• Čítame si v parku

          • Žiaci 3.A triedy spojili príjemné s užitočným a hodinu čítania strávili v krásnom počasí vonku. V našej čítanke sa objavil úryvok z knihy Matilda a tak sme nelenili a zo školskej knižnice sme vytiahli celú knihu. O zábavu sa nám postaralo bingo – hra, ktorú päťkrát týždenne chodievala hrávať Matildina mama. Nie tak dávno, 13. septembra, mal Roald Dahl svoj deň. Deň, keď si práve na výročie jeho narodenia pripomíname rôznymi aktivitami jeho tvorbu. Sme radi, že nám sa to podarilo v krásne vynovenom parku pri bývalej kolkárni.

            Katarína Čížiková

          • Európsky deň jazykov

          • Z iniciatívy Rady Európy sa Európsky deň jazykov (EDJ) oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. Európska únia disponuje skutočným jazykovým bohatstvom, používa sa v nej 24 úradných jazykov a viac ako 60 regionálnych alebo menšinových jazykov.

            Tento deň si školy v členských krajinách pripomínajú každoročne prostredníctvom rôznych aktivít – súťaží, kvízov, besied, ktoré súvisia s cudzími jazykmi. My sme si tento deň pripomenuli v našej škole rôznymi aktivitami, ktoré si pripravili vyučujúce cudzích jazykov.

            Pod vedením pani učiteľky Ulbrichovej žiaci 3.B triedy spoznávali s pomocou mapy krajiny európskych štátov.

            Pani učiteľka Praženicová a žiaci 7.B triedy si pripomenuli tento deň aktivitou "Milujem jazyky". Úlohou žiakov bolo vyskladať vetu zo slov v rôznych cudzích jazykoch, pričom znenie vety v materinskom jazyku nepoznali. Ťahaním kartičiek so slovami a postupným pridávaním slov žiaci zistili, že veta, ktorú majú vytvoriť, znie "Milujem jazyky". 

            Žiaci 5.A triedy pod vedením pani učiteľky Kovalčíkovej spoznávali rôzne európske jazyky – vypočuli si nahrávku a vyberali správnu odpoveď z viacerých možností.

            Pani učiteľka Mikulášiová so žiakmi 5.B triedy vyrábali záložky. Na jednu stranu záložky si napísali anglické slovíčko a nakreslili britskú vlajku. Na druhú stranu to isté slovíčko napísali v inom jazyku. A na záložku nakoniec dokreslili tiež vlajku krajiny, v ktorej sa jazyk požíva. 

            Pani učiteľka Čekovská a žiaci 2.A a 2.B triedy sa oboznamovali s rôznymi pozdravmi a vyrobili si veľké slnko, ktoré sa nám zdraví v rôznych jazykoch.

            Pani učiteľka Čížiková si pripravila pre žiakov akciu s názvom „Povedz to svojím tričkom“. Žiaci 3.A triedy si v tento deň obliekli tričká s rôznymi cudzojazyčnými nápismi a tieto si neskôr spoločne preložili. Naši najmenší žiaci si vypočuli zvuky zvieratiek a spoločne zaspievali pieseň. Veľmi sa čudovali, keď počuli, že kohút nerobí kikirikí, ale cock-a-doodle-doo. A že psík nerobí hav-hav, ale woof-woof?! :) Žiaci 9.B triedy si preverili svoje vedomosti vo vedomostnom kvíze a oboznámili sa s pôvodom európskych jazykov.

            Európsky deň jazykov je výbornou príležitosťou na to, aby sa žiaci nielen zabavili, dozvedeli sa niečo nové o Európe, ale hlavne si uvedomili, že: „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.“

             

            Za PK cudzích jazykov Katarína Čížiková 

          • Školský eshop ponúka produkty s logom našej školy

          • Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Jej náhľad vidíte vyššie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zsstefsbela/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 11.10. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

             
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov sme si pripomenuli aktivitou "Milujem jazyky"

            Úlohou žiakov bolo vyskladať vetu zo slov v rôznych cudzích jazykoch, pričom znenie vety v materinskom jazyku nepoznali. Ťahaním kartičiek so slovami a postupným pridávaním slov žiaci zistili, že veta, ktorú majú vytvoriť, znie "Milujem jazyky". 

