• Les je náš kamarát 🌲

          • Žiaci 4.A triedy sa zišli v pondelok 27.9.2021 v lese zaliatom slnkom na lesnej škôlke Fľak. Privítal nás p. Ing. Jakub Grivalský a úvodným pozdravom „Lesu zdar“ sme spoločne otvorili deň plný zábavy. Potom sa už netrpezlivé deti rozbehli na jednotlivé stanovištia, ktoré pre nich pripravil pán lesník. Aktivity  boli zamerané na lesnícke činnosti, zážitkové aktivity lesnej pedagogiky. Žiaci vypracúvali pracovné listy, ktoré boli zamerané na poznávanie  lesných  zvierat, stromov a byliniek rastúcich v lese. Príroda slúži nám všetkým a máme právo na jej užívanie. Avšak povinnosťou každej osoby je ju chrániť a podľa svojich možností sa o ňu starať. Ďakujeme p. Ing. J.Grivalskému za krásne strávené dopoludnie v prírode.

             

            Tr.uč. Mgr.B.Gotzmannová

             

          • Opätovná výzva pre rodičov na prevzatie Ag testov (domáce samotesty)

          • Vážení rodičia,

            keďže niektorí z Vás si ešte neprevzali Ag testy pre svoje dieťa, umožňujeme Vám ich prevzatie  aj v priebehu týždňa od utorka 28. septembra 2021 do piatka 1. októbra 2021 v čase od  8:00 do 14:00 hodiny na vrátnici v hlavnej budove školy.

          • Celoročný krúžok anglického jazyka

          • Ak sa chceš zlepšiť v cudzích jazykoch, odbúrať neistotu a strach z rozprávania, prebudiť svoj jazykový reflex a napodobniť tak tisíce ľudí, ktorým sme už s jazykmi pomohli, tak môžete využiť túto možnosť:

            Jazyková škola Target ponúka našim žiakom prihlásenie sa na celoročný krúžok:

            1. Zážitková angličtina pre 1. stupeň
            2. Moderná angličtina pre 2. stupeň

            Pokiaľ počas roka budú triedy alebo žiaci v karanténe, príp. budú pozastavené aktivity alebo úplne uzavreté školy, naša výučba v ZŠ automaticky prechádza do online formy s tým, že časy výučby prispôsobíme potrebám a požiadavkám žiakov a ich rodičom.

            Detailné informácie o krúžkoch a vzdelávaní nájdete aj na www.target-skola.sk (Príloha 1). 

            V prílohe nájdete aj linky na prihlášky.

            Odporúčame rodičom prihlasovať sa online na novej webstránke target-skola.sk.  

            Ďakujeme.

          • Európsky deň jazykov 🌍

          • Z histórie Európskeho dňa jazykov

            Jeho korene siahajú do roku 2001, najprv existoval ako Európsky rok jazykov (The European Year of the Languages). Organizátormi boli Rada Európy a Európska únia a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu.

            Úspech projektu Európsky rok jazykov prispel k tomu, že Rada Európy sa rozhodla vytvoriť každoročnú tradíciu a vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov. Takisto bolo vytvorené oficiálne logo, slogany a internetová stránka.

            Európsky deň jazykov v našej škole

            Tento deň si školy v členských krajinách pripomínajú každoročne prostredníctvom rôznych aktivít – súťaží, kvízov, besied, ktoré súvisia s cudzími jazykmi. My sme si tento deň pripomenuli v našej škole aktivitou Pôvod slov. V anglickom jazyku je množstvo slov, ktoré pochádzajú z francúzštiny, nemčiny či latinčiny. Úlohou žiakov bolo uhádnuť,  z akého jazyka pochádzajú napríklad slová hamburger, café, mayonnaise, beret, teepee alebo lieutenant. Veľkým prekvapením bolo pre žiakov práve slovo hamburger. Určite každý z vás by hádal, že pôvod tohto slova je v Amerike, ale nie je tomu tak. Hamburger vznikol v nemeckom meste Hamburg. Aj keď inšpirácia odtiaľto pochádza, konečný koncept hamburgeru vznikol o niečo neskôr v USA. Našou ďalšou aktivitou bol kvíz o rôznych zaujímavostiach z jazykového prostredia. A tak sme sa dozvedeli, že prvá kniha na svete bola vytlačená v nemeckom jazyku. Najprekladanejšou knihou na svete hneď po Biblii je kniha Pinocchio. Najčastejšie vyskytujúcim sa podstatným menom v anglickom jazyku je time a najčastejším prídavným menom good. Vlastné mená Jessica, Miranda a Olivia vymyslel samotný veľký William Shakespeare. Okrem toho vymyslel aj slovné spojenia kill with kindness, fair play, love is blind a ďalších približne 1700 slov. A jazyk ako taký vznikol asi 100 tisíc rokov pred Kristom. Naši žiaci v tento deň prišli do školy oblečení v tričkách či bundách s rôznymi nápismi. Najviac zabodoval náš šiestak Andreas a jeho tričko s nápisom I live for weekends a ôsmačka Dianka s nápisom IT´S 🍟- DAY😉 Naši najstarší žiaci si Európsky deň jazykov pripomenuli formou skupinovej práce na projektoch. Každá skupinka žiakov si zvolila obľúbenú krajinu a vypracovala projekt so stručným popisom zvolenej krajiny. Prezentácia projektov prebiehala s hudobným doprovodom (hymna zvolenej krajiny). Publikum v triede sa oboznámilo s názvami krajín a taktiež pozdravmi v nemeckom, anglickom, talianskom a gréckom jazyku. Naši najmladší žiaci si vyfarbovali vlajky európskych krajín a učili sa rôzne pozdravy. Dokonca vyrobili aj Strom pozdravov.

