• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • V predvianočnom čase opäť spojil celé Slovensko jeden výnimočný a krásny projekt s názvom: „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“, ktorého zakladateľkou sa stala mladá mama na materskej dovolenke Janka Galatová. V rámci tohto projektu môžu darcovia z celého Slovenska naplniť krabice od topánok darčekmi pre seniorov z domovov dôchodcov. Hovorí sa, že ľudské dobro sa skladá z drobných čriepkov lásky. Tento projekt chce z týchto čriepkov poskladať jedno obrovské srdce pre generáciu ľudí, ktorí tvoria našu budúcnosť. Na Slovensku žije vyše 900 tisíc obyvateľov vo veku 60 a viac rokov a to je až 17 % populácie.

            Nás hreje pri srdci, že v tejto neľahkej dobe sa v našej škole (kde sa momentálne učí iba 1. stupeň) vyzbieralo neuveriteľných 70 krabíc! Veríme, že naše darčeky potešia každého jedného seniora a zahrejú ich pri srdci. Poďakovanie patrí samozrejme žiakom našej školy a ich rodičom. Bez nich by sme túto zbierku nemohli uskutočniť. ĎAKUJEME VÁM!

          • Hovorme o jedle

          • Tak ako po iné roky, aj v tomto školskom roku 2020/2021 sa naša škola už po 6-krát zapojila do súťaže HOVORME O JEDLE. VIII. ročník  súťaže prebiehal pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v mesiaci október. Žiaci sa za sťažených podmienok pod vedením učiteľov podieľali na aktivitách v rámci týždňa podľa vyhlásených denných tém. Získavali poznatky z poznávania a pestovania obilnín, ich spracovania, výroby múky a pekárenských výrobkov. Poznávali druhy ovocia a zeleniny hmatom a čuchom, skúmali dôvody hnednutia ovocia, vyskúšali si spôsob konzervovania sušením, komunikovali o zelenine v nemeckom jazyku. Aký účinok má mlieko a mliečne výrobky na zdravie človeka bolo témou tretieho dňa súťaže. Anketu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pripravili a vyhodnotili žiaci 9. ročníka. Žiaci poznávali spôsoby získavania mlieka od kráv a spôsoby jeho ďalšieho využitia. Piaty deň poznávali druhy rýb a hydiny a ich výživnú hodnotu. Piataci si overili pokusom zrážania vaječnej bielkoviny. Cukry, tuky a soľ boli témou piateho dňa súťaže, v ktorom hodnotili ich vplyv  na zdravie človeka. Pokusom zisťovali prítomnosť oleja v semenách rastlín. Počas celého týždňa nezabúdali na zdravý pitný režim bez sladených nápojov a zúčastňovali sa pohybových aktivít. Riešili dôsledky nedostatočného pohybu. Žiakov ôsmeho a deviateho ročníka oslovili témy Uhlíková stopa potravín a Podvody s potravinami. Počas týždňa HOVORME O JEDLE prebiehali aj súťaže tvorivosti a zručností detí literárna, výtvarná a fotografická súťaž k témam týždňa.

            Práca a aktivita našich žiakov a učiteľov bola ocenená Zlatým pásmom.

            Žiačka 7. A triedy Natália Andrášová získala cenu vo výtvarnej súťaži.                                           

            Všetkým žiakom a učiteľom, ktorí sa zapojili do súťaže HOVORME O JEDLE ďakujeme za aktívnu prácu počas celého týždňa.

          • Príhovor riaditeľa školy k 150. výročiu založenia školy

          • „Do brány rozumu sa vchádza bránou školy. Každý deň otvára sa v múdrosti nová krása

            a tá už do poznania tmu siať nedovolí.“

             

            Vážení pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci, vážení rodičia,

            priatelia školy, milí žiaci!

            Vzhľadom k danej situácii (COVID 19), ktorá začala v marci 2020 a stále pretrváva, sme sa rozhodli, že si 150. výročie založenia našej školy pripomenieme aspoň symbolicky.

            Život školy sa v mnohom podobá na život človeka. Podobne aj v živote školy sa oslavujú úspechy, víťazstvá, ba dokonca aj „narodeniny“. Je mi veľkou cťou vysloviť zdanlivo obyčajné a jednoduché konštatovanie: Naša základná škola oslavuje 150 rokov svojej existencie.

            Od tejto doby prešla škola rôznymi zmenami. No jej poslanie bolo vždy to isté, poskytovať deťom výchovu a vzdelanie, ktoré mali a majú len jeden cieľ. Dať deťom to najlepšie, prejaviť lásku, porozumenie a dať im dobré základy  do budúceho života.

