• Medzinárodný deň detí

          • Prianie našim deťom nájdete vo videu pod básňou... :)

            Medzinárodný deň detí

            Na svete je veľa detí
            a na všetky slnko svieti,
            a každé si v srdci želá,
            aby slnka bolo veľa.

            Nechže z neba jasne žiari,
            nech sa smeje mamke v tvári,
            nech svieti na prahu dverí,
            aby deti žili v mieri.

            Dnes buď, slnko, pošta zlatá
            pre chlapcov i pre dievčatá,
            pozdravy nes celým svetom
            bielym, čiernym, žltým deťom.
            (Elena Čepčeková)

          • Aj naši prváci súťažia 👫

          • Žiaci 1.A triedy sa zapojili do výtvarnej súťaže ako si predstavujú výrobu elektriny, ktorú vyhlásili VSE v rámci aktivity „Energia u vás doma“.

            Triedna učiteľka Monika Gurková

          • Byť hasičom je poslanie 🚒

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva u hasičov.

            V máji sme si pripomenuli sviatok sv. Floriána – patróna všetkých hasičov. Byť hasičom je náročné a zmysluplné povolanie. Dňa 27. mája uskutočnili príslušníci Dobrovoľného hasičského zboru Spišská Belá besedu so žiakmi zo ZŠ M. R. Štefánika v hasičskej zbrojnici v Spišskej Belej.

            Predseda DHZ Spišská Belá Maroš Vaverčák uskutočnil besedu. ktorá bola zameraná na ochranu lesov pred požiarmi, spojená s ukážkou zásahového oblečenia či dýchacieho prístroja. Pán Vaverčák pracuje ako profesionálny hasič, pracuje priamo na hasičskej stanici a sám sa výjazdov aj zúčastňuje, žiakom porozprával o svojej práci. Vysvetlil, čo je potrebné urobiť v prípade vzniku požiaru, akým spôsobom správne nahlásiť požiar ako správne zareagovať v prípade dopravnej nehody.

            Deti získali za svoju aktivitu v diskusii počas besedy sladkú odmenu a zároveň dôležité poznatky o zodpovednej a náročnej práci hasičov. Keďže hasiči mali svoj sviatok, deti si pripravili pre hasičov aj výtvarné práce s hasičskými autami a hasičmi.

            Beseda sa žiakom veľmi páčila.

             

            Veľká vďaka  patrí pánom hasičom M. Vaverčákovi, K. Svitanovi a M. Dlubačovi!  

            Bolo to super!

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. K. Svitanová, Mgr. B. Gotzmannová, Mgr. Ľ. Lešundáková a žiaci 2. A, 2. B a 3. A triedy

             

             

          • Výzva Predsedu Prešovského samosprávneho kraja 2021 a Výzva Mikroprogram PSK 2021 - ďalší úspešný projekt našej školy

          • Ďalším úspešným projektom našej školy je zapojenie sa do Výzvy Predsedu Prešovského samosprávneho kraja a Výzvy Mikroprogram Prešovského samosprávneho kraja na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z rozpočtu PSK pre rok 2021 na financovanie projektov realizovaných na podporu verejného života v regióne v súlade s vymedzeným účelom - v rámci programu 1: „ŠPORT“.

            Cieľ programu je:

            Rozšíriť a skvalitniť športovú činnosť zlepšením technického stavu a vybavenia športových ihrísk. Modernizovať a budovať športovú infraštruktúru využívanú pre účely amatérskeho športu. Podporovať činnosť mládeže v oblasti športu. Podporovať reprezentáciu amatérskych športovcov Prešovského samosprávneho kraja účasťou na oficiálnych športových podujatiach európskeho a svetového charakteru konaných na území Slovenskej republiky. Usporadúvanie športových podujatí typu šport pre všetkých na území Prešovského kraja bez nadväznosti na profesionálny športový klub.

