• Návšteva Spišského divadla

          • Dňa 31.1.2024 sa žiaci 3.A, 4.B a 6.B zúčastnili divadelného predstavenia Perníková chalúpka v Spišskom divadle v Spišskej Novej Vsi. 

            Príbeh o Jankovi a Marienke, ktorý herci zo Spišského divadla trochu prekomponovali do dnešnej modernej doby naše deti pobavil a vyčaril úsmev i nám, učiteľom. Veríme, že tento umelecký zážitok, ako aj jazda autobusom zasneženou krajinou bude pre deti ešte istú dobu zážitkom, ktorý sa oplatí zažiť. A takýto darček práve dnes, v deň rozdávania vysvedčení, si určite zaslúžili. :o)

          • "Nakŕmte" FOODBOX

          •  

            Učíme žiakov neplytvať jedlom a zároveň sa oň podeliť

            Inovatívny projekt Foodbox na našej škole predstavuje efektívny spôsob „boja“ proti plytvaniu jedlom v školskom prostredí, ktorý ukazuje, ako kreatívne nápady žiakov môžu priniesť pozitívnu zmenu.

            V dnešnej uponáhľanej dobe sa často stretávame s plytvaním jedlom, ktoré sa stalo bežnou súčasťou našich životov, akoby to bolo niečo samozrejmé. Veľakrát si nevážime to, čo máme na tanieri, alebo jednoducho nakúpime viac, než sme schopní skonzumovať. Každá zbytočne vyhodená potravina je nielen strata pre našu peňaženku, ale predovšetkým záťaž pre našu planétu. Keď si uvedomíme, aké úsilie a zdroje bolo potrebné vynaložiť na to, aby sa jedlo dostalo až k nám na stôl, možno by sme boli oveľa opatrnejší pri rozhodovaní, čo a koľko si kúpime. V školskom prostredí, kde je dôležité vychovávať mladú generáciu k zodpovednému prístupu k zdrojom, má tento problém ešte väčší význam. A preto sme sa rozhodli tento projekt rozbehnúť. 

            Balené potraviny a ovocie nemajú končiť v koši. V boji proti plytvaniu potravín predstavujeme na našej škole novinku – od 29. januára 2024 môžu žiaci využívať odkladací box -  FOODBOX, umiestnený v jedálni a vo vestibule školy.

            Pokiaľ žiak nemá chuť na ovocie alebo pochutinu (keksík, jogurt...), ktoré dostane k obedu alebo na desiatu, má možnosť odložiť ich do Foodboxu a zase iný žiak, ktorý na pochutinu alebo ovocie chuť má, si ju môže zobrať.

            Hlavným cieľom tohto projektu s účasťou každého z nás je minimalizovať množstvo potravín, ktoré sa denne vyhadzujú do odpadkov, prípadne končia ako odpadky v okolí školy. Foodbox predstavuje inovatívny spôsob, ako zmierniť plytvanie potravín v škole. Táto iniciatíva prispieva k environmentálnej udržateľnosti a súčasne podporuje zdravé stravovanie a vytvára pozitívne vzťahy medzi žiakmi. Vzájomná podpora a zdieľanie jedla posilňuje spolupatričnosť a udržuje priateľské prostredie. Žiaci budú motivovaní, ak budú vedieť, že ich počin má skutočný význam.

             

          • Po stopách našich predkov - ženy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Po stopách našich predkov - ženy.

            Opäť sme si po čase pripravili ďalšiu výstavu Po stopách našich predkov, teraz s témou: Ženy.

            Aj keď sa nám to nezdá, ale naše babky, prababky, ženy v minulosti u nás vyvolávali a stále vyvolávajú veľký obdiv, každý deň, 24 hodín. Práce v rodine, varenie, pranie, deti, zvieratá, polia, čas na zábavu, ručné práce...

