• ZÁPIS  DETÍ  DO  1. ROČNÍKA

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov!

            Opäť je tu obdobie, kedy sa  rozhodujete, ktorá základná škola bude pre Vaše dieťa tá správna. Ktorá im vytvorí príjemnú atmosféru, ponúkne tvorivé humánne prostredie, dobré priestorové vybavenie, moderné pomôcky, profesionálny prístup učiteľov, zaujímavé mimoškolské aktivity, možnosť pracovať s najmodernejšou didaktickou technikou, učiť sa cudzie jazyky a pod. Naša škola Vám tieto možnosti ponúka.

            Do základnej školy musí rodič v uvedenom termíne zapísať každé dieťaťa, ktoré do 31. augusta 2020 dovŕši 6. rok veku (vrátane dieťaťa, ktorému bol odložený začiatok plnenia povinnej šk. dochádzky).

             

            AKO ZAPÍSAŤ DIEŤA NA PLNENIE POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY

             

            Vyberte si jednu z týchto dvoch možností:

            1. Vyplniť elektronickú prihlášku. Nájdete ju v ľavom menu na stránke školy v záložke „Elektronická prihláška“ – odporúčame uprednostniť tento spôsob podania prihlášky v dňoch 15. – 20. apríla 2020. Z dôvodu nepredvídateľných okolností aj skôr.

            Finančnú čiastku 10 eur (na balík zošitov a pomôcok) a overenie všetkých údajov poskytnutých zákonnými zástupcami sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania, o čom budeme informovať na stránke školy.

            ALEBO

            2. Osobnou účasťou (bez prítomností detí) dňa 21. – 22. apríla 2020 v čase od 13:30 – 16:30  hod. v priestoroch školy (hlavná budova školy) s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení (každý zákonný zástupca musí mať rúško na tvári, ochranné rukavice na rukách a vlastné pero).

            ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY

            V prípade, ak dieťa nedosiahlo školskú spôsobilosť, môže zákonný zástupca požiadať o odklad povinnej školskej dochádzky. Žiadosť nájdete na linku Ziadost_o_odklad_povinnej_skolskej_dochadzky.docx, alebo v prílohe. Túto žiadosť môžete vyplnenú poslať elektronicky na e-mailovú adresu riaditeľa školy (riaditelzsstefsbela@gmail.com), alebo doniesť osobne v termíne a za podmienok uvedených v bode 2. Odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie k odkladu sa nebude pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            ZÁPIS DIEŤAŤA SO ŠVVP

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2020.

            ROZHODNUTIA

            Rozhodnutia o prijatí na plnenie povinnej školskej dochádzky alebo o odklade plnenia povinnej školskej dochádzky budú vydané po ukončení zápisu najneskôr do 5. augusta 2020. Termín na ich prevzatie bude zverejnený na stránke našej školy.

            V prílohe nájdete Pozvánku na zápis, informácie o tom, čo by mal  budúci prváčik vedieť, ako by sa mal správať.

                                                                                                                     

                                                                                 PaedDr. Ľudovít Gumulák

                                                                                            riaditeľ školy

            PRÍLOHY

          • Oznámenie pre rodičov a žiakov 9. ročníka

          • Na základe rozhodnutia Ministra školstva zo dňa 26.03.2020  sa:

            • prihlášky na vzdelávanie v stredných školách na školský rok 2020/2021 sa budú podávať riaditeľovi základnej školy do 15. mája 2020;
            • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti sa nebude vyžadovať;
            • riaditelia základných škôl odošlú prihlášky na vzdelávanie na strednej škole na školský rok 2020/2021 na príslušné stredné školy do 21. mája 2020;
            • riaditelia stredných škôl zverejnia údaje podľa § 65 školského zákona do 28. apríla 2020;
            • prijímacie skúšky do stredných škôl na školský rok 2020/2021 sa uskutočnia počas jedného kalendárneho týždňa, a to najskôr dva týždne od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania;
            • prijímacie skúšky do stredných škôl na školský rok 2020/2021 na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do tried prvého ročníka, sa uskutočnia najskôr 23. júna 2020 a najneskôr do 30. júna 2020,
            • prijímacie skúšky do stredných škôl na overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania na školský rok 2020/2021 sa uskutočnia počas jedného kalendárneho týždňa, a to najskôr jeden týždeň od skončenia mimoriadneho prerušenia vyučovania; konkrétne termíny pre jednotlivé stredné školy určia odbory školstva okresných úradov v sídle kraja v spolupráci s riaditeľmi škôl.
            • Ruší v školskom roku 2019/2020 vykonanie externého testovania žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom.
          • Zadávanie domácich úloh

          • Vážení rodičia,

            obraciame sa na Vás s prosbou o pochopenie pri zadávaní úloh Vašim deťom elektronickou formou. V prvom rade chceme vysvetliť, že aj pre nás pedagógov je to nezvyčajná a nová situácia. Preto Vás láskavo prosíme o pokoj, ak v niektorých predmetoch žiaci dostávajú príliš veľa zadaní a novej učebnej látky, v niektorých možno príliš málo.

