• ZÁPIS do 1. ročníka

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov!

            Opäť je tu obdobie, kedy sa  rozhodujete, ktorá základná škola bude pre Vaše dieťa tá správna. Ktorá im vytvorí príjemnú atmosféru, ponúkne tvorivé humánne prostredie, dobré priestorové vybavenie, moderné pomôcky, profesionálny prístup učiteľov, zaujímavé mimoškolské aktivity, možnosť pracovať s najmodernejšou didaktickou technikou, učiť sa cudzie jazyky a pod. Naša škola Vám tieto možnosti ponúka.

            Do základnej školy musí rodič v uvedenom termíne zapísať každé dieťa, ktoré do 31. augusta 2022 dovŕši 6. rok veku (vrátane dieťaťa, ktorému bol odložený začiatok plnenia povinnej šk. dochádzky).

             

            AKO ZAPÍSAŤ DIEŤA NAPLNENIE POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY

            V tomto školskom roku bude zápis prebiehať s osobnou účasťou zákonného zástupcu  a dieťaťa, ktoré nastúpi do 1. ročníka.

            Aby sme dodržali všetky epidemiologické opatrenia a zbytočne sa nezdržiavali a nezhromažďovali vo väčšom počte, vám dávame možnosť vyplniť prihlášku elektronicky ešte pred zápisom.

            Následne si ju môžete stiahnuť, podpísať a priniesť na zápis, ktorý sa uskutoční v termíne 05.04. a 06.04.2022 v čase od 14:30 do 17:30 hod. v priestoroch školy (hlavná budova školy na Štefánikovej 19) s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení (každý zákonný zástupca musí mať rúško na tvári a vlastné pero).

            V prípade, že zákonný zástupca nemá možnosť vyplniť elektronickú prihlášku a jednu z príloh k zápisu, môže si ich prevziať na vrátnici školy od 21.03.2022 alebo ich vyplní  osobne na zápise.

            Elektronickú prihlášku nájdete v hornom menu na webovej stránke školy v záložke „Elektronická prihláška“ – vyplniť ju môžete v termíne od 21.03. do 04.04.2022.

            Aj po vyplnení elektronickej prihlášky je prítomnosť zákonného zástupcu a dieťaťa na zápise nutná.

             

            Na zápis je potrebné priniesť aj:

               a) občiansky preukaz zákonného zástupcu

               b) kópiu rodného listu dieťaťa

               c) preukaz poistenca dieťaťa

               d) 10,-€ na balík zošitov pre prvákov

             

            Podpisy zákonných zástupcov:

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a

            vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis

            oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo
            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2).

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia

            dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia

            riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3).

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú

            zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu

            deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona,

            ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 3).

             

            „ODKLAD“ POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY

             

            V prípade, ak rodič chce dieťaťu odložiť nástup do školy, musí postupovať nasledovne:

            Požiadať riaditeľku MŠ o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

            Vyplniť žiadosť o pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania (v MŠ).

            Priložiť písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomný súhlas pediatra, informovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            V prípade rozhodnutia o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania - je potrebné o tejto skutočnosti informovať základnú školu.

             

            ZÁPIS DIEŤAŤA SO ŠVVP

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží k prihláške aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.  

             

            ROZHODNUTIA

            Rozhodnutia o prijatí na plnenie povinnej školskej dochádzky alebo o odklade plnenia povinnej školskej dochádzky budú vydané po ukončení zápisu najneskôr do 15. júna 2022. Termín na ich prevzatie bude zverejnený na stránke našej školy.

             

            ZHRNUTIE k zápisu:

            1. Vyplňte elektronickú prihlášku v termíne od 21.03. do 04.04.2022, stiahnite a prineste podpísanú na zápis.
            2. Stiahnite si jednu z príloh: Príloha 1 - je k zápisu potrebná len v tom prípade, ak má rodič záujem o predčasné zaškolenie dieťaťa (dieťa nastupuje do 1. ročníka ako 5-ročné). Príloha 2 – je písomné vyhlásenie jedného zákonného zástupcu (viď vyššie – Podpisy zákonných zástupcov). Príloha 3 - je písomné vyhlásenie, ktoré je potrebné vyplniť a podpísať oboma rodičmi (zákonnými zástupcami), ak sa na zápis s dieťaťom dostaví len jeden z nich.
            3. Dostavte sa na zápis v dňoch 05. alebo 06. apríla v čase od 14:30 – 17:30 a prineste so sebou okrem vyššie uvedených tlačív aj: občiansky preukaz zákonného zástupcu, kópiu rodného listu dieťaťa, preukaz poistenca dieťaťa, 10 eur na balík zošitov pre prvákov.

