• Európsky deň jazykov

          • Mlčaniu cudzincov porozumieš, len ak ovládaš ich jazyk. Stanislaw Jerzy Lec, poľský básnik a satirik

            Z iniciatívy Rady Európy sa Európsky deň jazykov (EDJ) oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. Európska únia disponuje skutočným jazykovým bohatstvom, používa sa v nej 24 úradných jazykov a viac ako 60 regionálnych alebo menšinových jazykov.

            Tento deň si školy v členských krajinách pripomínajú každoročne prostredníctvom rôznych aktivít – súťaží, kvízov, besied, ktoré súvisia s cudzími jazykmi. My sme si tento deň pripomenuli v našej škole rôznymi aktivitami, ktoré si pripravili vyučujúce cudzích jazykov.

            Pod vedením pani učiteľky Ulbrichovej žiaci spoznávali vlajky európskych štátov, oboznámili sa s pozdravmi v rôznych jazykoch a učili sa počítať do 3 tiež v rôznych jazykoch.

            Pani učiteľka Gurková a žiaci 7. a 8. ročníka sa zamysleli nad otázkou „Prečo je dôležité učiť sa cudzie jazyky?“ Viacerí sa zhodli, že je potrebné učiť sa cudzie jazyky kvôli cestovaniu, poznávaniu nových priateľov, práci. Avšak, pozreli sme sa aj na to, čo hovoria výskumy o učení sa cudzích jazykov. Už mnoho výskumov potvrdilo, že ľudia, ktorí ovládajú viacero jazykov sú úspešnejší. Nie je to len z toho dôvodu, že sa dokážu ľahko dohovoriť, no ich mozog sa vyvíja úplne inak vďaka učeniu jazykov. Ľudia, ktorí hovoria viacerými jazykmi dokážu podľa odborníkov lepšie počúvať, majú lepšiu pozornosť a pamäť a ľahšie zvládajú viacero úloh naraz.

            Pani učiteľka Ganzarčíková so žiakmi diskutovali o prínose jazykového vzdelávania, o príležitostiach a možnostiach, ktoré sa im výučbou cudzích jazykov otvárajú. Vo vyšších ročníkoch si žiaci prostredníctvom kvízu Europe Trivia Quiz otestovali svoje vedomosti o Európe, Európskej únii, jazykoch a pamiatkach v týchto krajinách.

            Žiaci pani učiteľky Kovalčíkovej sa zahrali hru Sound of animals. Pani učiteľka žiakom premietala na tabuľu obrázky zvierat a zvuky, ktoré vydávajú. Zvieratkám priradzovali zvuky a vypracovali aj pracovný list.

            Pani učiteľka Praženicová so žiakmi si Európsky deň jazykov pripomenuli aktivitou "Invitations". Žiaci, rozdelení do dvoch skupín - hostitelia a hostia, obdržali kartičky s popisom. Úlohou "hostiteľov" bolo klásť svojim spolužiakom otázky v anglickom jazyku, nájsť si svojho "hosťa" a pozvať ho podľa inštrukcií na kartičke - na oslavu, pizzu, piknik, kempovanie, či na koncert. Všetci hostia nakoniec pozvanie prijali.

            Pani učiteľka Čížiková si pripravila pre žiakov akciu s názvom „Povedz to svojím tričkom“. Žiaci si v tento deň obliekli tričká s rôznymi cudzojazyčnými nápismi a tieto si neskôr spoločne preložili. Žiaci si vypočuli tiež konkrétne nahrávky rôznych jazykov a ich úlohou bolo uhádnuť, akým jazykom ľudia hovoria.  Potom sa dozvedeli zaujímavé fakty o jazykoch. Vedeli ste, že na svete sa hovorí až 7 000 rôznymi jazykmi? Že najpoužívanejším písmenom v angličtine je písmeno E? Že najprekladanejšou knihou je Biblia a hneď za ňou nasleduje Pinocchio? Že každý rok pribudne do francúzštiny 20 tisíc nových slov? Že William Shakespeare vymyslel viac ako 7 tisíc slov či slovných spojení? Ich poslednou aktivitou bola ochutnávka britských pochutín a tak mali žiaci možnosť ochutnať octové čipsy či preslávený Marmite, ktorého reklama hlása, že ho buď miluješ alebo nenávidíš.