            Ako škola sme podali žiadosť o poskytnutie dotácie na rekonštrukciu a modernizáciu telocvične. Získali sme spolu 4011 eur, 3011 eur za Výzvu Mikroprogram a 1000 eur za Výzvu Predsedu PSK. Podmienkou bolo spolufinancovanie 20 % zo schválenej dotácie v rámci oboch výziev. 

            Vybudovaním nových priestorov určených pre šatne, sprchy a náraďovne nám vznikol voľný priestor na predĺženie telocvične. A to bolo hlavným zámerom podania tejto žiadosti, pretože si myslíme, že každý meter naviac nám pri výchovno-vzdelávacom procese pri vyučovaní TŠV určite pomôže pri terajších rozmeroch telocvične. Samozrejme s tým súvisia aj iné práce: demontáž basketbalového koša, skrátenie jeho konštrukcie, demontáž stien náraďovne, obloženie stien tatranským profilom, demontáž starých parkiet v časti náraďovne, montáž nových parkiet, brúsenie celej podlahy telocvične, lakovanie  a maľovanie čiar.

            Uvedomujeme si, že v tejto náročnej dobe pandémie nie je ľahké získať nejaké finančné zdroje na podobné akcie, preto si vážime ústretovosť a pomoc mesta Spišská Belá, pomoc poslancov Zastupiteľstva PSK za okres Kežmarok, pomoc predsedu PSK za podporu nášho projektu. ĎAKUJEME za poskytnutú dotáciu.

          • Les ukrytý v knihe a vo IV.A 🌳

          • „Viac hluku narobí jeden padajúci strom, než rastúci les.“ —  orientálne príslovie

            Les ukrytý v knihe je celoslovenská kampaň, ktorej hlavná myšlienka sa zrodila v roku 2011 pri príležitosti Medzinárodného roku lesov. Prostredníctvom kníh chce najmä deťom a mladej generácii poukázať na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť, na ochranu životného prostredia, na formovanie kladných postojov k prírode a súčasne na potrebu samotného čítania. Kampaň umožňuje predstaviť knihu po stránke obsahovej a zároveň chce poukázať na cestu, ktorou je potrebné prejsť, aby sa z malého semenáčika stala kniha, ktorá nám potom odhalí svoje tajomstvá…

            Do tejto kampane sme sa zapojili aj my - žiaci IV.A triedy, aby sme sa dozvedeli nové informácie o lese, živočíchoch a rastlinách, ktoré sú ukryté v knihách. Počasie nám síce v týchto dňoch veľmi neprialo, ale dnes sme sa dočkali slnečného dňa a spoločne pod stromami sme si čítali veľmi zaujímavú knihu britského autora a to Niešo. Pýtate sa, čo je to Niešo? Ani my sme to nevedeli a nebudeme Vám to prezrádzať, pretože cesta k jeho objaveniu je rozhodne zaujímavá. Medzi naše obľúbené knihy patria aj knihy poľského ilustrátora/autora Piotra Sochu. Jeho kniha Stromy je pohladením a nádhernou prehliadkou rôznych stromov sveta. Z tejto knihy sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií a to napríklad, že najvzácnejším endemickým stromom na svete je Pennantia Baylisiana z Trojkráľových ostrovov neďaleko Nového Zélandu. V prírode sa zachoval iba jeden jediný exemplár! Alebo že najvyšším stromom na svete je Hyperion, ktorý dosahuje výšku až 115,6 metra a nájdeme ho v Kalifornii! A aby sme ušetrili papier a les, tak sme pracovný list kampane vyplnili online. 🌿

            Pani učiteľka Katarína Čížiková a žiaci IV.A triedy

          • Elektrina u nás doma 💡

          • Východoslovenská energetika so sídlom v Košiciach vyhlásila výtvarnú súťaž Ako sa vyrába elektrina. Úlohou dieťaťa bolo nakresliť ako si predstavuje elektráreň. Kresbu bolo potrebné oscanovať/odfotiť a nahrať na internetovú stránku súťaže www.sutaz-vse.sk. Do tejto súťaže sme sa zapojili aj my, žiaci 3.A triedy, a vytvorilii sme tieto zaujímavé práce. /žiaci Natália Gemzová, Zuzana Scholtzová, Svetlana Grivalská, Karmen Hutniková/