            Podobné príklady minulosti nútili žiakov k zamysleniu sa. Mnohé otázky smerovali práve k času, šikovnosti, zábave, ktoré porovnávali s naším spôsobom života. Dozvedeli sme sa ako sa pralo, vyrábalo mydlo, zdobili príbytky, obliekali, tkali koberce, či vyšívali obrusy, obrazy, zdobili príbytky. Vzory a materiál brali z prírody, všetko využili, nič nevyhadzovali. To všetko zvládli sami za rovnaký deň.

            Rozhodli sme sa, že niektoré zručnosti budeme rozvíjať aj my na hodinách techniky. 

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Šaliansky Maťko - 2. a 3. kategória

          • V utorok 23.1. sa konalo školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko = recitácia slovenskej povesti. Postupne sa pred porotu s odvahou a umeleckým nadaním postavilo 18 žiakov v dvoch kategóriách.  Talent a umenie pracovať s hlasom našich žiakov zamotalo hlavu aj porote. Nakoniec porota rozhodla o tomto poradí. Víťazi jednotlivých kategórii budú našu školu reprezentovať na okresnom kole.

            2. kategória (4. – 5. ročník)

            1. miesto: Dorothea Dragošeková 4.A

            2. miesto: Johanka Tomasová 5.A

            3. miesto: Lukáš Klimek 4.A

             

            3. kategória (6. – 7. ročník)

            1. miesto: Tamarka Fudalyová 7.B

            2. miesto: Alexandra Lenďaková 7.A

            3. miesto: Sofia Chovaňaková 7.B

             

            Víťazi jednotlivých kategórii budú našu školu reprezentovať na okresnom kole. Všetkým zúčastneným ďakujem za svedomitú prípravu a postupujúcim držíme palce.

             

          • Šaliansky Maťko - 1. kategória

          • V stredu, 24.01.2024, sa konalo školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí - Šaliansky Maťko. V I. kategórii, určenej pre žiakov 2. a 3. ročníka, súťažilo viacero žiakov a žiačok z rôznych tried. Každý zúčastnený si mohol pripraviť a predniesť jednu slovenskú povesť od ľubovoľného autora. 

            Súťažiaci sa umiestnili nasledovne:

            1. miesto: Sofia Paľonderová, 3.A

            2. miesto: Terezka Bočkajová, 3.B

            3. miesto: Lenka Kovalčíková, 2.A a Joachim Tomas, 3.B


            Výhercom srdečne gratulujeme.


          • Príprava na Valentína

          • Sviatok sv. Valentína je ešte ďaleko, no príprava je už v plnom prúde. V našej škole sa každý rok v tento deň zbierajú "Valentínky". Takto si môžeme uctiť spolužiakov, či učiteľov. Vlastnoručne vyrobená "Valentínka" poteší každého. Aj ty sa môžeš nami inšpirovať. Už teraz sa tešíme na deň plný LÁSKY v podobe "Valentínky".  

          • 24.1. Medzinárodný deň komplimentov

          • „S tebou je deň krajší. Vždy mi zlepšíš náladu. Si skvelý priateľ.″

            24. januára si pripomíname medzinárodný deň komplimentov. Tento významný deň vznikol       v roku 1998 na základe iniciatívy Američaniek Kathy Chamberlin a Debby Hoffman.                       

            V tento deň by mal každý vyjadriť kompliment a vyzdvihnúť to, čo si na danej osobe najviac váži. Kompliment je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe. Vyzdvihujeme tým niečo, čo sa nám na danej osobe páči a má byť spontánny, úprimný, aby prijímateľa skutočne potešil. Hovorí sa, že ľudské slovo má veľkú silu, môžeme ním človeka povzbudiť alebo naopak aj ublížiť. Zamyslite sa.... kedy vám naposledy povedal niekto úprimne a zo srdca niečo pozitívne a pekné? Určite vás tieto milé slová zahriali a cítili ste sa šťastne.

            Spoločne so žiakmi sme sa v dnešný deň rozhodli šíriť dobro prostredníctvom komplimentov. Vysvetlili sme si ich význam a aby sme si všímali na ľuďoch aj to dobré a pekné. Deti si vyskúšali vyjadriť kompliment navzájom vo dvojiciach a pocítili na vlastnej koži, že dobro je stále medzi nami. Spoločnými silami sme si na hodinách výtvarnej výchovy vytvorili plagát, na ktorom sme vyjadrili dúhu z farebných srdiečok ako symbol nádeje a spolupatričnosti, slniečko ako symbol radosti z pochvaly a povzbudenia.  Na obláčiky napísali rôzne komplimenty.

