• Štefánikov knihomoľ

          • O tom, ako veľmi je potrebné viesť deti k čitateľskej gramotnosti a čítaniu s porozumením nás každoročne presviedčajú výsledky testovania deviatakov. K zdokonaľovaniu techniky čítania veľmi významne prispieva i mimočítankové čítanie. Keďže deti sú tvory súťaživé, tak sme pre veľký minuloročný úspech opäť vyhlásili triednu súťaž o najlepšieho čitateľa - Štefánikov knihomoľ.

            Pravidlá súťaže sú veľmi jednoduché: každý, kto prečíta akýkoľvek text / knihu mimo čítanky, poznačí si jeho názov a autora do čitateľského denníka. Tento zápis mu podpíše rodič (starý rodič). 

            Aby sme žiakov povzbudili k čítaniu, tak súťaž priebežne vyhodnocujeme. Umiestnenie žiakov:

            1. miesto: Natalia Ann McArthur (najhrubšia kniha, ktorú naša Tali prečítala, mala presne 771 strán),

            2. miesto: Nathan Greňa,

            3. miesto: Danielka a Noemi Pavličkové, Samko Fudaly.

            Žiaci si dnes domov odniesli milé drobnosti. Najviac nás však teší skutočnosť, že s podporou rodičov sme prebudili stratený záujem detí o knihy a svet v nich ukrytý. Rozčítala sa nám takmer celá trieda. :o)

            Katarína Čížiková - tr. učiteľka 3.A triedy

          • Ďalší kôš v škole!

          • Na Slovensku sa ročne predá viac ako 3 milióny zubných kefiek CURAPROX. Tie po použití skončia na skládkach alebo v spaľovniach odpadov. Strácame tak druhotné suroviny, ktoré sa dajú využiť na výrobu iných plastových výrobkov. Preto firma CURAPROX zbiera použité zubné kefky. Následne z nich vyrába koše na triedený zber odpadu, ktoré daruje slovenským školám. Nám sa opäť podarilo vyzbierať viac ako 100 použitých zubných kefiek. Za 100 vyzbieraných zubných kefiek dostane každá škola 1 kôš. A tak nám v škole pribudol jeden ďalší!

            Kefky zbierame aj naďalej. Zberné koše na ne nájdete v každej budove našej školy. Okrem CURAPROX kefiek zbierame aj kefky iných značiek.

            Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom, učiteľom, ktorí priniesli kefky do školy a nevyhodili ich do odpadkového koša. 

            Katarína Čížiková

             

          • Okuliare pre Afriku zbierame aj naďalej

          • Žiaci našej školy sa tento školský rok opäť zapojili do projektu Okuliare pre Afriku. Rozhodli sme sa darovať okuliare tým, ktorí ich naozaj potrebujú. Vedeli ste o tom, že napr. v takej Keni stoja okuliare ročný plat? Vyzbierali a poslali sme doteraz viac ako 100 okuliarov poštou organizácii, ktorá okuliare vyčistí, premeria a odošle tým, ktorým pomôžu. V zbieraní pokračujeme ďalej... Balík budeme posielať až v júni, takže sa potešíme všetkým prineseným okuliarom. Pozor! Nezbierame slnečné okuliare ani puzdrá na ne! Nepotrebné okuliare môžete odovzdať svojim tr. učiteľom.

            Ďakujeme všetkým rodičom, žiakom i učiteľom, ktorí sa do tejto zbierky zapojili a tak pomohli k lepšiemu zraku tým, pre ktorých sú okuliare veľmi vzácnou a nedostupnou zdravotníckou pomôckou.

            Katarína Čížiková

          • Elektrostavebnice na hodinách techniky

          • Vzdelávacia stavebnica Boffin 750 je určená nielen hravým žiakom. Stavebnica poskytuje pútavým spôsobom predstavu o zapájaní základných elektrických obvodov.  