            Sme si vedomí, že nie každá rodina má možnosť pracovať na plnení úloh rovnako. Niekde je viac detí, niekto nemá potrebné technické vybavenie, inde rodičia aj v týchto ťažkých chvíľach musia pracovať, iní možno majú sami problém pochopiť učivo hlavne vyšších ročníkov. Rozumieme aj tomu, že rodičia omnoho ľahšie zvládajú prípravu so svojimi deťmi v popoludňajších hodinách, keď žiakom učitelia vysvetlia novú látku v škole, ako keď samotný rodič musí pochopiť podstatu učiva, ktoré nadväzuje na predchádzajúce témy.

            Sme tu pre Vás a veríme, že spoločnými silami to zvládneme.

            Ak niektorý žiak stratil, alebo nedostal prístupové údaje na portál bezkriedy.sk, prostredníctvom ktorého komunikujú učitelia so žiakmi, žiadame rodičov, aby nás kontaktovali na emailovej adrese: savelovazsstefsbela@gmail.com

            Vedenie školy

          • Dôležité informácie

            • Školy ostanú zatvorené až do odvolania
            • Testovanie 9 sa ruší
            • Prihlášky na stredné školy bude možné podať do 15. mája, k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára
            • Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna
            • Zápis do základnej školy sa uskutoční od 15. do 30. apríla bez osobnej prítomnosti detí (termín upresníme po dohode so zriaďovateľom mesta)

            Podrobnejšie informácie nájdete na:

            https://www.minedu.sk/opatrenia-ministerstva-skolstva-pisomne-maturity-su-zrusene/

             

            Vyúčtovanie príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov školskej jedálne a ŠKD bude vykonané v júni 2020 v závislosti od dĺžky trvania tejto mimoriadnej situácie. Finančné prostriedky budú vrátené na účty zákonných zástupcov. 

          • Usmernenie ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR vo veci prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach

          • Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa ustanovenia § 3 ods. 8 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. Ministerstva školstva SR o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane.

            Žiakov dôsledne upozorňujeme na samoštúdium, ktoré dostali podľa pokynov svojich vyučujúcich!!!

            Žiakom 9. ročníka pripomíname, že termín celoslovenského testovania sa zatiaľ nemení, ostáva 1. apríla 2020.

            Vyučovanie by malo pokračovať dňa 30.03.2020.

            V prípade akýchkoľvek zmien Vás budeme informovať.

                                                                                  PaedDr. Ľudovít Gumulák – riaditeľ ZŠ

                                                                                     

          • Športujeme s netradičnými športami

          • Na hodinách telesnej a športovej výchovy sme začali s novými, netradičnými športami. V rámci výzvy „Vy rozhodujete, my pomáhame“ sa nám podarilo získať 600 eur na kúpu pomôcok na realizáciu netradičných športov: INDIACA, RINGO, LAKROS, INTERKROS, FRESBEE.

            Ide o netradičné športy, ktoré sa môžu využívať aj vo voľnom čase. Cieľom je zvýšiť záujem u žiakov o pohybové a športové aktivity pomocou hier, pretože zmyslom každej hry sú spoločné zážitky, spoločné fyzické nasadenie, spoločná radosť. Pri súťažiach sú tieto atribúty doplnené o vzrušenie z hry. Netradičné športy, ktoré žiaci úplne nepoznajú, si určite obľúbia.

            Ďalšou myšlienkou je odpútanie žiakov od počítačov, tabletov, mobilov a ich pritiahnutie k športu a pohybu vôbec. Vzbudiť u žiakov záujem o svoje zdravie a vytvorenie pozitívneho vzťahu k vlastnému zdraviu, ako aj k zdraviu iných. Dôležitou oblasťou, ktorej sa projekt bude venovať aj v budúcnosti, je podpora športu a zdravia našich žiakov, učiteľov i rodičov.

