• Usmernenie k nástupu žiakov po celoplošnom testovaní

          • Na základe Uznesenia vlády SR č. 678 z 22.10.2020 oznamujeme všetkým žiakom a rodičom, že po celoplošnom testovaní je žiak povinný prvý deň po nástupe do školy preukázať sa Vyhlásením zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (viď. príloha). Po testovaní, ZŠ M. R. Štefánika nevyžaduje od rodičov negatívny výsledok testu. Pozitívne testovaní rodičia to oznámia triednemu učiteľovi a ďalej sa postupuje podľa pokynov RÚVZ.

            Každý žiak, ktorý má viac ako 10 rokov, vrátane žiakov 1.st., by sa mal zúčastniť testovania. V prípade, že takíto žiaci sa testovania nezúčastnia, ostávajú v domácej karanténe 10 dní a pri nástupe do školy sa preukážu potvrdením od detského lekára o svojom zdravotnom stave.

          • Zmena dĺžky ONLINE vyučovacej hodiny od 3. novembra 2020

          • Od 3. novembra 2020 sa mení dĺžka vyučovacej hodiny na 45 minút.

            Začiatok prvej vyučovacej hodiny sa nemení - 8:30 a nemení sa ani 10 minútová prestávka.

             

            Harmonogram vyučovacích hodín:

            1. vyuč. hodina: 8:30 - 9:15

            2. vyuč. hodina: 9:25 - 10:10

            3. vyuč. hodina: 10:20 - 11:05

            4. vyuč. hodina: 11:15 - 12:00

          • Dištančné vzdelávanie na druhom stupni

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            dištančné vyučovanie v našej škole začne prebiehať od utorka 27.10.2020.

            V záložke "žiaci a rodičia" je uverejnený mimoriadny rozvrh hodín dištančného vzdelávania pre druhý stupeň.

            Dištančné vzdelávanie bude prebiehať v programe Microsoft Teams online formou. Žiaci druhého stupňa sú povinní riadiť sa týmto novým rozvrhom. Vyučovacie hodiny sú skrátené, preto je potrebné, aby každý žiak v čase začiatku vyučovacej hodiny bol už prihlásený a pripravený pracovať podľa pokynov vyučujúceho.

            Začiatok prvej vyučovacej hodiny je oproti bežnému rozvrhu posunutý na 8.30 hod. Hodina trvá 45 minút a po každej vyučovacej hodine je 10 minútová prestávka.

            Harmonogram vyučovacích hodín:

            1. vyuč. hodina: 8:30 - 9:15

            2. vyuč. hodina: 9:25 - 10:10

            3. vyuč. hodina: 10:20 - 11:05

            4. vyuč. hodina: 11:15 - 12:00

            Všetky bližšie informácie nájdete v prílohe tejto správy. Prosíme rodičov aj žiakov, aby si dôkladne preštudovali priložené dokumenty

             

            Upozorňuje rodičov a žiakov, že dištančné vzdelávanie je povinné.

            Neúčasť na vyučovaní môže byť ospravedlnená len zo závažných dôvodov.

             

            S pozdravom a úctou                                                                                                              vedenie školy

             

          • ÚCTA K STARŠÍM - ÚCTA K MÚDROSTI A SKÚSENOSTI

          • Október, mesiac ktorý dostal prívlastok mesiac úcty k starším. Mesiac, ktorý  nám pripomína, aby sme si uctili seniorov a prejavili im náklonnosť. 

            Október, je vďaka pestrej palete farieb jesennej prírody azda najkrajším mesiacom. Podobne ako je to s ročnými obdobiami, je to i s ľudským životom. I človek je krásny nielen vtedy, keď je mladý, rezko a svižne vykračuje, ale jeho krásu tvoria aj múdrosť a skúsenosti, ktoré mu vekom pribudli. Preto si nesmierne ceníme tých, ktorí sa aktívne, primerane podľa schopností a možností zapájali dlhé roky do života našej školy.