            Stavebnicu je možné pripojiť k PC a zostaviť ďalšie projekty (spolu 750 projektov) pomocou programu, ktorý je na stiahnutie na https://boffin.cz/podpora 

            Otvára sa tu možnosť vymyslieť a zostaviť si vlastné projekty. A to je práve to, čo chcem dosiahnuť, viesť žiakov k samostatnosti, samozrejme, pod vedením kvalifikovaných učiteľov. 

            Mgr. A. Šimšajová

          • NOC v škole

          • Piatková noc bola pre nás, žiakov 6.A, neobyčajná. A to nie len preto, že snežilo, ale najmä preto, že sme ju strávili v škole.   

            Do školy sme prišli až po zotmení, pripravili sme si miesta na spanie a spolu s triednou pani učiteľkou sme sa vybrali na pizzu do neďalekej pizzerie. 

            S plnými bruškami sme sa vrátili do školy a tešili sa na náš spoločný  večer. Naša trieda sa v priebehu večera zmenila na kozmetický /kadernícky salón a neskôr na herňu/ ihrisko. Po zábavnom večeri sme si urobili pukance a spoločne pozerali film. Niektorí z nás počas filmu aj zaspali, no ostatní nechceli, aby táto noc skončila, a tak potichučky debatovali do skorého rána. 

            Noc v škole sa nám všetkým veľmi páčila a tešíme sa na ďalšie spoločne strávené večery. 

            Trieda 6.A a triedna p. uč. Praženicová

          • Záložka do knihy spája školy

          • Do  projektu Záložka do knihy spája školy  sa do 31. 10. 2023 prihlásilo 1 180 škôl s celkový počtom 134 008 žiakov, a to z Českej republiky 481 škôl s 45 637 žiakmi a zo Slovenskej republiky 699 škôl s 88 371 žiakmi. Sme radi, že medzi nimi bola aj naša škola. Z partnerskej školy z Českej republiky sme dostali balíček plný pekných záložiek, ktoré si dnes deti odniesli domov. 

            Všetkým výtvarníkom z 1. stupňa veľmi pekne ďakujeme za spoluprácu.

            Katarína Čížiková

             

          • Tretiaci vo Face clube

          • V utorok, 21.11. 2023, sa žiaci 3.A a 3.B triedy zúčastnili vo Face Clube prednášky a zaujímavých aktivít na tému škodlivosti návykových látok. Zahrali si rôzne komunitné hry, zrelaxovali sa počúvaním príbehu a vymaľovali pekný obrázok. Aktivity upútali pozornosť detí, dozvedeli sa veľa informácií o škodlivosti fajčenia či pitia alkoholu a s nadšením sa zapájali aj do diskusie.

            Katarína Šromovská Kováčová

          • Beseda s vojnovým veteránom plk. v. v. Ing. Jozefom Ulianom, Csc.

          • Dňa 22.11.2023 nás poctil svojou návštevou pán Ing. Jozef Ulian, CsC., vojnový veterán  a plukovník vo výslužbe. Vykonával veliteľské funkcie v elitnej protilietadlovej raketovej brigáde stálej pohotovosti Západného vojenského okruhu. Prispel k úspešnej misii OSN v Chorvátsku a koordináciou civilno-vojenských vzťahov zlepšenia postavenia Slovákov žijúcich v bývalej Juhoslávii. Je spoluautorom knihy Spomienky z vojenských misií.

            Pána plk. sme privítali na úvod prednesenou básňou od Petronely Mačičákovej z 8. A triedy, napísanej od kanadského vojenského lekára Johna McRaeho. V rámci kultúrneho programu predviedli tanec žiaci a žiačky z 2. A triedy. Pán Ulian žiakov srdečne privítal s nádejou, že možno medzi nimi sú budúci vojaci alebo vojačky. Porozprával o svojom pôsobení v OSN. Žiaci dostali priestor na otázky, ktorých bolo neúrekom. Dozvedeli sa o tom, kto je veterán, prečo je vojna, kto bol kapitán Ján Nálepka, kto bol partizán...

            Na záver sme sa poďakovali, odovzdali menší darček a veríme, že sa stretneme niekedy nabudúce s touto milou, srdečnou a úprimnou osobnosťou.

