• Obnovenie prezenčného vzdelávania na 2. stupni ZŠ

          • Vážení rodičia žiakov druhého stupňa,

            MŠVVaŠ SR za súčasných podmienok obnovuje od 19.04.2021 prezenčné vyučovanie pre žiakov 8. – 9. ročníkanásledne od 26.04.2021 aj pre žiakov 5. – 7. ročníka ZŠ na základe regionálneho COVID automatu, za podmienok pretestovania sa žiaka antigénovým testom alebo PCR-testom (škola ich nezabezpečuje).

            Ministerstvo školstva však umožňuje realizovať aj tzv. „kloktacie testy“, preto ak by ste mali záujem o pretestovanie Vášho dieťaťa takýmto testom, vyznačte to v dotazníku. Kloktacie testy musí škola vopred objednať.

            V deň testovania kloktaním musí žiak so sebou priniesť rodičom vyplnené tlačivá "Súhlas dotknutej osoby" a "Zber údajov" (v prílohe), príp. si ich môžete v priebehu tohto týždňa vyzdvihnúť vo vestibule školy každý deň do 14:00 hod. Bez súhlasu nemôže byť žiak otestovaný.

            Kloktanie pre žiakov 8. a 9. ročníka sa uskutoční v piatok 16. apríla v poobedňajších hodinách. Presný čas ešte upresníme. 

            Testovacie kolá sa budú vykonávať v intervaloch podľa regionálneho COVID automatu a je potrebné na každé testovacie kolo znovu požiadať o takýto typ testovania.

            Stále však platí testovanie aj jedného zákonného zástupcu žiaka.

            Preto Vás prosíme o záväzné vyplnenie dotazníka najneskôr do utorka 13.04.2021 do 20:00 hod.

            Kto dotazník nemusí vyplniť:

            - zákonní zástupcovia, ktorí ho vyplnili ešte pred Veľkou nocou, tí sú už v databáze uložení. (Túto možnosť dávame ešte rodičom, ktorí si oznam zverejnený v marci všimli neskoro alebo im to pri plnení svojich povinností uniklo)

            - zákonní zástupcovia, ktorých dieťa prekonalo COVID-19 a v čase obnovenia prezenčného vyučovania mu bude platiť 3-mesačná výnimka z testovania (8. a 9. ročník - od 19. apríla a 5., 6. a 7. ročník - od 26. apríla). Takýmto žiakom bude v prípade záujmu umožnené prezenčné vyučovania na základe preukázania sa výnimkou z testovania potvrdenou lekárom.

            Kto dotazník musí vyplniť:

            - zákonní zástupcovia, ktorí ho nevyplnili v marci pred Veľkou nocou

            - zákonní zástupcovia, ktorí v marci síce dotazník vyplnili, no medzičasom sa u nich zmenila situácia (napr. pôvodne v dotazníku označili "nemám záujem", no chcú to zmeniť na "mám záujem"). V takomto prípade bude škola brať do úvahy údaje s novším dátumom.

             

            V prípade akýchkoľvek zmien Vás budeme včas informovať.

             

            Ďakujeme za pochopenie.

             

            V prípade záujmu vyplniť dotazník, kliknite na tento link:

          • DEŇ UČITEĽOV

          • Dnes 28. marca nadišiel ten deň,

            kedy VÁM, učiteľom, povedať chceme ďakujem.

            Preto, že to s nami nevzdávate, aj keď máte dosť.

            Učíte nás životu a máte s nami trpezlivosť.

            Veľkým príkladom ste všetci pre nás,

            nebojíte sa za nás obetovať svoj voľný čas.

             Vyučovaním z nás robíte múdrych ľudí,

            učenie robíte zaujímavejším, ak nás to nudí.

            Ste pre nás príkladom i vzorom,

            Neváhate nám byť i priateľom. 

            Užite si ešte dnešný deň

            a prijmite naše veľké

            ĎAKUJEM!

          • HODINA ZEME

          • Ako sa zapojiť? Symbolicky vypnite svoje osvetlenie.

            Symbolické vypínanie svetiel na 1 hodinu, na Hodinu Zeme, v sobotu, 27. marca 2021, od 20:30 do 21:30, je poznávacím znakom celej tejto kampane. Na 60 minút zhasnite osvetlenie vo svojej domácnosti.

            Vypnutie osvetlenia je len symbolické, vyjadruje vieru v pozitívnu zmenu. Hodina Zeme však už nie je o jednej hodine ročne. Pomôcť našej planéte môžete vo svojom každodennom živote.

