• Divadelné predstavenie

          • Dňa 29. apríla 2022 sa v kinosále nášho mesta konalo činoherné rozprávkové predstavenie Psíčkovo s prvkami detského muzikálu v podaní profesionálnych hercov Divadla Jonáša Záborského z Prešova. Zúčastnili sa ho žiaci 1. - 4. ročníka. Mladí herci predviedli deťom úsmevný a milý príbeh zo života psíkov. Pôsobivo stvárnený príbeh o tom, že aj psí život je podobný tomu ľudskému, v ktorom sú radosti i starosti, deti oslovil a veľmi zabavil.

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže Memoriál M. R. Štefánika s podtitulom "Nebeské divadlo"

          • Do výtvarnej súťaže Memoriál M. R. Štefánika s podtitulom "Nebeské divadlo" sa zapojilo mnoho škôl z celého Slovenska. Náš žiak Matúš Rezniček zo 7.A triedy získal za svoju výtvarnú prácu čestné uznanie. Matúšovi blahoželáme a ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili so svojimi umeleckými prácami a tak pomáhajú šíriť odkaz M. R. Štefánika. 

            Slávnostné vyhodnotenie sa uskutoční v meste Lučenec v rámci Dňa Milana Rastislava Štefánika 4. mája 2022.

            Mgr. Natália Labusová

          • Súťaž v speve ľudových piesní: Beliansky slávik

          • Dňa 26.4.2022 sa v kinosále mesta Spišská Belá uskutočnila súťaž v speve ľudových piesní: Beliansky slávik. Do súťaže sa zapojili nielen základné školy zo Spišskej Belej, ale aj základné školy z okolia. Pedagógovia z jednotlivých škôl sprevádzali účinkujúcich na hudobných nástrojoch.  

            Súťažilo sa v troch kategóriách. V I. kategórii nás reprezentovali žiačky z 3.A triedy Dominika Novajovská a Nina Andrášová. Ninke Andrášovej sa podarilo vyspievať 2. miesto.

            Mgr. Ľ. Lešundáková

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí“ – okresné kolo

          • Dňa 21. 3. 2022 sa v Prešove konalo vyhodnotenie okresných kôl výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí.“ Medzi ocenených žiakov z našej školy v 2. kategórii patril Samuel Madeja z 3. A triedy, v 3. kategórii žiak Ján GnebusZoran Grivalský zo 7. A. triedy.

            Do celoslovenského kola V Hurbanove postupuje so svojou prácou Zoran Grivalský.

            Všetkým srdečne blahoželáme a Zoranovi prajeme veľa úspechov na celoslovenskom kole.

             Mgr. Ľ. Lešundáková

          • Biologická olympiáda - postup na krajské kolo

          • Biologická olympiáda je jedným z výchovnovzdelávacích prostriedkov na prehlbovanie a rozširovanie vedomostí a zručností žiakov z biológie. Cieľom je viesť žiakov k samostatnej tvorivej činnosti v biológii, k spájaniu vedomostí z rôznych oblastí biológie, prípadne iných prírodných vied, rozvíjať kreatívne myslenie a schopnosť logicky interpretovať získané výsledky a robiť primerané závery. Viesť žiakov k uvedomelému a zodpovednému vzťahu k životnému prostrediu, k ochrane prírody a človeka. Všetky súťažné  kategórie majú teoretickú aj praktickú časť.

            Naši žiaci sa aj tento rok zúčastnili tejto súťaže v zastúpení žiakov 7. ročníka Viktórii Gregorovej a Zorana Grivalského, ktorí sa stali úspešnými riešiteľmi okresného kola  v kategórií  E - botanika. Žiačky 7.B boli úspešné riešiteľky v kategórií E – zoológia.

            Všetkým žiakom gratulujeme a zároveň Viktórií Gregorovej a Zoranovi Grivalskému prajeme veľa šťastia aj v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v Prešove 17. mája 2022.    

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je dňom, kedy by sme sa všetci mali zamyslieť, či vieme nejako pomôcť urobiť svet lepším. Aj žiaci našej školy sa v tento deň  zamýšľali a spoločne si pripomenuli, čo je pre našu Zem dobré a čo nie.

            V 1.A triede si žiaci pozreli motivačné video o krásach našej zemegule a spoločne sa učili triediť odpad. Pri predstave, že každý človek na Slovensku vyprodukuje ročne 427 kg odpadu (údaj z roku 2018) a vďaka separovaniu sa zníži objem odpadov uložených na skládkach o 31 %, bude toto triedenie určite jednoduchšie. Žiaci 4.B triedy počas hodiny prírodovedy obdivovali a poznávali kvitnúce kvety a zbierali odpadky v okolí Belianskeho rybníka. V 3.B a vo 4.A si žiaci povedali prečo je tento deň významný, vymenovali možnosti ako ochrániť našu Zem, ako majú správne triediť odpad. Počas hodín slovenského jazyka si zopakovali vybrané slová a na hodinách matematiky vypočítali napríklad slovné úlohy zamerané na recykláciu a zber odpadu. Na záver vymysleli básničku a všetko zhrnuli do spoločného plagátu vytvoreného špeciálne k tomuto významnému dňu.

