• Novozvolení členovia rady školy na obdobie 2020-2024

          • RADA ŠKOLY

            na funkčné obdobie 2020 - 2024

            1. Mgr. Michaela Fudalyová - za pedagogických zamestnancov (predseda)

            2. Mgr. Monika Gurková - za pedagogických zamestnancov (podpredseda)

            3. Žofia Krigovská - za nepedagogických zamestnancov

            4. Gabriela Andrášová - za rodičov

            5. Zuzana Knapiková - za rodičov

            6. Veronika Knihová - za rodičov

            7. Martin Kostka - za rodičov

            8. Mgr. Marta Britaňáková - za zriaďovateľa mesta od 15.5.2020

            9. JUDr. Štefan Bieľak - za zriaďovateľa mesta od 15.5.2020

            10. Mgr. Branislav Zibura - za zriaďovateľa mesta  od 15.5.2020

            11. Jaroslav Bachleda - za zriaďovateľa mesta od 15.5.2020

             

             

             

             

             

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov si  každoročne pripomíname 26. septembra. Do podujatí sa zapájajú mnohé jazykové a kultúrne inštitúcie, no najmä školy.

            Cieľom je tiež motivácia , aby sa čo najviac ľudí bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učilo cudzie jazyky.

            Pre starších žiakov našej školy sme pripravili kvíz o krajinách Európy a o anglickom jazyku. Napríklad, viete, aké je najstaršie a najkratšie slovo v angličtine? Koľko percent informácií na internete je práve v tomto jazyku? Aj na tieto otázky odpovedali súťažné tímy a preukázali veľmi dobré znalosti aj  jazykovú úroveň, keďže otázky boli v angličtine. Ale hlavne sa dozvedeli zaujímavosti o jazyku, ktorý sa učia v škole.

             

            Pani učiteľka Zlatica Ganzarčíková

             

          • "Milujem jazyky": aktivita pri príležitosti Európskeho dňa jazykov

          •  

            Cieľom aktivity "Milujem jazyky" bolo zloženie vety "Ja milujem jazyky"  v desiatich rôznych svetových jazykoch. 

            Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín, pričom každá skupina dostala rovnaký počet kartičiek so slovami v cudzích jazykoch. 

            Úlohou žiakov bolo správne umiestniť slová na tabuli, t.z. správne ich priradiť ku konkrétnemu jazyku a ku konkrétnemu slovnému významu. 

            Skupina, ktorej sa prvej podarilo správne umiestniť všetky kartičky na tabuľu, zvíťazila. 

            Hodina pokračovala diskusiou o príbuznosti jazykov. Žiaci sa dozvedeli, že jazyky sa na základe svojej príbuznosti zaraďujú do jazykových skupín (germánske, slovanské, baltské, italické, keltské...), a že pôvodným jazykom (prajazykom) všetkých jazykov používaných na európskom kontinente je indoeurópsky jazyk. 

            Hodina bola ukončená zaradením jazykov z aktivity "Milujem jazyky", do jazykových skupín. 

             

            Pani učiteľka Diana Praženicová

             

          • Európsky deň jazykov

          • Z histórie Európskeho dňa jazykov

            Jeho korene siahajú do roku 2001, najprv existoval ako Európsky rok jazykov (The European Year of the Languages). Organizátormi boli Rada Európy a Európska únia a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu.

            Úspech projektu Európsky rok jazykov prispel k tomu, že Rada Európy sa rozhodla vytvoriť každoročnú tradíciu a vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov. Takisto bolo vytvorené oficiálne logo, slogany a internetová stránka.