            V našej škole už o Európskom dni jazykov vie hádam každý a už teraz sa tešíme, čo vymyslíme budúci školský rok.

            Pani učiteľky Zuzana Ulbrichová, Zlatica Ganzarčíková, Diana Praženicová, Barbora Vitkovská a Katarína Čížiková

            Fotografie aktivít nájdete kliknutím na odkaz nižšie.

          • 21.9. Deň vďačnosti

          • „Ďakujem za veľa vecí, ktoré vôbec nie sú samozrejmé.“

            V dnešnej uponáhľanej dobe si veľmi neuvedomujeme určité hodnoty a berieme všetko ako samozrejmosť. Mali by sme sa na chvíľu zamyslieť... Kedy ste naposledy poďakovali? Dňa 21.9.2021 sme si pripomenuli Svetový deň vďačnosti. Je dôležité, aby sa ľudia cítili ocenení za všetko, čo robia. S vďačnosťou sú spojené aj emocionálne a fyzické benefity. Je prospešná aj pre zdravie. Môžeme si posilniť imunitný systém, zlepšiť spánok alebo znížiť stres a príznaky depresie.                                                                                                                  

            História Svetového dňa vďačnosti sa začala v roku 1965 na Havaji, keď medzinárodné zhromaždenie rozhodlo, že by bolo dobré mať jeden deň v roku formálne vyjadrenie vďačnosti a uznania. Po stretnutí na Havaji si mnoho návštevníkov pripomenulo Deň vďačnosti 21. septembra 1966, keď sa vrátili do svojich krajín. Odvtedy počet ľudí oslavujúcich Deň vďačnosti na celom svete rastie.

            Pri tejto príležitosti sme si spoločne so žiakmi z 3. B pripomenuli tento deň tvorbou plagátu srdiečka z obkreslených a vystrihnutých rúk z červeného  farebného papiera, na ktorom sú mottá a napísané ďakujem v rôznych jazykoch. Žiaci si vypracovali pracovný list, kde napísali, za čo všetko sú vďační. 

            „Preto nezabudnime, že aj malé ďakujem dokáže veľké veci“.

             

            PhDr. Petra Džerengová

            Mgr. Katarína Svitanová a žiaci 3. B 

             

             

          • Triedne schôdze ZRPŠ s odovzdávaním samotestov

          • Vážení rodičia!

            Pozývame Vás na triedne schôdze rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia dňa 27.09.2021 (pondelok) o 16.00 hod. v jednotlivých triedach.

            Prosíme o dodržiavanie aktuálnych epidemických opatrení - do budovy vstupujte len s prekrytými hornými dýchacími cestami (respirátor), dezinfikujte si ruky a triednej učiteľke/učiteľovi odovzdajte Písomné vyhlásenie návštevníka o bezpríznakovosti (Príloha 1). Ďakujeme.

            Počas triednych schôdzí budú rodičom, ktorí prejavili záujem, odovzdávané antigénové samotesty na domáce použitie v počte 5 ks na žiaka. Počas objednávania testov ste si objednali balenie v počte 25 ks. Nakoľko zásoby Ministerstva zdravotníctva SR nepokryli prevyšujúci záujem, Ministerstvo rozhodlo o upravenom počte 5 ks na žiaka. Testy dostanete v igelitovom vrecúšku aj s návodom na použitie. Prevzatie testov potvrdzuje zákonný zástupca žiaka svojím podpisom, preto Vás prosíme, aby ste si priniesli vlastné pero!!!

