• Všetkovedko

          • VŠETKOVEDKO je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 2. – 4. ročníka základných škôl. Obsahuje otázky zo všetkých oblastí, s ktorými sa žiaci doteraz stretli - vlastiveda, prírodoveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, informatická, dopravná, hudobná a výtvarná výchova. V tomto školskom roku sa do súťaže zapojilo 24 žiakov. Najlepší získajú titul Všetkovedko, ostatní si odnesú titul Všetkovedkov učeň. Výsledky sa dozvieme až 21. decembra. Dovtedy nám neostáva nič iné len čakať...

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Vraví sa, že radosť rozdávaním rastie... Tento rok sa naša škola opäť zapojila do krásneho projektu s názvom – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Žiaci, rodičia aj učitelia vložili do každej krabičky kúsok svojho láskavého srdca. Teplé, voňavé, ručne vyrobené, slané, sladké, ale aj mnohé iné drobnosti boli do krabičiek uložené s vedomím, že potešia starších ľudí, ktorí sa na tohtoročné vianočné sviatky tešia v domovoch dôchodcov. Balíčky sme počas novembrových dní zhromažďovali, balili a kombinovali a nebolo ich málo. 

            Srdečne by sme sa chceli poďakovať rodičom a deťom, ktorí sa nezištne  zapojili do zbierky pre domovy dôchodcov. Je neuveriteľné, že v priebehu dvoch týždňov sme spolu na 1. stupni vyzbierali  až 73 krabíc. Veríme,  že Vás hreje príjemný pocit,  že niekomu koho nepoznáme vyčaríme úsmev na tvári. Ďakujeme.

          • Vedomostná súťaž DUEL medzi našou školou a ZŠ Ždiar

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vedomostná súťaž DUEL.

            V piatok 25. novembra sa uskutočnil nultý ročník vedomostnej súťaže DUEL na pôde našej školy. Na súťaž sme si pozvali súperov zo ZŠ Ždiar a ako sa ukázalo, bol to veľmi zdatný súper.

            DUEL pozostával z piatich samostatných súťaží, pričom v každej súperili trojice podľa veku: jeden tretiak a dvaja štvrtáci proti vekovo rovnako starému družstvu, jeden piatak a dvaja šiestaci mali takisto totožných súperov vekovo, následne bojovali proti sebe traja siedmaci, traja ôsmaci a traja deviataci. Otázky boli z mnohých odborov vedy, kultúry i športu. Žiadalo si to mať všeobecný prehľad, ale aj finančnú gramotnosť pri vsádzaní potrebných súm bodov a spoluprácu v družstve.

            Dramatická súťaž vrcholila po troch kolách. Spočiatku vyhrávala ZŠ Ždiar, ktorá uspela medzi mladšími žiakmi a viedla 2:0. Až výhrami medzi siedmakmi, ôsmakmi a deviatakmi sme skóre otočili a nakoniec vyhrali 3:2. Avšak o výhre sa rozhodovalo v poslednej otázke, ak by ju žiaci zo Ždiaru vedeli, vyhrali by celú súťaž. Takto dramatickú koncovku by nenapísali ani autori detektívok. Ako sa hovorí, skutočnosť je niekedy krajšia ako sen a víťazstvo bolo naše.

            V tejto súvislosti treba poďakovať vedeniu školy za výborné podmienky pre DUEL a žiakom za veľkú bojovnosť a snahu do poslednej chvíle. Veríme, že na jar v sľúbenej odvete v Ždiari uspejeme.

            Mgr. M. Cisko - organizátor súťaže

          • Noc v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc v škole.

            Noc z piatka na sobotu bola pre žiakov 5.A iná, ako tie ostatné. Prečo? Pretože sa rozhodli vymeniť svoje postieľky za spacáky a stráviť noc v škole spolu s triednou pani učiteľkou. 

