• Chemická show - Snehová kráľovná

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Chemická show - Snehová kráľovná .

            Dňa 20.12.2023 sa na našej škole konalo špeciálne divadelné predstavenie, ktoré si pripravili deviataci v spolupráci s pani učiteľkou S. Bolešovou. Zúčastnili sa ho žiaci 1. - 5. ročníka. 

            Ústrednou témou bola rozprávka od  H.Ch.Andersena - Snehová kráľovná. Každý kto pozná tento príbeh vie, že hlavná postava, Gerda, musí veľmi dlho putovať, aby prišla do kráľovstva Snehovej kráľovny, a tak zachránila svojho najlepšieho kamaráta Kaya. On pod vplyvom úlomku čarovného zrkadla odchádza z domu a hrozí mu, že sa jeho srdce zmení na kus ľadu. Počas svojho putovania sa stretne Gerda s predstaviteľkami jari, leta a jesene, ktoré si pre ňu pripravia rôzne úlohy. Nakoniec však vyhráva sila Gerdineho odhodlania a lásky a ona svojho kamaráta zachráni.

            Celé predstavenie bolo doplnené o chemické pokusy (napr. slonia zubná pasta, horiace ruky, modrý plameň), ktoré len dotvárali atmosféru tohto príbehu. 

            Poďakovanie patrí pani učiteľke S. Bolešovej, ktorá túto chemickú show pripravila, p. uciteľke N. Labusovej, ktorá nakreslila krásne kulisy, pani špeciálnej pedagogičke S. Adamjakovej za stvárnenie postavy pani Leta a všetkým zúčastneným deviatakom. Každý z nich sa svojej úlohy chopil veľmi zodpovedne, čoho dôkazom bol neutíchajúci potlesk zo strany našich divákov. 

            Dúfame, že sa všetkých naše predstavenie páčilo.

          • Vianočná besiedka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná besiedka.

            Blížia sa sviatky, na ktoré sa teší azda každý človek na zemi. Škola dýcha neopakovateľnou atmosférou, okná, chodby, učebne sú vyzdobené vianočnými motívmi. Sú to chvíle, keď viac ako inokedy myslíme sa svojich blízkych. Kúzlo Vianoc už spojilo mnohých ľudí. Každý túži stráviť najkrajšie dni v roku so svojimi najbližšími.

            Program, ktorý si pre nás pripravili naši žiaci, aspoň na chvíľu spojili naše srdcia a zjemnili naše vzájomné vzťahy. Naši učitelia, ktorí program pripravili, našli u našich účinkujúcich žiakoch nadšenie a vôľu spolu robiť náš svet krajším a lepším.

            Príbeh vianočnej besiedky nám ukázal to podstatné: Že Vianoce sú sviatkom pokoja a mieru, kedy si nachádzame čas na svojich blízkych a trávime s nimi príjemné chvíle, ktoré v našom srdci ostávajú navždy.“

            Po vianočnom programe nasledovala tombola zvlášť pre 1. a 2 stupeň. Ceny boli veľmi hodnotné – od školských potrieb, logických, náučných a športových hier, svietiaceho glóbusu, USB kľúča, až po bezdrôtový reproduktor, boby a Smart hodinky pre 1. stupeň a rôzne spoločenské hry, náučné knihy, USB kľúč, bezdrôtové slúchadlá, až po hodnotné poukážky v NAY elektrodom, v Sportisime a kníhkupectve Panta Rhei pre 2. stupeň.

            Radosť našich detí z víťazstva v tombole nemala hraníc. Bolo vidieť toľko úsmevu, radosti, spokojnosti a dobrej nálady.  Všetci sme prežili jedno čarovné predvianočné dopoludnie plné radosti, obohatené o krásny umelecký zážitok.

            Poďakovanie patrí pani učiteľkám M. Čekovskej, S. Bolešovej, K. Svitanovej, A. Slabej, S. Adamjakovej a pánovi učiteľovi M. Burdíčkovi za prípravu a celú organizáciu, ako aj našim účinkujúcim žiakom a všetkým tým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave a organizácii tohto krásneho vianočného programu.

