• Všetkovedko

          • Viac ako 20 tisíc detí z celého Slovenska si vo štvrtok 28.11.2019 zasadlo do lavíc a s plným nasadením bojovalo o titul Všetkovedko. Medzi nimi boli aj žiaci našej školy. Netrpezlivo budeme očakávať výsledky tejto súťaze a jej vyhodnotenie  zverejníme na našej webovej stránke po obdržaní výsledkov.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Vianoce, sviatky, na ktoré sa tešíme najmä my deti. Práve cez tieto sviatky sme obklopení množstvom darčekov, z čoho máme nesmiernu radosť. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, že nielen dostať darček nám spôsobí radosť, ale aj obdarovanie iného človeka hoc len maličkosťou nám môže spôsobiť rovnako obrovskú radosť? Preto sme sa aj my, mladší žiaci,  zapojili do celoslovenskej zbierky, ktorá je zameraná pre starých ľudí bez rodiny. Pre ľudí, ktorí sú v domovoch dôchodcov. Spoločne napĺňame krabice od topánok, niečím, čo zahreje zvnútra ako vianočný pozdrav, kreslený obrázok alebo niečo, čo zohreje zvonku ako šál, ponožky a iné. Heslom tejto zbierky je: Nemyslime len na seba a svoje problémy, ale aj na ľudí, ktorí sú bez rodiny. Každá maličkosť darovania z lásky vyčarí nielen dedkovi a babičke úsmev na tvári ale aj každému jednému z nás. 

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • Olympiáda v anglickom jazyku je predmetová súťaž žiakov základných, stredných škôl a príslušných ročníkov šesťročných a osemročných gymnázií. V Slovenskej republike sa organizuje ako jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov a je neoddeliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu na týchto školách. 

            Dňa 18.11.2019 na našej škole prebehlo školské kolo olympiády z anglického jazyka. Žiaci, ktorí súťažili v dvoch kategóriách, skutočne intenzívne pracovali počas dvoch hodín. V písomnej časti nás presvedčili o svojich znalostiach gramatiky, slovnej zásoby a porozumenia textu. V tejto časti nechýbalo ani posluchové cvičenie. V druhej časti si súťažiaci spolu precvičili dialógy k zadanej téme a každý z nich si vymyslel príbeh k obrázku. Výsledky sú nasledovné: 

            Kategória 1A (žiaci 5. – 7. ročníka):

            1. miesto:  Krigovský Samuel

            2. miesto: Grivalský Zoran

            3. miesto: Krempaská Karin 

            Kategória 1B (žiaci 8. a 9. ročníka):

            1. miesto: Dobešová Leah

            2. miesto: Morozov Benjamín

            3. miesto: Funket Samuel

             

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a víťazom blahoželáme. 

             

            Pani učiteľky: Zlatica Ganzarčíková, Silvia Belončáková, Katarína Čížiková

          • Školský klub detí

          • Tak ako každý rok, aj v tomto školskom roku pribudli do školského klubu deti, noví prváci, čomu sa veľmi tešíme. V školskom klube detí vymýšľame rôzne aktivity a hry pre deti, chodíme vonku na vychádzky, na detské ihriská a dokonca aj spoločne obedujeme. Naše spoločné chvíle si spríjemňujeme vyrábaním rôznych výtvorov, čítaním z knižiek, pesničkami, rozprávkami či dokonca cvičením v telocvični. Spoločne skrášľujeme priestory školy, rozprávame sa a taktiež nezabúdame na plnenie si školských povinností. Spoločne sa pripravujeme do školy, učíme sa a pomáhame si. Snažíme sa o to, aby si deti v škole aj oddýchli, cítili sa príjemne a nadviazali nové priateľstvá.

