• ZÁPIS do 1. ročníka

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov!

            Opäť je tu obdobie, kedy sa  rozhodujete, ktorá základná škola bude pre Vaše dieťa tá správna. Ktorá im vytvorí príjemnú atmosféru, ponúkne tvorivé humánne prostredie, dobré priestorové vybavenie, moderné pomôcky, profesionálny prístup učiteľov, zaujímavé mimoškolské aktivity, možnosť pracovať s najmodernejšou didaktickou technikou, učiť sa cudzie jazyky a pod. Naša škola Vám tieto možnosti ponúka.

            Do základnej školy musí rodič v uvedenom termíne zapísať každé dieťa, ktoré do 31. augusta 2023 dovŕši 6. rok veku (vrátane dieťaťa, ktorému bol „odložený začiatok plnenia povinnej šk. dochádzky“).

             

            AKO ZAPÍSAŤ DIEŤA NAPLNENIE POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY

            V tomto školskom roku bude zápis prebiehať s osobnou účasťou zákonného zástupcu  a dieťaťa, ktoré nastúpi do 1. ročníka.

            Prihlášku možno podať:

            -   v listinnej podobe (Príloha č. 1) s podpisom oboch zákonných zástupcov, alebo

            - elektronicky Elektronickú prihlášku nájdete v hornom menu na webovej stránke školy v záložke „Elektronická prihláška“ – vyplniť ju môžete v termíne od 20.03. do 03.04.2023.

            Aj po vyplnení elektronickej prihlášky je prítomnosť zákonného zástupcu a dieťaťa na zápise žiaduca. Po vypísaní prihlášky Vám program vygeneruje kód formulára - ten si niekde poznačte v prípade neskoršej opravy. Neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je v takom prípade tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov (Príloha č. 2), ktoré  musíte vyplniť, vytlačiť a priniesť podpísané oboma zákonnými zástupcami!

            V prípade, že zákonný zástupca nemá možnosť vyplniť elektronickú prihlášku a jednu z príloh k zápisu, môže si ich prevziať na vrátnici školy od 21.03.2023 alebo ich vyplní  osobne na zápise.

             

            Zápis sa uskutoční v termíne 04.04. a 05.04.2023 v čase od 14:30 do 17:30 hod. v priestoroch školy (hlavná budova školy na Štefánikovej 19).

            Na zápis je potrebné priniesť aj:

               a) občiansky preukaz zákonného zástupcu

               b) kópiu rodného listu dieťaťa

               c) preukaz poistenca dieťaťa

               d) 15,-€ na balík zošitov pre prvákov

             

            PODPISY ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV

            Podľa § 144a ods. 1 školského zákona na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na prihláške, sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktorý nie je schopný sa podpísať) alebo

            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením zákonného zástupcu (Príloha č. 3).

            ak sa zápisu nemôžu zúčastniť obaja rodičia, prihlášku môže podpísať len jeden zákonný zástupca, ak sa obaja zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden z nich a na zápis prinesú vypísané a podpísané písomné vyhlásenie (Príloha č. 4).

             

            POKRAČOVANIE  V PLNENÍ POVINNÉHO PREDPRIMÁRNEHO VZDELÁVANIA („ODKLAD“)

            Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa základnej školy, do ktorej dieťa zapísal. Ak riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa, zákonný zástupca predloží príslušnej základnej školy fotokópiu rozhodnutia riaditeľa materskej školy o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

             

            ZÁPIS DIEŤAŤA SO ŠVVP

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží k prihláške aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.  

             

            ROZHODNUTIA

            Rozhodnutia o prijatí/neprijatí na plnenie povinnej školskej dochádzky budú vydané po ukončení zápisu najneskôr do 15. júna 2023. Termín na ich prevzatie bude zverejnený na stránke našej školy.

            Prosíme rodičov o podávanie prihlášok elektronickou formou, v prípade  technických problémov v listinnej podobe. Ďakujeme.

            Tešíme sa na VÁS a na VAŠE deti!             

