• Mesiac úcty k starším

          • Video našich detí pod textom...

            Vždy sme radi, ak môžeme niekomu urobiť radosť. Ani tento rok nám nebolo dopriate osobné stretnutie s našimi seniormi. Je to o to ťažšie, pretože babičky a deduškovia oceňujú kontakty s mladými ľuďmi a s láskou prijímajú každú návštevu a spestrenie bežného dňa. Vychovávame naše deti k láske a úcte k starším generáciám a snažíme sa dokazovať to skutkami.

            Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším si žiaci 3. B a 4. A triedy nacvičili krátky kultúrny program. Zverejnením videa na našej webovej stránke posielame virtuálny pozdrav aj všetkým našim babičkám, starkám, babinkám, deduškom, starkým a želáme veľa, veľa zdravíčka. Dúfame, že sme svojou úprimnosťou, veselosťou a hravosťou vyčarili pár milých spomienok a úsmevov.

          • Kreatívna vlastiveda v 3.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kreatívna vlastiveda v 3.A.

            Hlavným prínosom projektového vyučovania je motivácia, rozvoj tvorivosti, kreativity, podpora preberania zodpovednosti žiakov za svoju prácu, ale i za prácu skupiny, rozvoj komunikácie, a sebakritiky v hodnotení. Realizácia projektu závisí od žiakov, od ich tvorivosti, fantázie, kritického myslenia, vnútornej motivácie, záujmov a potrieb.

            3.A nenavštevujú  len žiaci zo Spišskej Belej, ale aj z okolitých obcí. Na hodine vlastivedy si každý vytvoril projekt zo svojej obce. Medzi projekty patrili nielen výtvarné práce, ale preukázala sa aj zručnosť žiakov a rodičov. Všetkých prekvapilo filmové spracovanie prírodných krás mestá Spišská Belá a jeho okolia v podaní žiaka Šimona Matavu. Johanka Tomasová kreatívne vytvorila miniatúru Rímskokatolíckeho kostola obetovania Pána v Slovenskej Vsi. Rukami Niny Andrášovej vznikla miniatúra rybníka v Spišskej Belej. Všetkým žiakom ďakujeme za ich nápady a tvorivosť.

            Mgr. Ľudmila Lešundáková

          • ÚCTA K STARŠÍM - ÚCTA K MÚDROSTI A SKÚSENOSTI

          • Október, mesiac ktorý dostal prívlastok mesiac úcty k starším. Mesiac, ktorý  nám pripomína, aby sme si uctili seniorov a prejavili im náklonnosť. 

            Október, je vďaka pestrej palete farieb jesennej prírody azda najkrajším mesiacom. Podobne ako je to s ročnými obdobiami, je to i s ľudským životom. I človek je krásny nielen vtedy, keď je mladý, rezko a svižne vykračuje, ale jeho krásu tvoria aj múdrosť a skúsenosti, ktoré mu vekom pribudli.

            Aj takýmto spôsobom sme si spolu so žiakmi uctili našich starkých a vytvorili krásne priania v rámci akcie Poteš svojho seniora.

            Nezabudli sme ani na našich bývalých pedagogických zamestnancov. Veríme, že aj ich potešia a pripomenú im krásne učiteľské časy.

            ĎAKUJEME!

             

          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • Dňa 15.10.2021 sa na našej škole konalo školské kolo olympiády slovenského jazyka. 14. ročník tejto olympiády bol iný, ako tie minulé. Po prvýkrát sa konal online cez portál onlineolympiady.sk. Žiakov čakal test zameraný na čitateľskú gramotnosť, ale aj gramatické a literárne otázky. Ďalšou časťou súťaže bola tvorba/transformácia textu a rečnícky prejav.

             V tejto súťaži si svoje vedomostné sily zmerali žiaci: Andrejka Fedorová (9.A), Dáška Vojčíková (9.A), Veronika Ziburová (9.A), Simonka Fiamčíková (9.A) a Patrik Pataky (9.B).  Po udelení všetkých bodov z praktickej časti a výsledkov online testu sa víťazkou školského kola stala Simonka Fiamčíková, ktorá bude našu školu reprezentovať na okresnom kole 12.11.2021.

          • Opätovná výzva pre rodičov - prevzatie samotestov

          • Žiadame všetkých rodičov, ktorí si stále neprevzali druhú (niektorí ešte ani prvú) sadu samotestov na COVID 19, aby si ich vyzdvihli  na vrátnici školy podľa harmonogramu.