            ĎAKUJEME

             

          • Vianočný volejablový turnaj

          • Dňa 20.12.2023 sa na škole uskutočnil nultý ročník vianočného volejbalového turnaja.

            Turnaja sa zúčastnili štyri zmiešané tímy UFO, PAO PAO, KRIKO a ŽILETKY. Celý turnaj sa niesol vo výbornej predvianočnej atmosfére. Žiaci ukázali nielen svoju bojovnosť, ale aj spoluprácu, toleranciu a samozrejme potrápili aj svojich učiteľov. Počas prestávky sme si dobili svoju energiu výborným vianočným punčom, ktorý pre nás pripravila naše pani asistentky Danka Zedníkovičová a Klaudia Vasičáková.


            Všetkým zúčastneným by sme sa chceli poďakovať za skvelé športové popoludnie.
            Veríme, že to nebola ojedinelá akcia, ale začiatok predvianočnej tradície.

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • Kategórie P3, P4 - vyhodnotenie

            Dňa 17. decembra 2023 prebehlo v našej škole školské kolo obľúbenej Pytagoriády a to online formou. Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej žiaci riešia 15 úloh. Pri správnom riešení aspoň 10 z nich, bojujú ešte o body za čas. 33 žiakov 3. a 4. ročníka tak súťažilo nielen v matematických výpočtoch, ale aj v logickom myslení a rýchlosti. 

             

            P3:

            1. miesto – Natalia Ann McArthur, 3.A

            2. miesto – Kristián Vdovjak, 3.B

            3. miesto – Karolína Hoholová 3.B, Sofia Paľonderová 3.A, Tobiáš Zibura 3.B, Joachim Tomas 3.B

             

            P4:

            1. miesto – Monika Halčinová, 4.A

            2. miesto – Maroš Richter, 4.A

            3. miesto – Herald Peter Oksoš, 4.B

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa šťastia v obvodnom kole, ktoré sa uskutoční 9. apríla 2024.

             

            Katarína Čížiková

          • Vianočná výzdoba v našej škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná výzdoba v našej škole.

            Vianoce, krásne ste


            Vianoce, Vianoce, krásne ste,
            radosti nové nám nesiete.
            Boh v dieťati k nám zavítal,
            aby sa z nás jedným tu stal.
            Do náručia Panny poslaný,
            cez veky otcami čakaný.
            Prišiel ako neznámy,
            do maštale, jasieľ, do slamy.
            Vianoce, Vianoce, krásne ste,
            vy život nový nám nesiete.
            Niet už čoho sa báť,
            veď Boh z lásky k nám
            podobným musel sa stať.

          • Riaditeľské voľno

          • Rozhodnutie o udelení riaditeľského voľna
             

            Riaditeľ ZŠ M. R. Štefánika, Štefánikova 19, 059 01 Spišská Belá v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom 1. až 9. ročníka dňa 22.12.2023 (piatok) riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov – dezinfekcia školy z dôvodu zvýšenej chorobnosti žiakov na respiračné ochorenia a prevencie infekčných respiračných ochorení žiakov a zamestnancov školy a školských zariadení, ktoré sú súčasťou ZŠ M. R. Štefánika.

            Vedenie školy

          • Belianske VIANOCE

          • Opäť nadišiel vianočný čas, na ktorý sme už všetci netrpezlivo čakali. Čas, keď  sme si bližší ako inokedy a snažíme sa zabudnúť na problémy a staré spory, úsmev na tvári nám vyčarí i najmenšia maličkosť a máme obrovskú chuť robiť radosť ostatným.

            Kúzlo Vianoc predsa spája ľudí v úprimnom ľudskom porozumení...

            Vianočné vystúpenie na belianskom námestí sa tentokrát konal v nedeľu 17.12.2023. Vianočnú atmosféru nám spríjemnili žiaci všetkých škôl svojím spevom, tancom a básničkami.