            Tr.učiteľka Mgr.B.Gotzmannová

          • Les ukrytý v knihe 📖

          • Prišiel čas, kedy už poznáme všetky písmenká a dokážeme si už všeličo prečítať. Na hodinách čítania sme si prečítali o tom, prečo sú stromy v meste dôležité. Pani učiteľka nás rozdelila do skupín a riešili sme rôzne úlohy. Práca nás tešila a dozvedeli sme sa veľa zaujímavého o stromoch. Téme les sme sa venovali aj na hodinách výtvarnej výchovy.

            1.A Mgr. Monika Gurková, 4.B Mgr. Darinka Sekeráková

             

             

          • Svetový deň včiel 🐝

          • Dátum 20. máj súvisí s výročím narodenia významného slovinského včelára Antona Janšu. Slovinský včelár Anton Janša bol v 18. storočí pionierom moderných včelárskych techník v Slovinsku. Spolu s dvoma bratmi sa v roku 1766 vybral do Viedne. Antonovi bratia sa venovali výtvarnému umeniu, Anton sa stal včelárom a založil včelársku školu. Rakúska panovníčka Mária Terézia v roku 1769 prejavila záujem o zlepšenie včelárstva. Dňa 6. apríla 1770 sa oficiálnym cisárskym dekrétom stal prvým cisárskym učiteľom včelárstva vo Viedni.

            Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 20. máj za Svetový deň včiel. My sme si tento deň pripomenuli prečítaním rôznych zaujímavosti o včelách a výrobou včielky z vlny. Vedeli ste, že na tvorbu jedného kilogramu medu musia včely zozbierať nektár zo štyroch miliónov kvetov a preletieť vzdialenosť zodpovedajúcu štvornásobnému obletu okolo Zeme? Že včely prispievajú k opeleniu vyše 170.000 rastlinných druhov? Že bzukot, ktorý počujete, keď sa k vám blíži včela, je pohyb jej krídiel - 11 400 kmitov za minútu (180 za sekundu)? Že včela v priebehu znášky za celý svoj život nazbiera približne deväť gramov medu a to je polovica čajovej lyžičky?

            Až 75% svetových plodín závisí na opeľovaní rastlín a dá sa povedať, že bez včiel by nebol na Zemi možný život. Kvôli znečisteniu planéty, globálnemu otepľovaniu a používaniu pesticídov však hynú dvojnásobne viac, než by bolo pre prírodu normálne. Je teda na každom jednom z nás, aby sme včely zachránili a každý môže prispieť "svojou troškou" k tomu, aby tieto usilovné tvory, ktoré aj my sami tak veľmi potrebujeme, prežili. Ako na to? Môžete zasadiť rastliny pre včely, môžete doma postaviť včelí hotel, môžete kupovať med od včelárov. Možností je mnoho. 🐝

            Katarína Čížiková a žiaci IV.A triedy

          • Medzinárodný deň mlieka 🥛

          • „Mliečko, mliečko, to je veda, teraz to už dobre viem, že  bez neho sa vyrásť nedá hneď si mlieko nalejem. Bez neho vraj budem malý, ponúknem ho všetkým vám, nebudem mať žiadne svaly, veľa zdravia zaželám“.

            Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje vždy tretí májový utorok a to od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie. Mlieko a mliečne výrobky patria medzi najdôležitejšie a nenahraditeľné zložky plnohodnotnej ľudskej stravy. Obsahujú veľa vitamínov, vzácne mliečne bielkoviny. Mlieko je akýmsi tekutým vápnikom v pohári. Výživnejšiu potravinu ako je mlieko by sme však len veľmi ťažko hľadali.

            Medzinárodný deň mlieka sme si v našej škole pripomenuli rozhovormi, prípravou mliečnej nástenky i ochutnávkami rôznych mliečnych výrobkov. Mňam, to bola dobrota!