            Do školy prišli až po zotmení, vybavení čelnými svietidlami, spacákmi, vankúšmi, dekami (niektorí aj perinami :)). Po zložení vecí a krátkom občerstvení na nich čakal zaujímavý program. 

            Prvá aktivita mala názov "Hádaj, kto som?". Úlohou žiakov bolo, pýtať sa spolužiakov otázky a uhádnuť meno rozprávkovej bytosti, ktorú mali nalepenú na čele. Niektorí sa trápili dlhšie, iní uhádli meno po chvíľke. 

            Po tejto zahrievacej aktivite sa piataci vydali na honbu za pokladom. Rozdelení do dvoch tímov a vybavení čelovkami hľadali čokoládové mince a sladkosti schované nielen v budove, ale aj vo vonkajšom areáli školy. Zvíťazil tím, ktorý našiel viac mincí. 

            Následovala diskotéka plná zábavy a spevu, hra "Pravda/odvaha" a napokon animovaná rozprávka. Väčšina žiakov po rozprávke zaspala, niektorí však nechceli, aby táto neobyčajná noc skončila, a tak potichučky debatovali a boli hore do skorého rána. 

            Veľké ďakujem by sme chceli vysloviť všetkým rodičom. Za všetky dobroty - sladké a slané - v podobe koláčikov, šišiek, chlebíčkov, jednohubiek, pagáčikov, a iných. 

            Noc sa nám všetkým veľmi páčila. Zažili sme niečo čarovné, vzrušujúce, tajomné, ale aj hravé. Jednoducho sme strávili noc, na ktorú tak skoro nezabudneme. 

            Trieda 5. A a triedna učiteľka Mgr. Diana Praženicová

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • V OBDOBÍ DO 30.11.2022 ZBIERAME UŽ PIATYKRÁT KRABIČKY PLNÉ LÁSKY.

            Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci vás aj ich! Spoločne naplňme krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca. Mali by obsahovať z každého trošku. Viac informácií vám poskytnú triedni učitelia.

          • Podporte nás „opakovane každý deň“ svojím hlasom za O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha

          • Vážení rodičia, kolegyne, kolegovia, priatelia školy, milí žiaci!


            ZABOJUJME SPOLU o O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha pre našich žiakov!!!

            Hlasovať môžete každý deň do 30. novembra 2022 a zaberie vám to iba pár sekúnd! Aj vy totiž svojím hlasom rozhodnete, či sa deti z našej školy rozhýbu pod vedením olympijského víťaza Mateja Tótha.

            ĎAKUJEME!!!

            ZŠ M. R. Štefánika… škola plná prekvapení...

          • Okuliare pre Afriku

          • Detská organizácia Fénix už dlhší čas organizuje zbierku “Okuliare pre Afriku”. Cieľom je dopravovať dioptrické okuliare od darcov, ktorí ich už z rôznych dôvodov nevyužívajú, k ľuďom, ktorí ich potrebujú ale “nezoženú”. Pod príznačným názvom sa dozviete, že tieto darované okuliare putujú komunitám do Afriky, ktoré nemajú prístup k potrebnej zdravotnej starostlivosti a ktorým chýbajú ekonomické prostriedky na liečbu zraku.

            Naša škola sa do tejto zbierky zapojila po druhýkrát. Minulý rok sa nám podarilo vyzbierať až 85 kusov dioptrických okuliarov. Tento rok ich máme zatiaľ asi 30. Podarí sa nám s vašou pomocou prekonať minuloročné číslo? 

            Ak sa u vás doma nejaké nepotrebné dioptrické okuliare nájdu, tak ich s radosťou pošleme ďalej do Afriky. ĎAKUJEME za vašu pomoc. 

          • Štefánikov knihomoľ

          • Čím viac čítate, tým viac sa naučíte. Čím viac sa naučíte, tým viac miest objavíte.

