• Olympiáda v anglickom jazyku

          • V školskom kole Olympiády v anglickom jazyku  sa súťažilo v dvoch kategóriách.   Najlepší žiaci z tried si porovnali svoje vedomosti a    jazykové zručnosti.  Víťazi kategórií 1A a 1B postupujú do okresného kola.

            Výsledky:

            Kategória 1A:

            1.  Morozov Maximilián 7.B

            2.  Krempaská Karina  7.B

            3.  Obušeková Alexandra 7.B

            Kategória 1B:

            1.  Andrášová Natália  8.A

            2.  Vojčíková Dáša   9.A

            3.  Adamcová Veronika   8.A

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a víťazom blahoželáme.

             

            Pani učiteľky Zlatica Gazarčíková, Katarína Čížiková

          • Triedy 3.B a 9.B v karanténe od 26.11. - 5.12.2021

          • Z dôvodu pozitívneho testu na COVID-19 u žiakov z 3.B a 9.B triedy a na základe rozhodnutia RÚVZ SR v Poprade ostávajú triedy od 26.11. do 5.12.2021 v karanténe. Predpokladaný návrat žiakov do školy je 6. decembra 2021.  

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci uvedených tried sú odhlásení z obeda počas celej karantény. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. 

            Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID-19 kontaktovali lekára. 

            Prosíme a zároveň upozorňujeme na dodržanie všetkých platných protiepidemiologických opatrení.

            Dištančné vyučovanie žiakov počas karantény (od pondelka 29.11.2021) bude prebiehať podľa platného rozvrhu cez MS Teams okrem TEV/TŠV, VYV, HUV, NBV, INF, PVC/THD.

            Vedenie školy

             

          • Zbierka okuliarov

          • Tento rok prebieha zbierka Okuliare pre Afriku, do ktorej sme sa ako škola zapojili po prvýkrát. Darovať môžete všetky druhy nepoškodených dioptrických okuliarov. Tie sa následne vyčistia, premerajú a budú odoslané do africkej Kene. Tam pomôžu stovkám až tisíckam ľudí, ktorí okuliare potrebujú a nemôžu si ich dovoliť. Ak máte takéto okuliare, tak ich do 10.12.2021 odovzdajte svojmu triednemu učiteľovi. ĎAKUJEME! 

          • Vianočná pohľadnica a jej história

          • Vedeli ste, že na prvý vianočný pozdrav sa viaže zaujímavý príbeh z Anglicka? Henry Cole bol obchodník, ktorý si dal záležať na spoločenskej etikete. Každý rok posielal známym vlastnoručne napísané vianočné pozdravy, v ktorých im poprial Veselé Vianoce a šťastný Nový rok. Ale zunovalo ho písať toľko pozdravov. V roku 1843 preto oslovil maliara Johna Callcotta Hersleya a poprosil ho o namaľovanie obrázku so šťastnou rodinou sediacou za štedrovečerným stolom a textom: „Veselé Vianoce a šťastný Nový rok”. Táto vianočná pohľadnica sa dala do tlače a pre verejnosť sa jej vytlačilo a úspešne predalo niekoľko tisíc kusov. Neskôr sa na pohľadnice lepili aj známky s vianočným motívom.

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vyhlásilo súťaž na návrh vianočnej pohľadnice. Našim žiakom zo 4.B sa táto téma veľmi zapáčila a na výtvarnej výchove cez svoje detské úprimné vnímanie vlastnoručne nakreslili a vytvorili vianočnú pohľadnicu ako kedysi spomínaný anglický obchodník Henry Cole. Najlepšie práce boli zaslané do spomínanej súťaže. Držíme Vám prsty, naši malí umelci zo Spišskej Belej a želáme Vám úspech v súťaži!

            Mgr. Monika Andrášová – triedna učiteľka IV.B

          • Trieda 5.A v karanténe od 23.11. – 2.12.2021

          • Z dôvodu pozitívneho testu na COVID-19 u žiačky z 5.A triedy a na základe rozhodnutia RÚVZ SR v Poprade ostáva uvedená trieda od 23.11. – 2.12.2021 v karanténe. Predpokladaný návrat žiakov do školy je 3. decembra 2021.  

