• McDonald´s Cup

          • Dňa 24.4.2024 sa žiaci štvrtých ročníkov zúčastnili futbalového turnaja McDonald´s Cup v Spišskej Starej Vsi. McDonald´s Cup je Sviatkom futbalu už 25 rokov. Legendárna futbalová súťaž je určená pre žiakov 1. – 4. ročníka ZŠ. Naši štvrtáci sa umiestnili na 3. mieste. Pri hre ukázali svoju bojovnosť, dravosť, tímovosť, ale aj férovosť.

            Školu reprezentovali: Ján Galschneider, Peter Galschneider, Lukáš Klimek, Dávid Klimek, Bruno Kniha, Matúš Bičuš, Matúš Olekšák, Eduard Pajer, Dorothea Dragošeková, Ema Čupková, Salome Bočkaiová.

            Našim mladším žiakom ďakujeme za účasť a reprezentáciu našej školy.

          • FESTIVAL ENERGIE na našej škole

          • Vytrhnúť celú školu zo zaužívaného stereotypu? Prečo nie? Taký dobrý nový impulz prebudí mozog a kreativitu. A Festival energie presne toto dokázal. 

            Projektový deň FESTIVAL ENERGIE bol zameraný na získanie vedomostí z oblasti obnoviteľných zdrojov energie a šetrenia elektrickej energie, ktorého výstup bol veľmi odvážny. Presne 105 minút mali triedy na to, aby vyrobili spoločenskú hru s využitím získaných informácií. Odborná porota zložená z nezávislých pozorovateľov si všetky vytvorené hry zahrá a vyhodnotí tú NAJ. 

            Pozvanie prezentovať svoju prácu prijali aj študenti z SOŠ Elektrotechnickej z Popradu - Matejoviec a pán Tomáš Kalafut z firmy EFEKTRA, za čo im veľmi pekne ďakujeme. 

            Ako festival prebiehal a čo priniesol si môžete pozrieť vo videu.

            https://youtu.be/OSUJsF9xCTE

             

          • Spoločne sme vysadili 50 ks sadeníc jedličky bielej

          • Deň zeme každoročne slávime sadením stromčekov. Tento rok sme rozdali žiakom našej školy 50 ks sadeníc -  jedlička biela (lat. Abies Alba). Strom je vhodný na výsadbu v našich podhorských podmienkach. Sadenice sa rozdávali zadarmo. Podmienka výsadby bola, aby si ho zasadili len na svojom pozemku.

            V tomto počte sme spoločne vysadili "krásny les". Po rokoch tento stromček môže slúžiť ako vianočný stromček.  Aj nám záleží na našom životnom prostredí, našej planéte.

            Ďakujeme sponzorovi za nádherné sadeničky.

            PaedDr. Marta Vlachová 

          • Postup na krajské kolo vo florbale dievčat

          • Dňa 10.4.2024 sme sa zúčastnili obvodného kola vo florbale dievčat ZŠ okresu Kežmarok. Zúčastnili sa ho aj žiaci zo ZŠ Dr. Fischera, Zš Veľká Lomnica a ZŠ Ľubica.  Turnajom sme prešli  bez straty bodu a postúpili sme na okresné finále, ktoré sa konalo v utorok 23. apríla 2024 v športovej hale FOCUS+ v Kežmarku.

            Na finálovom turnaji sa stretli 4 školy, ktoré postúpili zo svojich kvalifikačných skupín. Dievčatá si zahrali systémom každý s každým, 2 x 10 minút.

            Po vyrovnaných zápasoch sa nám nakoniec podarilo vyhrať a postúpili sme na krajské kolo do Prešova, ktoré sa bude konať 21.5.2024.

            Všetkým tímom ďakujeme za účasť, našim víťazkám blahoželáme a držíme palce na krajskom kole. 