            V záverečnej časti aktivity sme si pripomenuli, že v tento deň oslavujeme jazykovú rôznorodosť a uvedomujeme si skutočnú hodnotu jazykov.

            Aj hodiny nemeckého jazyka prebiehali netradičnou formou. Žiaci 9.A vyhľadávali na internete slovenské slová, ktoré majú svoj pôvod v nemčine. Následne ich rozdelili do dvoch skupín - spisovné slová nemeckého pôvodu a nárečové slová nemeckého pôvodu. Dozvedeli sme sa napr. že naše podstatné mená ako "plech", "cieľ", či "minca" sú takzvanými germanizmami, alebo že naše nárečové "firhangy", "frištik", či "anzug" takisto patria do tejto skupiny. Z množstva slov, ktoré nám internet ponúkol, sme vybrali tie najbežnejšie a vytvorili sme spoločný projekt s názvom "Germanismen im Slowakischen". 

          • Dramatizácia rozprávky „Ťahal dedko repku“ v 1. B

          • Rozprávka je aktívna estetická tvorivosť, ktorá zachytáva všetky sféry duchovného života dieťaťa, jeho myseľ, pocity, predstavivosť, vôľu. Začína sa to už rozprávaním a jeho najvyšším stupňom je dramatizácia.
            Na hodinách slovenského jazyka sme si spoločne s prváčikmi zdramatizovali rozprávku „Ťahal dedko repku“. Žiakov som najprv uviedli do sveta rozprávky a hlavných postáv, niektorí rozprávku poznali a ostatní sa s ňou a jej postavičkami oboznámili. Na záver si ju zdramatizovali a zahrali sa tak na hlavné postavy dedka, babku, vnučku, psíka, mačku a myšku V pracovných listoch si žiaci rozprávku vymaľovali.
            Aj napriek tomu, že prváčikovia ešte nevedia čítať a písať, vedia si zahrať rozprávku a jej hlavné postavy .Pestrá hodina sa všetkým páčila.

            Mgr. Beáta Gotzmannová, tr. uč. 1.B

          • Anglická knižnica v našej škole

          • Čitatelia pozor!

            Otvorili sme pre Vás anglickú knižnicu!

            Školská knižnica v podkroví zadnej budovy sa rozrástla o nové, anglické knihy. Nájdete v nej detské knihy, knihy obľúbeného britského spisovateľa Davida Walliamsa, náučné knihy... Veríme, že sa v nej budete cítiť príjemne a strávite príjemné chvíle pri čítaní. Knihy si môžete požičiavať aj domov.

            Tešíme sa na Vás!

            Nezabúdajte, že: The reader does not steal and the thief does not read. :o)

            Ďakujeme žiačke našej školy, ktorá nám podarovala svoje knihy a dokonca ich doviezla až z ďalekej Veľkej Británie. 

            Katarína Čížiková

          • Hodina prvouky v 1. A

          • Žiaci z 1. A triedy mali za domácu úlohu priniesť do školy ovocie na hodinu prvouky. Deti úlohu splnili a s pomocou pani učiteľky si pripravili výstavu ovocia spojenú s ochutnávkou. Spoločne rozoznávali farbu, veľkosť, chuť a druh ovocia. Dozvedeli sa, že ovocie je dôležitou súčasťou nášho zdravého jedálnička, nakoľko jednotlivé plody obsahujú široký výber vitamínov, minerálov a vlákniny.

            Mgr. Ľ. Lešundáková

          • 21.9. Svetový deň vďačnosti

          •                                                              „Ďakujem za veľa vecí, ktoré

                                                                                                vôbec nie sú samozrejmé.“

            V dnešnej uponáhľanej dobe berieme všetko ako samozrejmosť a na niečo zabúdame. Na vďačnosť. Mali by sme sa na chvíľu zamyslieť... Kedy ste naposledy poďakovali?                   

            Dňa 21.9.2023 sme si pripomenuli Svetový deň vďačnosti. Je preto dôležité, aby sa ľudia cítili ocenení za všetko, čo robia. S vďačnosťou sú spojené aj emocionálne a fyzické benefity. Je prospešná aj pre zdravie. Môžeme si posilniť imunitný systém, zlepšiť spánok alebo znížiť stres a príznaky depresie.                                                                                                                  

            História Svetového dňa vďačnosti sa začala v roku 1965 na Havaji, keď medzinárodné zhromaždenie rozhodlo, že by bolo dobré mať jeden deň v roku formálne vyjadrenie vďačnosti a uznania.