            Tešíme sa na vás a na vaše deti!

             

                                                                                 PaedDr. Ľudovít Gumulák

                                                                                            riaditeľ školy

          • Živá knižnica - Príbeh jednej knihy

          • Mesiac marec je každoročne úzko spätý s knihami. Knihy sú pre ľudí nielen zdrojom múdrosti, ale aj povzbudivých príbehov.

            Aký je príbeh takej jednej obyčajnej knihy? Knihu niekedy nestačí len napísať, treba tiež ozdobiť jej obálku a obsah peknými ilustraciami a v neposlednom rade, aby sa dostala k čitateľovi, ktorému je určená je potrebné v kníhkupectve predať.

            To ako vznikajú ilustrácie a ako funguje kníhkupectvo sa počas živej knižnice s názvom Príbeh jednej knihy mali možnosť dozvedieť žiaci druhého ročníka. Toto podujatie so zaujímavými hosťami pre nich pripravilo Vzdelávacie centrum Pôjd.

            O tom ako vznikajú ilustrácie v knihách deťom porozprával mladý študent a ilustrátor detských kníh a časopisov Dávid Pogran. Dávid so sebou priniesol aj pozoruhodné ukážky svojej práce, ktoré kreslil ešte na papier. Dnes už ilustruje prevažne cez tablet  prostredníctvom pera a aplikácie. Tablet s perom nesmeli na tomto stretnutí chýbať a žiaci si mali možnosť na ňom aj niečo nakresliť.

            Druhým hosťom bola pracovníčka kníhkupectva Alter Ego v Kežmarku Soňa Navrátilová. Sonička žiakom rozpovedala príbeh vzniku tohto kníhkupectva, ktoré tento rok oslávi už 30. narodeniny. Priniesla so sebou ukážky rôznych knižných žánrov, od detského leporela, cez učebnice, encyklopédie, slovníky, detskú prózu až po atlasy húb, motýľov či kníh na domáce tvorenie. Poslucháčov uistila, že ich kníhkupectvo naplní potreby aj toho najnáročnejšieho čitateľa. Deťom priblížila aj svoj osobný vzťah ku knihám a povzbudila ich k tomu, aby aj ony nezabudli čítať. Každý žiak si odniesol aj malú pozornosť v podobe záložky do knihy.

            Veríme, že toto podujatie bolo pre deti inšpiratívne a že ich motivuje k tomu, aby na knihy nemysleli len v marci, ale aj počas celého roka, pretože knihy sú ako dvere, keď ich otvoríte, vstúpite do nového, nepoznaného príbehu.

             

            Ing. Miriam Zoričáková

            Pracovník s mládežou

             

             

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • Vo štvrtok 17. februára sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády, ktoré sa realizovalo online formou. Našu školu reprezentovali žiaci 5. ročníka (kategória G) a 7. ročníka (kategória F). Veľmi nás teší, že všetci zúčastnení žiaci boli úspešní riešitelia. 

            Umiestnenie - kategória G - 5. ročník:

            Sofia Chovaňáková – 5.B – 80 bodov – úspešná riešiteľka – 9. miesto

            Tamara Fudalyová – 5.B – 75 bodov – úspešná riešiteľka – 18. miesto

            Martin Nebus – 5.B – 66 bodov – úspešný riešiteľ – 24. miesto

             

            Umiestnenie - kategória F - 6.-7. ročník:

            Zoran Grivalský – 7.A – 88 bodov – úspešný riešiteľ – 6. miesto

            Barbora Olekšáková – 7.A – 86 bodov – úspešná riešiteľka – 11. miesto

            Samuel Krigovský – 7.A – 77 bodov – úspešný riešiteľ – 21. miesto

             

            Všetkým súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          • Predškoláci na návšteve v našej škole

          • Bežím, bežím do školičky,
            poza humná, poza kríčky.
            Učiť sa mi zachcelo,
            preto bežím veselo...