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci uvedenej triedy sú odhlásení z obeda počas celej karantény. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. 

            Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID  19 kontaktovali lekára. 

            Prosíme a zároveň upozorňujeme na dodržanie všetkých platných protiepidemiologických opatrení.

            Dištančné vyučovanie žiakov počas karantény (od stredy 24.11.2021) bude prebiehať podľa platného rozvrhu cez MS Teams okrem TŠV, VYV, HUV, NBV, INF, THD.

             

            Vedenie školy

             

          • Medzinárodný deň vojnových veteránov – významné poďakovanie

          • Dňa 11.11.2021 sme si pripomenuli Medzinárodný deň vojnových veteránov. Vojenských hrdinov, ktorí padli vo vojne a bojovali za slobodu a mier.

            Deň vojnových veteránov alebo Deň veteránov alebo aj Deň červených makov je pamätný deň venovaný pamiatke vojnových veteránov. Pripomína sa celosvetovo 11. novembra.

            11. november bol vybraný symbolicky, pretože tento deň roku 1918, vo vlakovom vozni v Le Francport pri severofrancúzskom meste Compiègne podpísali prímerie Spojenci a Nemecko, čím sa na západnom fronte ukončili boje 1. svetovej vojny. Hlavnými signatármi prímeria boli vrchný veliteľ spojeneckých síl maršal Ferdinand Foch a nemecký zástupca Matthias Erzberger.

            Deň veteránov je skôr americký termín, v Spojenom kráľovstve sa tento deň pripomína ako Deň prímeria. Druhá nedeľa v novembri, najbližšia 11. novembru je Dňom spomienok.

            Pri tejto príležitosti sme vytvorili so žiakmi pohľadnice s divými makmi, ktoré sme poslali poštou súčasným hrdinom, ktorí si to zaslúžia.

            Milo nás prekvapili poďakovania od: Doc. Ing. Ďurkecha Borisa, CSc. (Prorektor pre vedeckú činnosť, Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši), list s fotkou od pána Vladimíra Strmeňa a darčeky od pána ministra obrany SR - PhDr. Jaroslava Naďa, PhD. Naši žiaci sa im veľmi potešili. Ďakujeme!

            Listy s poďakovaním nájdete v prílohách.

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová a  žiaci 3.B a 4.A

          • Trieda 2.A, 2.B a polovica 7.B triedy (skupina NEJ) v karanténe od 21.11. - 30.11.2021

          • Z dôvodu pozitívneho testu na COVID-19 u učiteľky a na základe rozhodnutia RÚVZ v Poprade ostáva 2.A, 2.B a polovica 7.B triedy (skupina NEJ pani učiteľky Mgr. M. Gurkovej) v karanténe. Prezenčné vyučovanie bude pravdepodobne obnovené v pondelok 1. decembra 2021.

            Upozorňujeme, že na žiakov 7.B triedy (skupina NEJ pani učiteľky Mgr. M. Gurkovej), ktorí neboli v piatok (19.11.2021) v škole, sa karanténa nevzťahuje, nastúpia v pondelok (21.11.2021) riadne do školy.

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci sú automaticky odhlásení z obeda. 

            V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. 

            Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID-19 kontaktovali lekára. 

            V prípade, že máte doma AG samotesty, použite ich a informujte triedneho učiteľa o výsledku.

            ĎAKUJEME, že ste zodpovední.

             

          • Trieda 3.A v karanténe od 17.11. - 26.11.2021

          • Z dôvodu pozitívneho testu na COVID-19 u učiteľky a na základe rozhodnutia RÚVZ v Poprade ostáva 3.A trieda v karanténe. Prezenčné vyučovanie bude pravdepodobne obnovené v pondelok 29. novembra 2021.

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci sú automaticky odhlásení z obeda. 

            V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. 

            Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID-19 kontaktovali lekára. 

            V prípade, že máte doma AG samotesty, použite ich a informujte triedneho učiteľa o výsledku.

            ĎAKUJEME, že ste zodpovední.