            Rozdávajme srdečné slová pri každej príležitosti. Začnime už dnes. Buďme preto všímaví na to dobré, čo je v ľuďoch a nezabudnime im to povedať nielen v dnešný deň ale aj stále.

            PhDr. P. Džerengová a  žiaci z 2.A a 2.C triedy

          • Naša škola bola úspešná v projekte „ČÍTAME PRE RADOSŤ“

          • „Ak neradi čítate, tak ste len nenašli tú správnu knihu.“ – J.K.Rowling

            Naši učitelia si uvedomujú pravdivosť tohto tvrdenia, preto sa snažia deťom ponúknuť čo najviac možností objaviť krásu sveta kníh.

            "Čítame pre radosť" bola výzva MŠVVaŠ SR zameraná vytvorenie a zveľadenie triednych knižníc. Prostredníctvom kníh chceme posilniť pozitívny vzťah ku knihám a budovať čitateľské sebavedomie a zručnosti každého dieťaťa. Kniha v akejkoľvek podobe umožní deťom hľadať tam zážitok a zmysluplne strávený čas a naučiť ich

            Vďaka projektu naša škola získala spolu 1000 eur na nákup kníh pre žiakov 1. stupňa, ktoré sme využili na rozšírenie našich triednych knižníc.

            Účelom výzvy je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia  u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice. ĎAKUJEME za túto možnosť!

             

          • Učíme sa hravo, nápadito a tvorivo

          • Hovorí sa, že lepšie raz vidieť, ako 100-krát počuť. Žiaci 6. ročníka pri učive o bunke dostali zadanie vytvoriť model bunky. Zhostili sa tejto úlohy ozaj bravúrne a z rôznych materiálov vyrobili modely  rastlinnej a živočíšnej bunky, ktoré im pomohli lepšie zvládnuť náročné učivo. Využili tak teoretické poznatky, ktoré spojili so svojou zručnosťou a nápaditosťou.

          • Naši žiaci sa počas hodín telesnej a športovej výchovy korčuľujú na "ŽINGORKE"

          • Telesná výchova na základnej škole nemusí byť vždy len o trávení času v telocvični. Ak je vonku priaznivé počasie, deti môžu športovať na čerstvom vzduchu. A to nielen v letných ale aj v zimných mesiacoch. 

            Korčuľovanie je všestranným športom, ktorý vyžaduje koordináciu, silu, obratnosť, flexibilitu, vytrvalosť, ale aj zmysel pre hudbu a tanec. Ovzdušie na našej ľadovej ploche je bezprašné, preto je vhodné aj pre alergikov, či astmatikov. Pohybom v chladnom prostredí sa dieťa otužuje a zvyšuje kapacitu pľúc. Práve pre tieto vlastnosti je jedným z najvhodnejších druhov telesných cvičení pre deti.

            Pravidelný pohyb v chladnom a vlhkom prostredí: otužuje a podporuje imunitný systém, vhodne stimuluje dýchací aparát, a preto uľahčuje dýchanie, priaznivo pôsobí pri dýchacích problémoch a alergiách

            Korčuľovanie na ľade tiež podporuje správne držanie tela, koordináciu, rozvoj sily a pohyblivosť. Ide o systém rovnovážnych cvičení, ktoré pozitívne ovplyvňujú svalové disbalancie a vestibulárny aparát.

            Korčuľovanie je nielen základom pre dva najpopulárnejšie zimné športy - hokej a krasokorčuľovanie, ale aj jednou zo základných lokomócií, ktoré by deti mali zvládnuť v rannom detstve.