             

            Pani vychovávateľky: Michaela Bachledová, Stanislava Labusová, Mária Štefaniaková

          • „Vy rozhodujete, my pomáhame“

          • V 6. edícii grantového programu Tesca „Vy rozhodujete, my pomáhame“ sa nám vďaka projektu s názvom Športujme s netradičnými športami podarilo získať 600 eur na kúpu pomôcok na realizáciu netradičných športov: INDIACA, RINGO, LAKROS, INTERKROS, FRESBEE.

            Chceme ponúknuť žiakom niečo inovatívne a zároveň zábavné. Ide o netradičné športy, ktoré sa môžu využívať aj vo voľnom čase. Cieľom je zvýšiť záujem u žiakov o pohybové a športové aktivity pomocou hier, pretože zmyslom každej hry sú spoločné zážitky, spoločné fyzické nasadenie, spoločná radosť. Pri súťažiach sú tieto atribúty doplnené o vzrušenie z hry. Netradičné športy, ktoré žiaci úplne nepoznajú, si určite obľúbia, a vďaka tejto finančnej podpore dokážeme zabezpečiť pomôcky k ich realizácii. Ďalšou myšlienkou je odpútanie žiakov od počítačov, tabletov, mobilov a ich pritiahnutie k športu a pohybu vôbec. Vzbudiť u žiakov záujem o svoje zdravie a vytvorenie pozitívneho vzťahu k vlastnému zdraviu, ako aj k zdraviu iných. Dôležitou oblasťou, ktorej sa projekt bude venovať aj v budúcnosti, je podpora športu a zdravia našich žiakov, učiteľov i rodičov. 

            Ďakujeme všetkým, ktorí nás počas fázy hlasovania v obchodných reťazcoch Tesco podporili.

          • HOVORME O JEDLE 2019

          • VII. ročník týždňa HOVORME O JEDLE, ktorý sa uskutočňuje pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, sa aj tento rok uskutočnil na našej škole od 14. do 18. októbra 2019. Žiaci sa spoločne s učiteľmi pripravili na tento týždeň podľa vyhlásených denných tém. Za pomoci učiteľov sa uskutočnili aktivity, ktorých cieľom bolo hravou formou zvýšiť vzdelanostnú úroveň detí  zameranú na zdravú výživu, dodržiavanie pitného režimu, pohybové aktivity. Žiaci sa učili, ako správne skladovať potraviny, ako separovať odpad a ako neplytvať potravinami. Prejavili svoje zručnosti aj vo výtvarných prácach.

            V celkovom hodnotení súťažno-vzdelávacích aktivít naša škola získala strieborné pásmo hodnotenia.

            Srdečne ďakujeme všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa do aktivít zapojili a tešíme sa na podobné podujatia zamerané na zvyšovanie vzdelanostnej úrovne žiakov.

            Ing. Ľudmila Brincková

          • Dôležitý oznam

          • Riaditeľ ZŠ M. R. Štefánika, Štefánikova 19 v Spišskej Belej oznamuje, že dňa 20.11.2019 udeľuje pre žiakov 6. - 9. ročníka voľno z organizačných dôvodov a nerušeného priebehu testovania žiakov 5. ročníka ZŠ.

            Žiaci sú v tento deň z obeda automaticky odhlásení, ale v prípade záujmu sa môžu na obed nahlásiť u vedúcej školskej jedálne najneskôr do utorka 19.11.2019 do 14:00 hod. Poplatok za obed bude stiahnutý zo zálohovej platby.

          • Celoslovenské testovanie T5

          • Vážení rodičia piatakov, milí piataci!

            Dňa 20. novembra 2019 (streda) sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov piateho ročníka z predmetov slovenský jazyk a literatúra a matematika. Harmonogram testovania je uvedený v prílohe. Podrobnejšie informácie môžete získať na stránke www.nucem.sk.