            Pri tejto príležitosti sme si  spoločne so žiakmi v 2. A a v 2. C pripomenuli tento deň na hodinách slovenského jazyka. Žiaci si vypracovali pracovný list na tému vďačnosť, napísali za čo všetko sú vďační, do nakreslenej ruky mali napísať 5 mien osôb, za ktorých sú vďační. Na hodine čítania si prečítali príbeh o mamke a synovi, z ktorého vyplynulo veľké ponaučenie, že keď sa v osobných a rodinných vzťahoch začne počítať, je koniec všetkému a nemali by sme niečo očakávať. „Láska je buď zdarma, alebo nie je vôbec.“ Na hodinách výtvarnej výchovy sme vytvorili plagát srdiečka z obkreslených a vystrihnutých rúk z červeného  farebného papiera, na ktorom je motto a napísané slová ďakujem v rôznych jazykoch.

            „Preto nezabudnime, že aj malé ďakujem dokáže veľké veci“.

            PhDr. Petra Džerengová, 2. A a 2. C

             

          • Plenárna a triedne schôdze RZ

          • Milí rodičia, zákonní zástupcovia detí!

            Srdečne Vás pozývame na plenárnu schôdzu rodičovského združenia, ktorá sa uskutoční dňa 25. septembra 2023 (pondelok) so začiatkom o 16:00 hod. v jednotlivých triedach našej školy. Triedy z budovy ŠJ budú rozdelené nasledovne:

            - 1.A bude spoločne v 1.B triede (zadná budova poschodie)

            - 2.B bude v počítačovej učebni 1 (predná budova poschodie)

            - 3.A3.B triedy budú v chemicko-biologickom laboratóriu (zadná budova v podkroví)

            - 4.A bude spoločne v 4.B triede (zadná budova prízemie)

            Plenárna schôdza bude prebiehať v triedach prostredníctvom školského rozhlasu, po nej budú triedne schôdze.

            Tešíme sa na Vašu hojnú účasť!

          • Rekonštrukcia a modernizácia tried

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rekonštrukcia a modernizácie tried.

            Aj počas týchto letných prázdnin sme pokračovali s rekonštrukciou a modernizáciou našich tried (túto rekonštrukciu a modernizáciu realizujeme už tretí rok po sebe). Po hlavnej budove školy sa nám podarilo z vlastných zdrojov (údržba budov) zmodernizovať všetky triedy a ŠKD v budove školskej jedálne.

            V triedach sa realizovalo:

            • kompletné vymaľovanie
            • výmena obkladov okolo umývadiel
            • výmena umývadiel
            • výmena zásuviek a vypínačov
            • výmena starých lámp za nové (úsporné)
            • oprava vešiakov
            • výmena lavíc a stoličiek za nové
            • výmena dverí

            Veríme, že dobre navrhnutý priestor pre vzdelávanie podporuje zdravie, zlepšuje výkon a vytvára pocit bezpečia pre učiteľov aj žiakov. A to je aj našou snahou.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na uvedených prácach a dúfame, že pri dostatku finančných prostriedkov budeme môcť pokračovať aj ďalej...

             

          • 13. september - Medzinárodný deň čokolády a Deň pozitívneho myslenia

          • Vedeli ste, že 13. septembra si pripomíname Medzinárodný deň čokolády a Deň pozitívneho myslenia?

            Medzinárodný deň čokolády je príjemný deň, pretože je oslavou najpopulárnejšej sladkosti  na svete. Čokoláda je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj.

            Na hodinách slovenského jazyka, čítania a matematiky si žiaci 1. a 2. ročníka spríjemnili „čokoládovými úlohami a pracovnými listami“.  Získali informácie o čokoláde, z čoho sa vyrába, aké druhy poznáme ale i aké sú naše obľúbené čokolády. Aké by to bolo rozprávanie o čokoláde, keby ju nemohli ochutnať! Každý z nás si priniesol svoju obľúbenú čokoládu a už sme degustovali – bielu, mliečnu, horkú, s hrozienkami, s karamelom...          Veľmi sme si pochutili. Bol to veľmi príjemný deň, pretože čokoláda je naša obľúbená maškrta.