            Európsky deň jazykov je výbornou príležitosťou na to, aby sa žiaci nielen zabavili, dozvedeli sa niečo nové o Európe, ale hlavne si uvedomili, že: „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.“

             

          • Dramatizácia rozprávky „Ťahal dedko repku“ v 1. A a v 1. C

          • Rozprávka je aktívna estetická tvorivosť, ktorá zachytáva všetky sféry duchovného života dieťaťa, jeho myseľ, pocity, predstavivosť, vôľu. Začína sa to už rozprávaním a jeho najvyšším stupňom je dramatizácia.


            Na hodinách slovenského jazyka sme si spoločne s našimi prváčikmi zdramatizovali rozprávku „Ťahal dedko repku“. Žiakov sme najprv uviedli do sveta rozprávky a hlavných postáv, niektorí rozprávku poznali a ostatní sa s ňou a jej postavičkami oboznámili. Na záver si ju zdramatizovali a zahrali sa tak na hlavné postavy. Dedko, babka, vnučka, psíček, mačka a myška. Dej sa sústreďuje okolo repky, ktorú dedko zasadil a taak vyrástla, že ju nemôže vytiahnuť. Zavolá si na pomoc babku, vnučku, psíčka, mamičku a myšku. Vytiahnu neposlušnú repku? Napokon spoločnými silami sa im repku podarí vytiahnuť a všetci sa tešia.


            Aj napriek tomu, že prváčikovia ešte nevedia čítať a písať, vedia si zahrať rozprávku a jej hlavné postavy! Šikovné deti!

            PhDr. Petra Džerengová, tr. uč. 1. A

            Mgr. Michaela Čekovská, tr. uč. 1. C

          • 21.9. Svetový deň vďačnosti

          • „Ďakujem za veľa vecí, ktoré
            vôbec nie sú samozrejmé.“

            V dnešnej uponáhľanej dobe si neuvedomujeme určité hodnoty a berieme všetko ako
            samozrejmosť. Mali by sme sa na chvíľu zamyslieť... Kedy ste naposledy poďakovali?
            Dňa 21.9.2022 sme si pripomenuli Svetový deň vďačnosti. Je dôležité, aby sa ľudia cítili
            ocenení za všetko, čo robia. S vďačnosťou sú spojené aj určité výhody a je prospešná
            aj pre zdravie. Môžeme si posilniť imunitný systém, zlepšiť spánok alebo znížiť stres
            a príznaky depresie.
            História Svetového dňa vďačnosti sa začala v roku 1965 na Havaji, keď medzinárodné
            zhromaždenie rozhodlo, že by bolo dobré mať jeden deň v roku formálne vyjadrenie
            vďačnosti a uznania. Po stretnutí na Havaji si mnoho návštevníkov pripomenulo Deň
            vďačnosti 21. septembra 1966
            , keď sa vrátili do svojich krajín. Odvtedy počet ľudí
            oslavujúcich Deň vďačnosti na celom svete rastie.

            Pri tejto príležitosti sme si spoločne so žiakmi v 1. A a 4. B triede pripomenuli tento deň
            tvorbou plagátu srdiečka vďačnosti vytvoreného z vymaľovaných srdiečok s menovkami
            žiakov, na ktorom sú mottá a napísané ďakujem v rôznych jazykoch. Štvrtáci si vypracovali
            pracovný list, kde napísali, za čo všetko sú vďační.


            Nezabúdajme poďakovať aj za maličkosť, aj malé ďakujem dokáže veľké veci!

            PhDr. Petra Džerengová, žiaci z 1. A
            Mgr. Beáta Gotzmannová, žiaci zo 4. B

          • ZBIERKA 👓

          • Naša škola sa už po druhýkrát zapája do zbierky Okuliare pre Afriku. Minulý školský rok sa nám vďaka Vám podarilo vyzbierať takmer 90 kusov! Radi by sme Vás oslovili aj tentokrát. 