             

            „ Žijem na planéte Zem,

            veľmi ju chrániť chcem.

            Nevyhadzujem odpadky do prírody

            a robím len samé dobroty.

            Separujem odpady a nemám vysoké náklady.

            Obmedzujem dopravné prostriedky

            a vysádzam kvietky.

            Našu planétu veľmi ľúbime

            a veľmi si ju vážime“.

             

            Za 1. stupeň: Gotzmannová, Džerengová, Andrášová a Čížiková

             

          • Plavecký výcvik 3. a 4. ročníka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik.

            V marci a v apríli 2022 žiaci z 3. a 4 ročníka absolvovali dvojtýždňový plavecký výcvik, ktorý sa pravidelne organizuje na ZŠ v Ľubici. Výcvik sa uskutočnil pod dohľadom p. uč. Mgr. Jaroslava Božoňa.

            Cieľom tohto výcviku bolo eliminovať strach z vody, naučiť sa plávať, prípadne zdokonaliť už získané plavecké zručnosti žiakov. Na záver plaveckého výcviku žiaci preukázali svoje získané plavecké zručnosti v pretekoch. Boli udelené štyri víťazné miesta.

             

            Za 3. ročník boli ocenení:

            1. Matias Kasenčák, 3. B

            2. Michal Pacolt, 3. A

            3. Dominika Novajovská, 3. A

            4. Tatiana Ferencková, 3. B

             

            Za 4. ročník boli ocenení:

            1. Ruben Šolc, 4. A

            2. Dominika Kovalčíková, 4. B

            3. Karmen Mária Hutniková, 4. A

            4. Dávid Knapik, 4. A

             

            Žiaci neodišli domov naprázdno, získali diplomy a „mokré“ vysvedčenie.

            Touto cestou ďakujeme pekne p. uč. Mgr. J. Božoňovi!

            Prajeme žiakom, aby naďalej rozvíjali svoje plavecké zručnosti, ktoré počas týchto dní nadobudli. Domov odišli s úsmevom na tvári, že sa naučili niečo nové a s krásnymi zážitkami, na ktoré budú dlho spomínať.

             

            PhDr. P. Džerengová a trieda 3. B

            Mgr. B. Gotzmannová a trieda 4. A

            Mgr. M. Andrášová a trieda 4. B

          • Planetárium v našej škole

          • V pondelok 25. apríla 2022 našu školu "navštívilo mobilné planetárium".

            V rámci fotenia jednotlivcov nám bolo ponúknuté premietanie v planetáriu pre deti, ktoré si to naozaj v plnej miere užili. Niektoré to videli prvýkrát, iné to už poznali. No zážitky si určite odnášajú všetci.

            Ďakujeme za ponuku a možnosť využiť planetárium priamo v škole.

             

          • Kultúrno – umelecká súťaž ZIMNÁ KALOKAGATIA – víťazné 3. MIESTO

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zimná KALOKAGATIA.

            Pred viac ako dvadsiatimi piatimi rokmi z iniciatívy početnej skupiny učiteľov telesnej výchovy na Slovensku a za podpory vtedajšieho Ministerstva školstva SR vznikla SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA ŠPORTU NA ŠKOLÁCH prostredníctvom ktorej  bola oživená starogrécka myšlienka kalokagatie, vyjadrujúca spojenie telesnej dokonalosti s duševnou krásou a ľudským dobrom.

            Jednou z jej početných podôb sa stala aj olympiáda detí a mládeže. Organizátori Zimnej Kalokagatie 2021 – medzinárodnej olympiády detí a  mládeže v oblasti výtvarnej tvorby vyhlásili  témy v rámci  10. ročníka kultúrno-umeleckých súťaží Zimnej kalokagatie.

            Keďže sa súťaž prekladala niekoľkokrát, slávnostné vyhlásenie víťazov sa uskutočnilo 21.4.2022 v hoteli Patria na Štrbskom Plese.

            V rámci II. kategórie: 1. – 2. ročníka v rámci témy Športová olympiáda snehuliakov bola ocenená naša žiačka Timea Suchanovská z 3.B riedy.

            Vďaka Timejke sme sa ponorili do sveta snehuliakov, zimnej krajinky a  lyžovania. Timejke srdečne blahoželáme a prajeme do budúcnosti veľa ďalších úspechov v podobných súťažiach!

             

            PhDr. Petra Džerengová, triedna učiteľka

          • Matematický klokan

          • HOTOVO! Zvládli sme to!

            Aj tento rok sa nám podarilo uskutočniť ďalšie kolo v súťaži Matematický klokan. Dnes, 11. apríla 2022, sa rekordných 65 žiakov našej školy (63 žiakov 1. stupňa a 3 žiaci 2. stupňa) zapojilo do tejto súťaže. Súťažilo sa nielen v školskom prostredí, ale aj v tom domácom (online). Dňa 3. mája 2022 sa dozvieme výsledky. Veľká vďaka patrí všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do súťaže. A pre tých, ktorí sa nestihli zapojiť, posielame odkaz: "O rok sme tu znova, môžeš to vyskúšať aj ty!”

