• "Zabojujme" spoločne za našu školu v obchodoch TESCO

          • Naša škola sa zapojila do 10. edície projektu Tesco – Vy rozhodujete, my pomáhame. Touto cestou Vám chceme POPROSIŤ o Vaše hlasy a podporu.

            Je to jednoduché: Hlasovanie prebieha v obchodoch Tesco – Spišská Belá, Kežmarok, Stará Ľubovňa. Jeden hlasovací žetón obdrží zákazník pri každom nákupe počas hlasovania v období od 17.1.2022 do 13.2.2022, ktorý následne vhodí do „bubna“ určeného pre našu školu.

            Náš projekt  "Dom bez kníh je ako dom bez okien" je zameraný na rozvoj čitateľskej gramotnosti žiakov nákupom kníh, ktoré budú môcť žiaci používať v škole v rámci jednotlivých predmetov, ale zároveň si budú môcť tieto knihy požičať domov a pokračovať vo svojom rozvoji v spolupráci s rodičmi. Naším cieľom je formovať kladný vzťah žiakov ku knihám, aby aj v dnešnej pretechnizovanej dobe siahli po knihe a tak rozvíjali svoju fantáziu, rozširovali svoje obzory a rozvíjali čitateľskú gramotnosť, ktorá je veľmi dôležitá nielen počas štúdia, ale hlavne v praxi, v živote.

            ĎAKUJEME...:)

          • Prvé polročné vysvedčenie

          • Naši prváčikovia už majú za sebou prvý polrok v škole. Dnes boli plní očakávania, akú známku uvidia na svojom vysvedčení. V očiach každého jedného žiaka bolo vidieť iskričky očakávania. Prevzali si svoje prvé školské vysvedčenie.

            Urobili  veľký kus práce. Hravo zvládli prvé písmenká, slabiky, slová i vety. Neisté tvary sa v písankách zmenili na krásne písmená a číslice. V škole sa za tú dobu naučili počítať v obore do 10, porovnávať čísla, písať číslice a riešiť slovné úlohy.  Veríme, že radosť  zo školy  a zo spoznávania všetkého nového bude u malých školákov pretrvávať a úspešne budú zvládať všetko, čo ich čaká. Držíme im palce, aby sa ich očakávania naplnili. 

            Katarína Čížiková

          • Výtvarná súťaž „Vesmír očami detí“

          • „Je to vesmír nekonečný
            Je to vesmír vzdialený
            Je to vesmír jedinečný
            Náš pán vesmír tajomný.“

            Spieva sa v nádhernej piesni o vesmíre. Tak ako je vesmír nekonečne veľký, taká je aj detská fantázia. Na túto tému bola vyhlásená výtvarná súťaž, ktorú zorganizovala Slovenská Ústredná hvezdáreň v Hurbanove, do ktorej sa zapojili aj naši žiaci z 3. A, 3. B a 4. A triedy. Na hodinách výtvarnej výchovy vytvorili svoje umelecké diela. Nakoľko boli všetci veľmi kreatívni a šikovní, vybrali sme tie najlepšie a zaslali sme ich do tejto súťaže.                             

            Držíme im palce a prajeme veľa úspechov!

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová, Mgr. Ľ. Lešundáková, triedne učiteľky

          • Vytvorili sme virtuálnu schránku dôvery

          • Milí žiaci, rodičia, priatelia,

            na škole máme zriadenú virtuálnu schránku dôvery (nájdete ju na hlavnej stránke školy v záložke Žiaci a rodičia vpravo). Môžete sa jej kedykoľvek zdôveriť. Do schránky môžete písať svoje nápady, výzvy, pripomienky, kritiku či pochvalu, sťažnosť, alebo problém, s ktorým si neviete rady. Čokoľvek, čo vás trápi napíšte, ošetrite veľkou dávkou slušnosti a odošlite. Možno pomôžete vyriešiť problém aj inému spolužiakovi či učiteľovi, príp. škole. Odkaz môže byť podpísaný, ale aj anonymný. Vaše odkazy sa dostanú výhradne do rúk riaditeľa školy, ktorý vás v prípade záujmu, ak uvediete kontakt na seba, bude kontaktovať. Vaše podnety však neostanú nepovšimnuté ani v prípade, že ich odošlete anonymne. ĎAKUJEME.