            V prílohe Vám posielame písomný návod na použitie antigénových samotestov + videonávod.

            Testovanie by sa malo realizovať v súlade so školským semaforom 2-krát do týždňa, a to v pondelok a štvrtok ráno pred nástupom do školy a kedykoľvek, ak žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID – 19.

            Upozorňujeme na skutočnosť, že za používanie antigénových samotestov je zodpovedný rodič.

            Vykonanie samotestu nahláste svojmu triednemu učiteľovi vždy bez ohľadu na výsledok testu.  V prípade zistenia pozitívneho výsledku kontaktujte detského lekára, ktorý Vám stanoví ďalší postup.

             

          • 750. výročie mestských práv v Spišskej Belej

          • „História je svedkom doby, dňom pravdy, životom pamiatky, majstrom života a hlásateľom uplynulých čias“ (Marcus Tullius Cicero).

            Slávny výrok rímskeho rečníka nadobúda aj po stáročia stále väčší význam. Globalizácia rýchlym tempom postupuje do všetkých oblastí života nielen dospelých ľudí a mládeže, ale aj detí mladšieho veku. Podstatnými sa stávajú trendy určované potrebami ľudí, ktoré sú spojené s ekonomickým rastom, informatizáciou a celkovou uniformitou životného štýlu. Ich dôsledkom je zhoršovanie kvality medziľudských vzťahov. Človek poznáva svet prostredníctvom médií, najmä internetu a vlastné okolie, históriu prostredia, kde žije, pozná len okrajovo. Mesto Spišská Belá si v tomto roku pripomína významné jubileum vo svojej histórii, ktorým je 750. výročie udelenia mestských práv. Na našej škole, v ZŠ M. R. Štefánika, bola pri tejto príležitosti na hodine slovenského jazyka a vlastivedy so žiakmi 4.B vedená diskusia, aké prírodné a kultúrne bohatstvo máme v Spišskej Belej a jeho bezprostrednom okolí. Na hodine vlastivedy sme sa s deťmi vybrali na prechádzku okolia, kde sme obdivovali krásy mesta a jeho architektonické pamiatky. Tieto sa pre deti stali inšpiráciou a zobrazili ich svojimi detskými očami na hodine výtvarnej výchovy na svoje výkresy. Žiaci s veľkým nadšením vyfarbili kresby pastelom a zapojili sa do výtvarnej súťaže vyhlásenej Mestom Spišská Belá. Pevne dúfame, že vyhráme nejakú zaujímavú cenu, ale čo je najdôležitejšie, že sme lepšie spoznali naše rodné mesto, viac ho budeme vnímať a objavovať jeho jedinečnú krásu a históriu.

            Mgr. Monika Andrášová – triedna učiteľka IV.B

             

          • Výtvarná súťaž „Euroregión Tatry očami detí“

          • Výtvarná poľsko-slovenská súťaž, ktorú vyhlásilo Združenie Euroregión Tatry v spolupráci so Zväzkom Euroregión ,,Tatry“ bola úspešne ukončená. Súťaž s názvom „Euroregión Tatry očami detí“ bola podmienená, aby súčasťou práce mali byť Tatry, ktoré spájajú Slovensko a Poľsko. 

            Do tejto súťaže sa zapojili aj naši žiaci Boris AndrášTimea Suchanovská z 3. B triedy. Vo svojich výtvarných prácach znázornili naše krásne veľhory a cyklistické preteky. Práce boli aj vystavené na konferencii zameranej na ľudové zvyky a tradície pohraničia v Poprade. Za ich súťažné výtvarné práce boli ocenení a získali na pamiatku pamätný list a malé darčeky. Ďakujeme a určite sa zapojíme aj na budúci rok.

            PhDr. Petra Džerengová, tr. učiteľka

          • Vytvárame oddychové zóny pre žiakov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prvá oddychová zóna v škole.

            Každý z nás potrebuje mať miesto, v ktorom sa bude cítiť príjemne, zabudne na všetky starosti a problémy a bude sa venovať len oddychu, poprípade záľubám. Aby sme mali takýto kútik pre seba, potrebujeme si preorganizovať nejakú miestnosť, prípadne jej časť. A to sa nám tak trochu aj podarilo. Počas letných prázdnin sme vytvorili prvú oddychovú zónu, ktorú môžu žiaci využívať nielen v rámci rôznych vyučovacích hodín, ale hlavne počas prestávok.