            Európsky deň jazykov v našej škole

            Tento deň si školy v členských krajinách pripomínajú každoročne prostredníctvom rôznych aktivít – súťaží, kvízov, besied, ktoré súvisia s cudzími jazykmi. My sme si tento deň pripomenuli v našej škole kvízom o jazykoch, ktorými sa hovorí v Európe. Žiaci si vypočuli konkrétne nahrávky rôznych jazykov a ich úlohou bolo uhádnuť, akým jazykom ľudia hovoria.  Potom sme sa dozvedeli zaujímavé fakty o jazykoch. Vedeli ste, že na svete sa hovorí až 7 000 rozličnými jazykmi? Že na Havaji majú 200 rôznych výrazov pre slovo dážď? Že na pobreží Španielska existuje jazyk La Gomera, ktorý nepoužíva slová, ale ľudia sa dorozumievajú pískaním? Našou poslednou aktivitou bolo zisťovanie názvov rôznorodých výrobkov. Dozvedeli sme sa, že názvy niektorých výrobkov bývajú napísané vo viacerých jazykoch a tak čierny čaj sa v angličtine povie black tea, v poľštine czarna herbata a v maďarčine fekete tea. Naši najmenší žiaci si vypočuli zvuky zvieratiek. Veľmi sa čudovali, keď počuli, že kohút nerobí kikirikí, ale cock-a-doodle-doo. A že psík nerobí hav-hav, ale woof-woof?! :)

            Pani učiteľka Katarína Čížiková

          • Šarkaniáda

          • Do galérie Šarkaniáda boli pridané fotografie.

            Príroda nám tohto roku vyčarila krásny koniec leta a už vlastne aj pár krásnych jesenných dní. Teplé slniečko a príjemný vetrík nás lákal von a tak sme neodolali. Druhý jesenný deň v stredu 23.09.2020 sme sa pripravili a s poriadnymi, letuschopnými šarkanmi naša trieda III.B pod vedením pani učiteľky Andrášovej vyrazila do našej prímestskej oddychovej zóny Beliansky rybník. A tak aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili tradičnej aktivity našej školy Šarkaniády. Po ceste k rybníku, s pohľadom na naše majestátne sa týčiace Tatry, sme sa rozprávali o krásach jesennej prírody. Nezabudli sme si zopakovať a vysvetliť dopravné a cyklistické značky, ktoré sa na ceste zo školy na rybník nachádzajú. Deti sa pri rybníku pri púšťaní šarkanov vyšantili presne tak veselo ako minulého roku. Aj napriek menším kolíziám pri zamotaní neposlušných šarkanov si žiaci užili veľa pohybu na čerstvom vzduchu, radosti a smiechu a spoločne v kruhu svojich kamarátov a kamarátok sa tešili obľúbenej aktivite.

            Monika Andrášová, triedna učiteľka III.B

          • POTEŠ SVOJHO SENIORA


          • Koľko lásky sa zmestí do jednej pohľadnice?
            Koľko slov stačí pre potešenie?
            Koľko času Vás stojí napísať pozdrav?


            Aj naša škola sa zapojila do tejto výzvy a spoločnými silami žiakov a ich učiteľov vyrobili krásne a milé pohľadnice, ktoré určite potešia našich starkých...

             

            Ďakujeme všetkým žiakom aj učiteľom za krásne priania a tešíme sa na vlnu radosti a potešenia našich seniorov.

          • Podporte nás v projekte nadácie COOP Jednota - 2. Multifunkčná učebňa v prírode

          • Nadácia COOP Jednota prichádza aj tento rok s Programom na podporu lokálnych komunít. Jeho cieľom je podnecovať a podporovať rozvoj miestnych a regionálnych iniciatív, podporovať účasť občanov na miestnom a regionálnom rozvoji a pomáhať pri napĺňaní lokálnych potrieb či riešeniach problémov. Cieľom je taktiež zvyšovanie spokojnosti s kvalitou života v meste. V rámci 4. ročníka uvedeného programu sa bude v predajni COOP Jednota v Spišskej Belej hlasovať za tieto projekty:

            1. Mesto Spišská Belá – Do formy na čerstvom vzduchucieľom projektu je v športovom areáli Základnej školy J. M. Petzvala doplniť ďalší zaujímavý prvok street workoutu na cvičenie s vlastnou váhou, tzv. ,,opičiu dráhu” – konštrukciu tyčí, preliezok a bradiel, ktoré nahrádzajú fitko a umožňujú cvičiť na čerstvom vzduchu.

            2. Základná škola M. R. Štefánika – Multifunkčná učebňa v prírode – cieľom projektu je v areáli Základnej školy M. R. Štefánika vytvoriť novú zelenú učebňu – interaktívny prvok pre environmentálnu výchovu, vybudovanie altánku, kompostoviska a zážitkového chodníka.