             

          • Žiaci sa počas hodín telesnej výchovy korčuľujú

          • Telesná výchova na základnej škole nemusí byť vždy len o trávení času v telocvični. Ak je vonku priaznivé počasie, deti môžu športovať na čerstvom vzduchu. A to nielen v letných ale aj v zimných mesiacoch. A práve v tejto dobe pandémie je to dôrazne odporúčané.

            Korčuľovanie je všestranným športom, ktorý vyžaduje koordináciu, silu, obratnosť, flexibilitu, vytrvalosť, ale aj zmysel pre hudbu a tanec. Ovzdušie na našej ľadovej ploche je bezprašné, preto je vhodné aj pre alergikov, či astmatikov. Pohybom v chladnom prostredí sa dieťa otužuje a zvyšuje kapacitu pľúc. Práve pre tieto vlastnosti je jedným z najvhodnejších druhov telesných cvičení pre deti.

            Pravidelný pohyb v chladnom a vlhkom prostredí: otužuje a podporuje imunitný systém, vhodne stimuluje dýchací aparát, a preto uľahčuje dýchanie, priaznivo pôsobí pri dýchacích problémoch a alergiách

            Korčuľovanie na ľade tiež podporuje správne držanie tela, koordináciu, rozvoj sily a pohyblivosť. Ide o systém rovnovážnych cvičení, ktoré pozitívne ovplyvňujú svalové disbalancie a vestibulárny aparát.

            Korčuľovanie je nielen základom pre dva najpopulárnejšie zimné športy - hokej a krasokorčuľovanie, ale aj jednou zo základných lokomócií, ktoré by deti mali zvládnuť v rannom detstve.

            A preto využívame v rámci telesnej výchovy ľadovú plochu neďaleko našej školy, kde učíme žiakov správnu techniku korčuľovania: korčuľovania vpred – na dvoch nohách, na jednej nohe, prekladanie, korčuľovania vzad – na dvoch nohách, na jednej nohe, prekladanie, brzdenie vpred a vzad, obraty, rôzne hry a súťaže. Naším cieľom je, aby sa žiaci začiatočníci naučili korčuľovať a žiaci, ktorí už ovládajú techniku korčuľovania, aby sa zdokonalili. Takmer všetci  žiaci  majú radosť z pohybu, na tvárach im žiari dobrá nálada. Ich úsmevy hovoria za všetko.

            Touto cestou sa chceme poďakovať zriaďovateľovi mesta Spišská Belá za sprístupnenie ľadovej plochy počas celého vyučovania a všetkým zamestnancom, ktorí sa podieľajú na organizácii a úprave ľadovej plochy. ĎAKUJEME.

             

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu  poézie na Slovensku.  Recitátori  svojím repertoárom a interpretáciou hlbšie spoznávajú literárne hodnoty a zoznamujú s nimi užšiu verejnosť. Jednotlivé stupne prehliadky rozširujú a prehlbujú v súťažiacich literárne poznanie, tvorivosť, kultivujú ich jazyk, reč, zmysel pre rytmus, pestujú vzťah k slovu ako kultúrnej a umeleckej hodnote. Súťaž výrazne prispieva k vyhľadávaniu talentovaných a nadaných žiakov a študentov v oblasti umeleckého slova, vedie ich k samostatnej tvorivej činnosti, upevňuje ich záujem o sebavzdelávanie, prispieva k účelnému a efektívnemu využívaniu voľného času, podporuje ich súťaživosť.

            Učiteľky 3. a 4. ročníkov pripravili svojich žiakov na súťaž v prednese poézie a prózy.

            Umiestnenie v kategórii poézia:

            1. Katarína Palgutová (4.B)
            2. Zuzana Scholtzová (4.A)
            3. Timea Suchanovská (B)

            Umiestnenie v kategórii próza:

            2. Nina Andrášová  (3.A) a Natália Gemzová (4.A)

            3. Denis Galschneider (3.A)

             

            Víťazom srdečne blahoželáme.

            Mgr. Lešundáková, Mgr. Gotzmannová , PhDr. Džerengová a Mgr. Andrášová

          • Obnovenie prevádzky Centra voľného času od 24.1.2022

          • Od pondelka 24.1.2022 sa v súlade s platnými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR, usmerneniami ministerstva školstva a aktuálnou epidemiologickou situáciou v okrese Kežmarok obnovuje činnosť všetkých záujmových útvarov (krúžkov) Centra voľného času v Spišskej Belej.

