali plagát, na ktorý sme pripevnili jednotlivé potraviny, počet ich kalórií a množstvo pohybu, ktorý museli vyprodukovať, aby ich spálili. Plagát sme vyvesili v triede, aby ho mali stále na očiach.

            Mgr. Adela Slabá

          • Návšteva Pôjdu

          • Aj naši žiaci druhých ročníkov boli tento týždeň súčasťou aktivít Vzdelávacieho centra Pôjd, ktoré tento rok vzniklo nad Face Clubom. Okrem toho, že spoznali úplne nové prostredie, spoznali o čosi viac aj seba navzájom. Cieľom krátkeho dvojhodinového stretnutia bolo naše druhácke kolektívy viac prepojiť. Prostredníctvom teambuildingových aktivít použitím vlny vytvorili triednu sieť, ktorá ich navzájom poprepájala. Cez hru ľudské bingo spoznali, kto má čo rád a nakoniec spolu s pani učiteľkou splnili výzvu ,,Mission impossible", ktorá ich prinútila ešte viac spolupracovať a navzájom sa počúvať.

            Za Pôjd Miriam Zoričáková

          • Hovorme o jedle

          • ​​​Zdravie nie je všetkým, ale bez zdravia je všetko ničím.“ —  Arthur Schopenhauer, nemecký filozof 1788 - 1860

            Každoročne sa naša škola zapája do projektu Hovorme o jedle. Nebolo tomu inak ani tentoraz. Cieľom tohto projektu je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť žiakov pri budovaní zdravého životného štýlu a nabádať ich k vhodnému výberu potravín.

            Pani učiteľka Halčinová a žiaci 1.B triedy spoznávali zvieratá, ovocie, jeho význam a z ovocia vytvárali obrázky rôznych zvierat.

            Žiaci 1.A, 1.C a 4.B triedy spolu s pani učiteľkami Džerengovou, Čekovskou a Gotzmannovou už tradične zdobili tekvice. Okrem toho pani učiteľka Džerengová spoločne so žiakmi z 1. A triedy si upiekli zdravú a chutnú maškrtu – špaldové palacinky. Postupné zavádzanie zdravších alternatív je cesta za zdravým stravovaním. Nahradili bielu múku špaldovou, biely cukor trstinovým cukrom, klasický olej vymenili za kokosový. Žiaci si palacinky  naplnili a vyzdobili podľa svojej chuti a nechýbalo ani zdravé ovocie - maliny, banány, čučoriedky. Žiakom zdravé palacinky chutili o čom svedčili prázdne tanieriky.

            Žiaci 4.A triedy si doniesli na hodinu výtvarnej výchovy rôzne ovocie a zeleninu, obilniny, mliečne výrobky, pečivo a pod vedením pani učiteľky Lešundákovej vytvárali nápadité výtvarné práce.

            Žiaci 2.B triedy spolu s pani učiteľkou Sekerákovou so zatvorenými očami spoznávali rôzne druhy ovocia -  medziiným aj pomelo.

            Pod vedením pani učiteľky Čížikovej sa žiaci 2.A triedy zahrali na chemikov a čítali zloženie jednotlivých nápojov a odmeriavali dávku cukru v nich obsiahnutú. Dozvedeli sa, že napr. jeden džús, ktorý žiaci bežne do školy nosievajú,  môže obsahovať až 7 kociek cukru. Veľmi ich potešil fakt, že vo svojich fľaškách mali prevažne vodu, čaj či vodu so sirupom.

            Veríme, že takto obohatený týždeň bol prínosom a spestrením vyučovacích hodín a žiaci si prehĺbili poznatky o vyváženosti jednotlivých potravín v našom jedálničku.

            Radi by sme sa poďakovali rodičom za ich spoluprácu pri realizácii aktivít. ĎAKUJEME :)

          • Zapojili sme sa do medzinárodného vzdelávacieho programu GLOBE

          • GLOBE (Global Learning and Observation to Benefit the Environment) je medzinárodný vzdelávací program, v ktorom žiaci skúmajú prírodu a aktívne zlepšujú životné prostredie v okolí svojej školy. Globálne vyučovanie a bádanie k podpore životného prostredia využíva osvedčené metódy bádateľsky orientovaného vyučovania.