            Mgr. Beáta Gotzmannová a žiaci 3. A triedy

            PhDr. Petra Džerengová a žiaci 2. B triedy

          • Spestrenie hodiny výtvarnej výchovy 🎨

          • Umelci sa už od nepamäti snažili zachytiť svoje myšlienky a emócie na maliarske plátno alebo papier. A čo tak maľovanie na drevo? Toto si skúsili žiaci 3.A na hodine výtvarnej výchovy.   Žiaci maľovali   na drevo témy podľa vlastnej fantázie. Vznikli tak zaujímavé a pekné diela. Maľované obrazy na drevo určite otestovali  umeleckú fantáziu žiakov, veď posúďte sami.

            Tr. učiteľka Mgr. B.Gotzmannová

                                                                                

              

          • Poďakovanie za zapojenie sa do projektu "Les ukrytý v knihe"

          • Naša škola sa pod vedením pani učiteľky Mgr. B. Gotzmanovej, pani učiteľky PhDr. P. Džerengovej  a pani učiteľky Mgr. Ľ. Lešundákovej zapojili so žiakmi 2.A, 2.B a 3.A triedy do projektu "Les ukrytý v knihe", ktorý podporuje čitateľskú gramotnosť a pozitívny vzťah k prírode. 

            Spolu vypracovali pracovné listy a fotografie, ktoré žiakom poskytli nové poznatky a zážitky strávené v lese s knihou. 

            Pevne veríme, že sa podobných akcií budeme i naďalej zúčastňovať, a tak prehlbovať vzťah k prírode a k sebe samým. 

            ĎAKUJEME!

          • Zlepšenie vybavenia školských jedální – ďalší úspešný projekt našej školy

          • Kvalitnejšie a zdravšie stravovanie pre žiakov. To je cieľom finančnej podpory, ktorú sa rozhodlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčleniť pre školské jedálne. 

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vyčlenilo z rozpočtu na rok 2021 bežné a kapitálové finančné prostriedky vo výške 2 mil. eur na zlepšenie vybavenia školskej jedálne v základných a stredných školách.

            Do stanoveného termínu, t. j. 28. 2. 2021 prišlo 1390 žiadostí o RP. Z vyčlenených finančných prostriedkov bolo možné podporiť 417 školských jedálni v maximálnej výške 5000 eur/jedáleň. 

            Tento projekt sa v spolupráci s mestom Spišská Belá podával 2-krát, v prvom kole sme neboli úspešní, no v druhom kole sa nám  podarilo získať 5000 eur na nákup teplovzdušnej elektrickej rúry, ktorá je už zastaraná (z roku 1989), nevyhovujúca  a častokrát opravovaná. Z týchto finančných zdrojov pokryjeme aj nákup a montáž flexibilného potrubia do digestora, ktoré je skorodované a na viacerých miestach z neho kvapká voda. Vďaka úspešnému projektu môžeme postupne renovovať a dopĺňať zastarané a opotrebované spotrebiče v kuchyni, ktorá poskytuje stravu nielen žiakom oboch základných škôl, zamestnancom, ale aj žiakom ŠZŠ či deťom z Centra pre deti a rodiny v Spišskej Belej.

            Ďakujeme za spoluprácu a ústretovosť nášmu zriaďovateľovi, ktorý nás v týchto projektoch podporuje a podáva nám pomocnú ruku.

            Zároveň ďakujeme aj ministerstvu školstva za podporu školského stravovania a veríme, že pán minister naplní aj zámer finančného ohodnotenia samotných zamestnancov zariadení školského stravovania.

          • Testovanie PIRLS

          • Cieľom štúdie IEA PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) je monitorovanie úrovne čitateľskej gramotnosti žiakov 4. ročníka základných škôl. Štvrtý ročník bol vybraný, pretože žiaci sa v tomto veku prestávajú učiť čítať a začínajú sa učiť čítaním. Preto je zvládnutie techniky čítania dôležitým faktorom v ich ďalšom vzdelávaní. Tomu zodpovedá rôznorodý výber literárnych aj informačných textov ako aj skúmanie zvládnutia rôznych procesov porozumenia – od vyhľadania explicitne uvedenej informácie až po samostatné prepájanie viacerých častí textu a vlastnej skúsenosti žiaka.