          • Podmienky nástupu žiakov 1. st. od 29.03.2021 sa nemenia

          • Vážení rodičia,

            od 29.03.2021 umožníme  prezenčné vyučovanie v  základnej  škole pre všetkých žiakov 1. stupňa (prednostne pre žiakov, ktorí sú deťmi zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce, alebo pre žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu).

            V prílohe tejto správy nájdete čestné vyhlásenie zákonného zástupcu (Príloha 1), ktoré je potrebné v pondelok 29. marca odovzdať triednej učiteľke.

            Pripomíname, že podmienkou nástupu žiaka na prezenčné vyučovanie  je stále negatívny test na COVID-19 aspoň jedného zákonného zástupcu nie starší ako 7 dní, alebo platná výnimka z testovania.

            Ďakujeme za pochopenie.

            Prípadné zmeny budeme pravidelne aktualizovať.

          • Tolkien Reading Day alebo čítanie z kníh J.R.R. Tolkiena

          • V mesiaci marec, ktorý je venovaný všetkým knihám, si fanúšikovia profesora Tolkiena pripomínajú významnú udalosť z dejín Stredozeme – zničenie Jedného Prsteňa. Pri tejto príležitosti sa v mnohých krajinách koná Tolkien Reading Day, kedy fanúšikovia organizovane a kolektívne, alebo len tak, sami doma, čítajú z diel profesora Tolkiena. Kto to vlastne bol J.R.R. Tolkien? Bol nielen významným jazykovedcom a spisovateľom, ale aj profesorom anglického jazyka a literatúry v Oxforde. Tolkien ovládal viac ako tucet jazykov, okrem iného aj sám rôzne jazyky vytvoril. Bol hlboko veriacim človekom a svetu daroval jednu z najúžasnejších fantasy kníh. 

            My sme si v tento deň prečítali úryvok z jeho knihy Hobit. Predstavili sme si rôzne bytosti, ktoré sa objavujú v jeho knihách - hobitov, elfov či ohyzdov. Vybrali sme sa aj na virtuálnu prehliadku jeho Hobittona, ktorý sa nachádza na Novom Zélande. A v závere hodiny nám Filipko Olekšák, verný Tolkienov fanúšik, prestavil svoj kostým, ktorý mu ušila a vyrobila jeho mamka - elfský plášť a sponu. 

            Triedna učiteľka Katarína Čížiková

          • Svetový deň vody v ŠKD

          • Voda je najrozšírenejšou látkou na Zemi. Je neodmysliteľnou súčasťou života. Je  zdrojom pre zabezpečenie výživy ľudí, súčasťou biosféry,  dôležitou energetickou a priemyselnou surovinou a súčasťou poľnohospodárskej a lesnej výroby. Taktiež plní dôležitú podmienku čistoty, hygieny a zdravia ľudí. 

            O význame vody sme sa rozprávali aj s našimi najmenšími prvákmi. Voda je pre nich každodennou súčasťou, bez vody si nevedia predstaviť svoj deň. Pomáha im pri varení, praní, polievaní záhrady, umývaní sa a pod. Svoju predstavu vody zhmotnili vo forme kresby. 

             

            Pani vychovávateľka Majka Štefaniaková

          • Marec – mesiac knihy v III.B

          • “Hodnota knihy by sa mala počítať tým, čo si z nej viete odniesť.” (James Bryce)