            Po dlhšej prestávke k nám mohli opäť zavítať naši predškoláci. Žiaci 1.A, 1.B a 1.C triedy im predviedli, čo sa doposiaľ naučili v prvom ročníku. Deti zo škôlky pozorne sledovali prácu pani učiteľky s deťmi. Všímali si,  ako školáci píšu písmenká, slová a vety, zistili, čo je písanka a čo je šlabikár, z ktorého im prváci prečítali pár viet. Spoločne so žiakmi skladali slabikové skladačky, písali na tabuľu a do pracovných zošitov. Predškolákov nenechala pani učiteľka len tak sedieť. Deti sa aktívne zapojili do hodiny, na ktorú sa prišli do školy pozrieť. Vyskúšali si prácu s interaktívnou tabuľou. Krásne určovali prvé písmená v slovách, vytlieskavali slabiky, pomenúvali obrázky, vyfarbovali písmená. Od prvákov sa dozvedeli, že v škole je ťažká iba školská taška. Prváci ich povzbudili básničkou, ktorú sa naučili. Pochválili sa im aj svojimi krásnymi zošitmi. Ani predškoláci sa nenechali zahanbiť. Zaspievali svojim kamarátom pesničku a dokázali, že sa už nehanbia a na školu sú pripravení. Prežívali radosť z toho, že si mohli vyskúšať, aké je to byť prvákom- vyskúšať si „školácke učivo“ a zažiť atmosféru skutočnej školskej triedy. Zo školy odchádzali s darčekmi, veselí a s nezabudnuteľnými zážitkami. Už teraz sa nevedia dočkať, ako zasadnú 1. septembra do školských lavíc...:).

          • Ponožková výzva

          • Rozdielne ponožky nám pripomínajú, že všetci sme rozdielni a iní, no spoločne patríme k sebe a spolu robíme svet farebnejším.

            Naši žiaci sa včera zapojili do ponožkovej výzvy a to všetko pri príležitosti SVETOVÉHO DŇA DOWNOVHO SYNDRÓMU. Chromozóm má tvar ponožky a títo ľudia majú o 1 na 21. chromozóme naviac.

            Cieľom tejto výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

            Týmto malým gestom sme aj my chceli vyjadriť svoju podporu.

            S. Adamjaková a K. Čížiková

          • Zážitková hodina čítania

          • Deti majú rady rozprávky a rozprávkových hrdinov. Páči sa im, keď zvíťazí dobro nad zlom, ako to už býva v rozprávkach. Vzdelávacie centrum Pôjd z Face Clubu pod vedením pracovníčky pre mládež Ing. Miriam Zoričákovej si pripravilo pre deti zaujímavú hodinu čítania. Centrum je zamerané na neformálne a zážitkové učenie a inovatívne programy.

            Žiaci sa snažili uhádnuť názov knihy na základe ukážok obrázkov z jednotlivých kníh. Ako pomôcky im poslúžili nastrihané hádanky, ktoré neskôr priradili k obrázkom.

            Žiakom sa táto zaujímavá hodina páčila a na základe výzvy „Zašifruj si svoju naj knihu“ sa zapojili aj do ich vyhlásenej súťaže. Napísali nápovedu a nakreslili obrázok obľúbenej knihy. ĎAKUJEME!

            Mgr. B. Gotzmannová, 4. A

            Mgr. Ľ. Lešundáková a žiaci 3. A

            PhDr. P. Džerengová, 3. B

             

          • Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš...

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slovenčina moja krásne ty zvuky máš.

            Viem jedno hniezdo.

            Rád ho mám.
            V ňom ako v Božej sieti
            je mnoho otcov, mnoho mám
            a mnoho, mnoho detí. 

             Môj dobrý Bože, zhliadni naň.
            Stráž nám ho neustále.
            Ach, aspoň Ty ho, Veľký, chráň,
            keď si ho stvoril malé.