            Zároveň sme oslávili aj Deň pozitívneho myslenia. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je zvýšenie povedomia ľudí o vplyve pozitívneho myslenia a optimizmu na zdravie a život človeka ako je predĺženie života, zníženie depresií, väčšia obranyschopnosť, lepší psychický a fyzický stav a podobne. My sme ho oslávili s úsmevom na tvári s čokoládou.

            Jedenie čokolády v nadmerných množstvách, ale môže viesť až k závislosti a ako sa hovorí všetkého veľa škodí, preto sa radšej snažme na kakaovej lahôdke pochutnávať s patričnou mierou.

            Mgr. Beáta Gotzmannová, 1. B

            PhDr. Petra Džerengová, 2. A

            Mgr. Michaela Čekovská, 2 C

          • Nezabudnite HLASOVAŤ...

          • Milí rodičia, zákonní zástupcovia, pedagógovia, milí žiaci!


            Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 13.9. o tom, ktorý z motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)
             

            Hlasovať môžete kliknutím na link pod textom: 

          • Začiatok nového školského roka 2023/2024

          • Čas letných prázdnin sa dnešným dňom definitívne skončil. Sme oddýchnutí, plní krásnych zážitkov, nových skúseností a priateľstiev. No i ten najpútavejší román má svoj začiatok a má aj koniec. A tak, aj my učitelia, aj vy, milí naši žiaci, sa po tomto krásnom čase znova stretávame. Začína nový školský rok a my veríme, že bude naplnením našich predsavzatí a plánov do budúcnosti.

            Už sa tešíme na krásne príbehy a zážitky z prázdnin, ktoré si dychtivo vyrozprávame. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na vás, milí naši prváčikovia, ktorí vstupujete do týchto krásne vyzdobených priestorov školy po prvýkrát. Veríme, že tu nájdete nových kamarátov a naučíte sa veľa, preveľa nových vecí a raz sa z vás stanú veľkí policajti, hasiči, lekári, športovci alebo kozmonauti.

            Ako povedal známy aktivista za ľudské práva a neskorší prezident Juhoafrickej republiky  Nelson Mandela: „Vzdelanie je najsilnejšia "zbraň", ktorú môžeme použiť, aby sme zmenili svet.“  A tu je namieste osloviť tých, ktorí sú už na tejto ceste deviaty rok. Milí deviataci, verím, že tento školský rok, posledný na našej škole bude pre Vás najkrajším a nezabudnuteľným. Držíme vám palce pri rozhodovaní sa „čo s načatým životom....“

            A vy, milí naši žiaci, verte nám, že svoju prácu robíme radi a s láskou a že každé vaše uznanlivé a chápavé gesto je pre nás najväčším ocenením našej nie vždy docenenej práce. Nech porozumenie a tolerancia sú našimi najmocnejšími spojencami na spoločnej ceste za vzdelaním.

            K tomu nám všetkým v novom školskom roku 2023/2024 prajeme len to najlepšie.

          • Poďakovanie dobrovoľníkom zo ZŠ M. R. Štefánika za Týždeň dobrovoľníctva

          • Týždeň dobrovoľníctva prináša rôznorodé dobrovoľnícke aktivity pre širokú verejnosť na celom Slovensku. Tento rok sa do tohto projektu zapojila aj naša škola. Heslom ročníka 2023 bolo ZAČNIME LETO DOBROM. Naši žiaci čistili okolie Belianskeho rybníka, aj vďaka materiálnej pomoci zo strany mesta, od odpadkov. Aktivita vznikla so zámerom poskytnúť deťom, mládeži, ale aj dospelým čisté a bezpečné prostredie pre realizáciu
            voľnočasových aktivít v blízkom okolí počas prázdnin.
            Popri dobrovoľníckej činnosti, kde sa posúvalo posolstvo dobrých skutkov z deviatakov k prvákom, sa žiaci spolu skvelo zabavili a obohatili o nové zážitky.  Po tomto dobrom skutku sa všetci vrátili domov s dobrým pocitom a úsmevom na tvári.
            Poďakovanie sa nám dostalo aj zo strany organizátorov, ktorí ocenili túto aktivitu, ktorou sa snažíme viesť naše deti nielen k ochrane prírody a nášho okolia, ale aj k nezištnému konaniu dobra v prospech nás všetkých.