• Radosť byť štedrý

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Radosť byť štedrý.

            Čas beží neúprosne rýchlo. Nadišiel posledný mesiac v roku december a advent. O chvíľku tu máme Vianoce – čas pokoja, radosti a lásky. Tento predvianočný čas pred prázdninami sme si spríjemnili dobrými skutkami, obdarovaním sa navzájom a vianočnou besiedkou, kedy deti priniesli rôzne sladké maškrty a pochúťky.

            Takýto štedrý deň sme si urobili v posledný deň pred prázdninami. Žiaci 1.C, 3.A, 3. B a 4.A si pripravili pre svojich spolužiakov rôzne darčeky, ktoré si vyžrebovali v tzv. vianočnej tombole. Darčeky boli naozaj krásne – hračky, sladkosti, vianočné ozdoby a dekorácie. Každý sa potešil. Nevadilo nám ani chladné zimné počasie, hlavne nás zahrialo pri srdiečku a že sa deti mohli navzájom obdarovať a urobiť si radosť. Pretože dávať je viac ako prijímať! a veríme, že tak učiníme nielen na Vianoce ale aj počas celého roka!

            PhDr. Petra Džerengová, tr. uč. 3. B

          • Deň slovenskej poštovej známky a filatelie

          • Slovenská pošta, Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky a Zväz slovenských filatelistov si od roku 1993 pripomínajú 18. decembra Deň slovenskej poštovej známky a filatelie.

            Prvú známku na svete vydali 6. mája 1840 v Anglicku. V nasledujúcom desaťročí emitovalo známky deväť poštových správ. Medzi nimi bola 1. júna 1850 aj známka v Rakúsku. Slovensko v tom čase ako súčasť Uhorska nemalo vlastné poštové známky. Prvé československé známky vyšli 18. decembra 1918. Vtedy sa prvýkrát v histórii dostal názov krajiny "Slovensko" na štátnu ceninu v označení "Pošta Česko-Slovenská". Prvé slovenské známky boli vydané v deň vzniku SR - 1. januára 1993.

            S prechodom na spoločnú európsku menu sa obyvatelia Slovenska museli od 1. januára 2009 vyrovnať s novou situáciou aj v oblasti známok. Prvú poštovú známku v nominálnej hodnote jedno euro vydala Slovenská pošta 1. januára 2009. Autorom návrhu prvej eurovej poštovej známky, ktorá pripomína a oslavuje zavedenie eura ako oficiálnej meny na Slovensku, sa stal akademický maliar Martin Činovský. O deň neskôr vydala Slovenská pošta 12 emisií známok.

            Pri príležitosti tohto dňa sme si s prvákmi pozreli krátky film o vzniku poštovej známky a spoločne sme si vytvorili vianočnú / zimnú poštovú známku. Taktiež sme si popozerali zbierku poštových známok, ktorú sa nám podarilo zohnať a ukázali sme si aj najdrahšiu poštovú známku, ktorou je Britská Guiana z roku 1856.

            Katarína Čížiková

             

          • Ako sme si postavili snehuliaka

          • Stavanie snehuliaka patrí k tradičným zimným radovánkam detí už celé stáročia a nepochybne sa páči aj deťom žijúcim v tejto modernej, virtuálnej dobe. Babka Perinbabka nám najväčšiu zásielku snehu v tomto roku poslala na deň Svätého Mikuláša. Pre deti to bola najväčšia radosť a ich spontánna prosba postaviť si spoločne snehuliaka sa nedala odmietnuť. Tak sme so žiakmi zo IV.B šli za školu stavať veľkého snehuliaka. Vybrali sme mu krásne miesto pri potôčiku a pekne sme ho vytvarovali a vyzdobili. Ak neveríte, choďte sa naň pozrieť, pozdraviť ho a možno mu vytvoriť snehového kamaráta! Poponáhľajte sa, slniečko vie byť na snehuliakov neúprosné.

            Monika Andrášová – triedna učiteľka IV.B

          • HOVORME O JEDLE - projekt ocenený ZLATÝM PÁSMOM

          • V poradí už IX. ročník projektu Hovorme o jedle sa uskutočnil od 11. do 15. októbra 2021. Naša škola sa už siedmy raz zapojila do súťaže určenej pre všetky ročníky základných škôl. Súťaž prebiehala pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

             Škola sa do súťaže zapojila tak, že k vyhlásenej dennej téme vymyslela a zrealizovala rôzne aktivity v rámci tried. Zo všetkých zrealizovaných aktivít k vyhlásenej dennej téme škola vypracovala  súťažný príspevok, ktorý bol zložený z prezentácie školy o všetkých zrealizovaných aktivitách k vybranej dennej téme a metodického materiálu k vybranej zrealizovanej aktivite.