            150 rokov je dobrá príležitosť zaspomínať si, obzrieť sa späť. V tejto jednej vete je ukrytých toľko životných príbehov, udalostí, zážitkov a spomienok, že si to ani nedokážeme predstaviť. Toľko detského smiechu, veselých príhod v triedach, na školskom dvore.
            Množstvo otázok a odpovedí, množstvo súťaží, množstvo akcií a množstvo nadobudnutých vedomostí, skúseností a nezabudnuteľných zážitkov.

            Kus svojho života tu nepochybne zanechalo aj veľa učiteľov, ktorí tu pôsobili. Byť učiteľom, to nie je len práca, je to poslanie. Poslanie krásne a výnimočné –  dať našim deťom základ, dať impulz, rozsvietiť svetielko poznania, nadchnúť pre vedomosti.

            Moja veľká vďaka a uznanie patrí Vám milí učitelia, ktorí učíte, ktorí ste učili v tejto základnej škole. Za Vašu obetavú prácu a za všetko, čo ste pre naše deti a pre našu školu urobili. Po celé desaťročia ste odovzdávali svoje vedomosti, starali sa o školu,  aby sa vždy javila ako pestrá záhrada, v ktorej je postarané o každý kvietok osobitne.

            Moje úprimné poďakovanie patrí aj všetkým ostatným zamestnancom školy, všetkým, ktorí sa starajú  o to, aby naša škola vždy bola tým krásnym domovom  našich detí.

            Veľké ďakujem patrí aj nášmu zriaďovateľovi mestu Spišská Belá, súčasnému pánovi primátorovi Jozefovi Kunovi a jeho predchodcom. Poďakovanie patrí aj školskému úradu a poslancom mestského zastupiteľstva za prístup a za ústretovosť. Za vytváranie podmienok na kvalitný výchovno-vzdelávací proces, za prostredie v ktorom sa môžu  rozvíjať naše deti.

            Chcem vyjadriť poďakovanie Vám všetkým, rodičom, priateľom, všetkým tým, ktorí sa významnou mierou podieľajú na realizácii a podpore aktivít  školy. ĎAKUJEME!

            A čo želám našej škole?

            Viac krajších dní ako tých horších, viac radosti a smiechu ako smútku a trápenia, viac lásky a porozumenia. Lebo človek k životu nepotrebuje len najnovšie výdobytky technického pokroku, ale najviac potrebuje pochopenie, vľúdnosť a lásku.

             

            REFLEXIA

             

            Si medzi nami ako pomník – vedomostný majestát

            Vždy si bola deťmi živá

            V priebehu času a mnohých zmien

            Naša škola v roku 2020 sa 150. výročia dožíva

             

            Si svedkom úspechov, trápenia a snáh

            Si závažím pre meranie múdrosti

            Na miske životných váh

            Si svedkom záškoláctva

            Si svedkom aj toho, čo skrýva žiakom taška

             

            Si svedkom striedania sa generácií

            Si svedkom odovzdávania vedomostí

            Si svedkom formovania detských duší a osobností

             

            Si svedkom žiackej nezbednosti

            Vytáčajúcej učiteľov do vývrtky

            Až k zlosti

             

            Si svedkom toho čo žiaci počas

            Vyučovania učiteľom robili

            Si svedkom toho, koho učitelia

            Chválili a hanili

             

            To si ty naša škola, ktorá podnecuje

            Vedomosťami osobnú tvorivosť a do boja

            So životom nás volá

             

            Bývalá žiačka: Miroslava Brežinová

             

             

                                                                                                                PaedDr. Ľudovít Gumulák – riaditeľ školy

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Premýšľali ste už niekedy nad tým, koľko lásky sa zmesti do krabice od topánok?

            Aj počas týchto ťažko skúšaných dní si to môžete sami vyskúšať. Aj naša škola sa  tento rok opäť zapojila do spomínanej výzvy, ktorej cieľom je urobiť šťastné a veselé Vianoce ľudom, ktorí už nikoho nemajú, alebo si pre zlú životnú situáciu nemôžu urobiť také Vianoce, ako ich poznáme my. Seniori v zariadeniach domovov dôchodcov sú odlúčení od rodiny a často nechápu, že pandémia obmedzila ich život.

            Potešme ich teda, vyčarme tak úsmev na tvári a zahrejme pri srdci nezištným činom.