            Inšpirovali nás informácie, či osobné skúsenosti zo školského prostredia vo vyspelejšom zahraničí, kde sú podobné zóny samozrejmou súčasťou školy. Sú miestom, kde sa odohráva značná časť spoločenského života školy. Kto povedal, že v škole by sa mali študenti iba učiť? Veď škola je miestom, kde sa z detí stávajú osobnosti. Nielen vďaka prebratému učivu, ale aj vďaka spoločenským väzbám, či diskusiám, ktoré tu vznikajú medzi spolužiakmi, či učiteľmi. Nájdu tu estetické prostredie, určitú mieru pohodlia, čo nás veľmi teší.

            Veríme, že sa náš zámer vytvoriť oddychovú zónu aspoň trocha podarilo naplniť a zveľadený priestor bude slúžiť všetkým žiakom na príjemné trávenie voľného času. A v neposlednom rade aj na nezáväzné stretávanie sa a stmeľovanie kolektívu školy.

            Všetkým, ktorí sa podieľali na realizácii tejto oddychovej zóny patrí za ich čas, ochotu, nápady či fyzickú silu veľké ďakujem. Pevne veríme, že sa nám podarí v blízkej budúcnosti vytvárať ďalšie a ďalšie oddychové zóny, ktoré spríjemnia našim žiakom prostredie v škole.  

          • Cvičenia v prírode 🏃🏻‍♀️ 🏃🏻

          • V utorok 14.9.2021 naša škola zívala prázdnotou. Všetci žiaci strávili tento príjemný, slnečný deň v prírode. Rozišli sa na rôzne svetové strany. Všetci športovali a zábavnými hrami rozvíjali svoju rýchlosť, obratnosť i vytrvalosť. Spoznávali prírodu i naše mesto a utužovali priateľstvá.

          • Rekonštrukcia a modernizácia tried

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rekonštrukcia a modernizácia tried.

            Počas letných prázdnin sme začali aj s rekonštrukciou a modernizáciou tried. V tomto školskom roku sa nám podarilo zmodernizovať štyri triedy v hlavnej budove školy, a takto by sme chceli pokračovať každý rok v ďalších triedach. Celá táto akcia však závisí od dostatku finančných prostriedkov.

            V triedach sa realizovalo:

            • kompletné vymaľovanie
            • výmena obkladov okolo umývadiel
            • výmena umývadiel
            • výmena ochranných dosiek (na stenách kvôli laviciam a stoličkám)
            • výmena zásuviek a vypínačov
            • výmena starých trubíc do lámp za úsporné ledkové trubice
            • oprava vešiakov
            • nákup nových korkových násteniek
            • úplná výmena lavíc a stoličiek

            Dobre navrhnutý priestor pre vzdelávanie podporuje zdravie, zlepšuje výkon a vytvára pocit bezpečia pre učiteľov aj žiakov. A to je aj našou snahou...:)

             

          • Zo života prvákov alebo Ako ťahal dedko repku 🧓🏻👵🏻👩🏻‍🦰🐶🐱🐭

          • Bol raz jeden múdry dedko,

            zasadil ten dedko všetko.

            Každé ráno skoro vstáva,

            záhradku si okopáva.

            Má ten dedko ale šťastie,

            preveľká mu repka rastie.

            Školský zvonec odzvonil prázdninám! Triedy sa zaplnili školákmi a na chodbách sa ozýva detská vrava. Naši prváčikovia vymenili dni zábavy, oddychu a detských hier za školské povinnosti. Prvý školský týždeň už majú úpešne za sebou. Tešia sa na každú hodinu. Veď sa na to pozrite. :)

            Tr. učiteľka 1.A triedy Katarína Čížiková

          • Medzinárodný deň gramotnosti 📝

          • Medzinárodný deň gramotnosti si svet každoročne pripomína 8. septembra. Oslavuje sa na základe rozhodnutia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) od roku 1966.

            Tento deň má  poukázať na dôležitosť vzdelania v živote človeka.

            Pre žiakovi 4.A triedy triedna učiteľka pripravila mnoho problémových úloh hlavne z matematiky - slovné úlohy, matematické súťaže a hádanky. 

            Najviac činností praktizovali žiaci 3.B triedy na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Čítali si úryvky z kníh, voľne interpretovali prečítaný text a taktiež  si ho zdramatizovali.

            Tieto akcie v triede 4.A a 3.B  boli pestré a nápadité. Svoje miesto medzi aktivitami v obidvoch triedach mala aj pracovná  gramotnosť.

            A samozrejme nechýbal ani rozhovor o súčasnej situácii, ktorá je spojená s ochorením covid-19.

            Tr.učiteľka Mgr.B.Gotzmannová

            Tr.učiteľka PhDr.P.Džerengová

             

          • Rekonštrukcia a modernizácia telocvične

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Modernizácia telocvične.