                                                                                                             PaedDr. Ľudovít Gumulák

                                                                                                                       riaditeľ školy

          • "Hasiči očami detí"

          • Oheň - dobrý sluha, no zlý pán. Často sa sila blesku prejaví na horiacom strome. Nedbanlivosť ľudí s otvoreným ohňom či odhodený ohorok z cigarety spôsodia nemalé škody v prírode i na majetku. Práca dobrovoľných hasičov je nezastupiteľná. Výtvarná súťaž s témou "Hasiči očami detí" je prejavom poďakovania za ich prácu. Do súťaže sa každoročne zapája aj naša škola. Trieda 3.B si prácu požiarnikov  predstavuje tak, ako to nakreslili na jednotlivých výkresoch. 

          • Medovníková chalúpka – dramatizácia v 1. A triede

          • Žiaci 1. A triedy si v mesiaci marec, ktorý je Mesiacom knihy, prečítali na hodinách čítania rôzne príbehy. Najviac zo všetkých sa im páčili rozprávky, v ktorých vystupovali nadprirodzené bytosti. V triede si nacvičili a zdramatizovali rozprávku O Medovníkovej chalúpke. Žiaci sa vžili do postáv strigy, Janka, Marienky, mamičky, rozprávača  a s maketami postáv na paličkách a nie medovníkovým, ale papierovým domčekom. Prostredníctvom  číselného radu od 0 do 10 z medovníkových srdiečok si žiaci zopakovali aj medzipredmetové vzťahy z matematiky.

            Ako to už v rozprávkach býva, záver mal dobrý koniec: dobro zvíťazilo nad zlom a žiaci-diváci odmenili účinkujúcich veľkým potleskom.

            PhDr. P. Džerengová a žiaci z 1. A triedy

          • Ako sa v 2.A vajíčka zdobili

          • Viete prečo kedysi gazdinky vyrábali na Veľkú noc kruhové ozdoby? Kruh je totiž symbolom rodiny, šťastia a nového života. S veľkonočnými sviatkami sa spája mnoho tradícií, ale jedna z najobľúbenejších zostáva roky nezmenená – ozdobovanie vajíčok. Bez pochýb sú vám známe batikované, vyškrabované, leptané, slamou oblepované či odrôtované kraslice alebo kraslice ozdobené reliéfne voskom. Jednou z najstarších technik je tzv. voskovaná kraslica, kde sa na zafarbené vajíčko nanáša horúci vosk dvojfarebný alebo viacfarebný, ktorý vytvára vzor. My sme si vybrali práve túto techniku, ktorú zvládnu aj menšie deti. Prvou úlohou bolo vyfúknuť vajíčka. Potom sme vajíčka farbili. A nakoniec ich zdobili voskom. Vo vrchnákoch alebo prázdnych hliníkových kahanoch sme si roztopili staré nepotrebné voskovky, do pasteliek zapichli špendlíky s hlavičkou a hor sa do zdobenia. Nebolo to až také jednoduché... Vosk sa musí v kahanci správne topiť a nesmie nebodaj začať horieť. Museli sme pracovať rýchle, lebo nám vosk tuhol na špendlíkovej hlavičke. Deti ukázali, že fantázie majú dostatok. Zdobenie vajíčok sa im veľmi páčilo a tešili sa z pekných spoločných výtvorov. Ďakujeme rodičom za pomoc pri ich zhotovovaní.

            Tr. učiteľka 2.A triedy Katarína Čížiková

          • Školská horolezecká liga

          • Centrum voľného času v Spišskej Belej zastrešuje pod vedením Mgr. Michala Grivalského lezecký krúžok pre žiakov základných škôl v našom meste. Mladí lezci si touto cestou popri zdolávaní prekážok trénujú aj budovanie vzťahu k pohybu a prírode. Tréning prebieha raz týždenne na umelej lezeckej stene v telocvični Základnej školy J. M. Petzvala, ktorá tu bola postavená vďaka členom Jaskyniarskej skupiny Spišská Belá už v roku 2005.