            Ak máte doma nepotrebný, starý alebo inak nepoužívaný pár okuliarov, alebo poznáte niekoho takého, zapojte sa. Prečo? Aby ste niekomu rozjasnili deň. Ako? Jednoducho.

            Detská organizácia Fénix už dlhší čas organizuje zbierku „Okuliare pre Afriku“. Cieľom je dopravovať dioptrické okuliare od darcov, ktorí ich už z rôznych dôvodov nevyužívajú, k ľuďom, ktorí ich potrebujú ale „nezoženú“. Pod príznačným názvom sa dozviete, že tieto darované okuliare putujú komunitám do Afriky, ktoré nemajú prístup k potrebnej zdravotnej starostlivosti a ktorým chýbajú ekonomické prostriedky na liečbu zraku.

            Ak preto máte staré, neaktuálne alebo nepotrebné okuliare, zapojte sa aj Vy a pomôžte rozjasniť deň tým, ktorí bez vašej pomoci vidia hmlisto.

            Prosíme nepotrebné okuliare odovzdať pani učiteľke Čížikovej (prípadne triednemu učiteľovi). ĎAKUJEME :)

          • Cvičenia v prírode

          • V piatok 16.9.2022 si žiaci 1., 3. a 4. ročníka v rámci cvičenia v prírode zmerali svoje sily v športovej súťaži v pretekoch na kolobežkách na „Žingorke“.
            Žiaci sa dozvedeli informácie o tom, ako sa majú správať pri jazde na kolobežke a dodržiavať pravidlá bezpečnosti na cestách.

            Potom si zmerali svoje sily na jazde na kolobežke žiaci z jednotlivých ročníkov – 1.A, 1.C, 3.B, 4.A, 4.B. Žiaci si prešli slalom na kolobežke a naspäť šli jazdou. Rýchlejší zvíťazil. Ostatní žiaci smelo povzbudzovali a držali palce.

            V rámci 1. ročníka zvíťazil Jozef Neupauer, 3. ročník – Rudolf Pavličko a zo 4. ročníka Marco Palguta. Víťazi získali diplomy a sladkú odmenu. Šikovným víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v podobných športových súťažiach! Ako sa hovorí: „Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“! Športu zdar!!!

            Mgr. Beáta Gotzmannová, koordinátorka dopravnej výchovy a triedne učiteľky 1.A, 1.C, 3.B, 4.A, 4.B a asistenka Mgr. K. Svitanová

            PhDr. Petra Džerengová

          • Plenárna a triedne schôdze RZ

          • Milí rodičia, zákonní zástupcovia detí!

            Srdečne Vás pozývame na plenárnu a triedne schôdze rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia dňa 22. septembra 2022 (štvrtok) so začiatkom o 16:00 hod. v hlavnej budove a následne v jednotlivých triedach našej školy.

            Tešíme sa na Vašu hojnú účasť!

          • Ponuka záujmových útvarov v školskom roku 2022/2023

          • 1. Stupeň

            Mgr. Katarína Čížiková – Z každého rožka troška

            Mgr. Monika Gurková – Krížom-krážom matematikou

            Mgr. Ľudmila Lešundáková – Pohybovo-recitačný

            Mgr. Beáta Gotzmannová – Spevácko-pohybový

            PhDr. Petra Džerengová – Zábavný mix

             

            2. Stupeň

            Mgr. Miroslav Burdíček – Bádatelia

            Ing. Ľudmila Brincková – Živá príroda

            Mgr. Milan Varjan – Matematický krúžok

            Mgr. Natália Labusová – Tvoríme s radosťou

            Ing. Ladislav Chovaňák – Alternatívna matematika

            Mgr. Miloslav Cisko – Počítame pre život

            Mgr. Diana Praženicová – Konverzačný klub

            Mgr. Michaela Fudalyová – Jazykový vševedko

            Mgr. Antónia Pazerová – Chemický krúžok

          • Rekonštrukcia a modernizácia tried

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rekonštrukcia a modernizácia tried

            Aj počas týchto letných prázdnin sme pokračovali s rekonštrukciou a modernizáciou našich tried. Podarilo sa nám zmodernizovať ďalšie štyri triedy v hlavnej budove školy.