            Výzva trvá do 6.12.2020. Krabice naplnené darčekmi môžete priniesť do školy každý pracovný deň (od 8:00 do 14:00 hod.) a položiť ich na lavicu vo vestibule hlavnej budove školy na Štefánikovej 19.

            ĎAKUJEME!

          • Oznam pre rodičov a žiakov po II. kole celoplošného testovania!

          • Zmeny platné od 8.11.2020!

             

            • Usmernenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR k opatreniam v územných obvodoch okresov podieľajúcich sa na druhej vlne celoplošného testovania „Spoločná zodpovednosť“

               

              6. Ak je dieťa alebo žiak v povinnej 10-dňovej izolácii z dôvodu svojho pozitívneho výsledku alebo pozitívneho výsledku testu člena jeho domácnosti, zákonný zástupca informuje lekára podľa § 1 ods. 2 písm. b) vyhlášky č. 15. Zákonný zástupca oznamuje škole povinnú izoláciu dieťaťa alebo žiaka a informuje, či sa žiak zúčastní dištančného vzdelávania. Ak sa žiak dištančného vzdelávania nezúčastňuje, škola ho eviduje ako neprítomného. Pri návrate do školy po ukončení 10-dňovej povinnej izolácie odovzdáva zákonný zástupca škole potvrdenie od lekára. 

              7. V prípade, ak mal žiak pozitívny test, škola postupuje v súlade s odporúčaniami Manuálu pre daný typ školy a po konzultácii s miestne príslušným RÚVZ, trieda prejde na dištančnú formu vzdelávania na obdobie, ktoré odporučí RÚVZ (spravidla 10 dní). Pri návrate žiaka do školy zákonný zástupca predloží potvrdenie od lekára.

              9. V prípade, že sa osoba nevie preukázať negatívnym výsledkom testu alebo potvrdením o výnimke alebo čestným vyhlásením, v zmysle vyhlášky č. 20 nemôže vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia.

              a) Zákonný zástupca, ktorý sa nevie preukázať negatívnym výsledkom testu, podľa vyhlášky č. 20 nemôže vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tomto prípade odporúča, aby zákonný zástupca neumiestňoval dieťa do školy a materskej školy na najbližších 10 kalendárnych dní. Pokiaľ ide o zákonného zástupcu žiaka základnej školy, ministerstvo odporúča zákonnému zástupcovi postupovať v zmysle bodu 5. Rozhodnutia ministra školstva z 28. augusta 2020, t. j. ospravedlniť žiaka z vyučovania na 5 za sebou nasledujúcich vyučovacích dní. Žiaci, ktorí už pri prvom kole testovania boli na 5 vyučovacích dní ospravedlnení (z dôvodu, že sa netestovali zákonní zástupcovia) a zároveň splnili odporúčanie absolvovania 10 dňovej izolácie, sa môžu v zmysle epidemiologických pravidiel vrátiť do školy a materskej školy. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá zákonný zástupca vyhlásenie o bezinfekčnosti uvedené v Prílohe č. 2 tohto usmernenia.

              b) Dieťa v materskej škole, žiak nultého a prvého až štvrtého ročníka základnej školy bez obmedzenia veku a žiak základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ktorý sa nezúčastnil testovania, majú podľa § 1 ods. 2 písm. g) a u) vyhlášky č. 20 povolený vstup do školy aj bez preukázania negatívneho výsledku testu. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá vyhlásenie o bezinfekčnosti uvedené v Prílohe č. 2 tohto usmernenia. 

            • Celé znenie usmernenia MŠVVaŠ si môžete prečítať tu:  usmernenie_MSVVaS_od_8_11_2020.pdf

              Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti platné od 8.11.2020 si môžete stiahnuť tu : 

                                                                                                        Vyhlasenie_zakonnaho_zastupcu_8_11_2020.pdf

                                                                                                   Vedenie školy

          • Odozva na naše vystúpenie Október - mesiac úcty zo Zariadenia pre seniorov z KK

          • Žiaci 3. A. triedy ZŠ M. R. Štefánika v Spišskej Belej spolu s triednou pani učiteľkou Beátou Gotzmannovou pripravili pre seniorov krásne vystúpenie pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. Keďže z dôvodu pandémie nemohli predniesť vystúpenie osobne, doručili nám ho na DVD-čku. Naši seniori si ho mohli pozrieť v menších skupinkách v televíznych miestnostiach alebo vo vlastných izbách. Žiakom aj pani učiteľke ďakujeme a veríme, že nabudúce si vystúpenie žiakov pozrieme už naživo.