            Pri nástupe je povinnosť doniesť písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti a potvrdenie o vykonaní Ag samotestu s negatívnym výsledkom dieťaťa, nie starším ako 48 hodín (obe tlačivá sú k dispozícii na stiahnutie pod článkom).

            Žiak do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa môže zúčastňovať mimovyučovacích aktivít (CVČ,  krúžková činnosť) v centre voľného času bez obmedzenia, avšak s dôrazne odporúčaným režimom OTP (očkovaný, testovaný, prekonaný). Žiak od 12 rokov a dvoch mesiacov  veku sa môže zúčastňovať mimovyučovacích aktivít (CVČ, krúžková činnosť) v centre voľného času  iba za podmienky režimu OTP (očkovaný, testovaný, prekonaný).

            Zdroj: https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/obnovenie-prevadzky-centra-volneho-casu/

          • Výzva „Spolu múdrejší 3“ – do tretice opäť úspešní...

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na program doučovania „Spolu múdrejší 3“ na mesiace január až jún 2022.

            Cieľom výzvy je podpora pre tie základné školy, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu.

            Aj našej škole sa podarilo v tomto projekte už tretíkrát uspieť. Osem našich učiteľov bude vytvárať prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania v malých skupinách v popoludňajších hodinách podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností. 

            Aj takýmto spôsobom chceme pomáhať zmierňovať dôsledky pandémie našich žiakov.

            Na financovanie tejto činnosti z výzvy Spolu múdrejší 3 škola získala od MŠVVaŠ SR 8 000 eur.

            „Spolu múdrejší 3“ je realizovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

            Vedenie školy

             

          • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo

          • Víťazi školských kôl v našom okrese sa stretli vo štvrtok 13.1.2022 za obrazovkami počítačov, aby si zmerali svoje vedomostné sily v okresnom kole anglickej olympiády. Tentokrát žiaci neabsolvovali ústnu časť, ale čakali ich iba písomné úlohy. Tie preverili našich žiakov z každej strany a my sa tešíme, že naši žiaci nesklamali. Maximilián Morozov zo 7.B triedy skončil na veľmi peknom 4. mieste a žiačka 8.A triedy Natália Andrášová na 9. mieste. Tešíme sa, že naši žiaci využívajú každú príležitosť ako sa zlepšiť a naučiť sa niečo nové. 

             

            Zlatica Ganzarčíková, katarína Čížiková

          • Trieda 5.B v karanténe od 14.1. – 22.1.2022

          • Z dôvodu pozitívneho testu na COVID-19 u žiaka z 5.B triedy a na základe rozhodnutia RÚVZ SR v Poprade ostáva uvedená trieda od 14.1. – 22.1.2022 v karanténe. Predpokladaný návrat žiakov do školy je 24. januára 2022.  

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci uvedenej triedy sú odhlásení z obeda počas celej karantény. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. 

            Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID  19 kontaktovali lekára. 

            Prosíme a zároveň upozorňujeme na dodržanie všetkých platných protiepidemiologických opatrení.

            Dištančné vyučovanie žiakov počas karantény (od pondelka 17.1.2022) bude prebiehať podľa platného rozvrhu cez MS Teams okrem TŠV, VYV, HUV, NBV, INF, THD.

            Vedenie školy

             

          • Návrat do školy po prázdninách 10.1.2022

          • Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne. V pondelok 10. januára 2022 sa budú prezenčne vzdelávať materské, základné aj stredné školy. Od tohto termínu sa zároveň školy budú opäť riadiť takzvaným Školským semaforom (Príloha 1). 

            Pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" žiaka prostredníctvom edupage, prípadne si ho môže stiahnuť v prílohe pod textom (Príloha 2).  

            Do školy nemôže ísť nikto s príznakmi infekcie.

            Vedenie školy prosí rodičov, aby pred nástupom žiakov na vyučovanie spravili deťom domáci samotest a informovali triedneho učiteľa o výsledku testu. Podľa informácií MŠVVaŠ SR budú ďalšie testy expedované do škôl čo v najskoršom termíne.

            V škole budú podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva naďalej povinné rúška.

            STRAVOVANIE v školskej jedálni

            Žiaci budú automaticky prihlásení na obed. Odhlásiť sa môžu najneskôr 10.1.2022 do 7:30 hod na tel. čísle 052/4591378, 0911/893796 alebo na e-mailovej adrese: nebusovabozena@gmail.com

            V prípade akýchkoľvek zmien a informácii vás budeme včas informovať.

            Vedenie školy