            V dňoch 12. a 13. mája sa žiaci 4. ročníka našej školy zúčastnili testovania PIRLS. Testovanie prebehlo elektronickou formou. Popri monitorovaní žiackych výkonov v čitateľskej gramotnosti, štúdia PIRLS venuje značnú pozornosť aj čitateľským návykom a postojom žiakov a aj podmienkam ich domáceho a školského prostredia. Na zozbieranie týchto údajov slúžia 4 druhy dotazníkov: dotazník pre žiaka, dotazník pre rodičov, dotazník pre učiteľa a dotazník pre školu (určený riaditeľovi školy). Štúdia PIRLS sa uskutočňuje pod záštitou IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement – Medzinárodnej asociácie pre hodnotenie výsledkov vzdelávania). V 5 ročných cykloch a Slovenská republika sa jej zúčastňuje od roku 2001.

             

            Za 4. ročník K. Čížiková

          • 4. máj – Deň hasičov – Sviatok sv. Floriána

          • „Hasič sa hlási,
            každý oheň hasí.
            Kde je oheň veľkým pánom,
            uteká tam s vedrom s lanom.“

             

            Dňa 4. mája si hasiči na Slovensku každý rok pripomínajú sviatok sv. Floriána – patróna hasičov.  Sv. Florián sa zobrazuje ako rímsky vojak s prilbou na hlave, v ľavej ruke  so zástavou a v pravej s nádobou na vodu, ktorou zalieva horiaci dom. Podľa legendy sv. Florián zachránil istého uhliara, ktorý spadol do ohňa.  Práve vernosť svojmu presvedčeniu  a odvaha s nasadením a obetou vlastného života je to, čo robí sv. Floriána dôstojným patrónom všetkých hasičov a záchranárov.

            Spolu so žiakmi sme si pripomenuli tento deň diskusiou o tomto výnimočnom a zároveň nebezpečnom povolaní, pozreli sme si prezentáciu, spoločne vypracovali pracovný list a nakreslili hasičské autá.

             

            PhDr. Petra Džerengová a žiaci 2. B triedy

             

          • 3. máj - Deň Slnka

          • „Kam nechodí slnko, tam chodí lekár“.  Hovorí staré príslovie. Slnko je naša najbližšia a najjasnejšia hviezda na oblohe. Svojím žiarením vytvára podmienky života organizmov na Zemi.

            3. máj je venovaný Slnku, preto ho nazývame Dňom Slnka. Tento deň je určený nielen na pripomenutie významu a dôležitostí Slnka, ale aj na propagáciu ekológie a významu ochrany životného prostredia. Pri tejto príležitosti sme si pripomenuli tento deň tvorbou plagátu usmievavého slniečka, na ktorom má Slnko lúče vytvorené z odtlačkov detských dlaní. Žiaci taktiež vytvorili aj svoje vlastné slniečka podľa ich fantázie.

             

            PhDr. Petra Džerengová a žiaci 2. B triedy

          • Triedy 8.B a 9.B v karanténe

          • Z dôvodu pozitívneho testu na Covid 19 u žiakov z 8.B a 9.B triedy a v nadväznosti na trvanie mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 a v záujme zabezpečenia ochrany zdravia detí, žiakov, pedagogických zamestnancov a ďalších zamestnancov škôl a školských zariadení v súlade s § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov ostávajú uvedené triedy v 14-dňovej karanténe. Predpokladaný návrat do školy je 24. mája 2021.  

            Zároveň oznamujeme, že všetci žiaci uvedených tried sú odhlásení z obeda na celé 2 týždne. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa platného usmernenia hlavného hygienika. Zároveň pripomíname a prosíme rodičov, aby v prípade podozrenia či príznakov u dieťaťa (celková únava, slabosť, suchý dráždivý kašeľ, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a kĺbov, náhla strata čuchu a chuti...) ochorenia COVID  19 kontaktovali lekára. 