            Prevzatie testov je nevyhnutné. Ďakujeme za porozumenie.

            Pondelok 18.10.2021 od 7:30 do 14:00

            Utorok 19.10.2021 od 7:30 do 14:00

            Streda 20.10.2021 od 7:30 do 16:30

          • Hovorme o jedle 🥗 🥘🍝

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle.

            Pri príležitosti Svetového dňa potravín vyhlasuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. deviaty ročník týždňa „HOVORME O JEDLE“. Počas týždňa HOVORME O JEDLE sú pre žiakov a učiteľov základných škôl so sídlom v Slovenskej republike pripravené rôzne aktivity.

            Cieľom projektu je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.

            Naši najmladší žiaci sa tiež s chuťou zapojili do týždňa Hovorme o jedle. V 1.A triede žiaci vytvárali zdravú abecedu a k jednotlivým písmenám priradzovali ovocie i zeleninu. Tiež si vraveli o dôležitosti vitamínov, kde ich nájsť a prečo sú pre nás užitočné. V 1.B triede žiaci triedili ovocie a zeleninu. Vyučovacia hodina bola ukončená ochutnávaním rôznych druhov ovocia či zeleniny. V 1.C triede ochutnávali rôzne druhy ovocia. Aby ich deti s chuťou zjedli, tak ich pani učiteľky naaranžovali do rôznych, oku lahodiacich obrazov. Žiaci 2.A triedy v rámci týždňa Hovorme o jedle pripravili  dramatizáciu príbehu Ako sa mrkva dožila najväčšej zimnej krásy. V 2.B triede sa každý deň venovali inej téme a to: ovociu, zelenine, cereáliám, tukom, cukrom, mäsu i mliečnym výrobkom. Ochutnávali rôzne druhy pekárenských výrobkov, vytvoriili mliečny bar a predávali či nakupovali rôzne mliečne výrobky, vyrobili rybaciu pomazánku, ktorá každému veľmi chutila. A v posledný deň sa piekli dokonca palacinky! V 3.A triede žiaci kreslili a vyučovanie si spestrili ochutnávkou ovocia a zeleniny priamo z ich záhrad. Spoločne sa tiež zamýšľali nad témou Stop plytvaniu potravinami! Žiaci 3.B a 4.A triedy sa rozhodli osladiť si deň a upiecť zdravú maškrtu – Špaldový perník. Postupné zavádzanie zdravších alternatív je cesta za zdravým stravovaním. Nahradili bielu múku špaldovou a  biely cukor trstinovým cukrom. Žiakom zdravý koláčik chutil, o čom svedčili prázdne tanieriky. Žiaci tiež vytvorili plagát Pyramídu zdravia, ktorá slúži ako forma odporúčania, ako dodržiavať zásady zdravého stravovania. Vo 4.B triede vyrábali žiaci koláž jabĺk a hrušiek a neskôr na hodine matematiky vytvárali rôzne slovné úlohy, kde hlavnú rolu hralo jablko či hruška.

            Pani učiteľky 1. stupňa - Čížiková, Sekeráková, Ulbrichová, Gurková, Vitkovská, Lešundáková, Džerengová, Gotzmannová, Andrášová

          • Spolupráca s organizáciou FACE CLUB 🤩

          •    Naša škola už niekoľko rokov spolupracuje s organizáciou FACE CLUB. Táto organizácia sídli v našom meste a zameriava sa na prácu s deťmi a mládežou. Spolu so svojimi dobrovoľníkmi z rôznych kútov sveta pripravuje pre naše základné školy rôzne aktivity. Tentoraz sme v našej škole privítali Pinju z Fínska, Paulu z Lotyšska a Alexandra z Francúzska. Pre našich žiakov si pripravili prezentácie o sebe a svojej krajine. Pinja nás prekvapila najdlhším slovom vo fínštine, Paula zase najväčším festivalom v Rige a Alexander svojou najobľúbenejšou knihou. Naši žiaci mali pre nich množstvo otázok a tak si hravou formou môžu osvojiť základy komunikácie v cudzom jazyku. Ďakujeme Mirke Zoričákovej za sprostredkovanie týchto stretnutí a samozrejme Pinji, Paule a Alexandrovi za nevšedné vyučovacie hodiny. Tešíme sa na našu ďalšiu spoluprácu. 