            Vyhlásené denné témy boli rozvrhnuté do piatich dní so zameraním na chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky, plytvanie potravinami, zeleninu, ovocie, orechy z našich sadov, kompostovanie kuchynského odpadu, mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek, recyklovanie kuchynského odpadu, mäso, hydinu, ryby, vajcia, strukoviny, sezónnosť a regionalitu potravín, cukry, tuky, soľ, pohyb a  pitný režim.

            Počas týždňa HOVORME O JEDLE prebiehali aj súťaže tvorivosti a zručností detí, literárna, výtvarná a fotografická súťaž k témam týždňa.

            Práca a aktivita našich žiakov bola ocenená v tejto súťaži ZLATÝM PÁSMOM.

            Ďakujeme žiakom našej školy a ich učiteľom za odvedenú tvorivú prácu a zručnosti.

          • Súťaž v prednese slovenskej povesti „ŠALIANSKY MAŤKO“

          • Súťaž v prednese slovenskej povesti „ŠALIANSKY MAŤKO“  prispieva k vyhľadávaniu talentovaných a nadaných žiakov základných škôl a podporuje cieľavedomú prácu s nimi. Rozvíja, prehlbuje a upevňuje zručnosti žiakov v umeleckom prednese, vytvára trvalý vzťah k slovenskej ľudovej slovesnosti. Upevňuje záujem žiakov o literatúru a národnú kultúru. Všestranne rozvíja a podporuje záujmy žiakov o umelecký prednes.

             Súťaží sa v troch súťažných kategóriách:

            1. kategória: žiaci 2.- 3. ročníka ZŠ
            2. kategória: žiaci 4.- 5. ročníka ZŠ
            3. kategória: žiaci 6.- 7. ročníka ZŠ

            V l. kategórii sa umiestnila na 1. mieste žiačka Ema Čupková, na 2. mieste skončila žiačka Johanka Tomasová3. miesto obsadil žiak Alex Koč. Výhercom srdečne blahoželáme.

            Mgr. Ľudmila Lešundáková a Mgr. Monika Gurková

          • DEJEPISNÁ olympiáda

          • V piatok 10.12.2021 sa uskutočnil 14. ročník školského kola dejepisnej olympiády V školskom kole si svoje vedomostné sily zmerali žiaci šiesteho, siedmeho a deviateho ročníka. Predviedli svoje vedomosti z učiva daného ročníka a z vedomosti z regionálnych dejín .  Naši žiaci predviedli vynikajúce výkony.  Na okresnom kole nás budú reprezentovať víťazí školského kola. Srdečne blahoželáme a ďakujeme.

            6. ročník : Deniel Kostka, Andreas Jankura

            7. ročník: Zoran Grivalský, Samuel Krigovský, Adam Grivalský

            9. ročník: Simona Fiamčíková, Patrik Pataky

          • YPSILON

          • Dňa 6.12.2021 sa na našej škole konala súťaž  s názvom YPSILON.

            Ypsilon- slovina je hra, je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra.  Naši žiaci súťažili v siedmich kategóriách. Jednotlivé testy boli zamerané na rozvoj žiackej originality, tvorivosti a aktívne myslenie žiakov.

            Do tejto súťaže sa zapojili títo žiaci:

            3. ročníka: Samuel Madeja, Johanka Tomasová, Tatiana Ferencková, Timea Suchanovská

            4. ročníka: Natália Gemzová, Karmen M. Hutniková, Katarína Palgutová, Samuel Gumulák

            5. ročník: Filip Olekšák, Branko Vojčík, Tamarka Fudalyová, Ela Čupková, Mia Repelová, Ema Klimeková

            6. ročník: Andreas Jankura, Deniel Kostka, Marek Navrátil, Lenka Filipová

            7. ročník: Barbora Olekšáková, Ján Zamkovský, Maximilián Morozov, Miriam Wansnerová

            8. ročník: Dáša Vojčíková, Melánia Bočkaiová (náhradníci za ôsmakov)

            9. ročník: Simonka Fiamčíková, Veronika Ziburová, Patrik Pataky, Andrejka Fedorová

            Žiaci sa výsledky svojich vedomosti dozvedia v priebehu januára.