            Našu školu reprezentovali: Adamcová Dominika, Čopjaková Sofia, Farkaľová Laura, Filipová Lenka, Jakubčová Sandra, Kačurová Sára, Kovalčíková Natália, Krempaská Gabriela, Mazureková Alžbeta, Neupaverová Eliška, Novajovská Lenka, Svitanová Miroslava, Ziburová Natália.

             

            VÝSLEDKY:

            1. miesto – ZŠ M. R. Štefánika Spišská Belá (postup na krajské kolo)

            2. miesto – ZŠ s MŠ Nižná brána

            3. miesto – ZŠ Vrbov

            4. miesto – ZŠ J. M. Petzvala Spišská Belá

          • Deň Zeme na 1. stupni

          • „Keď pohneme jednou jedinou vecou v prírode, zistíme, že je prepojená s celým zvyškom sveta.“ John Muir

            Už tradične je 22. apríl Svetovým dňom Zeme. Tento sviatok vznikol v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Jeho cieľom je pripomenutie si závislosti na pokladoch, ktoré nám ponúka naša planéta.

            Žiaci našej školy prišli do školy v oblečení farieb zemegule; teda v zelenom, hnedom, bielom či modrom.

            V 1.A triede si žiaci na hodine výtvarnej výchovy vyrobili čelenky. V 1.B triede si žiaci vymaľovali zemeguľu a dokresľovali všetky veci, ktoré je potrebné na nej chrániť. V 2. A triede si žiaci na hodine výtvarnej výchovy vyrobili plagáty ku Dňu Zeme, kde vytvorili smutnú a veselú Zem. Pri smutnej Zemi nalepili odpadky a pri veselej Zemi nakreslili zvieratká a kvietky. Deti si priniesli odpadový materiál, ktorý nevyhodili a tak vytvorili napríklad zemeguľu, húsenicu, jeleňa, lienky. Na hodine slovenského jazyka si vypracovali pracovné listy. Na prvouke si vyrobili panáčikov zo silonky, do ktorých vsypali zeminu a semienka trávy. O týchto panáčikov sa budú starať, polievať ich, aby im vyrástla krásna rastlinka. Vytvorili si aj užitočný Lapbook, v ktorom sa naučili triediť odpad. Jožko Kušion sa zapojil do súťaže, na biele tričko si nakreslil krásnu modrozelenú Zem. V 2.B triede si žiaci počas hodiny výtvarnej výchovy kreslili obrázky zemegule a rozprávali sa o jej ochrane. V 3.A triede si žiaci pripomenuli, ako môžu prispieť k ochrane životného prostredia – chodievať viac pešo, recyklovať, šetriť vodou či elektrickou energiou, neplytvať jedlom a kupovať čo najmenej vecí v plastových obaloch.

            Sme radi, že sa nám dnes počas vyučovacích hodín podarilo uskutočniť tieto aktivity a uvedomiť si, aká je naša Zem pre všetkých ľudí nekonečne dôležitá, ak chceme na nej šťastní a zdraví žiť.

            Na každom jednotlivcovi a každej maličkosti záleží. Skús niektoré z vyššie spomenutých činností (ktoré zatiaľ nerobievaš) zapracovať do svojho života a prispej tak k ochrane našej planéty aj ty. ;-)

            Fotky nájdete tu: 

            https://zsstefsbela.edupage.org/album/#photos:album:1444

          • Úspech v celoslovenskej literárnej súťaži Prekroč svoj tieň

          • Súťažná literárna práca Miriam Wansnerovej, žiačky 9.A triedy, sa v celoslovenskej literárnej súťaži „Prekroč svoj tieň“ dostala medzi 10 najlepších umeleckých opisov z celého Slovenska, ktoré sú publikované v časopise s ISBN. Celkovo sa umiestnila na krásnom 6. mieste, kde súťažila spolu so stredoškolákmi.