            Naši žiaci  z 2.C triedy popriali prítomným šťastné a veselé Vianoce a zaspievali vianočnú pieseň a žtiaci zo 7.A triedy predviedli vtipnú vianočnú scénku, kde reportéri s anjelom poslali ľuďom zdravie, šťastie a lásku. To celé ešte rozveselili moderným vianočným tancom. Veríme, že svojím programom vyčarili úsmev a radosť nejednému návštevníkovi.

            Ďakujeme pani učiteľkám  Mgr. M. Čekovskej, Mgr. A. Slabej a Mgr. A. Šimšajovej, ako aj našim žiakom za ich námahu pri nacvičovaní programu a veríme, že sa o rok opäť stretneme na tomto krásnom a milom vianočnom podujatí.

          • Exkurzia do okresného mesta Kežmarok

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia okresného mesta Kežmarok.

            V piatok po skrátenom vyučovaní sme sa vybrali do nášho okresného mesta. Nastúpili sme do autobusu a hurá na výlet. Za pár minút sme už vystupovali pri bývalej továrni na spracovanie ľanu - Tatraľan. Cez rieku Poprad sme prešli k základnej škole Nižná brána. Vysvetlili sme si kadiaľ prechádzalo koryto rieky a ukázali posledných svedkov - smutnú 100-ročnú vŕbu a lipu popod ktoré riečka Ľubica tiekla. Dnes tu stoja garáže a benzínová pumpa. K hradu sme prišli od severnej strany, kde majestátne stojí zvyšok obrovského hradného múru. Takýto múr bol okolo celého mesta. Pred ním bola vodná priekopa, ako ochrana pred napadnutím z vonkajšej strany mesta. Prešli sme hrad, námestie, kostoly, školy, lýceum, drevený kostolík, obzerali starú a novú architektúru mesta. Unavení sme sa občerstvili v miestnej reštaurácii. To, že výlet stál za to, hovoria momentky. Už teraz sa tešíme na ďalšie zážitky z turistického krúžku.

            PaedDr. M. Vlachová

          • Po stopách našich predkov - VIANOČNÉ ZVYKY A TRADÍCIE

          • Dnes si trieda 8.B pripravila výstavu s prednáškou pri príležitosti sviatkov VIANOC.

            Skúmaním odbornej literatúry sme sa dozvedeli, že príprava na najkrajšie sviatky v roku sa Beľania pripravovali veľmi zodpovedne. Vychádzali z náboženského posolstva "Narodenia Ježiša Krista".

            Pred sviatkami bol dodržiavaný pôst. Varili sa jednoduché pôstne jedlá zo zemiakov, strukovín, zeleniny, rôzne kaše. Ženy upratovali dom od pitvora až po povalu. Vyšívali vianočné obrusy, vyrábali ozdoby, varili čokoládu a salónky. Piekli kysnuté koláče, medovníky, chlieb. Pripravovali darčeky z látok, šúpolia. Muži chystali potravu pre zvieratá (seno, slamu), rúbali drevo. Pripravovali stromček, vyrábali Betlehem, darčeky z dreva.  Pred Vianocami sa konali zabíjačky. Od Kataríny až po Luciu zachovávali rôzne zvyky. Dievčatá liali olovo, triasli plotom či varili šúlance s menami chlapcov. Na Luciu chodili po domoch a ometali kúty domov od zlého a chorôb. Ľudí ometali husacím pierkom aby boli zdraví a pekní. Domy ozdobovali čečinou.

            Vianočný stromček bol malý visel nad stolom hore nohami. Bol ozdobený orechmi, jablkami, salónkami, varenou čokoládou, perníkmi, či slamenými ozdobami, šuškami.