            V triedach sa realizovalo:

            • kompletné vymaľovanie
            • výmena obkladov okolo umývadiel
            • výmena umývadiel
            • výmena ochranných dosiek (na stenách kvôli laviciam a stoličkám)
            • výmena zásuviek a vypínačov
            • výmena starých trubíc do lámp za úsporné ledkové trubice
            • oprava vešiakov
            • nákup nových korkových násteniek
            • výmena lavíc a stoličiek

            Veríme, že dobre navrhnutý priestor pre vzdelávanie podporuje zdravie, zlepšuje výkon a vytvára pocit bezpečia pre učiteľov aj žiakov. A to je aj našou snahou. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na uvedených prácach a dúfame, že pri dostatku finančných prostriedkov budeme môcť pokračovať aj ďalej.

             

          • Ako naše žiačky zmenili starú stenu za novú...

          • Touto cestou sa chceme poďakovať žiačkám 9. ročníka Paulínke Kostkovej a Dianke Červenej za ich krásnu myšlienku a realizáciu vynovenej steny pri školskej jedálni. Aj takto sa dá užitočne využiť čas letných prázdnin. Ešte raz ĎAKUJEME...:).

          • Začiatok nového školského roka 2022/2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Začiatok nového školského roka 2022/2023.

            Čas letných prázdnin sa dnešným dňom definitívne skončil. Sme oddýchnutí, plní krásnych zážitkov, nových skúseností a priateľstiev. No i ten najpútavejší román má svoj začiatok a má aj koniec. A tak, aj my učitelia, aj vy, milí naši žiaci, sa po tomto krásnom čase znova stretávame. Začína nový školský rok a my veríme, že bude naplnením našich predsavzatí a plánov do budúcnosti.

            Už sa tešíme na krásne príbehy a zážitky z prázdnin, ktoré si dychtivo vyrozprávame. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na vás, milí naši prváčikovia, ktorí vstupujete do týchto krásne vyzdobených priestorov školy po prvýkrát. Veríme, že tu nájdete nových kamarátov a naučíte sa veľa, preveľa nových vecí a raz sa z vás stanú veľkí policajti, hasiči, lekári, športovci alebo kozmonauti.

            Ako povedal známy aktivista za ľudské práva a neskorší prezident Juhoafrickej republiky  Nelson Mandela: „Vzdelanie je najsilnejšia zbraň, ktorú môžeme použiť, aby sme zmenili svet.“  A tu je namieste osloviť tých, ktorí sú už na tejto ceste deviaty rok. Milí deviataci, verím, že tento školský rok, posledný na našej škole bude pre Vás najkrajším a nezabudnuteľným. Držíme vám palce pri rozhodovaní sa „čo s načatým životom....“

            A vy, milí naši žiaci, verte nám, že svoju prácu robíme radi a s láskou a že každé vaše uznanlivé a chápavé gesto je pre nás najväčším ocenením našej nie vždy docenenej práce. Nech porozumenie a tolerancia sú našimi najmocnejšími spojencami na spoločnej ceste za vzdelaním.

            K tomu nám všetkým v novom školskom roku 2022/2023 prajeme len to najlepšie.

          • Dôležitý oznam

          • Vážení rodičia,

            z dôvodu nepredvídanej poruchy, pri ktorej sa mohlo stať, že nevidíte svoje dieťa (deti) v edupage, môžete Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti vytlačiť (Príloha), príp. si ho zajtra vyzdvihnúť na vrátnici školy, vypísať a odovzdať triednemu učiteľovi.

            Za vzniknuté problémy sa ospravedlňujeme.

            Na poruche pracujeme a veríme, že ju čo najskôr odstránime.

            Ďakujeme za pochopenie.

            Vedenie školy