            Mesiac marec sa nespája len so začiatkom jari. Ako sa hovorí, človek nie je len chlebom živý, ale potrebuje pre rozvoj osobnosti aj duchovno. Výber mesiaca marec je preto veľmi vhodný na oslavu knihy, hoci sa viaže aj na konkrétnu historickú osobnosť. Na oslavy sa nezabúda, a na oslavu knihy sme nezabudli ani my. Každý rok sme pri tejto príležitosti navštívili mestskú knižnicu, kde sme sa dozvedeli kopu užitočných informácií nielen o knihách, ale aj o fungovaní tejto dôležitej mestskej inštitúcie. Žiaľ, tento školský rok sme ale besedu detí s pracovníčkami knižnice nemohli realizovať kvôli pandemickým opatreniam proti koronavírusu. Preto sme sa túto aktivitu snažili nahradiť besedou o hodnote knihy v našej III.B triede, na ktorú si každé dieťa donieslo svoju obľúbenú knihu. S deťmi sme sa porozprávali o historickej osobnosti spomínanej v úvode článku. Mesiac knihy bol vyhlásený na počesť Mateja Hrebendu, ktorý sa v tomto mesiaci narodil aj zomrel. Porozprávali sme si o jeho zaujímavom živote a posolstve, ktorý pre nás zanechal. Napriek zrakovej chybe veľmi túžil poznať, čo sa v knihách píše. Chodil od domu k domu a prosil ľudí, aby mu čítali. Miloval poéziu a sám, už ako 18-ročný, začal písať svoje prvé verše. Na besede deti rozprávali o svojej obľúbenej knihe. Spoločne sme začali knihy študovať, aby sme sa dozvedeli, ako sa môžeme niečo o knihe dozvedieť ešte pred jej prečítaním. V knihách sme hľadali, kto je autorom knihy, kto je ilustrátor knihy, koľko má kniha kapitol, kedy bola vydaná atď. Niektorí odvážlivci, ktorí sú dobrými rečníkmi, svoju obľúbenú knihu odprezentovali pred spolužiakmi. Posolstvo Matej Hrebendu propagovať čaro a múdrosť kníh si hlboko vážime a chceme rozvíjať tým, že budeme knihy čítať nielen v tomto mesiaci, ale po celý rok.

             

            Mgr. Monika Andrášová

          • Školský klub detí - JAR

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský klub detí - JAR.

            Prišla k nám pani JAR

            To je krása, jar je tu už zasa.

            Naše okná na chodbách, v šatni a v triedach ožili jarou. Biele lupene margarétok, farebné tulipány, motýle, včielky, lienky a vtáčiky sa na nás usmievajú.

            To všetko zdobí okná na našej škole.

            Naše deti v ŠKD sa s chuťou a radosťou pustili do práce. Vďaka ich výtvorom máme interiér školy ako sú nástenky a chodby plné farieb a jar je cítiť na každom kroku nielen vo vzduchu.

             

            Pani vychovávateľky Majka Štefaniaková a Stanka Labusová

          • Svetový deň vody

          • „Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi“  Leonardo da Vinci    

            Voda je kolískou života na našej planéte, bez nej by život nemohol existovať. Má pre človeka nesmierny význam, s vodou sa stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. 

            Svetový deň vody (angl. World Water Day) je určený na 22. marca už od roku 1993. Vyhlasuje ho každoročne Organizácia Spojených národov (OSN).

            Aj v našej triede sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami. Kolobeh vody je našim žiakom už známy a preto sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o vode, ako vodou šetriť, ako ju svojím pričinením chrániť. Vedeli ste, že len 1% vody na Zemi je pitnej? Že v každom kg morskej vody sa nachádza až 35 gramov soli? Že pri jednej priemernej horúcej sprche (cca 8 minút) sa spotrebuje až 62 litrov vody a pri kúpeli aj 150 litrov vody? A že na Zemi sa nachádza približne 1,33 miliardy kubických kilometrov vody a 97 percent z toho je však slaná oceánska voda, ktorá nie je vhodná na pitie? Vodu môžeme šetriť tiež rôznymi spôsobmi. Môžeme sa efektívnejšie sprchovať, nainštalovať perlátor, zapínať len plne naplnenú práčku, zužitkovať dažďovú vodu, zastavovať vodu pri umývaní zubov a pod. V závere našej aktivity sme si spočítali, koľko vody minieme v priemere za jedeň deň. V európskych domácnostiach je priemerná spotreba vody 140 l na osobu za jeden deň. 

            Ďakujeme, že sa správate zodpovedne a šetríte naše prírodné zdroje – teda i vodu!

             

            Katarína Čížiková

          • Polročná klasifikácia na 2. stupni

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            na základe Usmernenia k priebežnému a celkovému  hodnoteniu žiakov základných škôl v školskom roku 2020/2021 počas mimoriadnej situácie a núdzového stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19, vydaného MŠVVaŠ SR sa riadny termín na polročné hodnotenie žiakov druhého stupňa ZŠ M. R. Štefánika presúva na 31. marca 2021. Táto zmena bola prerokovaná a odsúhlasená na pedagogickej rade dňa 13. januára 2021.

            Výpisy polročného vysvedčenia v súčasnosti nie je možné vydávať.

            Polročné hodnotenie žiakov druhého stupňa bude zverejnené od 26. marca do 31. marca 2021 v internetovej žiackej knižke.