            Tvorivé písanie nám dáva krídla, pomáha duši, dáva nám rozlet. Písanie robí náš život krajším, preto vyzývame aj ďalších talentovaných žiakov - píšte. Píšte pre radosť svoju, ale aj pre radosť tých, ktorí budú vaše diela čítať. Miriam prajeme ešte veľa tvorivých síl. Srdečne jej blahoželáme k úspechu, konkurencia bola silná, preto radosť i zdravá hrdosť je na mieste. Tešíme sa s ňou.

            Jej umelecký opis i ostatné ocenené diela si môžete prečítať v priloženom Zborníku ocenených príspevkov:

             

          • Vesmír očami detí – postup do celoslovenského kola

          • Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove každoročne vyhlasuje celoslovenskú výtvarnú súťaž „Vesmír očami detí“. Žiaci našej školy sa do tejto dvojkolovej súťaže každoročne zapájajú so svojimi umeleckými zobrazeniami vesmíru.

            V tomto školskom roku sa podaril postup do celoslovenského kola až trom žiakom školy. V 2. kategórii postupuje Laura Richterová (3.A) a Samuel Fudaly (3.A), v 3. kategórii  Deniel Kostka (8.A).

            Ocenenie získala za svoj farebný vesmír aj Zuzana Scholtzová (6.A), jej práca spolu s ďalšími ocenenými je vystavená v expozičnej časti Planetária v Prešove.

            Postupujúcim držíme palce v celoslovenskom kole a želáme veľa fantázie, radosti z tvorby i trpezlivosti pri ďalšom umeleckom tvorení. Zároveň veľká pochvala aj poďakovanie patrí i ďalším mladým umelcom z našej školy, ktorých umelecké diela boli krásne a vzorne reprezentovali, no nezískali umiestnenie.

            Všetkým za ich snahu ďakujeme.

          • Ako si vypestovať papriku

          • 22. apríla je  Deň Zeme. V triede 4.B sme na hodinách pracovného vyučovania od februára tvorili projekt zameraný na pestovanie. Naším cieľom bolo podľa tematického plánu krok za krokom spoznávať pracovné postupy, náradie a materiál potrebný na pestovanie rastlín. Aby sme neostali len pri teórii, vybrali sme si rastlinu PAPRIKU. Koncom februára sme rozprávali o semenách. Semená rastlín majú rôzny tvar a veľkosť. Pripravili sme si zbierku semien z ovocia, zeleniny. Skúmali sme cez lupu, ako sú vo vnútri uložené. Do zošita sme nakreslili semená z odrezaných plodov, charakterizovali semená podľa druhu a výrobcu. Pri rýchlení semien sme vytvorili parenisko, vysiali papriky rôznych farieb a druhov.  Mini parenisko sme uložili na parapet a prikryli fóliou. Čas plynul. Nedočkavo sme čakali na rastlinky. Konečne začali vykúkať spod zeme. Naučili sme sa ako správne polievať a udržiavať teplotu. V apríli sme si doniesli nádobky na presádzanie. Každý si presadil rastlinku do svojho kvetináča. Opatrne polial a odniesol domov.

            Oddnes som záhradník. Moje povinnosti začali starostlivosťou o túto rastlinku.  V projekte už bude pokračovať každý sám doma. Spoločne sa budeme deliť so skúsenosťami a postupmi pestovania.

            Na konci projektu bude súťaž o vypestovanú papriku. Aj takto oživené hodiny majú výchovný charakter. Stávajú sa zážitkovým učením.

            PaedDr. Marta Vlachová

             

          • Liga proti rakovine - Deň narcisov 18. apríla 2024

          • Každoročne sa naša škola zapája do jedinečnej verejno-prospešnej  zbierky Deň narcisov,  ktorú organizuje Liga proti rakovine. Táto zbierka sa vykonáva za účelom získavania prostriedkov na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám, na podporu výskumných a klinických projektov. Touto dobrovoľnou činnosťou sa snažíme žiakom vštepovať spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou, vedieme ich k ľudskosti a empatii.