            3. Združenie pre rozvoj horskej cyklistiky – Obnova cykloznačenia 2020 cieľom projektu je obnova cykloznačenia a cyklomáp na cyklotrase Spišská Belá – Tatranská Kotlina, ako aj obnova cykloznačenia na trase Smrečiny, Vojňany, Slovenská Ves, Lendak, Tatranská Kotlina vrátane hrebeňa Spišskej Magury.

            Víťazný projekt bude podporený finančnou čiastkou 6 000 eur. Hlasovanie bude prebiehať v predajni COOP Jednota v Spišskej Belej v termíne od 02.09.2020 do 30.09.2020. Za každý zrealizovaný nákup v hodnote 5 € získate 1 žetón, ktorým zahlasujete za projekt, ktorý chcete podporiť. Žetón zákazník obdrží pri pokladni a vhodí ho do urny určenej na hlasovanie.

          • Oznam - zákaz vstupu cudzích osôb

          • Podľa nariadenia RÚVZ  je:

            • Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby (tlačivo na stiahnutie v prílohe, príp. si ho môžete vyzdvihnúť vo vstupnej chodbe hlavnej budove školy).
            •  Pod cudzou osobu sa rozumie akákoľvek iná osoba, okrem zamestnanca školy, žiaka. 
            •  Na komunikáciu externých osôb so školou odporúčame  využívať distančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.), prezenčný spôsob komunikácie je možný len so súhlasom riaditeľa školy za vyššie uvedených podmienok.

            Prosíme rodičov, aby komunikovali s učiteľmi alebo vedením školy telefonicky, emailom. Ak potrebujete potvrdenie o návšteve školy, môžete oň požiadať telefonicky.

            Vedenie školy

          • 2. kolo volieb zástupcov rodičov do rady školy

          • Dňa 17.9.2020 sa mali v rámci plenárnej schôdze rodičov a priateľov školy uskutočniť voľby zástupcov rodičov do rady školy. Voľby sa neuskutočnili, nakoľko nebola prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Na základe toho, vedenie ZŠ vyhlasuje 2. kolo volieb, ktoré sa bude konať dňa 22.9.2020 (v utorok) od 16:00 do 17:00 hod. Preto prosíme rodičov o čo najvyššiu účasť.

            Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na stretnutie.

            Vedenie školy

             

             

          • Cvičenie v prírode

          • V pondelok 14.9.2020 naša škola zívala prázdnotou. Všetci žiaci strávili tento príjemný, slnečný deň v prírode. Rozišli sa na rôzne svetové strany. Všetci športovali a zábavnými hrami rozvíjali svoju rýchlosť, obratnosť i vytrvalosť. Spoznávali prírodu i naše mesto a utužovali priateľstvá.

          • Plenárna schôdza ZRPŠ

          • Riaditeľ školy a predsedkyňa ZRPŠ pri ZŠ M. R Štefánika Spišská Belá, pozývajú rodičov na plenárnu schôdzu rodičov a priateľov školy, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 17. septembra 2020 o 16:00 hod. v areáli školy (hlavná budova školy). 

            Rodičia pri vstupe do budovy rešpektujú epidemiologické opatrenia (R-O-R) a podľa zverejnených pokynov sa presúvajú priamo do jednotlivých tried (prosíme rodičov, aby si priniesli vlastné pero).

            Po skončení plenárnej schôdze sa budú konať triedne schôdzky ZRPŠ, kde sa budú voliť triedni dôverníci. Jednou z hlavných tém stretnutia je aj voľba zástupcov rodičov do novej rady školy. Prosíme o maximálnu účasť, nakoľko k úspešnému priebehu volieb je potrebná prítomnosť nadpolovičnej väčšiny všetkých rodičov.

            Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na stretnutie. Vedenie školy

             

          • SCHRÁNKA DÔVERY

          • Vážení rodičia, milí žiaci a učitelia!

            V škole nám pribudla SCHRÁNKA DÔVERY (schránka na Vaše nápady, podnety...)