            PhDr. Petra Džerengová, Mgr. Beáta Gotzmannová, Mgr. Monika Gurková, Mgr. Michaela Čekovská

          • Beseda s preventistom PZ SR kpt. Ženčuchom na tému "Trestnoprávna zodpovednosť maloletých a mladistvých"

          • Dňa 22.11. sa žiaci 9.A a 9.B zúčastnili besedy s preventistom policajného zboru kpt. Milanom Ženčuchom na tému "Trestnoprávna zodpovednosť maloletých a mladistvých", ktorú pre nás pripravilo vzdelávacie centrum Pôjd. Pán policajt preventista vysvetlil tému trestnoprávnej zodpovednosti. Zaujímavo rozobral možné následky zneužívania alkoholu, cigariet, drog. Pútavo vysvetlil aj následky nevhodného správania v školskom prostredí, predovšetkým šikanovania a kyberšikanovania. Beseda bola prínosná a my dúfame, že si žiaci odniesli nové poznatky a že sa v reálnom živote týmto problémom budú vyhýbať.

            Mgr. Slávka Varšová

            Koordinátor vzdelávacieho centra 

          • Svetový deň dobrosrdečnosti v ŠKD

          • Dňa 13. novembra 2023 sme si v školskom klube detí pripomenuli Svetový deň dobrosrdečnosti. Porozprávali sme sa o význame tohto dňa a vysvetlili sme si, prečo je dôležité konať dobro a byť dobrým človekom. Zaspomínali sme si na všetky naše dobré skutky a inšpirovali sme sa ku konaniu ďalších krásnych dobrých skutkov, pretože dobra vo svete nie je nikdy dosť  :)

          • 17. NOVEMBER – nezabúdajme a pripomínajme!!!

          • 17. november je jeden z najvýznamnejších dní, aké si v našej spoločnosti pripomíname. Je dňom štátneho pokoja, čo pre študentov predstavuje deň voľna. 17. november je spomienkovým dňom „Nežnej alebo Zamatovej revolúcie“dňom boja za slobodu a demokraciu.

            Priniesla začiatok konca totality na Slovensku a jeho prevrat v demokratickú spoločnosť.

            Iniciátormi Nežnej revolúcie boli študenti, ku ktorým sa pridali najprv herci a divadelníci a postupne ostatné skupiny obyvateľstva.

            Je dôležité si byť týchto historických udalostí vedomí, pripomínať si ich a vzdať im patričnú pamiatku.

            ĎAKUJEME všetkým tým, ktorí prejavili odvahu bojovať za slobodu.

          • Po stopách našich predkov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Po stopách našich predkov.

            Trieda 8.B sa vybrala po stopách našich predkov mesta Spišská Belá. Cieľom bolo rozšíriť si vedomosti o spôsobe života.

            Najprv sme v literatúre hľadali poznatky. Zistili sme množstvo informácií o osídlení, území, polohe, rôznorodosti náboženstiev, spôsobe obliekania, čo jedli a chovali, ako sa zabávali.          

            Získané vedomosti sme sa rozhodli priblížiť aj svojim spolužiakom. Život bol ťažký, ale tradície a zvyky spestrovali každodenný život v každom ročnom období.

            Preto sme dňa 14.11.2023  pripravili výstavu s prednáškou na tému: Potraviny a jedlá našich predkov.

            Po úvodnom vstupe sa žiaci dozvedeli množstvo informácií o kultúre, zvykoch, tradíciách jedál. Ako si pestovali, spracovali a vyrábali  jedlá z obilnín, strukovín, mlieka, zvierat. Na praktických ukážkach sme si ukázali zakladanie kapusty, uskladňovanie zeleniny, výrobu produktov z obilnín (ovsené vločky, krúpy), čajov, medu, zberu plodín, sušení húb, spracovanie ovocia, lekváru, džemu, sirupu, ale aj nápojoch - výrobe piva, muštov, sirupov a pálení pálenky, výrobe syra, masla, konzervovaní mäsa. Spomínali sme ročné obdobia. Jedlá počas sviatkov a bežných dní. Obrábanie pôdy či chovanie zvierat spojené s príhodami. Ako sa stravovali a čo nosili deti na desiatu do školy. Ochutnali sme aj chlieb s masťou a cibuľkou, oplátky s medom, syr, klobásu či slaninu. Prednáška bola obohatená o porovnanie minulosti a súčasnosti. Prednáška mala úspech. Otázok a odpovedí bolo veľa. Pre veľký záujem o minulosť našich predkov pripravíme prednášku opäť na inú tému. Už teraz sa tešíme...