             

             

          • Obnovenie prevádzky školskej jedálne od 18.11.2021

          • Od štvrtka 18.11.2021 sa obnovuje prevádzka ŠJ. Žiaci budú automaticky prihlásení na stravu. 

            V prípade, že je trieda alebo niektorý žiak (stravník) v karanténe, je chorý alebo nemá záujem ísť na obed, je nutné odhlásiť sa najneskôr do štvrtka 18.11.2021 do 7:30 hod.  u vedúcej Školskej jedálne na tel. čísle: 0911 893 796.

            Ďakujeme za pochopenie. 

          • Trieda 1.C v karanténe od 16.11. - 25.11.2021

          • Z dôvodu pozitívneho testu na Covid 19 u žiačky z 1.C triedy a na základe rozhodnutia RÚVZ v Poprade ostáva uvedená trieda v karanténe. Prezenčné vyučovanie bude obnovené v piatok 26. novembra 2021.

            V karanténe ostávajú aj žiaci z ŠKD z 2.B a 4.B triedy (bližšie informácie poskytne triedna učiteľka).

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci uvedených tried sú automaticky odhlásení z obeda. 

            V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID 19 kontaktovali lekára. 

            V prípade, že máte doma AG samotesty, použite ich a informujte triedneho učiteľa o výsledku

            ĎAKUJEME, že ste zodpovední.

          • Súťaž Anjel Vianoc

          • „Všetci sme anjeli s jedným krídlom. Ak chceme lietať, musíme sa objať.“ Luciano De Crescenzo - taliansky spisovateľ

            Snáď nenájdeme niekoho, či dieťa, či dospelého, koho by nepotešil obrázok, plastika, báseň, pieseň, či modlitba o anjelovi. Niektorí z nás majú svojich ochranných anjelikov v byte, na kľúčenke, prívesku, ktorý nosia so sebou, či sa k nemu utiekajú v svojich prosbách o ochranu... Áno, mnohí veríme, že anjeli nás ochraňujú a dávajú na nás zhora pozor. Sú symbolom pravdivého dobra a ochrany. Vždy živá téma anjela sa stala podnetom pre výtvarnú súťaž, ktorú už niekoľko rokov organizuje Tatranská galéria v Poprade, s názvom Anjel Vianoc. Je to jedna z najpopulárnejších detských výtvarných súťaže, do ktorej sa každoročne zapájajú školy z celého Slovenka. Aj našim žiakom zo 4.B sa táto téma veľmi zapáčila a na výtvarnej výchove cez svoje detské úprimné vnímanie nakreslili, či vytvorili plastiku krásnych anjelov. Najlepšie práce boli zaslané do spomínanej súťaže. Spoločne budeme držať prsty našim malým umelcom a želáme im úspech v súťaži.

            Mgr. Monika Andrášová – triedna učiteľka IV.B

          • Osmijankova literárna záhrada

          • Osmijanko pozval našich druhákov do tajomnej záhrady. Bola to záhrada nekonečná, viedla z nekonečna do nekonečna tak ako celoživotné čítanie kníh. Druháci vstúpili a  zasiali tak semienka svojho vlastného Knihokvetu. Výstava s interaktívnymi objektmi slovenskej scénografky Nadi Salbotovej poskytla veľa podnetov pre kreatívne hry s literárnym textom.

            Našich druhákov v Kaštieli v Strážkach čakal Rozprávkovník Kristy Bendovej, Šifrovník na odkliatie princeznej, Fantazmagorika knihoplodá s rozprávkovými postavičkami, vzácne Knihokvety, rozbité Veršoplôtiky Tomáša Janovica, Miroslava Válka i Pavla Országha Hviezdoslava. 

            Osmijankovu záhradu chceli navštíviť aj ostatní žiaci našej školy, žiaľ, pre protipandemické opatrenia sme museli túto návštevu odložiť.

            Pani učiteľky M. Gurková a B. Vitkovská

          • Obnovenie prezenčného vzdelávania

          • Na základe rozhodnutie RÚVZ Poprad sa obnovuje prezenčné vzdelávanie pre:

            6.B – nástup do školy 15. 11.2021

            6.A a 8.A – nástup do školy 16.11.2021

            Do školy nastúpia žiaci, ktorí sú zdraví, nejavia príznaky COVID-19, prípadne majú absolvovaný negatívny test na COVID-19.