            18. apríla 2024 bude táto zbierka prebiehať aj na našej škole a v našom meste. Ďakujeme za každý Váš príspevok...

            Deň narcisov je unikátny projekt Ligy proti rakovine, ktorý odštartoval po prvýkrát v roku 1996.  Cieľom Dňa narcisov je vniesť problematiku boja proti rakovine ako aj pravdu o súčasnom postavení chorých na Slovensku bližšie k ľuďom - do ulíc, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorý ľudí spája. Deň narcisov sa už tradične koná v apríli každého roka. Jeho symbolom je žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou.

            ĎAKUJEME, že vidíte život aj z inej strany...

             

             

          • Trojnásobný postup na krajské kolo z Biologickej olympiády

          • Dňa 11.4.2024 sa v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo Bilogickej olympiády kategória E. Súťaže sa zúčastnili piati žiaci našej školy. V odbornosti botanika Juliana Paľonderová a Radoslava Šperková. V  zoológii Sofia Chovaňáková, Samuel Krigovský a v geológii Zoran Grivalský.  

            Žiaci počas súťaže určovali druhy rastlín a živočíchov spoločenstva vôd a ich okolia, poznávali horniny, riešili test a komisii predkladali herbáre a zbierky z vybraných druhov.

            Na 1. mieste v odbornosti botanika sa umiestnila Juliana Paľonderová, žiačka 6.B triedy, na 2. mieste Radoslava Šperková, žiačka 9.B triedy. V odbornosti zoológia sa na 2. mieste umiestnil Samuel Krigovský, žiak 9.B triedy úspešnou riešiteľkou bola Sofia Chovaňáková, žiačka 7.B triedy.

            Výhercom srdečne blahoželáme za dosiahnuté výsledky a prajeme veľa úspechov do postupového krajského kola súťaže.

          • Okresné majstrovstvá v Gymnastickom štvorboji dievčat základných škôl

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Gymnastický štvorboj dievčat.

            Gymnastika je všestranný šport, ktorý si vyžaduje šikovnosť, presnosť, vytrvalosť, silu a v neposlednom rade aj odvahu. Tá nechýbala ani našim gymnastkám. Dňa 12.4.2024 sa na ZŠ na ZŠ J. M. Petzvala v Spišskej Belej uskutočnilo okresné kolo v Gymnastickom štvorboji dievčat.

            Svoje natrénované gymnastické zostavy, zodpovedné tréningy a usilovnosť priniesli úspech aj našim dievčatám: Veronike Vdovjakovej, Tatiane Kostkovej, Kataríne Olekšákovej a Juliane Varholovej. Piatou žiačkou mala byť Eliška Bukovinová, ktorá sa však zo zdravotných dôvodov súťaže nezúčastnila, no taktiež sa poctivo pripravovala. Dievčatá podávali výborné výkony, za ktoré si vybojovali krásne 3. miesto.

            Poďakovanie patrí aj pani trénerke Mgr. Gabriele Krasuľovej za zodpovedné tréningy, prípravu a organizáciu okresného kola.

            Našim dievčatám srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

             

          • Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš

          • Počas piatkového dopoludnia, 12.4.2024, zazneli  v priestoroch Mestského úradu v Spišskej Belej zvuky ľubozvučnej slovenčiny v podaní nadaných žiakov 1. a 2. stupňa základných škôl zo Spišskej Belej, Podhorian, Lendaku a Toporca. Prišli si zasúťažiť v prednese poézie a prózy. Literárna súťaž Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš, patrí ku každoročne usporadúvaným podujatiam v našom meste a jej cieľom je upevniť vzťah našich najmenších k slovenskej literatúre súčasnosti i minulosti. Naše malé Slovensko sa môže pýšiť mnohými velikánmi na tomto poli a prezentovaný výber diel slovenských autorov bol naozaj pestrý.  Mladí interpreti slovenskej poézie a prózy nám predviedli výborne nacvičené básne, ako aj úryvky z rozprávok či povestí. Dokázali, že im je naša krásna slovenčina veľmi blízka.