            Aj my sme si na našich bývalých pedagogických zamestnancov spomenuli a pripravili sme si pre nich krásne pohľadnice plné milých prianí od našich žiakov a učiteľov.

            Veríme, že ich potešia a pripomenú im krásne učiteľské časy.

            ĎAKUJEME!

          • Dôležitý OZNAM

          • Pokyny upravujúce postup, organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania žiakov v období od 26. októbra 2020 vypracované v súlade s opatreniami ÚVZ SR a manuálu MŠVVaŠ SR budú zverejnené na stránke školy v pondelok 26.10.2020.

            Na prvom stupni ZŠ (1. - 4. roč.) prebieha vyučovanie prezenčne (v škole) podľa riadneho rozvrhu hodín, aj s fungujúcim ŠKD a ŠJ.

            Dištančné vzdelávanie žiakov 5. - 9. ročníka sa začne v utorok 27.10.2020. 

             

            Vedenie školy

          • Oznam pre stravníkov školskej jedálne



          • Podľa rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu sa od 26.10.2020 do odvolania neumožňuje konzumácia a výdaj jedál a nápojov pre žiakov 2. stupňa (5. až 9. ročník).

            Žiaci druhého stupňa budú automaticky odhlásení z obeda.

            Žiaci prvého stupňa sa stravujú ako doteraz.

            Počas jesenných prázdnin, ktoré sú rozhodnutím ministra určené na dni: 30. októbra, 2., 6. a 9. novembra 2020, sú automaticky všetci stravníci zo stravy odhlásení.

          • Dôležité informácie k prechodu žiakov druhého stupňa na dištančné vzdelávanie

          • Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR prechádza druhý stupeň ZŠ od pondelka 26.10. na dištančné vyučovanie. Žiaci druhého stupňa sa teda budú vzdelávať doma online pomocou programu Microsoft Teams a vzdelávacieho portálu bezkriedy.sk. Dištančné vyučovanie bude prebiehať do 27.11.2020. Predpokladaný návrat žiakov druhého stupňa do škôl je v pondelok 30.11.2020.

            Účasť žiakov na dištančnom vzdelávaní je povinná. Každý žiak obdržal od triedneho učiteľa prihlasovacie údaje do obidvoch vzdelávacích portálov.

            Vzhľadom na náročnosť prípravy nového mimoriadneho online rozvrhu sa dištančné vyučovanie na našej škole začne v utorok 27.10.2020.

            MŠVVaŠ SR zároveň upravilo termíny jesenných prázdnin, ktoré budú v tieto dni:

            piatok – 30.10, pondelok – 2.11., piatok 6.11 a v pondelok 9.11.2020

            V tieto dni sa nebude realizovať ani dištančné vyučovanie.

            Prosíme všetkých žiakov a zákonných zástupcov, aby pravidelne sledovali webovú stránku školy, kde bude v priebehu budúceho týždňa zverejnený nový mimoriadny rozvrh hodín, podľa ktorého bude prebiehať online vyučovanie.

            Na webovej stránke školy budú takisto zverejnené pokyny, ako majú postupovať žiaci, ktorí nemajú pripojenie na internet alebo nevlastnia notebook, tablet, či smartfón s kamerou. Tieto informácie vieme poskytnúť daným rodičom aj telefonicky.

          • Výzva Prešovského samosprávneho kraja

          • NAŠE PRVÉ DUŠIČKY BEZ PLASTOVEJ KYTIČKY

            „Dušičky“ sa dotýkajú nás všetkých. Prinášajú však so sebou veľké nakupovanie umelých kvetov či obrých kahancov, ktoré v dušičkovom čase vedú k zbytočnému hromadeniu na cintorínoch.

            Pridajme sa preto k celoslovenskej kampani "Naše prvé Dušičky bez plastovej kytičky", siahnime radšej po živých kvetocha malých sviečkach a pomôžme zabrániť trendu posledných rokov. Ročne totiž končí v menšej obci priemerne 6 ton odpadu z cintorínov na skládke. A zbytočne...