            A preto využívame v rámci telesnej a športovej výchovy ľadovú plochu neďaleko našej školy (na "ŽINGORKE"), kde učíme žiakov správnu techniku korčuľovania: korčuľovania vpred – na dvoch nohách, na jednej nohe, prekladanie, korčuľovania vzad – na dvoch nohách, na jednej nohe, prekladanie, brzdenie vpred a vzad, obraty, rôzne hry a súťaže. Naším cieľom je, aby sa žiaci - začiatočníci naučili korčuľovať a žiaci, ktorí už ovládajú techniku korčuľovania, aby sa zdokonalili. Takmer všetci  žiaci  majú radosť z pohybu, na tvárach im žiari dobrá nálada. Ich úsmevy hovoria za všetko.

            Touto cestou sa chceme poďakovať zriaďovateľovi mesta Spišská Belá za sprístupnenie ľadovej plochy počas celého vyučovania a všetkým zamestnancom, ktorí sa podieľajú na organizácii a úprave ľadovej plochy. ĎAKUJEME.

          • 19 notebookov pre našich pedagogických zamestnancov

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán operačného programu Ľudské zdroje vyhlásilo ešte v roku 2021 výzvu pre národný projekt s názvom: Zmiernenie dopadu pandémie ochorenia COVID-19 na vzdelávací proces na druhom stupni základných škôl vrátane zlepšenia dostupnosti vzdelávania.

            Digitálne vybavenie je hlavnou aktivitou národných projektov edIT 1 a edIT 2. V rámci aktivity sa zabezpečujú notebooky a konvertibilné zariadenia aj pre pedagogických a odborných zamestnancov. Národný projekt edIT je "potrebné chápať ako kompenzačný krok reagujúci na pandémiu, ktorý berie do úvahy ďalšie možné prerušenie vyučovania v školách". Zároveň je to podľa ministerstva aj krok v rámci celkového prispôsobovania sa výchovno-vzdelávacieho procesu aktuálnym potrebám vo vzdelávaní, a to najmä podporou rozvoja digitálnych zručností žiakov a učiteľov a postupného nástupu hybridného vzdelávania. 

            Na základe tejto výzvy sme mali možnosť požiadať o digitálne vybavenie pre všetkých našich pedagogických zamestnancov na 2. stupni. Začiatok výzvy bol síce už v roku 2021, no žiadané notebooky nám prišli až pred nedávnom. V rámci tohto projektu sme teda získali 19 notebookov, ktoré sme odovzdali našim zamestnancom. Budú im slúžiť na prípravu a realizáciu vyučovacích hodín, prezentácií, projektov, testov a iných materiálov vo výchovno-vzdelávacom procese, ale aj mimo neho. ĎAKUJEME!

          • Získali sme príspevok na špecifiká – Podpora digitálnej transformácie vzdelávania – v hodnote 4660 eur

          • Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu Slovenskej republiky poskytuje prostredníctvom príspevku na špecifiká finančné prostriedky zriaďovateľom základných a stredných škôl na podporu digitálnej transformácie vzdelávania. Finančné prostriedky sú určené na podporu pedagogických aktivít s využitím hardvérových alebo softvérových produktov.

            Naša škola podľa počtu žiakov (429) tak získala 4660 eur, ktoré sme využili na kúpu:

            1. Dvojročnej licencie na vzdelávací portál Kozmix, určený pre všetkých učiteľov a hlavne žiakov 1. stupňa, ktorý ponúka viac ako 1 000 lekcií a 3 000 interaktívnych cvičení z 11 školských predmetov pre všetky zvedavé deti, ktoré túžia po nových vedomostiach. Je nápomocný ako učiteľom, tak aj žiakom a ich rodičom. Bližšie informácie na: https://www.kozmix.sk/
            2. Ročnej licencie na inteligentný vzdelávací systém Smartbooks, určenej pre všetkých učiteľov a žiakov 2. stupňa, ktorý umožňuje žiakom efektívnejšie získavať vedomosti a zlepšovať svoje schopnosti. Systém pokrýva učivo pre žiakov 0. – 9. ročníka základných škôl, ktoré bolo vypracované pedagógmi a metodikmi podľa osnov Ministerstva školstva SR. SmartBooks umožňuje žiakom dosahovať lepšie výsledky v krátkom čase bez potreby pomoci dospelých. Platforma zahrňuje 16 predmetov, ktoré sú spracované pre 9 ročníkov. Je unikátnou INTELIGENTNOU učebnicou učiva celej ZŠ v prívetivom prostredí. Na rozdiel od obyčajných testov žiaka nielen preskúša, ale odhalí jeho slabé miesta a ukáže mu riešenie/postup/vysvetlenie. Bližšie informácie na: https://www.smartbooks.sk/
            3. Ročnej licencie na online vzdelávací program I'mO, ktorý je prevažne určený pre deti s poruchami učenia a správania i deti sociálne znevýhodnené. Pomáha deťom myslieť, ľahšie a rýchlejšie sa učiť. Bližšie informácie na: https://imo.sr/
            4. Programovateľných robotov (6 ks), ktoré ponúkajú viacero možností programovania – od jednoduchého (Bockly príkazy) až po zložitejšie (Python). Doplnkové senzory rozširujú funkcie robotov. Podporujú rozvoj programového myslenia žiakov, logického myslenia, medzipredmetových vzťahov a metódy vyučovania STEAM. Obrovskou výhodou je priama ukážka pohybu robota ako výsledok programovania. Bližšie informácie na: https://interaktivnaskola.sk/kategoria-produktu/technika/robotika-a-3d-tlac/programovatelne-roboty/

             

          • Vianočný darček - "MLIEČNY AUTOMAT"

          • Vážení rodičia, milí naši žiaci,

            o tom, aké je mlieko zdravé a bohaté na vápnik, vieme všetci už od detstva. Každý z nás môže urobiť niečo, čím prispeje k svojej zdravej výžive.

            Naša škola sa preto rozhodla umožniť všetkým svojim žiakom konzumáciu mliečnych produktov. Touto cestou chceme podporiť pravidelný prísun mliečnych výrobkov nielen stravníkom, ale aj žiakom, ktorí nenavštevujú školskú jedáleň. Prinášame riešenie atraktívne pre deti, prehľadné pre rodičov a nenáročné na realizáciu prostredníctvom chladiaceho mliečneho automatu od firmy TAMI Kežmarok, ktorá poskytuje túto službu v súlade s vládou podporovaným školským mliečnym programom.

            Deti si budú môcť vybrať mlieko a iné mliečne produkty z automatu „kedykoľvek“, bez potreby nosiť pri sebe finančnú hotovosť. Učíme ich tak nielen prijímať koncepciu zdravého životného štýlu, ale tiež využívať moderný samoobslužný prístroj, ktorý posilňuje ich samostatnosť a učí ich efektívne hospodáriť.

            Mlieko v dokonalom balení je prepravované priamo z výroby v chladených autách a pravidelne dokladané do chladených automatov na školách. Vždy čerstvý výrobok si môže žiak vybrať vtedy, keď naň dostane chuť a zároveň má možnosť zvoliť si príchuť, ktorú má rád.

            Veríme, že sme splnili ďalšie prianie našim žiakov a automat bude využívaný hlavne k spokojnosti rodičov, ktorí určite tieto mliečne pochúťky ocenia v zdravej výžive svojich ratolestí.

            Bližšie informácie k používaniu mliečneho automatu ste dostali prostredníctvom správy cez edupage.

             

          • Získali sme "STRIEBORNÝ DIPLOM"

          • Tak ako po iné roky, aj v tomto školskom roku 2023/2024 sa naša škola už po 11-krát zapojila do súťaže HOVORME O JEDLE. Tento XI. ročník  súťaže prebiehal pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v mesiaci október. Žiaci sa pod vedením učiteľov podieľali na aktivitách v rámci týždňa podľa vyhlásených denných tém.

            Práca a aktivita našich žiakov a učiteľov bola ocenená "STRIEBORNÝM DIPLOMOM".

            Poďakovanie patrí pani učiteľke Mgr. S. Bolešovej, pod ktorej vedením súťaž prebiehala, ale aj všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa pričinili o tento krásny výsledok. ĎAKUJEME.