            Žiaci trénujú výskumné zručnosti, ktoré využívajú pri realizácii vlastných terénnych bádateľských projektov. Svoje výstupy zdieľajú v medzinárodnej databáze na www.globe.gov, kde sú k dispozícii účastníkom programu GLOBE z celého sveta.

            Je to výnimočná príležitosť byť súčasťou projektu slovensko-nórskej spolupráce na ochranu mokradí a zmierňovanie dopadov klimatickej zmeny. V našom okolí sa zachovali jedinečné mokrade – rašeliniská, ktoré skrývajú vzácne druhy rastlín a živočíchov. Slovenskí vedci spolu s odborníkmi z Nórska budú počas 3 rokov rašeliniská aktívne skúmať a aj realizovať opatrenia na ich ochranu. Naši žiaci budú pri tom. Budú spoznávať mokrade, ich tajomstvá a napomáhať ochrane prírodného bohatstva v našom regióne.

            Projekt Ekohydrologická obnova rašelinísk v Karpatoch je zameraný na obnovu mokradí na 12 lokalitách po celom Slovensku. Jedna z týchto lokalít je práve neďaleko nás. Naším cieľom je priblížiť význam mokradí, umožniť žiakom spoznať prácu vedcov a zapojiť sa do aktivít na ochranu.

            Škola vďaka tomuto projektu získa okrem vedomostí a skúseností s ochranou prírody aj:

            • nápady, inšpirácie a aktivity pre zážitkové učenie vonku a bádateľsky orientovanú výučbu,

            • sadu pomôcok na realizáciu bádateľských a zážitkových aktivít,

            • metodické materiály k téme klimatická zmena a ochrana rašelinísk,

            • odborné školenie učiteľov v téme klimatická zmena a ochrana rašelinísk,

            • zaradenie školy do medzinárodného programu GLOBE www.globeslovakia.sk od školského roka 2022/23.

            Ďakujeme pani učiteľkám Ing. Ľudmile BrinckovejIng. Antónii Pazerovej za ich ochotu a spoluprácu pri riadení tohto projektu, vďaka ktorému si naši žiaci budú čím ďalej tým viac uvedomovať, aké krásne prírodné bohatstvo je okolo nás.

          • NAJ tekvica...

          • Veľké, stredné, ale aj menšie plody tekvíc zaberajú na jeseň popredné miesto takmer v každej záhrade. Už zďaleka žiaria veselými jesennými farbami od zelenej cez žltú až po oranžovú.

            Dňa 10. októbra sa pre žiakov 1.A, 1.C a 4.B triedy  konala kreatívna súťaž vo vyrezávaní, či inak dotvorení tekvíc. Tekvice dostali iný šat a vďaka originalite a nápaditosti našich žiakov a taktiež za pomoci rodičov sa zmenili na nepoznanie, od rozprávkových hrdinov, po strašidelné výtvory.  Porota mala nesmierne náročnú úlohu vybrať tri najkrajšie tekvice a oceniť ich zhotoviteľov.

            Na prvom mieste sa umiestnila tekvička Jozefa Silvestra Kušiona z 1. A triedy, na druhom mieste Melánie Krempaskej z 1. A triedy a na treťom mieste tekvička Dominika Brežinu zo 4. B triedy.

            Sladkou odmenou však boli odmenení všetci žiaci zapojení do súťaže. Z tekvíc sme si vytvorili krásnu výstavku, ktorá zdobí interiér našej školy.

            Súťaž a výstavka ukázala, že máme šikovných a snaživých žiakov, ale taktiež rodičov ktorým nechýba kreativita, fantázia a chuť súťažiť. Ďakujeme.

            Mgr. Beáta Gotzmannová

          • Nový život pre použité zubné kefky

          • Naša škola sa zapojila do zberu použitých zubných kefiek.

            Prečo? Ak aj zubnú kefku správne hodíte do kontajnera na plast, skončí väčšinou na skládke, kde sa bude rozkladať stovky rokov. Kefky sú totiž väčšinou z viacerých druhov plastov. Tie však u nás nikto neoddeľuje, preto ich namiesto recyklácie čaká skládka či spaľovňa.