            Súťaže sú pre športovcov výzvou a zväčša ich motivujú k lepším výsledkom. V súčasnosti prebieha v okrese Kežmarok kvalifikácia škôl v rámci Školskej horolezeckej ligy, na ktorú sa prihlásili aj vybratí žiaci druhého stupňa zo Základnej školy M. R. Štefánika v Spišskej Belej. V utorok 28. marca 2023 sa na umelej lezeckej stene v Centre voľného času v Kežmarku zúčastnili šiesteho kvalifikačného kola do finále. Súťažilo sa podľa pravidiel Školskej horolezeckej ligy. Žiaci liezli stanovenú cestu v časovom limite a ich výkon sa hodnotil bodovaním. Do finále postupujú víťazi z kvalifikácie v kategórii chlapci a dievčatá, ako aj štyria najlepší z kvalifikácie spomedzi lezcov umiestnených na druhých miestach.

            Zo Základnej školy M. R. Štefánika v Spišskej Belej do finále z 1. miesta postúpil v kategórii žiakov Samuel Krigovský (8.A trieda) so ziskom 60 bodov. Medzi žiačkami zvíťazila Rebeka Grivalská (5.A trieda), pričom získala 54,5 bodu. Na postup do finále budú čakať z 2. miest Zoran Grivalský (8.A trieda) a Svetlana Grivalská (5.A trieda). Lezci boli výkonnostne veľmi vyrovnaní. Súťaže sa zo Základnej školy M. R. Štefánika v Spišskej Belej zúčastnil ešte Deniel Kostka, Dávid Rayen Hatala a Barbora Olekšáková. Finále sa uskutoční po absolvovaní všetkých kvalifikačných kôl 5. mája 2023.

            Mgr. Michal Grivalský, vedúci lezeckého krúžku CVČ v Spišskej Belej

             

            Zdroj: https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/skolska-horolezecka-liga/

          • Vesmír očami detí

          • Po niekoľkých rokoch sa žiaci našej školy opäť zapojili do celoslovenskej súťaže Vesmír očami detí, ktorú organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s centrami voľného času. Tak, ako je nekonečný vesmír, je nekonečná aj detská fantázia. Ako napovedá samotný názov súťaže, výtvarné práce detí sú plné fantázie, rôznych bytostí, rakiet, ufónov či planét. Tak nám prosím držte palce, aby sme v tejto súťaži obstáli čo najlepšie! 

            Pani učiteľky Lešundáková, Čížiková

          • Svetový deň divadla

          • Ako najkrajšie osláviť Svetový deň divadla? No predsa divadelným predstavením v podaní našich žiakov zo 4.A triedy. Postarali sa o zábavu svojim mladším spolužiakom a tak spropagovali divadelné umenie. Poskytli príležitosť aspoň na chvíľu vstúpiť do čarovného sveta rozprávky každému zvedavému divákovi. Táto udalosť sa oslavuje už od roku 1962 a u nás mala veľký úspech. Žiaci sa dozvedeli, že divadelné predstavenie je nielen zábavné, ale poskytuje aj mnoho ponaučenia a zjednocuje.

          • 22.3. Svetový deň vody – „Voda je život“

          • „Voda je dar pre život ľudí.
            Vodu nám nič nenahradí,
            preto ona radí,
            ako ňou neplytvať,
            len ju stále milovať.“

            Voda je pre ľudstvo nenahraditeľná a patrične by sme ňou mali vedieť zaobchádzať.
            Svetový deň vody sme si pripomenuli rôznymi aktivitami. Tento projekt sa pre žiakov z 1.A a 4.B triedy začal príjemnou úlohou – predstaviť si seba ako dažďovú kvapku a nakresliť, kde by chceli dopadnúť. Žiaci nakreslili, že by chceli dopadnúť do mora, na kvietky a pod.

            Na hodinách prírodovedy a prvouky si žiaci rozprávali o dôležitom význame vody, aby sme denne vypili aspoň 2 litre vody, šetrili s vodou pri umývaní zubov a neznečisťovali ju odpadom.