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Gigantická tekvica v školskej jedálni

          • Tento rok bol výnimočne úrodný v rodine Skačanových zo Spišskej Belej. Podarilo sa im vypestovať tekvicu s váhou 27,5 kg. Veľmi milo nás prekvapili, keď sa rozhodli, že tekvicu podarujú práve našej školskej jedálni. Tekvicu sme najprv vystavili, kde ju žiaci chodili obdivovať. Následne sa dostala do rúk našim šikovným kuchárkam, ktoré z nej uvarili krémovú hokkaido polievku. Rodina Skačanových tak potešila nielen vizuálne, keď sa žiaci s takouto tekvicou odfotografovali, ale zasýtila aj žalúdok 365 žiakov.

            Skačanovcom veľmi pekne ďakujeme a želáme ich záhradke ešte veľa takýchto gigantických bio plodín.

          • 11. november: Deň vojnových veteránov – Deň červených makov

          • Deň vojnových veteránov alebo aj Deň červených makov je venovaný pamiatke vojnových veteránov, vojenských hrdinov, ktorí padli vo vojne, bojovali za slobodu a mier a je vyjadrením vďaky za ich odhodlanie pôsobiť v službách krajiny.  Deň pripomína ukončenie 1. svetovej vojny, keď sa 11.11.1918 o jedenástej hodine skončili boje prímerím. Pripomína sa celosvetovo 11. novembra.

            V roku 1920 prijali vojnový veteráni symbol červeného maku ako symbol úcty vojnovým veteránom. Červený mak sa objavil v básni od kanadského lekára Johna McCrae s názvom „Na flámskych poliach“, v ktorej opísal bolesť, útrapy a smrť vojakov, ktorí padli vo vojne. Česť ich pamiatke.

            Citujeme odkazy pre mladú generáciu od našich priateľov, vojenských veteránov, ktorí nás nedávno navštívili.

            Kpt. v. v. Vladimír Strmeň:

            „Aby ste si vážili to, že žijete v mieri, v pokoji, že neviete, čo je to vojna. Vo vojne tečie krv, rodiny sa rozpadávajú, že neviete čo bude o hodinu, či práve sem nedoleteli a nezhodili bomby, aby ste toto počuli len od nás, čo sme to prežili, aby ste sa mohli kľudne vzdelávať, žiť v mieri, byť múdrejší ako sme boli my, veď medzi vami sú budúci lekári, vedci. Veď Slovensko potrebuje inteligenciu, to ste vy!"

            Plk. v. v. Ing. Pavol Marko:

            “Ctime a ochraňujme pamiatku na tých,  ktorí priniesli obetu najvyššiu pre náš slobodný a mierový život, aby tá obeta nebola zbytočná a aby sme jej boli hodni.”

            Pri tejto významnej príležitosti sme si spoločne so žiakmi porozprávali o tejto významnej udalosti, vytvorili plagát a pohľadnice s divými makmi, ktoré sme poslali poštou aj súčasným hrdinom, ktorí si to zaslúžia!

            Ďakujeme!                                                                                                                                         

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová  a žiaci 2.A a 1.B triedy

          • Imatrikulácia prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácia prvákov.

            My sme smelí prváci, múdre hlávky máme.

            S písmenkami, číslami do boja sa dáme.

            Čítania sa nebojíme, s počtami si poradíme,

            všetko sa nám podarí, keď si zaspievame.“

            Milou tradíciou sa na našej škole stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia za „veľkých" žiakov, čiže imatrikulácia, ktorá sa uskutočnila v kinosále mesta v piatok 10.11.2023.