            Dr. Seuss

            O tom, ako veľmi je potrebné viesť deti k čitateľskej gramotnosti a čítaniu s porozumením, nás každoročne presviedčajú výsledky testovania deviatakov. K zdokonaľovaniu techniky čítania veľmi významne prispieva i mimočítankové čítanie. Keďže deti sú tvory súťaživé, vyhlásili sme triednu súťaž o najlepšieho čitateľa Štefánikov knihomoľ.

            Pravidlá sú veľmi jednoduché: každý, kto prečíta akýkoľvek text mimo čítanky, poznačí si jeho názov a autora do čitateľského denníka. Tento zápis mu podpíše rodič (starý rodič). Na konci každého štvrťroka budú vyhlásení traja najlepší čitatelia s najvyšším počtom kníh, ktorí budú odmenení. Pevne veríme, že s podporou rodičov opäť prebudíme stratený záujem detí o knihy a svet v nich ukrytý.

            V tomto štvrťroku sa na 1. mieste umiestnila Natálka McArthur, na 2. mieste Esterka Paľko a 3. miesto obsadili Sofinka Paľonderová a Danielka Pavličková. Maťko Palguta si získal svojimi ilustráciami obdiv celej triedy. Deti si domov odniesli malú pozornosť v podobe knižnej záložky a peračníka.

            Katarína Čížiková - tr. učiteľka 2.A triedy

          • Finančná gramotnosť našich tretiakov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Finančná gramotnosť našich tretiakov.

            Ako získať informácie o financiách? Sme malí, no hraví. Najlepšie začať hrou. Najprv sme si vyrobili peniaze z papiera. Rozprávali sme sa, ako peniaze vznikajú, aké majú symboly, čo za ne vieme kúpiť, a či a ako si ich môžeme zarobiť. V našom veku sa to tiež dá. Ochota pomôcť, narodeniny, či sviatok, „kupačka“ alebo ušetrené peniaze z vreckového. Zahrali sme sa na výber z bankomatu a vyskúšali, ako správne nakupovať. Rátali sme eurá a veci okolo nás. Od dnes vieme, že ťažkou prácou našich rodičov máme to, čo potrebujeme. Doma máme pripravenú pokladničku, a tak sme sa rozhodli, že začneme pomaly šetriť...

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Nápady našich žiakov na pracovnom vyučovaní

          • Pri jesenných prechádzkach sme si nazbierali plody gaštana. Tvorivý um, nápady a šikovné ruky našich žiakov z 3.A a 3.B nás na hodine pracovného vyučovania presvedčili o tom, že výrobky z plodov sú stále zaujímavé. No posúďte sami.

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Mládežnícka výmena Online Dragons

          • Koncom októbra si mladí ľudia, nielen z nášho mesta, vymieňali svoje skúsenosti a vedomosti z online prostredia s mladými z partnerskej organizácie z Lotyšska. Stalo sa tak vďaka podpore projektu mládežníckej výmeny Online Dragons z programov Erasmus+. Prijímateľom a realizátorom projektu bolo občianske združenie Expression o.z. zo Spišskej Belej. Týždeň výmeny sa niesol v témach nástrah, potenciálu, ale aj prevencie v oblasti online sveta. Mladí účastníci budovali tím, zlepšovali svoje jazykové a prezentačné zručnosti, zdieľali svoje nápady, názory a skúsenosti, trénovali prácu v skupine, zdieľali svoje zvyky, tradície či jedlá, podnikli túru do našich veľhôr a v neposlednom rade nadobudli nové medzinárodné priateľstvá. Mládežnícka výmena Online Dragons bola nabitá silnými momentmi, na ktoré tak skoro účastníci nezabudnú. Aj naše deviatačky Paulína a Diana sa zúčastnili mládežníckej výmeny Online Dragons. Za svoju aktívnu účasť na výmene získali európsky certifikát Youthpass, ktorý vypovie o ich zlepšených kompetenciách a obohatí ich životopis.