            Na čo slúži táto schránka?

            Môžete sa jej kedykoľvek zdôveriť. Schránka je venovaná všetkým, ktorí majú a hlavne chcú niečo povedať, ktorí hľadajú odpovede na svoje nezodpovedané otázky, ktorí hľadajú iba 

            Spriaznenú dušu“ a zároveň „Bútľavú vŕbu“.

            Máte nápad na zmenu, lebo sa Vám v škole niečo nepáči a ste s tým nespokojní, máte kritiku, pochvalu, máte nejaký postreh, sťažnosť, pocit, zážitok, alebo chcete  upozorniť na nejaký problém?

            Napíšte ho na lístok a vhoďte do tejto schránky.

            Ale pozor! Táto schránka sa riadi týmito pravidlami:

            1. Svoje nápady, výzvy, pripomienky, kritiku či pochvalu, sťažnosť, problém, čokoľvek, čo Vás trápi napíšte na papier, ošetrite veľkou dávkou slušnosti a vhoďte do schránky.
            2. Odkaz môže byť podpísaný, ale aj anonymný. Nezabúdajte,

                                        že riešiť sa budú len slušné odkazy.

            1. Ak čakáte na odpoveď, alebo  na riešenie, môžete napísať na odkaz  svoje menotriedu, alebo  mailovú adresu, kde ti  odpoveď zašleme.
            2. Do odkazu tiež napíšte, komu je určený. Ak si žiadaš konkrétnu odpoveď od pána riaditeľa, od zástupkýň tejto školy, od jednotlivých vyučujúcich alebo od školského špeciálneho pedagóga, nezabudnite to tam napísať.
            3. Odpovede budú doručené tým, ktorí sa podpísali osobne alebo na email (ak ho uvedú). Vaše odkazy budú riešené diskrétne, čo je v listoch sa nikto iný nedozvie!
            4. Príspevky, ktoré sa budú vymykať týmto pravidlám, nebudú akceptované.
            5. Schránku bude otvárať každý piatok riaditeľ školy, ktorý bude čítať odkazy a odkaz priamo adresovaný  posunie adresátovi.

            ĎAKUJEME!!!

             

             

          • Harmonogram príchodu žiakov do školy

          • Pri vstupe žiakov do budovy budú zamestnanci školy vykonávať ranný filter (dezinfekcia, meranie teploty).

            Rodičia do priestorov školy nevstupujú! (okrem rodičov prvákov)

            Odporúčaný čas príchodu                                ročníky

            7:30 – 7:35                                                      1., 2. a 5. ročník

            7:35 – 7:40                                                      3., 4. a 6. ročník

            7:40 – 7:45                                                      7. ročník

            7:45 – 7:50                                                      8. ročník

            7:50 – 7:55                                                      9. ročník

             

          • Netradičný začiatok nového školského roka 2020/2021

          • Skončil sa čas oddychu a leňošenia. 2. septembra 2020 sa otvorili brány našej školy. Školský rok 2020/2021 sme začali inak ako po minulé roky. Jeho otvorenie prebiehalo individuálne v triedach so svojimi triednymi učiteľmi. Po zaznení štátnej hymny si žiaci vypočuli príhovor riaditeľa školy, ktorý predniesla pani zástupkyňa, v školskom rozhlase.

            Slávnostnejšie otvorenie školského roka mali naši prváci, ktorí okrem toho, že sa zoznámili so svojou novou pani učiteľkou a dostali malé darčeky, si vypočuli príhovor od riaditeľa školy priamo v ich triede. Dnešným dňom sa stali ozajstnými žiakmi našej školy.

            Zaželajme si teda všetci, aby nový školský rok bol plný zaujímavých projektov, súťaží, hier, aby sme zažívali školu hrou, tešili sa zo spoločných podujatí, aby bol školský rok pestrý, veselý, plný nových objavov.

            Nech porozumenie, tolerancia a pochopenie sú našimi najmocnejšími spojencami na spoločnej ceste za vzdelaním.

            Všetkým prajeme, aby školský rok 2020/2021, bol pre nás úspešný a priniesol čo najviac príjemných situácií a veľa užitočného!