            Vedenie školy

          • Marec - mesiac knihy

          • Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobím, kedy sa príroda prebúdza k životu, ale aj s knihou. Aj preto sme sa v marci – mesiaci knihy rozhodli upriamiť pozornosť práve na knihu a literatúru. Žiaci 2. A zažili dobrodružstvo s knihou a podelili sa o to so spolužiakmi v čitateľskom kútiku v priestoroch školskej chodby, pre žiakov príjemné miesto na relax pri knihe. Touto aktivitou sa snažíme, aby  deti viac čítali. Lebo bez čítania a dostatočnej slovnej zásoby žiaci zlyhávajú v komunikácii, nevedia čítať s porozumením. Okrem čitateľského kútika máme i školskú knižnicu, kde si môžu žiaci aj s pani učiteľkou požičať knihy. Po prečítaní kníh si robíme s deťmi čitateľský denník vhodný na záznam mimo čítankového i voľného čítania. Na každú knihu má žiak jednu dvojstranu, súčasťou ktorej je aj kreatívna úloha. Do denníka môžu žiaci kresliť aj písať. Tento školský rok sme si spoločne prečítali knihy od M. Ďuríčkovej O  Guľkovi Bombuľkovi, a od J. C. Hronského knihu Budkáčik a Dubkáčik.

            Mgr. Ľudmila Lešundáková

          • Ponožková výzva

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA - výzva, ktorá oslavuje ľudskú jedinečnosť. Zapojili sme sa do nej aj my žiaci I.B, II.B, III.A a IV.A.

            Výzva je určená všetkým, ktorí chcú prejaviť solidaritu a podporiť ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny. Zároveň sa tak rozširuje povedomie o tom, že práve ľudská individualita robí tento svet krásnym, pestrejším, zaujímavejším.

            Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu preto, lebo chromozóm má tvar ponožky. Dátum 21. 3. je taktiež symbolický, pretože ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm naviac. Namiesto dvoch ich majú až tri. Genetická porucha sa odborne nazýva trizómia 21. chromozómu.

            Pani učiteľky Gotzmannová, Džerengová, Vitkovská, Čížiková

          • Podmienky nástupu žiakov 1. stupňa od 22.03.2021 sa nemenia

          • Vážení rodičia,

            od 22.03.2021 umožníme  prezenčné vyučovanie v  základnej  škole pre všetkých žiakov 1. stupňa (prednostne pre žiakov, ktorí sú deťmi zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce, alebo pre žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu).

            V prílohe tejto správy nájdete zmenené Rozhodnutie ministra školstva (Príloha 1) a čestné vyhlásenie zákonného zástupcu (Príloha 2), ktoré je potrebné v pondelok 23. marca odovzdať triednej učiteľke.

            Pripomíname, že podmienkou nástupu žiaka na prezenčné vyučovanie  je stále negatívny test na COVID-19 aspoň jedného zákonného zástupcu nie starší ako 7 dní, alebo platná výnimka z testovania.

            Ďakujeme za pochopenie.

            Prípadné zmeny budeme pravidelne aktualizovať.

             

          • Medovníková chalúpka

          • Žiaci 2. B triedy si v mesiaci marec, ktorý je Mesiacom knihy, prečítali
            na hodinách čítania rôzne príbehy, najviac zo všetkých sa im páčili rozprávky,
            v ktorých vystupovali rozprávkové bytosti. V triede si nacvičili a zdramatizovali
            rozprávku O Medovníkovej chalúpke. Žiaci sa vžili do postáv strigy,
            Janka, Marienky, mamičky, rozprávača aj svojím oblečením a hoci nie
            medovníkovým, ale papierovým domčekom. Záver rozprávky mal dobrý koniec
            a žiaci - diváci odmenili účinkujúcich potleskom, kde zvíťazilo dobro nad zlom.

            PhDr. P. Džerengová
            triedna učiteľka

             

          • Voda je dar - budúcnosť vody

          • Voda je pre ľudstvo nenahraditeľná a patrične by sme ňou mali vedieť zaobchádzať.
            Taktiež je potrebné zdôrazniť na dôležitý význam pitného režimu pre náš život. Žiaci 2. B
            a 3. A triedy sa zapojili do súťaže organizovanej TUKE Košice pod názvom Budúcnosť
            vody
            . Na hodinách prírodovedy a prvouky si žiaci rozprávali o dôležitosti vody. Všetko toto
            stvárnili vo svojich výtvarných prácach, ktoré poslali do súťaže.