            Za OZ Miriam Zoričáková, za PK cudzích jazykov Katarína Čížiková

          • 17. NOVEMBER – nezabúdajme a pripomínajme!!!

          • 17. november je jeden z najvýznamnejších dní, aké si v našej spoločnosti pripomíname. Je dňom štátneho pokoja, čo pre študentov predstavuje deň voľna. 17. november je spomienkovým dňom „Nežnej alebo Zamatovej revolúcie“, dňom boja za slobodu a demokraciu.

            Priniesla začiatok konca totality na Slovensku a jeho prevrat v demokratickú spoločnosť.

            Iniciátormi Nežnej revolúcie boli študenti, ku ktorým sa pridali najprv herci a divadelníci a postupne ostatné skupiny obyvateľstva.

            Je dôležité si byť týchto historických udalostí vedomí, pripomínať si ich a vzdať im patričnú pamiatku.

            ĎAKUJEME všetkým tým, ktorí prejavili odvahu bojovať za slobodu.

          • iBobor

          • V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Hoci v každej zúčastnenej krajine prebieha súťaž trochu inak, organizátori zo všetkých krajín sa raz ročne stretnú aby vytvorili spoločnú databázu úloh pre ďalší ročník súťaže.

            Naša škola sa tiež zapojila do tejto obľúbenej celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. Uskutočnila sa hneď po jesenných prázdninách v týždni od 7. do 11.11.2022.

            Úspešní riešitelia v jednotlivých kategóriách:

            7.11.2022 - Kadeti (8. a 9. roč.) - úspešní riešitelia: Paulína Kostková, Miriam Wansnerová

            8.11.2022 - Drobci (2. a 3. ročník) - úspešný riešiteľ: Dávid Klimek

            9.11.2022 - Benjamíni (6. a 7. roč.) - úspešná riešiteľka: Sofia Svitanová

            BLAHOŽELÁME!

            Učiteľ informatiky PaedDr. Marta Vlachová

          • Darček knižných publikácií od pána prezidenta Rudolfa Schustera

          • „Hovorí sa, že dávať je viac ako prijímať a ak niekoho chcete obdarovať, tak sa z toho tešíte a hreje vás pri srdci.“

            V mesiaci október, ktorý je mesiacom úcty k starším  sme sa rozhodli obdarovať pohľadnicou aj bývalého pána prezidenta Rudolfa Schustera.

            V utorok 8. novembra na nás čakalo milé prekvapenie a zavolal sám pán prezident, ktorý nám osobne poďakoval za pohľadnicu a rozhodol sa nám darovať tri krásne knižné publikácie, za ktoré mu zo srdca veľmi pekne ďakujeme. Zároveň mu prajeme veľa ďalších tvorivých chvíľ s fotoaparátom alebo mobilom, a hlavne veľa zdravíčka, ktoré je v dnešnej dobe tak veľmi vzácne!

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová  a  žiaci 4.B a 1.A triedy

          • Víťazstvá v obvodných kolách vo florbale nám unikli iba o vlások

          • Dňa 10. a 14. novembra sa uskutočnili obvodné kolá chlapcov a dievčat vo florbale. V oboch kolách nám uniklo 1. miesto len o vlások.

            Umiestnenie chlapcov: 

            1. miesto - ZŠ Nižná brána Kežmarok

            2. miesto - ZŠ M. R. Štefánika Spišská Belá

            3. miesto - ZŠ s MŠ Sv. Kríža Kežmarok

             

            Umiestnenie dievčat: 

            1. miesto - ZŠ Vrbov

            2. miesto - ZŠ M. R. Štefánika Spišská Belá

            3. miesto - ZŠ J. M. Petzvala Spišská Belá

            4. miesto - ZŠ Huncovce

            Ďakujeme našich chlapcom a dievčatám za ich bojovnosť, obetavosť, nasadenie a vzornú reprezentáciu školy. 