             (Milan Rúfus - Modlitba za Slovensko)

            Milan Rúfus patrí medzi veľkých slovenských básnikov. Majster svojho remesla. Písal úchvatné básne a ich odkaz má aj po rokoch hlbší význam.

            Nielen Milan Rúfus vedel, že slovenčina je jazyk, v ktorom sa dajú písať nielen odborné články, ale jeho krásu možno vyjadriť v krásnej literatúre, ako aj veršami. Pre vyjadrenie krásy, ochrany a rozvoja slovenského jazyka vznikla recitačná súťaž s názvom: „Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš…“

            V piatok 18. marca sa v zasadačke mestského úradu v Spišskej Belej zišli žiaci základných škôl nášho mesta a školského obvodu, aby prezentovali svoje schopnosti v prednese poézie a prózy.
            Naše žiačky Sandra Červená, Andrea Fedorová, Sofia Chovaňaková, Ela Čupková, Katarína Palgutová, Monika Halčinová, Ema Čupková, Nina Andrášová, Dominika Novajovská.

            Našou najúspešnejšou reprezentantkou školy v prednese poézie sa stala Katka Palgutová, ktorá získala druhé miesto. Katke úprimne blahoželáme a želáme jej veľa úspechov v recitačných súťažiach.

             

            Mgr. Monika Andrášová

             

          • PROSBA: Darujte 2 % zo svojich daní pre naše deti

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2 % z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, teda aj našej neziskovej organizácii "Združenie rodičov Základnej školy na Štefánikovej ulici v Spišskej Belej". Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2 %!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy
            • podporu žiakov, ktorí reprezentujú našu školu

             

            ĎAKUJEME!

          • Beseda s 3.A a 3.B v mestskej knižnici

          • „Čítanie knihy je neustály dialóg,

            pri ktorom  nás kniha oslovuje

            a naša duša jej odpovedá.“

            André Maurois

             

            Marec je mesiac knihy.

            Čítanie prináša veľa pozitívnych vplyvov:

            • čítanie predlžuje život, kultivuje našu reč, vďaka čítaniu spoznávame svet, podporuje myslenie a rozvíja poznávacie funkcie, dodáva sebavedomie a prináša radosť zo života.

            V rámci tohto mesiaca sme sa so žiakmi zúčastnili besedy v knižnici v Spišskej Belej. Pani Eva Janusová nás milo privítala a oboznámila nás ako knižnica funguje alebo ako si deti môžu zaviesť čitateľský preukaz. Dozvedeli sa rôzne zaujímavosti, aké knihy tu nájdu, kto je ilustrátor, čo všetko nájdeme v encyklopédii a prečo sa ľadový medveď nestretne s tučniakom J Na záver nám pani Janusová prečítala rozprávku s pekným ponaučením, že bohatý je ten, kto rád nadobúda nové poznatky. Žiakom sa beseda veľmi páčila a určite opäť navštívia knižnicu, aby sa ponorili do sveta rozprávok a zaujímavých vedomostí.

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. K. Svitanová a žiaci 3. B

            Mgr. Ľ. Lešundáková a žiaci 3. A

          • Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo

          • Slovo je prejavom myšlienky, ale jeho vyslovenie predpokladá aj vyjadrenie pocitu, emócie, vzťahu. Oddávna bolo nielen prostriedkom komunikácie, ale aj spôsobom kultivovania, skrášľovania, zjemňovania a spríjemňovania medziľudských vzťahov. Tejto podobe slova sa osobitne venovali niektorí jednotlivci, ktorí ho svojou tvorbou a narábaním so slovom povýšili na umenie. Hviezdoslavov Kubín je celoštátna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe detských recitačných kolektívov a divadiel poézie. Hviezdoslavov Kubín sa po prvýkrát konal v roku 1954. Súťaž funguje vo viacerých kolách: školské, spádové, obvodné a krajské kolá. Organizujú ich školy, centrá voľného času, osvetové a kultúrne strediská. Naše žiačky Sandra Červená, Andrea Fedorová, Sofia Chovaňaková, Ela Čupková a Katarína Palgutová sa 8. marca 2022 zúčastnili obvodného kola, ktoré sa konalo v Mestskej knižnici v Kežmarku. Súťažilo sa v troch kategóriách a našou naúspešnejšou reprezentatkou školy v prednese poézie sa sa stala Katka Palgutová, ktorá postúpila na okresné kolo. Katke úprimne blahoželáme a želáme jej úspech v okresnom kole.

