• DEŇ ZEME z domova

          • Keď pohneme jednou jedinou vecou v prírode, zistíme, že je prepojená s celým zvyškom sveta“. (John Muir)

             

            Citát, ktorý v tejto situácii má pre nás ešte väčší a hlbší význam.

            Dňa 22.4. sme oslavovali sviatok „Deň Zeme“. Tento sviatok sa viaže na starobylé pohanské oslavy jarnej rovnodennosti dňa, kedy ľudia oslavovali príchod jari.

            V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu.

            Minulý rok žiaci z II. B našej Zemi pomáhali takým spôsobom, že vyzbierali odpadky v okolí školy. Tento školský rok, bohužiaľ kvôli pandémií, nemôžeme ísť do školy.  Napriek tomu žiaci pomohli našej prírode tak, že vo svojom okolí pozbierali odpadky. Niektorí vytvorili krásne plagáty o našej zemeguli a do plagátoch napísali, prečo máme chrániť našu Zem. ĎAKUJEME im za ich snahu aj v tomto ťažkom období.

          • DEŇ ZEME

          • Deň Zeme – najznámejší a najpopulárnejší spomedzi medzinárodných dní s environmentálnym zameraním sa prvý krát slávil v Amerike pred 50 rokmi ( 22. apríla  1970). O niečo neskôr sa k Amerike pripojil aj zvyšok sveta a 22. apríl sa stal Medzinárodným dňom Zeme.

            Tento rok si obzvlášť intenzívne pripomíname, že všetko v našich životoch je pominuteľné a nič z toho by sme nemali považovať za samozrejmosť. Naše osobné zdravie i zdravie našej planéty nie sú výnimkou.

            Staňte sa preto aj Vy stúpencami zdravého spôsobu života a podporovateľmi aktivít na  zlepšenie životného prostredia na planéte Zem. Tá je široko-ďaleko jedinou planétou, na ktorej je rozvinutý život. 

          • KLASIFIKÁCIA žiakov na konci školského roka

          • Pokyny na hodnotenie žiakov v ZŠ M. R. Štefánika, Štefánikova 19, Spišská Belá v čase mimoriadnej situácie v šk. roku 2019/2020 – 2. polrok

             

             

            Na základe Usmernenia MŠVVaŠ SR zo dňa 6. apríla 2020 riaditeľ ZŠ M. R. Štefánika, Štefánikova 19, Spišská Belá po prerokovaní na pedagogickej rade vydáva nasledujúce nariadenie, ktoré je dané podľa zatiaľ platných usmernení, ale nemusí byť konečné. Môže sa zmeniť podľa ďalších usmernení a nariadení MŠVVaŠ SR:

             

            Zásady hodnotenia:

             

            1.   Priebné  hodnotenie  má  mať  charakter  konštruktívnej  spätnej  väzby  poskytovanej žiakom počas učenia sa. Má mať motivačný charakter, pomenovať žiakom chyby, ktoré robia a navrhnúť  postup pri ich odstraňovaní.  Hodnotenie  má individuálny  charakter a zohľadňuje individuálne  osobitosti žiaka s prihliadaním na jeho psychickú i fyzickú disponovanosť.

            2.   Pri hodnotení prihliadať na podmienky domácej prípravy jednotlivcov.

            3.   Riaditeľ   rozhodol   o   neklasifikovaní   všetkých   výchov,   techniky   a informatiky. V daných predmetoch bude žiak v rámci záverečného hodnotenia hodnotený slovne:

            • absolvoval
            • neabsolvoval

            4Žiaci  prvého až štvrtého  ročníka  budú  v závere  školského  roka  hodnotení  slovne zo  všetch   predmetov:

            • absolvoval
            • neabsolvoval

            5.   Žiaci 2. stua  budú hodnotení z jednotlich  vyučovacích  predmetov nvysvedčení týmito stupňami hodnotenia, okrem predmetov určech v bode 3.

            • 1 - výborný
            • 2 - chválitebný
            • 3 - dobrý
            • 4 - dostatočný

            6. etci žiaci po absolvovaní posledného ročníka   vzdelávacieho programu odboru vzdelávania  pre prvý stupeň ZŠ získavajú  primárne  vzdelanie  aj  s doložkou:  Žiak získal primárne vzdelanie“.

            7. etci  žiaci  po  absolvovaní   posledného  ročníka  vzdelávacieho   programu odboru vzdelávania pre druhý stupeň ZŠ získajú nižšie stredné vzdelanie aj s doložkou: Žiak získal nižšie stredné vzdelanie. (V prípade, že žiak 9. ročníka mal na polročnom vysvedčení nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo bol neklasifikovaný, bude mu určený termín na preskúšanie pred začiatkom nasledujúcehškolského roka).

            8. V čase   mimoriadnej   situácie   nemôže   žiaden   žiak   opakovať   ročník,   avšavo výnimočch prípadoch pred postupom do vyššieho ročníka možno určiť presšanie u tých  žiakov  2. stupňa   ZŠ,  ktorí  zo  subjektívnych  dôvodov nesplnili  požiadavky vyučovania  na diaľku a dosiahli neuspokojivé  sledky za obdobie  pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania alebo do 31.8.2020. O presšaní žiaka rozhodne koncoročná pedagogická rada.

            Po ukončení mimoriadnej situácie škola vypracuje stručnú správu o priebehu výučby a hodnotenia na základe zápisníc z predmetových komisií a metodických združení a priloží ju ako prílohu k školskému vzdelávaciemu programu.

             

            V Spišskej Belej 17.4.2020                                     PaedDr. Ľudovít Gumulák - riaditeľ ZŠ

             

             

          • Sprístupnenie učebníc

          • Minister školstva, Branislav Gröhling, oznámil, že štát sprístupnil zadarmo pre žiakov, rodičov a učiteľov až 588 titulov od 14 vydavateľov.

            „Všetky tieto učebnice sú odteraz dostupné žiakom, rodičom aj učiteľom priamo z ich domu. Dohodli sme sa s vydavateľmi na tom, aby v čase tejto mimoriadnej situácie (a aj ďalších v budúcnosti) uvoľnili licencie a sprístupnili učebnice všetkým a uľahčili tak online vzdelávanie,“ dodal minister školstva.

            Všetky učebnice nájdete na tomto webe: https://edicnyportal.iedu.sk/Briefcase

            Na vyššie uvedenom webe sa stačí prihlásiť všeobecnými prihlasovacími údajmi (viď. nižšie) a následne si môžete stiahnuť taký obsah, ktorý je pre vás relevantný.

            Prihlasovacie údaje:

            Meno: ucebnica@iedu.sk  Heslo: ucebnica

            Súbory PDF viete otvoriť okamžite po prihlásení. Súbory PPDF sa dajú otvoriť cez aplikáciu Microsoft Azure Information Protection Viewer z dôvodu vyššej ochrany autorských práv.