                             

          • Olympiáda slovenského jazyka – okresné kolo

          • Dňa 12.11. 2021 sa konalo okresné kolo olympiády slovenského jazyka. Našu školu reprezentovala víťazka školského kola Simonka Fiamčíková /9.A/. Simonke sa podarilo zvládnuť vedomostné aj praktické úlohy, a napokon obsadila krásne 3. miesto.

            Srdečné blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • Dištančné vzdelávanie žiakov 2. stupňa a vianočné prázdniny

          • Na základe rozhodnutia ministra školstva SR zo dňa 8.12.2021 s účinnosťou od 13. decembra do 17. decembra 2021 (Príloha) sa mimoriadne prerušuje školské vyučovanie na druhom stupni ZŠ.

            Žiaci 5. - 9. ročníka sa vzdelávajú podľa riadneho rozvrhu hodín dištančne cez MS Teams okrem TŠV, VYV, HUV, NBV, INF, THD. Dištančná forma vzdelávania je povinná, neúčasť na vyučovaní musí byť ospravedlnená rodičom, alebo lekárskym potvrdením.

            V danom týždni sú žiaci automaticky odhlásení z obedov. V prípade záujmu o obedy môže zákonný zástupca prihlásiť svoje dieťa, avšak možný je len výdaj do obedára v čase od 13:15 do 13:45.

            Vianočné prázdniny začínajú 20.12.2021 a končia 7.1.2022. Nástup do školy je 10. januára 2022, pokiaľ sa nezmení situácia, o ktorej budú žiaci a rodičia včas informovaní.

            Vedenie školy

          • Okuliare pre Afriku

          • Detská organizácia Fénix už dlhší čas organizuje zbierku “Okuliare pre Afriku”. Cieľom je dopravovať dioptrické okuliare od darcov, ktorí ich už z rôznych dôvodov nevyužívajú, k ľuďom, ktorí ich potrebujú ale “nezoženú”. Pod príznačným názvom sa dozviete, že tieto darované okuliare putujú komunitám do Afriky, ktoré nemajú prístup k potrebnej zdravotnej starostlivosti a ktorým chýbajú ekonomické prostriedky na liečbu zraku.

            Naša škola sa do tejto zbierky zapojila po prvýkrát. Preto sa nesmierne tešíme, že sa nám podarilo vyzbierať až 85 kusov dioptrických okuliarov. Radi by sme sa preto poďakovali všetkým ochotným deťom, rodičom a dokonca i starým rodičom, ktorí takto prispeli k tomu, aby sa nepotrebné okuliare dostali k ľuďom, ktorí ich naozaj potrebujú a nemôžu si ich dovoliť. ĎAKUJEME!

            Katarína Čížiková 

          • Bábkové divadlo pre našich prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bábkové divadlo pre našich prvákov.

            Vždy sa tešíme na príchod najkrajších sviatkov roka. Berieme ich ako nádherný čas porozumenia a lásky k blížnemu. V tom dlhom rade dní celého roka je to jediný čas, kedy ľudia zvyčajne majú k sebe bližšie. Ako každý rok, aj tento k nám do školy zavítal Mikuláš. Mikuláš chodieva s anjelom a čertom do jednotlivých tried a pýta sa detí, ako sa správali počas minulého roka. Deti mu zarecitujú básničku alebo zaspievajú pesničku. Aj my žiaci 3.A triedy sme si pripravili pre svojich kamarátov z prvých ročníkov bábkové divadielko a prišli sme ich pozdraviť na Mikuláša krásnou rozprávkou o tom, ako kocúrik zachránil jedno kráľovstvo.

            Mgr. Ľudmila Lešundáková

          • Mikuláš

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

            Celý kraj sťa striebro svieti.

            Príď, Mikuláš, prosia deti.

            Chytro sadaj na sane, v školičke ťa čakáme.

            Ponáhľaj sa medzi nás.

            Každý rok je v našej škole tradíciou na sviatok svätého Mikuláša, že sa deviataci podieľajú na vytvorení radostnej mikulášskej atmosféry. Tento rok je však opäť trošku iný, ako tie ostatné. Je to rok poznačený pandémiou koronavírusu.