            Mgr. Monika Andrášová

          • Medzinárodný deň žien - Každá žena je výnimočná

          • Medzinárodný deň žien často označovaný skratkou MDŽ, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN pripadajúci každoročne na 8. marec. Historický sa viaže k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Tento významný sviatok sme si pripomenuli aj s našimi žiakmi. Oboznámili sme ich s touto významnou udalosťou, aby sme si vážili každú žienku a na hodinách výtvarnej výchovy vytvorili pohľadnicu aj pre ich výnimočné ženy v živote.

            Milé žienky, prijmite prosím od nás toto blahoželanie k Vášmu sviatku:

            „Žena v sebe skrýva krásu, lásku, zmyselnosť. Bez Vás by bol svet pustý ako lúka bez kvetov, ako srdce bez lásky. Ste jednou z tých, ktoré napĺňajú slovo žena krásnym pôvabom. Nádherný deň majte, krásne si ho užívajte! Máte rozhodne čo sláviť, svet si bez Vás nevieme  predstaviť!“

            Krásny MDŽ prajú žiaci z 3. B a 4. A a triedne učiteľky, PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová

          • V škole máme EXPERTA... :)

          • Pätnásty ročník súťaže Expert geniality show sa uskutočnil 30. novembra 2021. Do súťaže sa celkovo zapojilo 10 042 žiakov zo 656 škôl z celého Slovenska. Medzi všetkými zúčastnenými bolo pätnásť žiakov našej školy. 

            Po náročnom výpočte skóre SVET (za vedomosti v súťažnej téme) a skóre SPOT (za poradie v téme) sa zostavilo celkové poradie súťažiacich v každej kategórií osobitne. 

            Súťažiaci, ktorí sa v niektorej téme vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine rebríčka, získali titul EXPERT. 

            Súťažiaci, ktorí sa vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine rebríčka v celkovom poradí, získali titul TOP EXPERT. 

            Ostatní súťažiaci získali účastnícky diplom a vecnú cenu. 

            Naším expertom je: 

            Zoran Grivalský (7.A), ktorý sa umiestnil v dvoch rebríčkoch zároveň.  

            - EXPERT na mozgolamy (80. miesto zo 659 súťažiacich)

            - TOP EXPERT (182. miesto z 1410 súťažiacich)

            Zoranovi blahoželáme a veríme, že všetci tí, ktorí tento rok neuspeli, sa na budúci rok pokúsia zabojovať o lepší výsledok. 

            Mgr. Diana Praženicová

          • Súťaž English star

          • Opäť súťažíme s English Star! Ak máš záujem, tak sa prihlás u svojej učiteľky anglického jazyka. Súťažiť môžu žiaci 1. až 9. ročníka. Štartovné je 5,- eur. Tešíme sa na vás! 

          • Okresné kolo DEJEPISNEJ olympiády

          • Dňa 9.2.2022 sa konalo okresné kolo dejepisnej olympiády, na ktorom nás reprezentovali víťazi školského kola. Aj tento rok prebiehala táto vedomostná súťaž z histórie online formou. Okrem vedomosti z daného ročníka sa museli žiaci popasovať aj z monotematickou časťou  - Pamiatky UNESCO na Slovensku.

            Všetci naši žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi.

            V kategórie F obsadil Deniel Kostka krásne 2. miesto, v kategórií E Adam Grivalský 3. miesto a najúspešnejšími sa stali Simonka Fiamčíková, ktorá získala 3. miestoPatrik Pataky, ktorý si v kategórií C vybojoval 2. miesto a postup na krajské kolo.  

            K úspešným riešiteľom patria aj Andreas Jankura a Zoran GrivalskýĎakujeme za vzornú reprezentáciu.