          • Beseda s pani spisovateľkou

          • Pri príležitosti marca – mesiaca knihy sa dňa 9. marca  žiaci štvrtých ročníkov zúčastnili besedy s mladou slovenskou spisovateľkou Markou Staviarskou. 

            Marka Staviarska vyštudovala filmovú produkciu na VŠMU. Po tom, ako sa jej narodila dcérka Marína sa začala venovať písaniu kníh pre deti. 

            Spisovateľka predstavila našim žiakom knihu Marínka Somarinka. Keďže jej inšpiráciou sú predovšetkým jej deti, aj táto kniha nesie názov po jej dcére. Pútavým rozprávaním autorky knihy Marínka Somarinka si naši žiaci doplnili získané poznatky o filme z hodín čítania. Marínka Somarinka je dievčatko, ktoré sa rozhodlo, že nakrúti film so svojím dedom. Je to kniha, z ktorej sa deti dozvedia celý postup výroby filmu. 

            P. učiteľky Bieliková a Gurková

          • Dôležitá informácia!!!

          • Na základe zákazu vydaného Ústredným krízovým štábom SR zo dňa 09.03.2020, MŠVVaŠ SR, riaditeľ školy oznamuje zamestnancom, rodičom a žiakom:

             

            1. zakazuje sa organizovanie akýchkoľvek verejných športových, kultúrnych a spoločenských podujatí do 23.03.2020,

            2. odo dňa 10.03.2020 občania SR vracajúci sa z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu budú povinní podstúpiť 14-dňovú karanténu - tá sa  vzťahuje aj na rodinných príslušníkov, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti,

            3. rušia sa všetky okresné, krajské a celoštátne kolá predmetových olympiád a postupových súťaží,

            4. prerušuje sa poskytovanie všetkých prenájmov školských priestorov do 23.03.2020,

             

            Ďakujeme za dodržiavanie a rešpektovanie týchto pokynov!

             

            PaedDr. Ľudovít Gumulák - riaditeľ školy

             

          • Záhradka pre školy

          • Žiaci II.A, III.A a IV.B sa zapojili do súťaže s obchodným reťazcom Kaufland. Po prihlásení do súťaže nám prišla záhradka - pestovateľský podnos s 20 kvetináčmi a rastlinkami. Podarí sa nám vypestovať rastlinky v záhradke? Držte nám prosím palce! Ak a nám to podarí, tak sa zapojíme do žrebovania o skvelé ceny - elektronickú tabuľu alebo výlet do Arboreta, kvetináč, počítač či mikroskop. Kaufland bude celkovo žrebovať až 33 tried. Súťaž potrvá do 17. 4. 2020.

             

            P. učiteľky Bieliková, Čížiková, Gotzmanová

          • Plavecký výcvik

          • Do galérie Plavecký výcvik boli pridané fotografie.

            V dňoch od 18.2. do 9.3.2020 žiaci tretieho ročníka absolvovali plavecký výcvik na plavárni ZŠ v Ľubici. Malí plavci počiatočný strach z vody rýchle prekonali po zvládnutí elementárnych plaveckých prvkov ako ponáranie sa, splývanie, dýchanie do vody, či obraty a  skoky do vody.  V posledný deň výcviku žiaci predviedli všetko, čo sa naučili. Kurz zvládli na výbornú. Radosť mali nielen z diplomov, ale  predovšetkým zo zvládnutých plaveckých zručností. Plavecký výcvik organizujeme pravidelne, čím vytvárame pozitívny vzťah k jednotlivým druhom športu a zároveň ich vedieme k zdravému  životnému štýlu.

             

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • 21.2 bol vyhlásený Generálnou konferenciou Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (november 1999). Valné zhromaždenie OSN vo svojej rezolúcii vyzvalo členské štáty „podporovať zachovanie a ochranu všetkých jazykov používaných národmi sveta”.

            Aby si aj  žiaci 2.A triedy pripomenuli tento deň , triedna učiteľka pripravila pre nich kvíz o slovenčine. Žiaci boli rozdelení do troch skupín. Každá skupina riešila úlohy z jazyka slovenského: doplňovačku, tajničku, tvorba krátkej básničky, dopĺňanie prísloví. Žiaci pracovali s elánom a všetky úlohy vyriešili správne.