            Urobme spoločný krok práve teraz. Možno tým založíme tradíciu, aby sme eliminovali zbytočné tvorenie odpadu aj do budúcnosti, pri ďalších „celonárodných“ udalostiach a sviatkoch.

            Spomínajme na svojich blízkych, ale pamätajme aj na prírodu. Mimochodom - nič nám nebráni ísť zapáliť sviečku za zosnulých na cintorín v našom meste či obci už teraz, zajtra, napozajtra...

          • Hovorili sme o jedle vo 4.A

          • Zdravá a pritom chutná desiata? Čo by mala taká desiata obsahovať? Vo 4.A triede sme sa na zdravú desiatu pozreli bližšie. Nazreli sme do svojich desiatovníkov a zhodnotili sme ich obsah. Opäť sme si zopakovali zásady výživovej pyramídy a povedali sme si, čo by v desiatovníku malo a nemalo byť. Použili sme na to youtube kanál so zaujímavými videami. Aby bola desiata zdravá, mala by obsahovať pestrú zmes vitamínov. Mala by byť aj bohatá na vápnik, ktorý je v období rastu veľmi dôležitý. Taktiež v čase chrípok môžeme pridať nejaké ovocie a zeleninu bohaté na vitamín C.

            Zdravá desiata by mala obsahovať i tieto potraviny:

            • celozrnný chlieb alebo pečivo
            • čerstvé ovocie a zeleninu pokrájané na menšie kusy
            • mliečne výrobky ako syr, tvaroh, cottage syr, jogurty
            • domáce nátierky ako napríklad syrovú, vajíčkovú, cícerovú, avokádovú, salámovú, z rôznej zeleniny, do ktorej môžeme pridať aj nejaké bylinky
            • list niektorého zo šalátov, najmä čínska kapusta je bohatým zdrojom vápnika
            • šťavu z čerstvých pomarančov, domáce limonády alebo čaj
            • salámu s minimálnym podielom mäsa 90%
            • neslané a nepražené oriešky, semiačka a sušené ovocie
            • zeleninové šaláty alebo šaláty s jogurtovým dressingom

            V závere našej aktivity sme si nakreslili naše zdravé desiatovníky.

             

            Pani učiteľka Katarína Čížiková

             

          • Šarkaniáda

          • Žiaci 2.A si zhotovili na hodine VYV veselých šarkanov, ktorých si púšťali v školskej záhrade. Počasie nám prialo, bolo príjemne teplo a pofukoval aj vietor, takže ideálne počasie na púšťanie šarkanov. Deti si navzájom predviedli, ako letia ich šarkany a spoločne sa zahrali zaujímavé hry.

            Pani učiteľka Ľ. Lešundáková

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Mesiac október je vyhlásený za Mesiac úcty k starším. Október – mesiac, pre ktorý je príznačné zafarbenie prírody do najkrajšieho šatu plného farieb i posledných teplých lúčov slniečka.  Úcta k človeku je veľmi dôležitá a nielen v tomto mesiaci. Je prejavom slušnosti človeka a mala by byť súčasťou každého z nás.

            Žiaci 3.A triedy pripravili krátky kultúrny program pre seniorov zo Zariadenie pre seniorov a Zariadenie opatrovateľskej služby v Kežmarku a Zariadenie opatrovateľskej služby Spišská Belá – Strážky. Veríme, že aspoň formou programu z  CD starčekov a starenky potešíme a vyčaríme na ich tvárach v tejto ťažkej situácii úsmev.

            Pani učiteľka B. Gotzmannová

             

          • Sladká pomoc

          • Do galérie Sladká pomoc boli pridané fotografie.