          • 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu

          • Pád komunizmu v Československu je spájaný najmä s demonštráciami, ktoré sa konali od 16. novembra v Bratislave a od 17. novembra 1989 v Prahe. Hoci sa tieto prvé dve demonštrácie konali pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva a teda 50. výročia nacistických razií na Pražských vysokoškolských internátoch, ich účastníci demonštrovali slovne aj transparentmi proti komunizmu. Po zásahu bezpečnostných zložiek voči demonštrujúcim študentom a zapojení sa širokej verejnosti do ďalších demonštrácií spomienka na nacistické represie symbolicky vyústila do pádu komunistického režimu. Nenásilná zmena režimu s prvkami dohody a reformy dostala pomenovanie „nežná“ alebo „zamatová revolúcia“. Od roku 2001 je 17. november štátnym sviatkom – Dňom boja za slobodu a demokraciu.

             

            Pri tejto príležitosti Mesto Spišská Belá a Konfederácia politických väzňov Slovenska usporiadali 15. novembra 2019 pri príležitosti štátneho sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu na mestskom cintoríne pietnu spomienku, ktorou sme si pripomenuli 30. výročie nežnej revolúcie zo 17. novembra 1989. Aj naši žiaci boli súčasťou tejto pietnej spomienky, ktorá začala pri pamätníku obetí zločincov komunizmu, kde zapálili sviecu, a tým si uctili spoločne pamiatku obetí komunizmu, tých, ktorí položili svoje životy v boji za slobodu a slobodné vierovyznanie. Potom sa žiaci presunuli do kinosály mesta, kde im boli tieto udalosti priblížené aj v dokumentárnej podobe.

            Je veľmi dôležité, aby si žiaci 17. november zapamätali. Jednak nepôjdu do školy – tento rok aj preto, lebo je to nedeľa, ale hlavne preto, lebo je to sviatok. Sviatok slobody, ktorá tu nemusí byť, keď budeme neopatrní, keď si nebudeme pripomínať, čo nás stálo ju získať.

          • Jeseň v II.A

          • Tekvice veľké, malé, usmiate, vyfarbené, skrášlené… Paletu majstrovsky vyrobených, domaľovaných a rôznym prírodným materiálom dotvorených tekvíc vytvorili  žiaci  II.A triedy na triednu súťaž, ktorá sa  koná práve v období, keď jeseň prináša ľuďom svoje plody.

            Tekvice sú vďačným materiálom na výrobu panákov a strašidiel, ktoré sú výsledkom tvorivej práce našich žiakov.  Síce trochu aj za pomoci ich rodičov, ale o to cennejšie, lebo tým sa vytvára záujem všetkých o spoločné dielo.

            Najzaujímavejšie tekvice boli odmenené. Všetky výrobky z tekvíc nám krášlia našu triedu.

            Pani učiteľka Beáta Gotzmannová

          • Divadelné predstavenie "Naša triedna"

          • Agentúra Divadelný svet  si pre žiakov druhého stupňa našej školy pripravila v pondelok 11.11. vtipné divadelné predstavenie "Naša triedna", v ktorom sa našiel takmer každý učiteľ či žiak. Príbeh predstavoval vtipnú retrospektívu deviatich školských rokov. Traja spolužiaci končiaci deviaty ročník v ňom nahlas spomínajú, ako vedeli nahnevať triednu učiteľku. Tá si však všetko za dverami vypočuje, a preto sa cítia vinní a píšu jej list...

            Celé predstavenie sa nieslo v duchu priateľskej a vtipnej atmosféry a stretlo sa u žiakov s veľmi pozitívnymi ohlasmi.

          • Testovali sme pohybové predpoklady našich prvákov

          • Sú v škole len pár týždňov a už ich testujeme. Kto z prváčikov má talent na gymnastiku, futbal, florbal či šachy? Je medzi nimi nový Peter Sagan alebo Petra Vlhová, či Marek Hamšík?
            Do konca októbra 2019 bolo povinnosťou každej základnej školy uskutočniť testovanie pohybových predpokladov všetkých prvákov.

            Cieľom tohto testovania je:

            1. Výber talentov a pohybových predpokladov pre šport.  Nasmerovať deti a ich rodičov správnym smerom.
            2. Zvýšiť počet športujúcich detí. “Pošepkať” im v čom môžu vynikať a čo by ich bavilo.
            3. Ďalej využívať nazbierané údaje.