            ŽIACI 2. STUPŇA

            Kategória poézia

            1. miesto: Katarína Majerčáková (ZŠ Lendak)

            2. miesto: Sára Gažiková (ZŠ J.M.Petzvala)

            3. miesto: Radoslava Šperková (M.R.Štefánika)

            Radke gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších recitačných súťažiach. 

             

            Zdroj: https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/slovencina-moja-krasne-ty-zvuky-mas-6/

             

          • Ženská osobnosť v astronómii

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien a dievčat vo vede (11. februára) vyhlásil Astronomický ústav SAV, v. v. i., súťaž Ženská osobnosť v astronómii. Súťaž bola určená pre žiakov 2. stupňa základných škôl a osemročných gymnázií. Podmienkou účasti v súťaži bolo vypracovanie projektu o ženskej osobnosti v astronómii, ktorý musia účastníci doručiť (e-mailom alebo poštou) na Astronomický ústav SAV.

            Výsledky súťaže vyhlásili organizátori 10. apríla 2024.

            Naše žiačky 7. ročníka Ema Kantorová, Ela Klimeková, Alexandra LenďákováMia Repelová získali so svojím projektom o Ľudmile Pajdušákovej krásne 3. miesto. Žiačky ako výhru získali večerné pozorovanie v observatóriu v Starej Lesnej. 

            Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Ďakujeme aj pani učiteľke Mgr. Adriane Šimšajovej za prípravu a prihlásenie žiačok do tejto súťaže.

          • Skrášľujeme okolie školy

          • Na hodinách technickej výchovy sa učíme ako používať  a zručne zaobchádzať s náradím. Teraz na jar začína práca na pozemku. Dnes sme si vyskúšali pracovné náradie, ktoré sa bežne používa pri práci so zemou. Aby práca mala zmysel a úžitok, vybrali sme sa upraviť okolie pri dielni. Už na minulej hodine sme priestory vyčistili od lístia a neporiadku po zime. Teraz sme si doviezli zem. Lopaty, hrable a chuť nám pomohli. Veru sme sa aj poriadne zapotili. Výsledok sa dostaví časom, až sa posiata tráva zazelená. Pochvala patrí chlapcom z triedy 5.A.  Cieľ našej hodiny bol splnený. Každý si vyskúšal a naučil sa ako šikovne, opatrne a bezpečne zaobchádzať s náradím. Aj dnes sme urobili niečo pre našu zelenú planétu.

            PaedDr. Marta Vlachová 

          • Pytagoriáda - okresné kolo (P3, P4 a P7)

          • Dňa 9.4.2024 v Kežmarku prebehlo okresné kolo Pytagoriády, na ktorom samozrejme nechýbali ani naši žiaci tretieho, štvrtého a siedmeho ročníka. Najlepšie v tejto súťaži obstála Natalia Ann McArthur z 3.A triedy, ktorá sa umiestnila vo svojej kategórii na 6. miestestala sa úspešnou riešiteľkou. Úspešným riešiteľom sa okrem nej stal ešte Kristián Vdovjak z 3.B triedy.

            Úspešným riešiteľom v 7. ročníku sa stal Dávid Kovalčík a poďakovanie patrí aj Alexandre Lenďakovej a Mii Repelovej za účasť.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme k výsledkom!

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • V utorok 12. marca sa v Kežmarku na ZŠ s MŠ Nižná brána uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády. Našu školu reprezentovalo 9 žiakov zo všetkých kategórií, pričom siedmi z nich boli úspešní riešitelia - Zoran Grivalský, Viktória Mosorjaková, Barbora Olekšáková, Mia Repelová, Dávid Kovalčík, Róbert Kučera, Šimon Matava. Blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj do ďalších školských rokov.