            „Voda je dar pre život ľudí.
            Vodu nám nič nenahradí,
            preto ona radí,
            ako ňou neplytvať,
            len ju stále milovať.“

            PhDr. P. Džerengová
            Mgr. B. Gotzmannová

             

          • Prevádzka školy od 15. do 21. marca 2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            podľa Rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky číslo 2021/10079:2-A1810 s účinnosťou od 8. marca 2021 do 21. marca 2021 stále platí obnovenie školského vyučovania na prvom stupni základných škôl prednostne pre žiakov, ktorí sú deťmi zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce, alebo pre žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu.

            Vzhľadom na momentálne priaznivú epidemiologickú situáciu v našom meste a okrese a vzhľadom na požiadavky mnohých zákonných zástupcov, riaditeľ školy rozhodol, že od 8. marca 2021 do odvolania umožní nástup do školy aj tým žiakom prvého stupňa, ktorých zákonní zástupcovia pracujú z domu na tzv. home office, keďže samotné Rozhodnutie ministra to explicitne nevylučuje.

            V prílohe tejto správy nájdete spomínané Rozhodnutie ministra školstva (Príloha 1) a čestné vyhlásenie zákonného zástupcu (Príloha 2), ktoré je potrebné v pondelok 15. marca odovzdať triednej učiteľke.

            Zdôrazňujeme, že podľa súčasných podmienok umožňujeme nástup do školy všetkým žiakom prvého stupňa.

            Informáciu o možnosti, prípadne nemožnosti zákonného zástupcu pracovať z domu potrebujeme len pre prípad, ak sa situácia po 21. marci zmení, aby sme správne vedeli nastaviť podmienky prezenčného a dištančného vzdelávania (smerodajný je pre nás počet žiakov). Samozrejme stále platí, že v prípade obavy o zdravie dieťaťa, rodič môže nechať dieťa stále doma na dištančnom vzdelávaní, je však povinný udržiavať kontakt so školou a riadiť sa pokynmi triedneho učiteľa  a vypracovávať úlohy, ktoré zadáva triedny učiteľ.

            Čestné vyhlásenie, ktoré je v prílohe tejto správy, si budete môcť vyzdvihnúť aj vo vestibule hlavnej budovy školy v piatok 12. marca od 8.00 do 14.00 hod.

            Pripomíname, že podmienkou nástupu žiaka na prezenčné vyučovanie  je stále negatívny test na COVID-19 aspoň jedného zákonného zástupcu nie starší ako 7 dní, alebo platná výnimka z testovania.

            Ďakujeme za pochopenie.

            Prípadné zmeny budeme pravidelne aktualizovať.

             

          • MAREC - mesiac knihy

          • Akú knihu ste naposledy prečítali? Táto otázka zvykne mnohých zaskočiť a uvedomia si, že už dlho žiadnu. Len niektorí by dokázali odpoveď hneď. Prečo je to tak? Čítanie kníh sa pomaly začína vytrácať a ľudia si oveľa častejšie krátia čas na sociálnych sieťach scrollovaním noviniek. Občas si otvoria nejaký zaujímavý článok, ktorý zvyčajne ani nedočítajú dokonca, pretože ich znova rozptýli niečo iné.

            Marec nám poskytuje skvelú príležitosť to napraviť a vrátiť sa k čítaniu kníh. Nie nadarmo je marec mesiac knihy. Ako raz povedal jeden neznámy autor: „Človek, ktorý číta, prežije tisíc životov, kým zomrie. Človek, ktorý nikdy nečítal prežije iba jeden.“ Skúsme aspoň tento mesiac menej sledovať životy iných a viac sa začítať do jedinečných príbehov, ktoré nám knihy ponúkajú. Aj týmto spôsobom si vieme spríjemniť neľahkú pandemickú situáciu, v ktorej sme sa ocitli.

            Marec mesiac knihy: Ako vznikol?

            Knihy sú tu s nami už odpradávna a vďaka nim sa z mnohých ľudí stali vzdelané osobnosti. Kedysi k nim mali prístup len vzdelaní vysoko postavení muži a ženy nielen, že nevedeli čítať, ale dokonca sa im to zakazovalo. Dnes k ním máme prístup všetci, ale nedokážeme oceniť ich kvalitu. Marec je mesiac knihy, no len málokto vie, prečo je to tak. 