            Katarína Čížiková

          • Výstava výtvarných prác vo Face Clube

          • Mesto Spišská Belá si roku 2021 pripomenulo významné jubileum vo svojej histórii, ktorým je 750. výročie udelenia mestských práv. Na našej škole, v ZŠ M. R. Štefánika, bola pri tejto príležitosti na hodine slovenského jazyka a vlastivedy so žiakmi 4.B vedená diskusia, aké prírodné a kultúrne bohatstvo máme v Spišskej Belej a v jeho bezprostrednom okolí. Na hodine vlastivedy sme sa s deťmi vybrali na prechádzku okolia, kde sme obdivovali krásy mesta a jeho architektonické pamiatky. Tieto sa pre deti stali inšpiráciou a zobrazili ich svojimi detskými očami na hodine výtvarnej výchovy na svoje výkresy. Žiaci s veľkým nadšením vyfarbili kresby pastelom a zapojili sa do výtvarnej súťaže vyhlásenej Mestom Spišská Belá. Kvôli pandémii sa, bohužiaľ, vyhodnotenie súťaže posunulo na jar tohto roku. Mesto Spišská Belá súťažné diela vystavilo vo Face Clube. Výstavu sme na konci marca so žiakmi IV.B navštívili a mohli vidieť nielen svoje kresby, ale aj kresby kamarátov a rovesníkov. Pevne dúfame, že vyhráme nejakú zaujímavú cenu, ale čo je najdôležitejšie, že sme sa opäť dozvedeli ďalšie zaujímavosti o našom rodnom meste. Viac ho budeme vnímať a objavovať jeho jedinečnú krásu a históriu.

            Mgr. Monika Andrášová – triedna učiteľka IV.B

          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

          • Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. Osobnostná, názorová a estetická sebaprezentácia na verejnom vystúpení vedie interpreta k rozvíjaniu jeho predstáv, emócií, myslenia a k zdokonaľovaniu jeho reči, výrazu i kontaktu s publikom. Súťažilo sa v troch kategóriách a našou najúspešnejšou reprezentantkou školy v prednese poézie sa stala Katka Palgutová, ktorá získala tretie miesto. Katke úprimne blahoželáme a želáme jej veľa úspechov v ďalších recitačných súťažiach.

            Mgr. Monika Andrášová

          • Riaditeľské voľno

          • Rozhodnutie o udelení riaditeľského voľna
             

            Riaditeľ ZŠ M. R. Štefánika, Štefánikova 19, 059 01 Spišská Belá v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) § 150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom 5. až 8. ročníka dňa 6.4.2022 (streda) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - konanie celoslovenského Testovania 9-2022.

            Vyučovanie žiakov 1.-4. ročníka bude prebiehať podľa platného rozvrhu hodín. V prevádzke bude aj školský  klub detí a školská jedáleň.

            Všetci žiaci 5. až 8. ročníka budú z obeda automaticky odhlásení. V prípade, že majú záujem o obed v tento deň, môžu sa prihlásiť u vedúcej školskej jedálne najneskôr v stredu 6.4.2022 do 8.00 hod. ráno.   

            Za porozumenie ďakujeme.

            PaedDr. Ľudovít Gumulák

          • Moja malá záhradka

          • Spoločnosť Kaufland vyhlásila od 10.3.2022 do 18.5.2022 súťaž pre žiakov 1.stupňa ZŠ, vďaka ktorej by deťom rada priblížila prírodu a súťaživou formou vzbudila ich záujem o rastlinky a ich pestovanie.  Do súťaže sa mohli prihlásiť triedy prvého stupňa všetkých základných škôl na území celej Slovenskej republiky. Vďaka skorej registrácii sa aj 1.A trieda zaradila k triedam, ktoré mohli získať kompletný balík na pestovanie rastlín a vytvoriť si tak v jednej triede malú záhradku.

            A čo sme našli v balíku? 20 rôznych druhov semienok a 20 tabuliek na označenie rastliniek. Okrem toho sme dostali aj Sprievodcu pestovania rastlín, ktorý obsahuje cenné rady, užitočné tipy a ďalšie informácie o záhradkárstve, ktoré nám pomôžu stať sa skutočnými záhradkármi. 

            Súčasťou súťaže je aj zaslanie kresby / fotografie či opisu rastlinky, ktorá sa žiakom najviac páčila.

            A o čo súťažíme?

            Výhry:
            10 x interaktívna tabuľa
            10 x skleník           
            10 x set piatich smart kvetináčov
            10 x set troch vyvýšených záhonov            
            10 x hmyzí hotel

            Tak nám prosím držte palce! Ďakujeme.

            Triedna učiteľka 1.A triedy - Katarína Čížiková