            Svoju šikovnosť a múdrosť  predviedli naši prváčikovia v krátkom programe a následne zložili sľub prváka, ktorým sa oficiálne zapísali do veľkej školskej rodiny  ZŠ M. R. Štefánika.  Princ s princeznou ich veľkou kúzelnou ceruzkou pasovali  za prvákov a odovzdali každému žiakovi „Pasovaciu“ listinu a darček.

            O spestrenie programu sa postarali starší žiaci školy, ktorí predviedli hudobno-tanečné vystúpenia, ktoré pobavili nielen našich prváčikov, ale všetkých prítomných. Ďakujeme hosťom, rodičom, starým rodičom, priateľom školy za účasť, za prejavenú dôveru a tešíme sa na vzájomnú spoluprácu.

            Poďakovanie patrí aj pani učiteľke Mgr. Beáte Gotzmannovej, ktorá celú akciu pripravila, našim žiakom a všetkým tým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave a organizácii programu. 

            Veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole, milí prváci!

          • Výroba darčekov na hodinách technickej výchovy

          • Vianoce sú za rohom. Dievčatá zo 6.A triedy na hodine technickej výchovy už teraz pripravujú darčeky - srdiečka a mašle.

            Výrobky sme si najprv navrhli, potom nakreslili na látku. Jednoduchým strihom sme ich prešili. Aby sa látka neposúvala, poistili sme ich špendlíkom. Srdiečko sme vyplnili vatou a zastehovali. Ozdobným stehom sme ukončili celkový vzhľad srdiečka. Ešte ozdobný gombík a šnúrka na zavesenie. Srdiečko je hotové. Podobne to bolo s mašľou, len tá sa nevypĺňa. Naučili sme sa rôzne stehy. Práca bola namáhavá, ale výsledok stál za to. Darček na Vianoce je pripravený.

          • Aj staré tričko sa dá ešte použiť...

          • Chlapci zo 6.B si dnes na technike vyrobili tašku zo starého trička. Postup bol jednoduchý. Stačilo tričko a nožnice. Správnym strihom sme odstránili rukávy a golier. Zospodu trička sme si nastrihali rovnomerné 1 cm pásy, ktoré sme viazali. Dvojitým viazaním sme získali dno tašky. Ako posledná úprava bolo ponaťahovať strapce, aby dostali správny vzhľad. Hotovo, taška je hotová. Ešte ju treba vyskúšať...., a tak sme ju naplnili peračníkmi. Ani sme neverili koľko ich tam vošlo. Od dnes mám tašku na techniku. Aj bez ihly sa dá zrecyklovať staré tričko a dať mu druhú šancu.

          • Zber starých mobilov

          • V každej domácnosti sa určite nájde priestor, kde odkladáte nepotrebné veci, ktoré nepoužívate kvôli tomu, že sú už zastarané alebo nefungujú. A určite by ste tam našli aj niekoľko mobilných telefónov, ktoré vám len zbytočne zavadzajú.

            Čo teda s nimi?

            Naša škola sa tento rok rozhodla zapojiť do projektu Recyklohry, ktorého cieľom je zozbierať čo najväčší počet mobilných telefónov. Okrem toho, že svoju domácnosť zbavíte odpadu, prispejete tak k zdravému životnému prostrediu. Starý mobilný telefón je elektronický odpad a do bežného komunálneho odpadu určite nepatrí. Obsahuje ťažké kovy, ich zlúčeniny a toxické látky, ktoré sa na skládke začnú v priebehu času uvoľňovať do okolitého prostredia. Pri recyklácii sa niektoré súčasti mobilov, ako napríklad drahé kovy či iné suroviny, môžu použiť opätovne, napríklad pri výrobe šperkov.

            Len včera sme vyhlásili výzvu na zber starých mobilov a už dnes sa objavil v škole starý mobil. Priniesol ho tretiak Maťko. Buď ako Maťko a dones svoj starý mobil do školy! Pomôžeš našej planéte a môžeš vyhrať skvelé ceny!

            Katarína Čížiková