             

          • Výtvarná súťaž – Anjel Vianoc 2022

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do tradičnej predvianočnej výtvarnej súťaže na tému Anjel Vianoc 2022, ktorá je určená pre materské, základné, špeciálne, základné umelecké a stredné školy, kde môžu žiaci prezentovať svoj talent a zručnosť vo výtvarnom umení. Veď posúďte sami...

          • 11. november - Medzinárodný deň vojnových veteránov – Deň červených makov

          • Tento deň pripomína ukončenie prvej svetovej vojny, keď sa 11.11.1918 o jedenástej hodine skončili boje prímerím. Preto  si v tento deň pripomíname Medzinárodný deň vojnových veteránov, vojenských hrdinov, ktorí padli vo vojne, bojovali za slobodu a mier a je vyjadrením vďaky za ich odhodlanie pôsobiť v službách krajiny. V roku 1920 prijali vojnový veteráni symbol červeného maku ako symbol úcty vojnovým veteránom. Červený mak sa objavil v básni od kanadského lekára Johna McCrae s názvom „Na flámskych poliach“, v ktorej opísal bolesť, útrapy a smrť vojakov, ktorí padli vo vojne.  Česť ich pamiatke.

            Citujem pekné slová z listu, ktorý sme obdŕžali od pána Vladimíra Strmeňa, vojnového veterána a účastníka v SNP: „Žijeme 77 rokov v mieri a v pokoji. Môžeme sa vzdelávať, študovať, rozširovať vedomosti a dýchať mierový vzduch pod modrou mierovou oblohou. Aj my veteráni druhej svetovej vojny máme z toho dobrý pocit, že sme pre naše generácie vybojovali pokoj a mier. Vojna je zlá. Uchovajme si a strážme odkaz napísaný krvou hrdinov jej obetí. Odovzdávajme si pochodeň zapálenú a v srdciach bojovníkov, keď kráčali v ústrety smrti, aby ďalšie generácie mohli žiť v mieri a slobode.“

            Predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov - Ing. Pavol Sečkár, PhD: „Nemenej dôležité je uvedomiť si, že aj hrôzy 2. svetovej vojny boli strašné. Je na vás deťoch ako v budúcnosti budete konať, ako sa proti neskonalému zlu, akým je vojna a vojnové konflikty budete stavať.“

            Pri tejto významnej príležitosti sme si spoločne so žiakmi porozprávali o tejto významnej udalosti, vytvorili plagát a pohľadnice s divými makmi, ktoré sme poslali poštou aj súčasným hrdinom, ktorí si to zaslúžia!

            Ďakujeme!                                                                                                                                           

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová  a  žiaci 1. A a 4. B triedy

          • Divadelné predstavenie

          • Dnes nám herci z prešovského divadla Scéna predstavili rozprávku "Zlaté kuriatko". Divadelným predstavením nás nielen pobavili ale aj predstavili skutočné hodnoty života. Deťom bolo cez postavy zo zvieracej ríše prístupnou formou vysvetlené, že najlepšia výchova je dobrý príklad, vzájomná úcta, pomoc, starostlivosť a láska našich najbližších.

          • "Dušičky"

          • Na hodinách náboženskej výchovy sme si so žiakmi pripomenuli prikázaný sviatok Všetkých svätých - 1. novembra, na ktorý 2. novembra nadväzuje deň Spomienky na všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky. Vyzdvihli sme životy  svätých, ktorí  žili čestným životom, konali dobro, vedeli sa obetovať pre iných a láskou sa snažili premeniť svet. Navštívili sme cintorín a spomínali sme na žiakov, učiteľov našej školy a rodinných príslušníkov, ktorí už nie sú medzi nami. Zapálili sme im sviečku a pomodlili sme sa aj za dušičky, na ktoré si už nikto nespomína.                 

                                                                                                                            Mgr. Baksová Daniela