            Pani učiteľky Praženicová, Ganzarčíková a Čížiková

             

             

          • Šarkaniáda 🍂

          • Jesenné slnko a jesenný čas sfarbili krajinu zlatistými farbami. Vetrík sa pohráva so žltými a červenými listami a deti vedia, že je to čas, kedy vietor dokáže šarkana vyniesť veľmi vysoko. A pre nás impulz aj tento rok zotrvať v našej krásnej tradícii púšťať si šarkany. V utorok 12.10.2021 sme sa pripravili a s poriadne veľkými šarkanmi vyrazili z našej školy Milana Rastislava Štefánika do našej prímestskej oddychovej zóny na Belianskom rybníku. Cesta k rybníku bola pre nás príležitosťou zopakovať a vysvetliť si význam dopravných a cyklistických značiek, ktoré sa na ceste zo školy na rybník nachádzajú. Radosť, veľa smiechu, slobodný beh po lúke so šarkanmi vysoko nad detskými hlávkami boli našou odmenou, aj malá lízanka pre každého. Veď to poznáte, beh so šarkanom vysoko nado mnou, riadiť jeho smer vpravo, vľavo, to je tá pravá pasia, ktorá sa páči nielen deťom, ale aj dospelým, ktorým radosť z hry zostal do dnešných dní. Preto pozývame všetkých Vás, ockovia i mamičky, pridajte sa k nám a tiež vyjdite s deťmi cez víkend s Vašimi šarkanmi.

            Mgr. Monika Andrášová - triedna učiteľka IV.B

          • Súťaž o NAJ tekvičku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž o NAJ tekvičku.

            Tekvice veľké, malé, usmiate, vyfarbené, skrášlené… Paletu majstrovsky vyrobených, domaľovaných a rôznym prírodným materiálom dotvorených tekvíc vytvorili žiaci 3.A, 3.B, 4.A triedy na súťaž, ktorá sa koná práve v období, kedy jeseň prináša ľuďom svoje plody.

            Tekvice sú vďačným materiálom na výrobu panákov a strašidiel, ktoré sú výsledkom tvorivej práce našich žiakov.  Síce trochu aj za pomoci ich rodičov, ale o to cennejšie, lebo tým sa vytvára záujem všetkých o spoločné dielo.

            Všetci žiaci si dali záležať, nikomu nechýbala kreativita. Porota mala skutočne náročnú úlohu pri hodnotení, keďže  všetky tekvičky boli výnimočné a krásne.

            Porota nakoniec vybrala tie najkrajšie, ktoré zhotovili Ema Novotná a Matias Kasenčák z 3.B, Karmen Mária Hutniková zo 4.AZuzana Scholtzová taktiež zo 4.A triedy. Všetci, ktorí sa do súťaže zapojili, boli za svoju kreativitu odmenení. 

            Všetky výrobky z tekvíc boli vystavené vo vestibule školy, aby sa stali inšpiráciou pre ostatných.

            Mgr. B. Gotzmannová

            PhDr. P. Džerengová

            Mgr. Ľ. Lešundáková

             

             

          • Opätovná výzva pre rodičov - prevzatie samotestov

          • Vážení rodičia, od 5. októbra 2021 ste si  mohli prevziať ďalšiu sadu samotestov (dokopy 10 ks: 5+5) na vrátnici školy. Prosíme tých rodičov, ktorí si ich ešte neprevzali, aby tak urobili podľa stanoveného harmonogramu. Testy sa vydávajú rodičom, ktorí o to prejavili záujem. ĎAKUJEME. 

            Harmonogram prevzatia testov:

            Utorok 12.10.2021 od 8:00 do 14:00

            Streda 13.10.2021 od 8:00 do 14:00

            Štvrtok 14.10.2021 od 8:00 do 14:00

            Piatok 15.10.2021 od 8:00 do 14:00

          • Výzva „Spolu múdrejší 2“ – opäť sme boli úspešní...

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na program doučovania „Spolu múdrejší 2“ na mesiace október až december 2021.

            Cieľom výzvy je podpora pre tie základné školy, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu.

             Aj našej ZŠ M. R. Štefánika sa podarilo v tomto projekte už druhýkrát uspieť. Osem našich učiteľov bude vytvárať prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania v malých skupinách v popoludňajších hodinách podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností. 