            Sladká pomoc je kampaň s misijnou iniciatívou, ktorá motivuje dobrovoľníkov na Slovensku k pomoci pre mládež a deti v misijných krajinách. Vhodnou príležitosťou je hlavne misijný mesiac október. Snažíme sa viesť žiakov k empatii, a preto sme sa rozhodli urobiť niečo pre deti v najchudobnejších krajinách sveta a čokoládky sme si objednali.

            Aké sú dôvody na účasť:

            • čokoládky sú jednoducho chutné a vyrobené na Slovensku,
            • zakúpením čokoládok zlepšíme život detí a mládeže priamo v ich krajine,
            • dobro chceme dopriať aj ľuďom, ktorí sa majú oveľa horšie ako my,
            • čistý výnos pôjde deťom a mladým ľuďom v Keni, Rwande, Etiópii a v Ugande.

            Na hodinách náboženskej výchovy sme priblížili žiakom potrebu misijných projektov zameraných na pomoc v týchto krajinách. Výnos z predaja čokoládok sme poslali na účet Pápežských misijných diel.

            V mene chudobných detí sa chcem poďakovať tým, ktorí si na čokoládke pochutili.                                                                                        

            Mgr. Baksová

            „Ak nemôžeš nasýtiť sto ľudí, nasýť len jedného“

                                                                    Matka Tereza

          • Opatrenia k postupu ZŠ pri realizácii výchovno-vzdelávacieho procesu v súvislosti s ochorením COVID-19 počas núdzového stavu s účinnosťou od 12.10.2020

          • Na základe návrhov a opatrení Ústredného krízového štábu zo dňa 11. októbra 2020 a Rozhodnutia ministra školstva SR zo dňa 11.10.2020 vo vzťahu k súčasnému vývoju epidemiologickej situácie spôsobenej šírením ochorenia Covid-19 je dôležité zabezpečiť ochranu zdravia a znížiť tak riziko prenosu tohto ochorenia. Zároveň na všetkých druhoch škôl sa obmedzujú aktivity, ktoré nie sú kriticky dôležité pre výchovno-vzdelávací proces. So zhoršujúcou situáciou je potrebné zaviesť ďalšie opatrenia v záujme zachovania výchovy a vzdelávania v základných školách, ktoré nám pomôžu zvládnuť tento negatívny vývoj.

            Naša ZŠ prijíma nasledovné opatrenia s účinnosťou od 12.10.2020:

            • škola sa nebude posudzovať celoplošne, ale jednotlivé triedy podľa posúdenia vývoja nákazy;
            • v prípade výskytu pozitívneho zamestnanca alebo dieťaťa/žiaka na našej škole sme povinní poskytnúť RÚVZ tieto údaje: meno a priezvisko dieťaťa/žiaka, trieda, bydlisko, otec, matka, kontakty na rodičov, detský lekár, zdravotná poisťovňa dieťaťa/žiaka;
            • neorganizujú sa žiadne hromadné podujatia a zhromažďovanie osôb;
            • pri vstupe do budovy školy sa ranný filter bude vykonávať iba v prípade, že sa škola ocitne v červenej fáze;
            • poobedňajšia činnosť ŠKD končí o 16:30 hod. (pondelok – štvrtok), 16:00 hod. (piatok);
            • vyučovanie prebieha v kmeňových triedach;
            • v prípade vyučovania cudzích jazykov v inej než kmeňovej triede pri delených hodinách  - pred vstupom do učebne je povinné použiť dezinfekciu rúk;
            • telesná a športová výchova sa realizuje jedine vo vonkajších priestoroch. V prípade nepriaznivého počasia sa zamerať na teoretické poznatky v kmeňovej triede bez delenia skupín, možnosť zaradenia vychádzok do prírody. Priestory telocvične a ostatné vnútorné priestory na šport sa nevyužívajú ani pre nájomcov;
            • krúžková činnosť sa prerušuje do odvolania;
            • nosenie rúšok je pre žiakov prvého a druhého stupňa ZŠ povinné; Pedagogický a nepedagogický zamestnanec nosí rúško povinne v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR;
            • pri vstupe do všetkých budov školy je zabezpečená dostupná dezinfekcia rúk;
            • zákaz vstupu cudzích osôb do budov školy (cudzou osobou nie je zamestnanec školy ani žiak), cudzia osoba môže do budovy školy vstúpiť len po udelení výnimky riaditeľom školy a po vypísaní vyhlásenia o bezinfekčnosti (príloha č. 1), cudzia osoba je povinná poskytnúť aj telefonický kontakt v prípade dohľadávania pre RÚVZ;
            • na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných hodín odporúčame využívať dištančný spôsob komunikácie (maily, telefón);
            • na bezprostrednú izoláciu je v škole vyčlenená miestnosť – izolačná miestnosť, v prípade podozrenia škola informuje telefonicky rodičov a tí sú povinní dieťa zo školy vyzdvihnúť v čo najkratšom čase;
            • organizácia prevádzky školského stravovania sa riadi usmerneniami pre zariadenia školského stravovania;
            • Zákonný zástupca  predloží pri každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako 3 po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (príloha č. 2). V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené. Zákonný zástupca je povinný zabezpečiť svojmu dieťaťu 2 rúška na každý deň a hygienické papierové vreckovky.
            • zákonný zástupca môže ospravedlniť dieťa z vyučovania bez potvrdenia od lekára na 5 dní;
            • pri prerušení dochádzky na 6 a viac dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú), predkladá zákonný zástupca potvrdenie od všeobecného lekára pre deti a dorast; v prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladné nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.
            • nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať príznakom COVID-19 nesmie vstúpiť do priestorov školy;
            • vyššie uvedené opatrenia sa podľa epidemiologickej situácie môžu meniť.