            Žiaci, ktorí ochoreli na COVID-19 počas karantény, nastúpia do školy až po uzdravení a povinnej 10-dňovej karanténe od svojej pozitivity.

            Pripomíname, že podmienkou nástupu do školy je podpísané Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka (Príloha).

          • Trieda 7.A v karanténe od 12.11.2021 – 21.11.2021

          • Z dôvodu pozitívneho testu na Covid 19 u žiaka zo 7.A triedy a na základe rozhodnutia RÚVZ  v Poprade ostáva uvedená trieda v karanténe. Prezenčné vyučovanie bude obnovené v pondelok 22. novembra 2021.  

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci uvedenej triedy sú automaticky odhlásení z obeda. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID  19 kontaktovali lekára. V prípade, že máte doma AG samotesty, použite ich a informujte triedneho učiteľa o výsledku. ĎAKUJEME, že ste zodpovední. 

            Prosíme a zároveň upozorňujeme na dodržanie všetkých platných protiepidemiologických opatrení.

            Dištančné vyučovanie žiakov od pondelka 15.11.2021 bude prebiehať podľa platného rozvrhu cez MS Teams okrem TŠV, VYV, HUV, NBV, INF, THD.

            Dištančná forma vzdelávania je povinná, neúčasť na vyučovaní musí byť ospravedlnená rodičom alebo lekárskym potvrdením.

            Po opätovnom nástupe do školy je potrebné odovzdať triednej učiteľke/učiteľovi Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka (Príloha).

            Vedenie školy

          • Medzinárodný deň vojnových veteránov – Deň červených makov

          • Presne 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte bolo vo Francúzsku  podpísané prímerie, ktoré ukončilo štyri roky trvajúcu prvú svetovú vojnu. Straty na ľudských životoch, ktoré si táto vojna  vyžiadala, nemali dovtedy obdobu v celých ľudských dejinách.  Preto  si v tento deň pripomíname Medzinárodný deň vojnových veteránov. Vojenských hrdinov, ktorí padli vo vojne a bojovali za slobodu a mier.

                                                                                                                                               

            Od roku 1954 sa vo svete 11. november oficiálne pripomína ako Deň vojenských veteránov. V liturgickom kalendári na tento deň pripadá spomienka na Sv. Martina, biskupa, ktorý bol rímskym vojakom, ale namiesto vojenských zásluh ho viac poznáme ako svätca, ktorý sa podelil polovicou svojho plášťa so žobrákom.

            V roku 1920 prijali vojnový veteráni symbol červeného maku ako symbol úcty vojnovým veteránom. Červený mak sa objavil v básni od kanadského lekára Johna McCrae s názvom „Na flámskych poliach“, v ktorej opísal bolesť, útrapy a smrť vojakov, ktorí padli vo vojne.

            Na flámskych poliach

            „Na poliach flámskych kvitnú maky divé,
            rad za radom lemujú biele kríže clivé.
            Tu ležíme.
            Na oblohe škovránky statočne svoju pieseň spievajú,
            hukotom zbraní pod nimi neprestajne rušenú.
             
            My už však nevstaneme a je to možno zdanie,
            že včera ešte žili sme, milovali a boli milovaní.
            Teraz len ticho ležíme na tejto flámskej pláni.
             
            Náš boj však zasa iní prevezmú.
            Do Vašich rúk dáme svoju pochodeň
            a vy ju neste v diaľ.
            Ak by Vám zhasla,
            spomeňte si na náš žiaľ,
            že sme tu padli zbytočne.
            Len divé maky červené ďalej rastú na poliach flámskych.“ (John Mcrea)

            Pri tejto príležitosti sme si spoločne so žiakmi porozprávali o tejto významnej udalosti, vytvorili plagát a pohľadnice s divými makmi, ktoré sme poslali poštou aj súčasným hrdinom, ktorí si to zaslúžia! (pán Vladimír Strmeň – vojenský veterán a hrdina SNP, doc. Ing. Boris Ďurkech CSc. - prorektor pre vedu - Akadémia ozbrojených síl v Lipt. Mikuláši, Minister obrany SR - PhDr. Jaroslav Naď, PhD., Predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov - Ing. Pavol Sečkár, PhD., Prezident Únie vojnových veteránov SR - Ing. Pavel Marko,  Prezident UN Slovakia - Ing. Štefan Jangl).