            Aj takýmto spôsobom chceme pomáhať zmierňovať dôsledky pandémie našich žiakov. Na financovanie tejto činnosti z výzvy Spolu múdrejší 2 škola získala od MŠVVaŠ SR 5 400 eur.

            „Spolu múdrejší 2“ je realizovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

            Vedenie školy

          • LOGO našej školy "sa prenieslo" na stenu vstupnej chodby

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album LOGO školy.

            Touto cestou sa chceme poďakovať vedeniu Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku za vzájomnú spoluprácu a možnosť využiť ich prácu v rámci praxe, vďaka ktorej nám študenti 3. ročníka pod vedením pána učiteľa Mgr. Stanislava Kovalčíka namaľovali naše logo s nápisom školy na stenu do vstupnej chodby. Ďakujeme za skrášlenie priestoru  a veríme, že táto vzájomná spolupráca bude i naďalej pokračovať.

          • Vyhodnotenie súťaže ENGLISH STAR ⭐

          • Hlavným poslaním medzinárodnej súťaže ENGLISH STAR je propagovať a popularizovať ANJ ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu testov a písomných skúšok. Súťaž umožnila žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, a v neposlednom rade aj vyhľadávať talentovaných žiakov.

            Testovanie prebehlo ešte v júni 2021 a zúčastnili sme sa ho v peknom počte – spolu 26 žiakov. Deti boli rozdelené do kategórií podľa ročníkov a tomu zodpovedala i náročnosť úloh v jednotlivých úrovniach. Na vypracovanie testu mali 45 minút čistého času. Niektorí šikovnejší jednotlivci to stihli aj za kratšiu dobu, no nemalo to žiadny vplyv na hodnotenie. Vypracované testy sme zaslali organizátorom súťaže. Potom už nezostávalo nič iné, len netrpezlivo čakať na zverejnenie výsledkov. A ako sme dopadli? Dnes už s určitosťou môžeme povedať, že sa veru nemáme za čo hanbiť. Veľa našich žiakov dosiahlo veľmi dobré výsledky. Každý súťažiaci dostal účastnícky diplom, pričom účastníci, ktorí získali minimálne 80 percent, dostali diplom so zlatou medailou. Každý a jeden žiak si zo súťaže odniesol ešte aj vecnú cenu.

            Medzi najúspešnejších súťažiacich patria títo žiaci:

            Tamara Fudalyová z V.B - získané percentá v teste - 100%

            Filip Olekšák z V.A - získané percentá v teste - 100%

            Melánia Valiceáková z IX. B - získané percentá v teste - 99%

            Daša Vojčíková z IX.A - získané percentá v teste - 99%

            Víťazom blahoželáme a všetkým prajeme veľa úspechov v budúcom ročníku súťaže.

             

            Zlatica Ganzarčíková, Katarína Čížiková

             

          • Svetový deň úsmevu 😊

          • Tento deň bol pre nás doslova úsmevný. Žiaci 1.A triedy oslávili Svetový deň úsmevu. Iniciátorom tohto dňa bol americký umelec Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril prvého „smajlíka“ ako symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň je určený na to, aby sme robili dobré skutky, mali dobrú náladu a pochopili silu úsmevu, ktorá robí naše dni krajšími. My sme sa zahrali na detektívov a hľadali sme rôznych "smajlíkov" podľa vopred určeného počtu, čím sme si precvičili čísla do 10 a svoju pozornosť. Úlohou prvákov bolo aj v tento deň niekoho rozosmiať, čo sa im určite podarilo. :)

             

            Žiaci 1.A triedy a Katarína Čížiková

          • Svetový deň zvierat 🐎 🐏 🐖🐑 🦙

          • Dňa 4. októbra sa na našej planéte oslavuje SVETOVÝ DEŇ ZVIERAT. Ľahko ho identifikujeme pod anglickým označením WAD – World Animal Day. Zvieratá sú súčasťou a krásou života na tejto planéte, život bez nich si už len ťažko vieme predstaviť. Zvieratá nie sú veci, ktoré môžeme kedykoľvek zahodiť ako čokoľvek iné. Sú to živé tvory, ktoré majú svoje emócie, putá, potreby. Svetový deň zvierat je oslavou vzťahu medzi ľudstvom a ríšou zvierat. Každoročne sa pre verejnosť pripravujú akcie zamerané na ochranu zvierat, propagujú sa útulky pre zvieratá. Do pozornosti sa dostávajú jednotlivci i organizácie, ktoré organizujú podujatia, ktorých cieľom je naplniť poslanie Svetového dňa zvierat.