            Úspešným projektom našej školy v minulom školskom roku bolo zapojenie sa do Výzvy Predsedu Prešovského samosprávneho kraja a Výzvy Mikroprogram Prešovského samosprávneho kraja na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z rozpočtu PSK pre rok 2021 na financovanie projektov realizovaných na podporu verejného života v regióne v súlade s vymedzeným účelom - v rámci programu 1: „ŠPORT“.

            Ako škola sme podali žiadosť o poskytnutie dotácie na rekonštrukciu a modernizáciu telocvične. Získali sme spolu 4011 eur, 3011 eur za Výzvu Mikroprogram a 1000 eur za Výzvu Predsedu PSK. Podmienkou bolo spolufinancovanie 20 % zo schválenej dotácie v rámci oboch výziev. 

            Vďaka dotácie PSK, spoluúčasti mesta Spišská Belá a vlastných zdrojov sme počas letných prázdnin dokázali zmodernizovať našu telocvičňu.

            Vybudovaním nových priestorov určených pre šatne, sprchy a náraďovne nám vznikol voľný priestor na predĺženie telocvične. Okrem jej predĺženia sme sa rozhodli ju úplne zrekonštruovať, s čím súviseli aj tieto práce: demontáž basketbalového koša, skrátenie jeho konštrukcie a jeho montáž, demontáž stien náraďovne, obloženie a oprava stien tatranským profilom,  demontáž starých parkiet v časti náraďovne, montáž nových parkiet, brúsenie celej podlahy telocvične, lakovanie  a maľovanie čiar, vymaľovanie všetkých kovových konštrukcií (tyče na šplhanie, kruhy, hrazda, kladina, ochranné kovové pletivá na oknách), výmena dverí do telocvične, vymaľovanie basketbalových dosiek a zábradlia na stene, výroba novej konštrukcie na uchytenie volejbalovej siete a iné menšie opravy.

            Uvedomujeme si, že v tejto náročnej dobe pandémie nie je ľahké získať nejaké finančné zdroje na podobné akcie, preto si vážime ústretovosť a pomoc mesta Spišská Belá, pomoc poslancov Zastupiteľstva PSK za okres Kežmarok, pomoc predsedu PSK za podporu nášho projektu. 

            ĎAKUJEME za poskytnutú dotáciu a firmám za realizáciu.

          • Čisté hory 2021 - 43. ročník

          • V poslednú septembrovú sobotu  25.9.2021 sa uskutoční 43. ročník podujatia Čisté hory.

            Ide o čistenie tatranských dolín po ukončení letnej turistickej sezóny.

            Preto prosíme učiteľov, rodičov, žiakov, priateľov školy, ak nemajú v spomínaný deň nič naplánované, aby sa zapojili do tejto peknej akcie za záchranu prírody...

            Bližšie informácie nájdete v prílohe pod textom.

            ĎAKUJEME

          • Netradičný začiatok školského roka 2021/2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Netradičný začiatok školského roka 2021/2022.

            Skončil sa čas oddychu a leňošenia. 2. septembra 2021 sa otvorili brány našej školy. Školský rok 2021/2022 sme začali podobne ako ten minulý, trošku netradične. Jeho otvorenie prebiehalo individuálne v triedach so svojimi triednymi učiteľmi. Po zaznení štátnej hymny si žiaci vypočuli príhovor riaditeľa školy, ktorý predniesla pani zástupkyňa, v školskom rozhlase.

            Slávnostnejšie otvorenie školského roka mali naši prváci, ktorí sa spoločne zišli v telocvični, kde si osobne vypočuli slovenskú hymnu, príhovor riaditeľa školy, neskôr sa rozišli do svojich tried, kde sa im prihovorila už triedna pani učiteľka, ktorá ich potešila malými darčekmi. Dnešným dňom sa stali ozajstnými žiakmi našej školy.

            Zaželajme si teda všetci, aby nový školský rok bol plný zaujímavých projektov, súťaží, hier, aby sme zažívali školu hrou, tešili sa zo spoločných podujatí, aby bol školský rok pestrý, veselý, plný nových objavov.

            Nech porozumenie, tolerancia a pochopenie sú našimi najmocnejšími spojencami na spoločnej ceste za vzdelaním.

            Všetkým prajeme, aby školský rok 2021/2022, bol pre nás úspešný a priniesol čo najviac príjemných situácií a veľa užitočného!

            A čo dodať na záver? Nech sme zdraví a nech prezenčné vzdelávanie vydrží čo najdlhšie...:)