          • YPSILON

          • Dňa 6.12. 2021 sa na našej škole konala celoslovenská súťaž YPSILON – SLOVINA JE HRA. Z našej školy sa do tejto súťaže celkovo zapojilo 28 žiakov, ktorí si zmerali sily v rôznych vedomostných úlohách. K najúspešnejším patrili Johanka Tomasová (3.A ), Tamarka Fudalyová (5.B), Simonka Fiamčíková (9.A) a Patrik Pataky (9.B), ktorí v rámci svojich kategórií získali plný počet bodov a zaradili sa tak medzi top najlepších žiakov.

            Ďakujeme za výbornú reprezentáciu a blahoželáme aj ostatným úspešným riešiteľom.

          • Projektové vyučovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projektové vyučovanie.

            Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, ale aj s knihami.

            Prečo čítame knihy:

            • Obohacujú slovnú zásobu a zlepšujú vyjadrovacie schopnosti žiakov;

            • Rozvíjajú fantáziu a tvorivosť;

            • Sú podnetné - nútia čitateľa rozmýšľať, polemizovať, hľadať odpovede a utvoriť si vlastné názory;

            • Slúžia ako jedna z foriem pasívneho oddychu a relaxu.

            Aj žiaci z 3.A triedy radi čítajú mimočítankovú literatúru, o čom svedčí čitateľský denník každého jedného z nich. Veľmi radi čítajú rozprávky, ale aj poéziu, či povesti. Na hodine čítania si žiaci čítali úryvky z jednotlivých povestí, ktoré pripravil žiak Šimon Matava na jednotlivé strany krabice. Na hodinu prírodovedy si žiaci pripravili zaujímavé projekty o živočíchoch. Svoje projekty spestrili kresbami, alebo zaujímavosťami zo života zvierat. Johanka Tomasová priniesla ukážku jednotlivého peria a srsti rôznych živočíchov, dokonca aj prepeličie vajíčko. Timko Vnenčák pripravil malú encyklopédiu rôznych zvierat.

            Hlavným prínosom projektového vyučovania je motivácia, rozvoj tvorivosti a kreativity. Realizácia projektu závisí od žiakov, od ich tvorivosti, fantázie, kritického myslenia, vnútornej motivácie, záujmov a potrieb.

            Mgr. Ľudmila Lešundáková

             

          • Vyhodnotenie súťaže Spelling bee

          • Súťaž Spelling bee sa prvýkrát konala v roku 1925 v USA  pod názvom „National Spelling Bee“ a odvtedy zostáva vari najznámejšou svojho druhu.  Víťazom sa vtedy stal 11-ročný Frank Neuhauser z Louisville, ktorý správne vyhláskoval slovo gladiolus a vyhral tak cenu $500. Hláskovanie slov v angličtine je veľmi obľúbenou súťažou v USA a to nielen na základných, ale i na stredných a vysokých školách. Dôraz sa kladie na bezchybnú výslovnosť a zoradenie hlások v danom slove. O jej popularite svedčí fakt, že na celonárodné kolo, ktoré sa koná vo Washingtone, ročne prichádza niekoľko stoviek žiakov a finále sa vysiela aj v televízii. Jeho účastníci sa učia tisícky slov spamäti a tí najlepší trávia prípravou na finále až 500 hodín! Nároky na súťažiacich sa postupom času zvyšovali a tak dnes musia správne vyhláskovať slová ako appoggiatura alebo Laodicean

            Táto súťaž sa postupne rozšírila na všetky kontinenty. Aj v našej škole sa stala táto súťaž veľmi obľúbenou. Tento rok sa súťažilo v dvoch kategóriách – 5. a 6. ročník. Žiaci absolvovali 2 súťažné kolá a súťažili v hláskovaní vybratých anglických slov zo slovnej zásoby.

            Vyhodnotenie:

            5. ročník

            1. miesto: Alexandra Lenďaková, V.A
            2. miesto: Filip Olekšák, V.A
            3. miesto: Timotej Varhol, V.B

            6. ročník

            1. miesto: Tomáš Halčín, VI.A
            2. miesto: Deniel Kostka, VI.A
            3. miesto: Lenka Filipová, VI.B

            Všetkým srdečne blahoželáme!

             

            Vyučujúce ANJ: Z. Ganzarčíková, D. Praženicová a K. Čížiková