            Hovorí vám niečo meno Martin Hrebenda? Bol to legendárny šíriteľ slovenskej a českej knihy, ktorý sa narodil a zomrel v marci. Napriek tomu, že bol slepý, miloval knihy a učil deti čítať. Cestoval po celom Slovensku, zbieral staré rukopisy a mnoho kníh zachránil pred pálením. Vďaka nemu spoznávali knižnú kultúru aj chudobní a nevzdelaní ľudia. Zdroj: Slovenská národná knižnica – Literárny archív

            Marec bol vyhlásený ako mesiac knihy v bývalom Československu v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu. Cieľom bolo udržať a podporiť trvalý záujem o čítanie kníh. Okrem toho Slovenská asociácia v roku 1999 vyhlásila aj Týždeň slovenských knižníc, ktorý sa organizuje posledný marcový týždeň. Jej cieľom bolo pripomenúť, že aj v období informačných technológii, majú knihy svoj význam. 

            5 dôvodov prečo viesť deti k čítaniu kníh

            Každý rodič si praje, aby mal doma vzdelané dieťa a preto ho vedie k štúdiu už od útleho detstva. Deti sa veľa pýtajú a chcú všetko vedieť. Nie je nič krajšie ako podporiť jeho zvedavosť a pomôcť mu vybudovať si vzťah ku knihám. Pozrite si, aké benefity ponúkajú knihy vašim deťom. 

            Čítanie kníh podporuje predstavivosť dieťaťa

            Nezabúdajte na to, že dieťa si berie príklad od rodičov. Nemôžete ho nútiť na silu, aby čítalo, ak to nevidí u vás. Najlepšie čo môžete urobiť je, ak mu budete zo začiatku čítať vy a odpovedať mu na všetky otázky, ktoré ho zaujímajú. Dieťa je pri čítaní knihy nútené predstavovať si dej a vytvárať si v mysli obrazy. Neskôr mu to môže výrazne pomôcť pri učení.

            Rozširujete slovnú zásobu

            Mali by ste vedieť, že čím viac dieťa číta, tým lepšie sa bude vedieť vyjadrovať. Vedieť správne formulovať svoje myšlienky je veľkou výhodou. Táto schopnosť mu môže zabezpečiť skvelý prospech v škole, ale aj prácu snov. Univerzita v Berkeley sa zaoberala štúdiou, ktorej cieľom bolo zistiť vplyv čítania na slovnú zásobu človeka. Prekvapujúce je, že čítanie kníh zlepšuje slovnú zásobu až o 50% viac než sledovanie televízie.

            Zlepšuje pamäť a koncentráciu vášho dieťaťa

            Štúdie potvrdili, že čítanie zvyšuje mozgovú kapacitu človeka a podporuje jeho pamäť. V budúcnosti môže dokonca zabrániť vzniku demencie si Alzheimerovej choroby. Pre deti je často veľmi náročné udržať si pozornosť a vníma množstvo podnetov, ktoré ho rozptyľujú. Práve pri čítaní knihy sa dieťa učí zamerať svoju pozornosť na jednu konkrétnu činnosť a vnímať obsah.

            Dieťa získava nové vedomosti

            Pravidelné čítanie je skvelým spôsobom ako sa dozvedieť nové informácie a využiť ich vtedy, kedy to najviac potrebujeme. Knihy sú bohatým zdrojom informácií a podnecujú našu myseľ k tomu, aby sme osvojili nadobudnuté vedomosti.

            Odbúrava stres a prispieva ku kvalitnému spánku

            Čítanie je aj skvelou formou relaxu. Podľa psychológov iba 6 minút čítania denne dokáže zredukovať hladinu stresu o dve tretiny. Elektronické zariadenia negatívne ovplyvňujú aj spánok dieťaťa a preto je vhodné, ak dieťa naučíte aspoň hodinu pred spánkom čítať knihu.

            Teraz máte jedinečnú príležitosť naviesť svoje dieťa k čítaniu. Povedzte mu o tom, prečo je marec mesiac kníh a vzbuďte v ňom zvedavosť. Nechajte ho vybrať si knihu, ktorá sa mu najviac páči. Aj napriek tomu, že je momentálne všetko zatvorené, máte možnosť objednať si knihu prostredníctvom internetového kníhkupectva a nechať si ju doručiť domov. Spôsobov je veľa, stačí len chcieť...:) 

             

          • Medzinárodný deň žien

          • „Žena je slovo, ktoré skrýva v sebe čaro i krásu, duchaplnosť i zmyselnosť.“

             

            Milé dámy,
            prajem Vám všetkým k sviatku Medzinárodného dňa žien veľa radosti, šťastia i zdravia, krásu a neutíchajúci úsmev na perách...

             

            PaedDr. Ľudovít Gumulák
            riaditeľ ZŠ