            Ďakujeme!   

             

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová, Mgr. K. Svitanová a  žiaci 3. B a 4. A

          • Október - Mesiac úcty k starším

          • „Nájsť vlastnú radosť v radosti druhého, to je tajomstvo šťastia.“

            Sme veľmi radi, že sme mohli potešiť aj takýmto online spôsobom a uctiť si našich starkých, ktorých si
            vážime a máme radi. Prostredníctvom emailu sme im zaslali link s naším videom s programom „Mesiac október - Úcta k starším.“


            Citujeme aspoň niekoľko spätných väzieb, ktoré nás zahriali pri srdiečku a neskutočne
            si ich vážime:
            „Mockrát Vám ďakujem za Vašu milú pozornosť.
             Súčasne mi prosím dovoľte zaželať rovnako aj Vám ale tiež aj všetkým Vašim milým deťom
            veľa lásky, zdravia, šťastia a životných úspechov.
             Hlboko si vážime Vašu iniciatívu a rovnako tak obdivujeme aj slušné vychovanie všetkých
            Vašich detí“ Akadémia ozbrojených síl v Lipt. Mikuláši
             
            „Prajeme krásny deň. Chceme Vám vysloviť veľké ĎAKUJEM, že na nás myslíte.
            Veľmi to potešilo naších starkých. S pozdravom a nádejou, že raz sa určite uvidíme aj reálne.“
            ZOS Spišská Belá.


            „Ďakujeme veľmi pekne za krásny program a posielame mnoho pozdravov. S úctou
            zamestnanci a prijímatelia Súcit n.o., Veľké Kapušany.“

            „V mene svojom, v mene zamestnancov i v mene všetkých našich klientov Vám zo srdca
            ĎAKUJEME za milé pozdravy. Naši klienti si pozdravy pozreli na tablete (pár záberov v
            prílohe). Potešili sa. Odkazujú, že ste všetci šikovní - žiaci aj učiteľky. 
            Prajeme všetkým pevné zdravie a ešte veľa kreatívnych nápadov.“ DSS Stropkov.

            „ĎAKUJEME Vám veľmi pekne, že na nás myslíte. Vážime si to! Naši seniori sa veľmi tešia
            keď na nich myslíte a takýmto spôsobom im prejavujete úctu.
            Prajeme Vám veľa zdravíčka a pekný deň.“ Domov Nálepkovo, n. o.

            „Srdečne ďakujeme všetkým tým žiakom a pani učiteľkám, ktorí sa podieľali na tom, aby
            našim klientom spríjemnili chvíle a pripomenuli im ich sviatok aj takýmto spôsobom. Veľmi
            sa všetci potešili, ešte raz srdečne ďakujeme a tešíme sa aj nabudúce.“
            ZSS Jasoň, Spišská Stará Ves

            „Ďakujeme zo srdca, je milé, akú formu ste zvolili, ukážeme našim klientom, ste veľmi
            šikovní. Želáme všetkým veľa zdravia, radosti a pokoja, s pozdravom. DD a DSS Senium
            Banská Bystrica.“

            „Srdečne ďakujem za milé prekvapenie. Veľmi si vážim, že vediete Vašich žiakov k účte k
            starším, čo žiaľ už dnes nie je každodennou záležitosťou. Pozdrav vo forme pozdravu žiakov
            3. a 4. triedy ma veľmi potešil. Želám Vám veľa zdravia, aby Vás a Vašich blízkych
            obchádzal Covid 19. So srdečným pozdravom Rudolf Schuster."


            PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová, žiaci z 3. B a 4. A

          • Prerušená prevádzka školskej jedálne

          • Zriaďovateľ mesta Spišská Belá prerušuje prevádzku ŠJ pri ZŠ M. R. Štefánika  od 9. novembra 2021 do odvolania (prepokladané spustenie prevádzky je 18.11.2021). Dôvodom je výskyt COVID-u (u zamestnancov). 