            Žiaci z 1.A triedy vytvorili spoločný plagát, kde stvárnili modré odtlačky svojich rúk ako kvapky vody, ktoré padajú z oblakov. Žiaci sa spoločne  zapojili do súťaže organizovanou Slovenskou agentúrou životného prostredia pod témou „Voda je život“. Fantáziu a tvorivosť stvárnili vo svojich výtvarných prácach, ktoré poslali do súťaže.Tento projekt sa žiakom veľmi páčil, vďaka aktivitám sa nielen dozvedeli mnoho nového, ale i poučného a snáď niektoré rady ako šetriť vodou budú aj dodržiavať.

            PhDr. P. Džerengová a žiaci z 1. A triedy
            Mgr. B. Gotzmannová a žiaci zo 4. B triedy

             

          • 21. MAREC - SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU

          • Od roku 2012 sa každoročne v tento deň šíri povedomie o Downovom syndróme a s ním spojená tzv. ,,PONOŽKOVÁ VÝZVA“. Do tejto výzvy sa zapojili tiež žiaci našej školy, ktorí si v tento deň obuli dve rozdielne ponožky. Prečo si v tento deň obúvame rozdielne ponožky? Ponožky boli symbolicky vybrané preto, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia - líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. Preto nezabúdajme: BYŤ ODLIŠNÝ JE NORMÁLNE! :)

            Pani učiteľky Adamjaková, Čekovská, Čížiková, Svitanová

          • Týždeň mozgu

          • Od 13. do 19. marca 2023 sa konala celosvetová kampaň Týždeň mozgu.Cieľom tejto iniciatívy je upriamiť pozornosť verejnosti na ľudskýmozog, jeho činnosť, možné ochorenia a na význam cvičení na podporu činnosti mozgu.

            K tejto kampani sme sa pripojili aj my a samostatne, ale aj spoločnými silami sme plnili každý deň jednu úlohu. Išlo nám to výborne. Náš mozog má rád výzvy, stimuláciu a cvičenie. Mozog je ako sval, ktorý potrebuje pravidelné cvičenie, aby sme boli v „dobrej forme“, a to my chceme byť.

            pani učiteľky Gurková, Halčinová, Adamjaková

          • Návšteva našich žiakov v Štrasburgu na pozvanie poslankyne Európskeho parlamentu Miriam Lexmann

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Štrasburgu.

            Na pozvanie poslankyne Európskeho parlamentu Miriam Lexmann vycestovali na trojdňovú exkurziu (12.3. – 16.3.2023) do Štrasburgu traja naši žiaci Diana Červená, Viktória Gregorová a Tomáš Šleboda v sprievode riaditeľa školy PaedDr. Ľudovíta Gumuláka.  

            Cesta sa zdala byť náročná, približne 16 hodín, ale s dobrou partiou to ubehlo celkom rýchlo. Naša trasa viedla cez Českú republiku a Nemecko do Francúzska (Štrasburgu).

            Štrasburg je mesto nachádzajúce sa na východe Francúzska, na ľavom brehu Rýna. Jeho aglomerácia zahŕňa na ľavej strane Rýna mestskú časť Štrasburgu a na pravej strane mesto Kehl v Nemecku. Mesto je sídlom Rady Európy, Európskeho parlamentu a Európskeho súdu pre ľudské práva.

            Exkurzia   nám  dala a ukázala veľmi veľa. Dostali sme sa na miesta, ktoré za svoj život naživo nevidelo veľmi veľa ľudí. Preto sme veľmi vďační za túto skúsenosť a nezabudnuteľné zážitky.

            Po príchode do Štrasburgu sme sa so skúseným sprievodcom, pánom Mgr. Františkom Chrzanom,  prešli jeho ulicami. Mali sme možnosť vidieť gotickú  katedrálu Nottre Dame, najstarší dom v celom meste, veľa pamiatok a mnoho iného. Tento čas sme využili aj na nákup suvenírov pre svojich najbližších.