            Ako sa kefky recyklujú? CURAPROX kefky sa najskôr musia zbaviť hlavičiek. CURAPROX zubná kefka je totiž vyrobená z dvoch rôznych plastov; rúčka je z polypropylénu, vlákna sú z nylonu. Ide o kombináciu 2 druhov plastov, preto sa od seba oddeľujú a z polypropylénu sa vyrábajú koše na triedenie odpadu.

            NeCURAPROX kefky sú tvorené z viacerých druhov plastov a preto je ich recyklácia oveľa náročnejšia. Stále sa však pre ne hľadá riešenie vhodnej recyklácie. Ak máte nápad, ako na to, ozvite sa na adresu zberkefiek@curaprox.sk.

            Ako sa zapojíte? Jednoducho. V každej budove našej školy sú umiestnené biele a žlté krabice na kefky. Zbierame kefky Curaprox, ale aj iné. Prosíme, aby ste ich správne vhadzovali. Každá krabica je označená. Za vyzbierané kefky dostane naša škola koše na triedenie odpadu. 

            Zapojte sa a urobte s nami Slovensko zelenšou krajinou. :)

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov

          • Sú v škole len pár týždňov a už ich testujeme... Kto z prváčikov a tretiačikov má talent na gymnastiku, futbal, florbal či šachy? Je medzi nimi nový Peter Sagan alebo Petra Vlhová, či Marek Hamšík?

            V tomto školskom roku testujeme žiakov prvých a tretích ročníkov v disciplínach:  

            1. predklon v sede s dosahovaním
            2. opakovaná zostava s tyčou
            3. výdrž v zhybe nadhmatom
            4. skok do diaľky z miesta
            5. ľah-sed
            6. kotúľanie 3 lôpt
            7. člnkový beh 4 x 10 m
            8. vlajková naháňačka
            9. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

            Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť a nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

            Tak teda, športu zdar a testovaniu prvákov a tretiakov zvlášť.

            Mgr. Ľudmila Lešundáková

          • Zapojili sme sa do výskumného projektu

          • V spolupráci s Ekonomickou fakultou TUKE a s kolegami z Durham University, School of Education realizujeme výskumný projekt zameraný na ašpirácie detí, pričom ako nástroj je zvolené testovanie z matematiky. Cieľom je preskúmať, do akej miery súvisia ašpirácie s výsledkami testovania.

            Cieľovou skupinou sú žiaci a žiačky 8. a 9. ročníkov ZŠ. Podstata výskumu spočíva v testovaní žiakov a poskytovaní spätnej väzby žiakmi (vo forme vyplnenia veľmi krátkeho dotazníka ihneď po teste zameraného na hodnotenie obťažnosti testu, očakávaní ohľadom výsledkov a ašpirácií v ďalších testoch). Žiaci zároveň dostanú spätnú väzbu ohľadom ich výsledkov.

            Hoci je hlavný výskumný cieľ projektu zameraný na ašpirácie žiakov, dôležitý (sekundárny) efekt očakávame vo výsledkoch v národnom testovaní z matematiky.

            Testovanie v rámci výskumu bude mať podobnú formu ako národné testovanie (v skrátenom 30-minútovom formáte). Testy sú pripravované s odborníkmi z oblasti tvorby a hodnotenia testovacích nástrojov používaných v externých národných testovaniach v SR.

            Testovanie bude prebiehať raz mesačne počas max. štyroch (9. ročník), resp. šiestich (8. ročník) mesiacov. Po ukončení testovania pripravia našej škole súhrnné vyhodnotenie o medzerách žiakov, čo by malo pomôcť matematikárom identifikovať témy, ktorým je potrebné venovať viac priestoru.

            V rámci dobrej spolupráce sme využili túto možnosť zapojiť sa do tohto výskumného projektu, vďaka ktorému si budú môcť žiaci vyskúšať odborníkmi pripravované testy z matematiky a zistené možné rezervy, počas školského roka eliminovať.

            Ďakujeme pánovi učiteľovi Mgr. Miloslavovi Ciskovi, vďaka ktorému sme mohli tento projekt spoločne spustiť a pod ktorého záštitou bude počas škoského roka prebiehať.