            V priebehu týždňa dostanú rodičia telefonicky, príp. sms správou informáciu z ÚVZ SR o dni, čase a mieste pretestovania ich dieťaťa PCR testom.

            Prosíme a zároveň upozorňujeme na dodržanie všetkých platných protiepidemiologických opatrení.

            Dištančné výučovanie žiakov počas karantény bude prebiehať podľa platného rozvrhu cez MS Teams.

            Vedenie školy

          • 💕

          • Prianie našich detí nájdete vo videu pod textom...:)

            Taký máš hlas, mama moja,

            ako zvonky na úbočí.

            Začujem Ťa znenazdania,

            div mi srdce nevyskočí.

            Taký máš hlas, mama moja,

            ako šepot vetra v lese.

            Usmejem sa mimovoľne,

            keď sa ku mne z diaľky nesie.

            I keď karhá, napomína,

            vždy je to hlas milý, známy,

            ten jediný v celom svete,

            ľúbezný hlas mojej mamy.

             

            Elena Čepčeková

             

          • SPOLU MÚDREJŠÍ - úspešný projekt našej školy

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky z rozpočtu na rok 2021 vyčlenilo finančné prostriedky aj na rozvojový projekt „Spolu múdrejší“. Cieľom projektu bolo podporiť tie školy, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, ohrozených školským neúspechom alebo s nedostatočným prístupom k digitálnym technológiám počas dištančného vzdelávania, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností.

            Do rozvojového projektu sa prihlásilo takmer 500 škôl, pričom najvýraznejšie boli zastúpené školy, ktoré vzdelávajú žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo žiakov, ktorých rodiny žijú v hmotnej núdzi.

            Zámerom projektu je podporiť žiakov, ktorí mali problémy s učením počas dištančnej výučby, ale aj tých, ktorí potrebujú dobehnúť učivo, vysvetliť problematické úlohy a nadobudnúť sebavedomie v predmete.

            Aj našej ZŠ M. R. Štefánika sa podarilo v tomto projekte uspieť. Sedem našich učiteľov vytvára prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania v malých skupinách 3-5 žiakov v popoludňajších hodinách podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností. Aj takýmto spôsobom chceme pomáhať zmierňovať dôsledky pandémie našich žiakov. Na financovanie tejto činnosti z projektu Spolu múdrejší škola získala od MŠVVaŠ SR 4 400 eur.

          • Pripomenuli sme si 102. výročie tragickej smrti M. R. Štefánika

          • Dátum 4. máj 1919 sa čiernymi písmenami navždy zapísal do dejín Slovákov. V tento deň tragicky zahynul veľký syn slovenského národa Milan Rastislav Štefánik.

            M. R. Štefánik patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenských dejín. Jeho komplexnosť možno vyjadriť súčtom jeho aktivít – astronóm, letec, generál a politik. Samozrejme, tieto úspechy sú podložené na vrúcnom rodinnom prostredí, aj keď v skromných podmienkach a na kvalitnom vzdelaní a aktivitách počas štúdií. Chlapec z Košarísk to najprv dotiahol až na uznávaného astronóma, ktorý pôsobil na slávnom observatóriu v Meudone, pričom počas svojich výskumných ciest pochodil kusisko sveta a vytvoril vtedajší rekord v najdlhšom pobyte strávenom na Mont Blancu. Následne po vypuknutí 1. sv. vojny sa dal do služieb francúzskej armády v snahe zachrániť Slovákov a dopomôcť k vzniku štátu, kde by Slováci boli konečne štátotvorným národom. To sa mu nakoniec aj veľkou pomocou česko-slovenských legionárov, ktorých bol ideovým otcom, podarilo. Svoju rodnú vlasť však živý nikdy neuvidel. Jeho smrť je dodnes nevyjasnená.

            Nech je nám odkaz generála M. R. Štefánika tým správnym motivačným faktorom k službe pre národ.

            Zdroj: https://matica.sk/102-vyrocie-tragickej-smrti-m-r-stefanika/