            Podvečer sme sa presunuli do hotela Atolon Park Hotel, kde sme mali spoločnú večeru v priestoroch reštaurácie hotela s pani Miriam Lexmann, ktorá nás veľmi milo privítala a hneď po večeri sa k nám prihovorila, viedli sme spoločnú „rodinnú“ diskusiu.

            Na nasledujúci deň, po veľmi chutných raňajkách (švédske stoly), bol našou zastávkou prístav v Štrasburgu, kde sme absolvovali dobrodružnú vyhliadkovú plavbu loďou, vďaka ktorej sme postupne spoznávali centrum mesta a jeho históriu. Po tradičnom štrasburskom obede v reštaurácii Flunch Strasbourg sme sa presunuli priamo do Európskeho parlamentu (EP), Parlamentária, kde sme sa stretli s europoslankyňou Miriam Lexmann, na ktorej pozvanie sa naša exkurzia konala. Mohli sme spoznať túto dôležitú inštitúciu a prehliadnuť si zaujímavo architektonicky riešené priestory. Vstupu do budovy predchádzala bezpečnostná kontrola, kde nás ochrankári skontrolovali modernými skenermi. Očarilo nás priestranné nádvorie, uprostred  ktorého stojí veľká sklenená zemeguľa. Asistent europoslankyne nás zaviedol do konferenčnej miestnosti, kde sa nám už ďalej venovala pani Miriam Lexmann, ktorá nám predstavila svoje pôsobenie v Európskom parlamente. Pozreli sme si zaujímavú prezentáciu o histórii, úlohách a poslaní Európskeho parlamentu. Dostali sme priestor na naše otázky, diskusiu i vyjadrenie názorov. Ostal čas aj na naše zvedavé otázky. Pani poslankyňa nám trpezlivo odpovedala, pričom vyzdvihla aj našu snahu, aktivitu a pripravenosť. Po „rodinnej fotke“ na pódiu s vlajkami všetkých členských štátov EÚ sme smerovali do obrovskej rokovacej sály. Tu prebiehal pracovný program a my sme tak mohli nahliadnuť do rokovania poslancov Európskeho parlamentu.

            Tento príjemný a na informácie a zážitky bohatý deň sa ale ešte nekončil.  Boli sme totiž súčasťou vernisáže výstavy k výročiu Sviečkovej manifestácie pod záštitou pani Miriam Lexmann v spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN) pri príležitosti blížiaceho sa 35. výročia. Tvorí ju 16 dvojjazyčných panelov, ktoré vysvetľujú význam manifestácie pre dnešok. Obsahujú štatistické prehľady o demonštrantoch, zatknutých a polícii, dokumentujú komunistický systém a kontext vtedajšej éry, násilný zásah voči veriacim a príčiny sviečkovej manifestácie. Predstavuje aj hlavných organizátorov a proti nim stojace represívne zložky a štátnu moc. Sviečková manifestácia, známa aj ako Bratislavský Veľký piatok, sa v slovenských dejinách radí k medzníkom boja za demokratizáciu spoločnosti. Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa v piatok 25. marca 1988 zišli tisícky ľudí so sviečkami v rukách. Na programe bola tichá manifestácia za vymenovanie katolíckych biskupov, náboženskú slobodu a dodržiavanie občianskych práv. Štátna moc reagovala násilím. EP v apríli 1988 brutálny marcový zásah komunistickej polície proti demonštrantom odsúdil. Podporil myšlienku slobody a demokracie v socialistickom Československu. Toto zhromaždenie bolo predzvesťou nežnej revolúcie zo 17. novembra 1989, ktorá viedla k pádu štyridsaťročnej totality a nástupu demokracie.

            Súčasťou zájazdu boli aj priami účastníci režimu - laici, kňazi, rehoľné sestričky, ktorí nám jeden po druhom priblížili nimi prežité ťažké obdobie vtedajšieho režimu. Pri ich „zážitkoch“, či skôr životných príbehoch,  nám v niektorých momentoch naskakovala na tele „husia koža“.