            Na stole bol vyšívaný obrus, soľ, cukor, chlieb, cibuľa, cesnak, oblátky, med a peniaze. Pod stolom bola slama, koleso a reťaz. Počet tanierov bol podľa počtu osôb. Jeden tanier bol naviac pre pocestného, či zosnulého z rodiny. Jedli polievky zo strukovín, rýb, kapusty a húb. Bobáľky, šúľance a výrobky zo zabíjačky, ryby. Podávali sa kysnuté koláče, medovníky, vianočka. Otec rodiny prečítal úryvok zo svätého písma, celá rodina sa modlila za seba a zomrelých. Krájalo sa jablko, lámali oplátky s medom. Po večeri sa dávali drobné darčeky deťom z dreva, šúpolia či bábiky z látok. Spoločne spievali koledy, čítali rozprávky. Muži popíjali pálenku z bylín, ovocia či borovičky. Rodiny si vzájomne želali zdravie, šťastie, pokoj svätý v podobe spevov a prísloví. Na Nový rok nevarili jedlá z hydiny, aby nič nevyletelo z domu. Stromček bol do sviatku Troch kráľov. Po domoch chodili koledníci a kňaz posväcoval domy. V každom dome bol vlastnoručne vyrobený Betlehem. O pol noci sa konala Polnočná svätá omša. Celé rodiny spoločne kráčali do kostola v hlbokom snehu. Z veže trúbili trubači a ohlasovali radostnú zvesť. Mestská hudobná Ľudová kapela hrala Tichú noc. Na sviatok Svätého Štefana bola Ľudová veselica. Vianoce trávili spoločne v kruhu svojich najbližších.

            Niektoré rodiny aj dnes pokračujú v tradíciách našich predkov.

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Školské kolo 45. ročníka Pytagoriády - P3, P4

          • Dňa 12.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo Pytagoriády mladších žiakov. Zúčastnilo sa ho 18 žiakov 3. ročníka a 15 žiakov 4. ročníka našej školy. Žiaci sa potrápili s 15 úlohami. Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční v utorok 19.12.2023. 

            Katarína Čížiková

          • Potešenie od pána pplk. Ing. Martina Farkaša

          • Dňa 11. novembra 2023 sme chceli potešiť našich priateľov, vojenských veteránov, k ich významnému dňu. Rozhodli sme sa poslať jednu pohľadnicu aj pánovi pplk. Ing. Martinovi Farkašovi, s ktorým sme sa doposiaľ nepoznali a nepísali si.

            6.12.2023 nás pán Farkaš milo prekvapil a poslal nám balík s cukríkmi a predmetmi s vojenskou tematikou a listom s odkazom pre žiakov.

            Kto je pán Farkaš? osobnosť, ktorá si prežila rôzne životné udalosti a okolnosti a aj napriek tomu všetkému zabojoval, nevzdával sa a ide ďalej ako veľký bojovník a vojak. Je rodákom z Popradu, príslušníkom Ozbrojených síl SR. Ako jediný zo 43 osôb na palube lietadla Antonov An-24 Vzdušných síl SR prežil leteckú nehodu pri obci Hejce v Maďarsku dňa 19. januára 2006. Bola to najväčšia letecká nehoda v dejinách SR. Momentálne pôsobí ako zástupca náčelníka odboru rozpočtu a financovania Generálneho štábu OS SR v Bratislave.

            Citujem pár krásnych slov do života z jeho listu: „Disciplína nie je len v škole, doma, v zamestnaní a čím viac budete na sebe pracovať, tým viac vecí v živote dosiahnete. Tak ako my musíme poslúchať rozkazy našich nadriadených, tak vy musíte počúvať rodičov, pani učiteľky, vychovávateľky. Tak si vytvoríte návyky, ktoré vás budú sprevádzať celým životom. Decká, prajem vám veľa zdravia, síl, nech si splníte svoje želania, makajte na sebe, cvičte, pretože aj cvičenie je veľmi dôležité pre správny vývin a zvládnutie prekážok. Každým dňom sa budete posúvať ďalej a uvidíte tú radosť z úspechu. V živote sú samozrejme aj pády, nečakané situácie, na ktoré nás nikto nepripraví. Dôležité je zobrať si z toho to najdôležitejšie a nevzdávať sa.“

            Ďakujeme za tieto slová do života, ktoré sa nám určite vryjú do pamäti a prajeme hlavne veľa zdravia a úspechov! Veríme, že sa niekedy stretneme aj osobne.