             

                                                                                                                          Vedenie školy

          • Chutné maľovanie

          • Žiaci 2.A, 2.B a 3.A sa zapojili do  výtvarnej súťaže Chutné maľovanie. Jednotlivé výtvarné práce boli zamerané na tieto témy:      1. Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

                                                         2. Mlieko a mliečne výrobky  od slovenských kravičiek

                                                         3. Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny 

                                                         4. Cukry, tuky, soľ

            Vyučovanie sme si spestrili ochutnávaním ovocia a zeleniny. Žiaci 3.A urobili výstavu tekvičiek, ktoré vyrobili na hodine výtvarnej výchovy. Cieľom našich tém je podporovať spoluprácu školy pri vzdelávaní detí o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu.

            Pani učiteľky: Lešundáková, Gotzmannová, Bachledová

          • Ako sa vystríhať pred nebezpečenstvom

          • Žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka sa v rámci prevencie zúčastnili preventívno-bezpečnostnej prednášky: „Ako sa vystríhať pred nebezpečenstvom.“

            Deťom boli premietané rôzne témy:

            1.       Nástrahy internetu

            2.       Nebezpeční ľudia

            3.       Dôležité číslo 112!

            4.       Hasiči, polícia, záchranka

            5.       Pozor na zlodejov

            Cieľom týchto tém bolo, aby sa deti naučili, ako sa vystríhať pred nebezpečenstvom a aby ich cesty domov zo školy alebo detského ihriska boli vždy bezpečné.

            Pani učiteľka Ľ. Lešundáková

          • Jeseň v III. A

          • Veľké, malé, hladké, hrudkovité, zelené, oranžové, žlté - proste to sú tekvice. Pod šikovnými rukami žiakov 3. A triedy  premenili sa na rozprávkové bytosti či zvieratká. Tekvice sme spoločne vyrezávali, napichovali, dokresľovali a dotvárali prírodným materiálom. Potrebná bola fantázia, zručnosť a jesenné plody. V exteriéri našej triedy  vznikla výstava, ktorá je potešením pre oči a dotvára jesennú atmosféru. Skvelé tekvicové diela sú odmenou za vynaložené úsilie v tomto čarovnom ročnom období.

             

            Pani učiteľka Beáta Gotzmannová