            Ako povedala pani Miriam Lexmann, je dôležité hovoriť “o našom zápase za slobodu”, o tom, ako to vtedy prebiehalo. Európska únia by podľa nej mala podporovať v iných krajinách podobný zápas o slobodu a pomáhať ľuďom, ktorým hrozí väzenie a prenasledovanie.

            A práve to by sme mali vštepovať do myslí a sŕdc našich detí, našich žiakov...

            Po skončení vernisáže sme sa presunuli opäť do hotela na večeru v hotelovej reštaurácii a začali sa pomaly pripravovať na náš návrat domov. Ráno sme absolvovali posledné raňajky vo Francúzsku. Pobalili sme sa a išli aj na náš posledný nákup do nákupného centra v Štrasburgu. Hneď potom sme cestovali domov na Slovensko.

            Chceme sa srdečne poďakovať za túto príležitosť, pre nás veľmi obohacujúcu skúsenosť, za možnosť nahliadnuť do významných inštitúcií, do histórie mesta Štrasburg, ale aj za inšpiráciu a motiváciu neustále pracovať na sebe. Výlet do Štrasburgu bol pre nás úžasným zážitkom. Po stretnutí s pani Miriam Lexmann sme si uvedomili, akú má dôležitú, vyčerpávajúcu, ale zároveň veľmi zaujímavú prácu. Zážitkov bolo veľa. Ostanú krásne spomienky. Prežili sme krásne tri náročné dní, na ktoré nikdy nezabudneme.  V neposlednom rade sme si z výletu  okrem suvenírov doniesli aj nové poznatky o EÚ, skúsenosti s prácou europoslancov, pekné zážitky, no predovšetkým uvedomenie si dôležitosti usilovného štúdia cudzích jazykov. Sme radi, že Európsky parlament umožňuje mladým ľuďom spoznávať Európsku úniu.  

            A čo povedať na záver? Nezostáva nám už nič iné, iba  vysloviť VEĽKU VĎAKU  pani europoslankyni Miriam Lexmann za jej pozvanie na návštevu Europarlamentu v Štrasburgu!

            Poďakovanie patrí aj pánovi Ing. Lukášovi Hotárymu Ing. Ľudmile Seppovej, ktorí nám pomohli sprostredkovať a zabezpečiť túto výnimočnú a na zážitky a spomienky nezabudnuteľnú exkurziu. ĎAKUJEME!!!

          • Riaditeľské voľno - Testovanie 9-2023

          • Riaditeľ ZŠ M. R. Štefánika, Štefánikova 19, 059 01 Spišská Belá v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom 5. - 8. ročníka dňa 22.03.2023 (streda) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - konanie celoslovenského Testovania 9-2023.

            Vyučovanie žiakov 1.- 4. ročníka bude prebiehať podľa platného rozvrhu hodín.

            Všetci žiaci 5. - 9. ročníka budú z obeda automaticky odhlásení. V prípade, že majú záujem o obed v tento deň, môžu sa prihlásiť u vedúcej školskej jedálne najneskôr do stredy 22.03.2023 do 7:15 hod. ráno.

            Ďakujeme za pochopenie.

            Vedenie školy

             

          • „Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš...“

          • V priestoroch Mestského úradu v Spišskej Belej dňa 15. marca 2023 privítali nadaných žiakov   1. a 2. stupňa základných škôl zo Spišskej Belej, Lendaku a Toporca, ktorí si prišli zasúťažiť v prednese poézie a prózy. Cieľom tejto súťaže je upevniť vzťah našich najmenších k slovenskej literatúre súčasnosti i minulosti.

            Víťaži:

            KATEGÓRIA 1. – 4. ročník – POÉZIA

            1. miesto – Alexandra Birošíková
            2. miesto – Markus Kušmírek
            3. miesto – Miriam Grigerová

            KATEGÓRIA 5. – 9. ročník – POÉZIA

            1. miesto – Radoslava Šperková
            2. miesto – Laura Majerčáková
            3. miesto – Lucia Gabčová

            KATEGÓRIA 1. – 4. ročník – PRÓZA

            1. miesto – Gabriel Badovský
            2. miesto – Emily Budzáková
            3. miesto – Cynthia Tobolová

            KATEGÓRIA 5. – 9. ročník – PRÓZA

            1. miesto – Miriam Polačeková
            2. miesto – Liliana Petrasová
            3. miesto – Alexandra Lenďáková

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy! 