             

            PhDr. Petra Džerengová

          • YPSILON

          • Dňa 7.12. 2023 sa na našej škole konala celoslovenská súťaž YPSILON – SLOVINA JE HRA. Z našej školy sa do tejto súťaže celkovo zapojilo 28 žiakov z 3. až 9. ročníka, ktorí si zmerali sily v rôznych vedomostných úlohách. Svoje hlavičky si potrápili s čitateľskou gramotnosťou, pravopisnými pravidlami, či napísaním listu Ježiškovi. Na výsledky budeme netrpezlivo čakať do februára, kedy budú zverejnené. Za reprezentáciu ďakujeme a držíme palce.

          • Mikulášsky jazykový kvíz

          • Dňa 6. 12. 2023 sa vybraní  žiaci 6. a 7. ročníka zúčastnili Mikulášskeho jazykového kvízu. Vytvorili 4 vedomosťami nabité tímy a zmerali si svoje sily v štyroch kolách. Najprv si svoje hlavičky potrápili čítaním s porozumením, v 2. a 3. kole si zmerali svoje vedomostí z gramaticky, literatúry a slohu. Posledné rozhodujúce kolo preverilo ich kreativitu, štylizačné zručností a gramatické vedomosti. Do poroty prijali pozvanie Mgr. Slabá, Mgr. Šavelová a Mgr. Baksová. Svojím pozorným očkom a pedagogickým umom napokon rozhodli takto:

            1. miesto: tím Zabávačov (Mia Repelová 7.A, Alexandra Lenďáková 7.A, Ivana Kovalčíková 6.A, Dávid Knapik 6.A)
            2. miesto: tím Flákačov (Tamarka Fudalyová 7.B, Dávid Kovalčik 7.B, Julinka Paľonderová 6.B, Katka Palgutová 6.B)
            3. miesto: tím Bifľošov (Ela Čupková 7.B, Liana Cehuľová 7.B, Katka Fiamčíková 6.B, Veronika Mosorjaková 6.B)

            Ďakujeme za účasť a odvahu zmerať si svoje vedomosti.

             

          • Dejepisná olympiáda

          •  

            Dňa 4.12. 2023 sa konalo na našej škole školské kolo dejepisnej olympiády v kategórií E a F (6. a 7. ročník). Žiaci si preverili svoje vedomosti z učiva daného ročníka – praveké a staroveké dejiny, ako aj z učiva o rytierskej kultúre a monotematickú časť pre tento školský rok komisia vybrala hrady a zámky Slovenska. V poslednej časti boli žiaci preskúšaný z regionálnej histórie Kežmarku.  Po vyhodnotení školského kola  na okresné kolo postupujú žiačky Veronika Mosorjaková a Katarína Palgutová v kategórii F a Tamarka Fudalyová v kategórii E.

          • Kooperatívna fyzika

          • Fyzika sa tento školský rok nesie v znamení konštruktivizmu, čo jednoducho znamená, že žiak sám konštruuje svoje poznanie a učiteľ mu pripravuje vhodné podmienky na to, aby uňho tento proces učenia mohol prebiehať. Učiteľ v konštruktivisticky poňatom procese vyučovania pôsobí ako uľahčovateľ jeho učenia, pretože mu učivo prekladá z rôznych uhlov pohľadu. Žiak sa aktívne zapája do získavania nových informácií, sám si konštruuje vedomosti, ktoré následne aplikuje a dochádza tak u neho k hlbokému porozumeniu učiva.  

            Formou kooperatívneho vyučovania si deviataci vyskúšali celohodinovú aktivitu SKLADAČKA, kedy sú náhodne rozdelení do domácich skupín, v ktorej majú svoje číslo. Z týchto skupín sa preskupia do expertných skupín podľa príslušného čísla - odchádzajú "do práce", kde musia niečo zistiť, preskúmať a nadobudnuté informácie prinášajú "domov" do domovských skupín. Tam z informácií vytvoria jeden zmysluplný celok. Následne všetko prediskutujú s vyučujúcim a vytvoria spoločne poznámky z nového učiva. Tie budú potrebovať pri riešení problémov a úloh nasledujúcu vyučovaciu hodinu. 

            To, ako to na takej vyučovacej hodine vyzerá, si  môžete pozrieť kliknutím na link:

             

            https://youtu.be/V26YFPwR_xQ