            „Materinský jazyk je unikátny v tom, že každému novorodencovi sa ním od narodenia vtláča pečať zaisťujúca osobitné videnie vecí. To sa v človeku nemení ani po tom, ako sa naučí ďalšie cudzie jazyky.“ (KofiAnnan, bývalý tajomník OSN)

            Do tejto aktivity sa zapojili aj žiaci 1.B triedy. Najprv sme sa rozprávali o materinskej reči a materinskom jazyku, kto nás učí prvé slová, vety. Sú to naši rodičia a učitelia. V rámci tejto aktivity si žiaci prvýkrát vyskúšali vytvoriť svoju rozprávku podľa obrázkov. Tvorili vety, písali ich a rozprávku si potom prečítali. Rozprávka o snežienke, ktorú si sami vytvorili sa im veľmi páčila. Rozprávky rozvíjajú slovnú zásobu, rozvíjajú fantáziu, myslenie, obohacujú nás. Učia žiakov pozorne počúvať a rozvíjajú čítanie s porozumením.  A to bolo cieľom aj našej aktivity.

            21. február sme oslávili Medzinárodný deň materinského jazyka aj my, trieda 4. B.

            Na začiatok sme boli oboznámení s tým, čo je to vlastne za deň, prečo sa oslavuje a kde všade sa oslavuje.

            Uvedomili sme si, že materinský jazyk bol vlastne prvý jazyk, ktorý sme počuli od svojej mamičky a prvý jazyk, ktorým sme sa naučili rozprávať.

            Prezerali a čítali sme si rôzne slovníky a knihy,  ktoré obsahujú množstvo slov, obrázkov a textov o histórií nášho krásneho Slovenska a materinského jazyka. Následne sme dostali od ,,pána Štúra“  krátky testík s názvom: ,,Viem rozprávať spisovne?“ Prišli sme na to, že náš materinský jazyk nie je jednoduchý.

            Následne sme boli rozdelení do piatich skupín a zahrali sme si kvíz. Boli v ňom otázky, týkajúce sa týchto okruhov: Podstatné mená, Prídavné mená, Zámená, Číslovky, Slovesá a Pojmy z literatúry.  Veľmi sme sa snažili, byť čo najlepší, no niektoré otázky nás prekvapili. Aj keď sme si niečím neboli istí alebo sme niečo nevedeli, tak sme si to aspoň pripomenuli a poriadne zapamätali. No víťazom sa mohla stať len jedna skupina, ktorá úspešne zvládla kvíz s najvyšším počtom bodov.

            Cieľom aktivít bolo rozvíjanie slovnej zásoby, rozvíjanie čítania s porozumením a pripomenutie si významného dňa.

            Každý jazyk má svoju históriu. Aj náš materinský jazyk prešiel vývinom, mnohí ľudia museli bojovať za náš materinský jazyk. A práve v tento deň sme sa so žiakmi 4.A triedy rozprávali o histórii nášho jazyka, o nárečiach na Slovensku, o spisovnej slovenčine.

            Žiaci sa dozvedeli, čo sú nárečia, kto sú nositeľmi nárečí, ako sa dedia. Ďalej sa dozvedeli  krátku históriu vývinu našej spisovnej slovenčiny, dozvedeli sa, že podkladom pre vznik spisovného jazyka boli práve nárečia.

            A tak nám spestrili hodinu čítania mamka a stará mamka našej žiačky rozprávaním o svojom živote v goralskom a šarišskom nárečí. Na záver nám Tomáško odrecitoval báseň v goralskom nárečí.

            Ako žiaci hodnotili tento deň?

            „Bola to krásna hodina. Naučil som sa nové slová, ale neviem ich napísať.“

            „Páčilo sa mi, že sme sa ponorili do starých čias. Páčil sa mi kroj, ktorý mala spolužiačka na sebe, v ktorom chodila jej babka do školy.“

            „Veľmi sa mi hodina páčila. Páčilo sa mi, že som mohla byť v babkinom kroji. Síce, som si nezapamätala názvy jeho častí, ale bol veľmi pekný. A dozvedela som sa o babke a mamke to, čo som ešte nevedela.“

            „Veľmi sa mi hodina páčila. Niečo som rozumela, niečo nie. Ďakujeme.“

             

            Pani učiteľka Monika Gurková

             

          • Matematická olympiáda

          • Matematika má byť zaujímavým a hravým predmetom. Snažíme sa, aby nebola postrach, ale zábava.  Približujeme ju z tej krajšej stránky a snažíme sa zapáliť záujem o daný predmet. Príkladom sú naši traja piataci - Zoran Grivalský, Rebeka Šolcová a Samuel Krigovský, ktorí postúpili do okresného kola matematickej olympiády a aj tu boli úspešní.  Gratulujeme im!