            Aj naša základná škola sa teda pustila do tejto aktivity, a tak sme už v prvý októbrový týždeň začali testovať našich prváčikov. Žiaci si merali sily a výsledky v týchto navrhnutých testovacích jednotkách: skákali z miesta do diaľky, držali sa na hrazde, robili „brušáky“ aj behať krátke trasy, skúšali koordináciu pohybov pri kotúľaní troch veľkých basketbalových lôpt, naháňali sa s vlajočkami za pásom, behali viacstupňový člnkový beh na 20 metrov, robili test koordinácie s drevenou tyčou. Deti sme aj  vážili a merali ich výšku.

            Výsledky meraní by mali rodičom ukázať a poradiť im, na aký šport má ich dieťa talent.
            Tak teda, športu zdar a testovaniu prvákov zvlášť.

             

          • Zvieratká v našej škole

          • Aj v tomto roku sa v našej škole uskutočnila už v poradí 3. obvodová výstava čistokrvných zvierat. Trvala celé tri dni (8. – 10.11.1019), počas ktorých si mohli tieto zvieratá obzrieť nielen žiaci našej školy, ale aj detičky z materskej školy, ktoré boli z výstavy priam unesení. Celá akcia sa uskutočnila pod záštitou základnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov v Spišskej Belej v spolupráci s mestom Spišská Belá. Tento rok vystavovalo svoje zvieratá až 37 chovateľov nielen zo Spišskej Belej, ale aj z blízkeho či ďalekého okolia. Celkovo bolo na treťom ročníku Belianskej výstavy drobných zvierat vystavovaných 42 kusov hydiny veľkých a zdrobnených plemien a 153 kusov králikov veľkých, stredných a malých plemien.

            Ďakujeme organizátorom za spríjemnenie výchovno-vzdelávacieho procesu a tešíme sa na stretnutie so zvieratkami aj budúci rok.

          • Súťaž OCHRANÁRIK

          • Žiaci 1.A sa zapojili do výtvarnej súťaže „Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a CO“, ktorú organizuje Okresný úrad Kežmarok. Cieľom súťaže je priblížiť žiakom hravou formou, rôznorodými výtvarnými technikami a formami tematiku CO a jej prepojenie s jednotným európskym číslom tiesňového volania 112. Tohtoročná téma „Záchranári na lúke, v lese a  v horskom teréne“ chytila za srdce každého žiaka. Deti namaľovali hasičov a záchranárov pri práci v lese, horskom teréne pri  rôznych záchranných prácach.  Táto výtvarná súťaž podporuje súťaživosť, napomáha rozvíjať osobné a charakterové vlastnosti žiakov, umeleckú tvorivosť, v ktorej si žiaci rozširujú teoretické vedomosti získané od svojich pedagógov, rodičov a okolia.

            p. učiteľka Ľudmila Lešundáková

          • Súťaž MAKSÍK 3

          • Žiačka Tamarka Fudalyová sa pravidelne zapája do matematickej súťaže Maksík. 

            Tentokrát sa jej podarilo prekvapiť tvorcov súťaže krásnym obrázkom, ktorý bol uverejnený

            na titulnej strane súboru úloh druhého kola. Nakreslila veselé rozprávkové postavičky. 

            Tamarke aj k tomuto úspechu srdečne blahoželáme.

             

            pani učiteľka Darina Sekeráková

          • EXKURZIA

          • Dňa 29. októbra sa žiaci 8. – 9. ročníka zúčastnili exkurzie z náboženstva. Navštívili sme pútnické miesto v Levoči na Mariánskej hore. Pán kaplán nám v bazilike odslúžil svätú omšu a prihovoril sa nám. Pozreli sme si okolie baziliky a novo-vybudovanú krížovú cestu a pokochali sme sa nádherným výhľadom na Levoču. Potom sme sa presunuli do Smižian do diecéznej svätyne Božieho milosrdenstva, ktorou nás sprevádzal brat Andrej, a tiež sme mali možnosť obdivovať pápežské dary. Ďakujeme pánu kaplánovi Grivalskému za organizáciu a povzbudivé slová počas exkurzie.