            My, žiaci 1.A triedy, sme si priniesli do školy plastové figúrky zvieratiek. Našou úlohou bolo zvieratká roztriediť do 3 skupín – na tie, ktoré žijú na súši alebo na vode, či dokonca aj aj. Keďže sa už učíme čísla do 6, tak sme podľa počtu mali poukladať zvieratká do okienok. Aspoň takou malou aktivitou sme si pripomenuli tento deň.

            žiaci 1.A triedy a Katarína Čížiková

             

          • Svetový deň zvierat 🐫 🦓🦒 🦍 🦘

          • 4. október. Pre mnohých ľudí úplne obyčajný deň, ničím výnimočný. Ale predsa sa niečím odlišuje. Tento dátum je venovaný všetkým zvieratám na svete, aby sme si pripomenuli, že nielen ľudia, ale aj ony potrebujú v životných útrapách pomoc. Zvieratá sú cítiace bytosti, ktoré si vyžadujú našu pozornosť a úctu. Tak ako všetky stvorenia na tejto Zemi, aj ony majú právo na život vo vyhovujúcich podmienkach. Majú právo na životný priestor, ktorý vyhovuje ich prirodzeným fyzickým a psychickým nárokom. Tento deň bol ustanovený za Svetový deň zvierat - World Animal Day (WAD) - na Európskej konferencii ekológie vo Florencii v roku 1931.

            Z príležitosti Svetového dňa zvierat si žiaci zo 4. A usporiadali akciu „Naši miláčikovia“.

            Trieda sa  zmenila na zázračnú krajinu Zvieratkovo a žiaci sa stali zvieracími odborníkmi, pripravili si  pre spolužiakov vlastnú prezentáciu, v ktorej im porozprávali o svojom domácom zvieratku. Spolužiaci sa dozvedeli všetky dôležité informácie – jeho meno, zaradenie do skupiny zvierat, o potrave, ktorou sa živí, o starostlivosti s ďalšími členmi rodiny i veselé príhody so zvieratkami.

            Mgr. Beáta Gotzmannová a žiaci 4. A

          • Svetový deň úsmevu 🙂

          • „Úsmev nestojí nič a urobí tak veľa.“

            Úsmev o nás prezradí viac, ako si myslíme. Za tento výnimočný deň  vďačíme umelcovi Harveymu Richardovi Ballovi z amerického Worcestra.  V roku 1963 Harvey Richard Ball dokonca vytvoril aj tzv. „smajlíka“ a znamená symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň je určený na konanie  dobrých skutkov, dobrú náladu a na úsmev, ktorý urobí naše dni krajšími. Počítačová éra priniesla ďalšiu popularizáciu tohto symbolu. Ľudia si ho posielajú v esemeskách , e-mailoch či v chatoch. 1. októbra sme si pripomenuli Svetový deň úsmevu aj v našej triede. Žiakom som objasnila tento významný deň, dozvedeli sa kto je zakladateľ „smajlíka“ a spoločne sme si urobili aktivity spojené s týmto dňom. Vypočítali sme príklady a vylúštili tajničku a každý žiak si vytvoril vlastného originálneho smajlíka.

            Smejme sa stále, pretože úsmev nič nestojí, sami z toho máme lepšiu náladu  a navyše urobíme radosť i niekomu ďalšiemu.

            "Vykonaj milý skutok. Pomôž jednému človeku k úsmevu.“

             

            PhDr. Petra Džerengová a žiaci 3. B

          • Výdaj samotestov od 5.10.2021

          • Vážení rodičia, od 5. októbra 2021 si môžete vyzdvihnúť ďalších 5 ks samotestov na vrátnici školy. Testy sa vydávajú rodičom, ktorí o to prejavili záujem. Je nutné si tieto testy prevziať.

            Harmonogram prevzatia testov:

            Utorok 5.10.2021 od 8:00 do 14:00

            Streda 6.10.2021 od 8:00 do 17:00

            Štvrtok 7.10.2021 od 8:00 do 14:00

            Piatok 8.10.2021 od 8:00 do 14:00