            Ani tento rok Mikuláš so svojimi pomocníkmi čertom a anjelom na nikoho nezabudol a predsa prišiel medzi nás. Každý, kto bol dobrý, dostal mikulášsky balíček plný ovocia a sladkostí. A keďže naše deti sú všetky dobré, nikto nezostal bez darčeka. Dokonca si ani čert nikoho nezobral so sebou vo svojom vreci.

            Veľká radosť zavládla v detských dušiach, budú to pre mnohé deti nezabudnuteľné zážitky. Mikuláš však nezabudol ani na učiteľov, asistentky, vychovávateľky, uja školníka, tety upratovačky, tety kuchárky a aj na naše ekonómky. Bolo to veľmi milé stretnutie a všetci dúfame a veríme, že sa bude opakovať aj o rok. Ďakujeme Mikuláš!

            Veru, už sa nám to tu začína „zvianočnievať“. A práve teraz je ten najlepší čas zamyslieť sa nad zmyslom týchto tradícií, aby sa z nich nevytratilo čaro a láska...

            Milí naši žiaci, rodičia a učitelia, želáme Vám, aby sa Vám v tomto predvianočnom zhone podarilo trošku spomaliť, myslieť viac jeden na druhého a spomenúť si na tých, ktorí potrebujú naše milé slovo, či chvíľku pozornosti. Užite si tieto vzácne chvíle v pokoji a s úsmevom na perách...

             

          • Školské kolo geografickej olympiády

          • V stredu 24. novembra sa uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Tento školský rok sa realizovalo online. Zúčastnili sa ho žiaci 5. a 7. ročníka. Všetci žiaci dosiahli krásne výsledky a do okresného kola postupujú:

            Gategória F:

            Zoran Grivalský 7.A - 1. miesto

            Barborka Olekšáková 7.A - 2. miesto

            Samuel Krigovský 7.A - 3. miesto

             

            Gategória G:

            Sofia Chovaňáková 5.B - 1. miesto

            Martin Nebus 5.B - 2. miesto

            Tamarka Fudalyová 5.B - 3. miesto

             

            Blahoželáme a prajeme veľa šťastia a úspechov v okresnom kole.

             

            Mgr. Jana Šavelová

          • Trieda 8.A v karanténe od 3.12.2021 - 12.12.2021

          • Z dôvodu pozitívneho testu na COVID-19 u žiaka z 8.A triedy a na základe rozhodnutia RÚVZ SR v Poprade ostáva trieda od 3.12. do 12.12.2021 v karanténe. Predpokladaný návrat žiakov do školy je 13. decembra 2021.  

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci uvedenej triedy sú odhlásení z obeda počas celej karantény. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. 

            Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID-19 kontaktovali lekára. 

            Prosíme a zároveň upozorňujeme na dodržanie všetkých platných protiepidemiologických opatrení.

            Dištančné vyučovanie žiakov počas karantény (od pondelka 6.12.2021) bude prebiehať podľa platného rozvrhu cez MS Teams okrem TŠV, VYV, HUV, NBV, INF, THD.

            Vedenie školy

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok / Giving Tuesday

          • Poďakovanie

            Srdečne by sme sa chceli poďakovať rodičom a deťom, ktorí sa nezištne  zapojili do zbierky pre domovy dôchodcov,  do akcie s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“.
            Je neuveriteľné, že v priebehu dvoch týždňov, keď sme mali striedavo viacero tried v karanténe, sme  spolu vyzbierali  až 60 krabíc.
            Boli sme všetci veľmi milo prekvapení empatiou Vašich detí a samozrejme aj Vás, rodičov, ktorí ste v týchto neľahkých časoch nezabudli na tých najzraniteľnejších – našich starkých. 
            Dúfame, že láska a porozumenie, ktoré naše deti prejavili teraz, ich budú sprevádzať aj naďalej. Ďakujeme.

            Radi by sme sa poďakovali aj všetkým našim učiteľom, pani vychovávateľkám / asistentkám a nepedagogickým zamestnancom, ktorí sa pre zmenu zapojili do akcie Giving Tuesday. Giving Tuesday sa koná každoročne v utorok po Dni vďakyvzdania v USA. Je odpoveďou na nákupný ošiaľ počas Black Friday a Cyber Monday, známych už aj na Slovensku.  Giving Tuesday je dňom, kedy sa šíri dobro a nezištné dávanie. Komukoľvek, kdekoľvek a akokoľvek. Dúfame, že sme našou zbierkou trvanlivých potravín pomohli práve niekomu v našom meste.

            Vedenie školy