            Všetci žiaci budú automaticky odhlásení z obeda.

            O akýchkoľvek zmenách Vás budeme včas informovať.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Triedy 6.A, 6.B a 8.A sú v karanténe

          • Z dôvodu pozitívneho testu na Covid 19 u žiakov zo 6.A, 6.B a 8.A triedy a na základe rozhodnutia RÚVZ SR v Poprade ostávajú uvedené triedy v karanténe. Predpokladaný návrat žiakov do školy je 15. novembra 2021 (presný dátum zverejníme v najbližších dňoch, v prípade otázok kontaktujte svojho triedneho učiteľa/učiteľku).  

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci uvedenej triedy sú odhlásení z obeda na celý týždeň. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID  19 kontaktovali lekára. V prípade, že máte doma AG samotesty, použite ich a informujte triedneho učiteľa o výsledku. ĎAKUJEME, že ste zodpovední. 

            Prosíme a zároveň upozorňujeme na dodržanie všetkých platných protiepidemiologických opatrení.

            Dištančné vyučovanie žiakov počas karantény bude prebiehať podľa platného rozvrhu cez MS Teams okrem TŠV, VYV, HUV, NBV, INF, THD.

            Vedenie školy

          • Podmienky izolácie osôb pozitívnych na COVID-19 a karantény osôb po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19

          • Podmienky izolácie a karantény

            Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, idú žiaci z triedy a zamestnanci, ktorí boli v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID19 do 10-dňovej karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény). Pokiaľ výsledok RT-PCR testu vykonaného najskôr v 5. deň od kontaktu s pozitívnou osobou je negatívny a žiak alebo zamestnanec nemá žiadne príznaky COVID-19, karanténa môže byť ukončená po 7 dňoch. Ak je v triede 100% žiakov s výnimkou z karantény, pokračuje trieda v prezenčnom vyučovaní.

            V prípade, že žiak sa otestuje domácim Ag samotestom a má pozitívny výsledok, idú žiaci a zamestnanci, ktorí boli v úzkom kontakte s pozitívnym žiakom počas obdobia 2 dní pred jej testovaním PCR testom do karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény).

            Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka/zamestnanca, zostáva v karanténe len tento žiak/zamestnanec. Trieda žiaka pokračuje v prezenčnom vyučovaní.

            Pokiaľ rodič pošle do školy žiaka, ktorý má byť v karanténe, dopúšťa sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva podľa § 56 ods. 1 písm. k) zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý rieši regionálny úrad verejného zdravotníctva.

            Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt inej pozitívnej osoby), žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u osoby nepotvrdí ochorenie COVID-19. Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu žiaka všeobecnému lekárovi pre deti a dorast, ktorý na jeho karanténu dohliada.

            Osoby, u ktorých bolo potvrdené ochorenie COVID-19 idú do domácej izolácie. Domáca izolácia trvá po dobu 10 dní od dátumu vykonania PCR-RT testu s pozitívnym výsledkom, pokiaľ sa počas posledných troch dní tejto doby u tejto osoby nevyskytol ani jeden z klinických príznakov ochorenia COVID-19.

            Osoby, ktoré boli označené ako úzke kontakty, idú do karantény (okrem výnimiek podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR). Karanténu je možné ukončiť po 7 dňoch, pokiaľ výsledok RT-PCR testu vykonaného najskôr v 5. deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou je negatívny a osoba nemá žiadne príznaky COVID-19.

            Vzhľadom na narastajúci počet pozitívnych prípadov, žiadame rodičov, aby dôsledne vykonávali domáce samotestovanie Ag testami v domácom prostredí, aby v prípade pozitivity ihneď informovali svojho detského lekára a triednych učiteľov a škola mohla prístúpiť k sprísneným hygienicko-epidemiologickým opatreniam.

            Testovanie odporúčame relizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade príznakov ochorenia COVID-19.

            Ďakujeme za pochopenie!

            Vedenie školy