             

            Zdroj: https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/slovencina-moja-krasne-ty-zvuky-mas-5/

          • Beseda s významným slovenským meteorológom RNDr. Petrom Jurčovičom

          • Počas jarných prázdnin k nám do našej školy zavítal významný slovenský meteorológ pán RNDr. Peter Jurčovič.

            Na úvod privítali žiaci pána Jurčoviča v ľudových krojoch  -  Ema Novotná, Matias Kasenčák a hudobným doprovodom na harmonikách – Juraj Mešár a Richard Tomas.

            Žiaci 1. aj 2. st. sa na besede zúčastnili v hojnom počte.  Dozvedeli sa veľa nových poznatkov z meteorológie a astronómie – čo je orkán, uragán, podnebné pásma, klíma... Deti mali veľa zvedavých otázok, napr. aké športy má rád pán Jurčovič alebo či existujú mimozemšťania.

            Milo prekvapil šikovný žiak z 3.A triedy Maroš Richter, ktorý svojimi poznatkami a otázkami neraz prekvapil aj učeného meteorológa.

            Na záver sme sa poďakovali veľkým potleskom a krásnym darčekom - maketou našich planét od súrodencov Jožka Kušiona z 1.A  a Karin Kušionovej z 5.A triedy. Ani Pán Jurčovič na nás nezabudol, všetkým deťom venoval na pamiatku svoju fotografiu s vlastnoručným podpisom. 

            Po besede sme sa vybrali do múzea J. M Petzvala a M. Greisigera. Touto cestou sa chceme poďakovať za veľmi zaujímavý a kvalitný výklad pani Eve Janusovej a Mgr. Lucii Bieľakovej.

            ĎAKUJEME za krásny zážitok a poučnú prednášku!

            Mgr. Beáta Gotzmannová, PhDr. Petra Džerengová

             

          • Medzinárodný deň žien

          • Žena je slovo, ktoré skrýva v sebe čaro i krásu, duchaplnosť i zmyselnosť. Bez Vás by bol svet pustý ako lúka bez kvetov, ako nočná obloha bez hviezd, či ako srdce bez lásky.“

            „Byť ženou je zložité, lebo cítiť, milovať a obetovať sa dokáže vo svojej podstate iba žena, ktorá je darom pre túto zem.“

            Milé dámy,

            pri príležitostí Vášho krásneho sviatku mi dovoľte, aby som Vám v mene všetkých mužov, ako aj v mene svojom zaželal predovšetkým pevné zdravie. Aby ste v tento deň, ale aj v ďalších nasledujúcich dňoch Vášho života, mali čo najmenej problémov, chvíľ bolesti a smútku, aby Vás pohoda, porozumenie, radosť a láska sprevádzali na každom kroku Vášho života.

                                                                                                                                                     PaedDr. Ľudovít Gumulák

          • Návšteva predškolákov v našej škole

          • Dňa 2.3.2023 navštívili našu školu predškoláci z MŠ spolu s pani učiteľkami.

            Budúcich prvákov privítali a potešili divadielkom ich starší kamaráti zo 4.A triedy. Previedli deti z bábkovej rozprávky O medovníkovom domčeku do rozprávky o Šípkovej Ruženke.

            Učiteľky prvých ročníkov potom prostredníctvom zážitkového učenia pripravili rôzne aktivity vo svojich triedach, aby si budúci prváci mohli vyskúšať, aký je to pocit byť v škole.

            Nakoniec všetci dostali milý darček v podobe slniečka alebo sovičky. Ďakujeme za príjemnú a milú návštevu.

            Mgr. Ľ. Lešundáková