          • Obyčajne neobyčajná fyzika

          • „Pre toho, kto verí vo fyziku, je oddelenie minulosti, prítomnosti a budúcnosti obyčajnou ilúziou.“ (Albert Einstein)

            Dňa 18.10.2019 navštívil našu školu známy popularizátor vedy a youtuber Mgr. Stanislav Griguš, ktorý je zástupcom a oficiálnym propagátorom Fakulty matematiky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, ľudovo nazývanej MATFYZ. Stano si pre žiakov siedmeho ročníka  pripravil šesť praktických fyzikálnych pokusov aj s prednáškou o priebehu, výsledkoch pokusov a najmä fyzikálnych zákonitostí, ktorých pôsobenie pri pokusoch mohli žiaci bezprostredne spoznať. Žiaci sa naučili o prenášaní kinetickej energie pomocou veľkej a menšej lopty.

            Samozrejme, nemohli chýbať pokusy, ktoré si deti aj samé vyskúšali. Deti robili pokusy na základe hustoty kvapalín, kde vznikol efekt lávovej lampy, a to iba pridaním šumivej tablety.

            Žiaci si mohli vyskúšať, že fyzika vie byť zábavná, a dobrý fyzik pozná „parádne“ kúsky. Napríklad, ako vie fyzik ovládať nebezpečný oheň cez bezpečné činnosti: na začiatok lietajúce čajové sáčky, a na záver to najlepšie, horiaca ruka. A všetko pri dodržaní zásad požiarnej bezpečnosti! Krásna chvíľková ohnivá guľa sa vytvorila okolo ruky vďaka správnej kombinácii vody, propán-butánu a prostriedku na umývanie riadu. Tento pokus sme museli opakovať viackrát, lebo sa to žiakom veľmi páčilo. Stihli sme to presne do zvonenia. Veď presnosť nie je len výsadou kráľov, ale najmä fyzikov a matematikov.

                                                             

            Mgr. Monika Andrášová

          • Najchutnejší pokrm

          • Aké jedlo ti najviac chutí? Vieš si ho pripraviť aj sám? 

            Súťaž o najchutnejší pokrm sme pripravili aj tento rok.  Žiaci našej školy sa snažili vymyslieť a pripraviť svoje obľúbené jedlo. Vo štvrtok 17. októbra v poobedňajších hodinách sa školská jedáleň zaplnila žiakmi z rôznych ročníkov. Z nákupných tašiek si povyberali suroviny a s chuťou sa pustili do krájania, miešania, plnenia, zdobenia a vymýšľania. O tom, že jedlo vnímame aj očami, nám dokázali svojím estetickým cítením. Všetky jedlá nielen vynikajúco chutili, ale vyzerali tak, akoby ich pripravoval sám majster kuchár.

            Po ochutnávke nasledovalo hlasovanie o najchutnejší pokrm. Bolo ťažké rozhodnúť o víťazoch, pretože každý dal do prípravy svojho pokrmu kus seba, svoje srdce.

            Súťaže sa zúčastnilo 14 tímov, platných bolo 103 hlasovacích lístkov.

            Družstvá, ktoré získali najviac hlasov boli ocenené vecnými cenami:

            1. miesto - žiačky 4.A - Halčinová Zuzana, Farkaľová Laura, Mačičáková Petronela

            2. miesto - žiačky 6.A a 6.B - Kostková Paulína, Andrášová Natália, Knapíková Tea, Adamcová Veronika

            3. miesto - žiačky 7.B - Šoltésová Lenka, Strišovská Angelika

            Všetkým srdečne blahoželáme!

            Vedenie školy