• NAJ deviataci...

          • Na konci školského roka 2021/2022 sme vyhodnotili najlepšiu žiačku/žiaka 9. ročníka z oboch tried za ich vzorný prístup, reprezentáciu školy počas ich celého štúdia, za ich správanie a vystupovanie, ktoré boli vzorom všetkým žiakom školy. 

            A teda, najlepšou žiačkou z 9.A triedy sa stala Simonka Fiamčíková a najlepším žiakom z 9.B triedy sa stal Patrik Pataky.

            Obaja získali hodnotné poukážky TESCO.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy počas celých rokov strávených v našej škole.

          • ŠTEFÁNIKOV VŠEVEDKO – vyhodnotenie celoročnej súťaže

          • Aj v tomto školskom roku sme ocenili tých žiakov, ktorí predsa len urobili čosi naviac. 

            V rámci už štvrtého ročníka našej celoročnej súťaže ŠTEFÁNIKOV VŠEVEDKO boli ocenení žiaci: Katka Palgutová, žiačka 4.B triedy a Zoran Grivalský, žiak 7.A triedy.

            Títo žaici nás všetkých a našu školu reprezentovali v rôznych súťažiach, predmetových olympiádach a na mnohých iných akciách. Ďakujeme im za čas a energiu, ktorú vynaložili prevažne mimo vyučovania a vo svojom voľnom čase na prípravu. Naše poďakovanie patrí samozrejme aj učiteľom, pod  vedením ktorých tieto úspechy získali.

            Ceny im odovzdal pán Martin Kostka, ktorý zároveň kolobežku a bicykel do súťaže aj venoval. Ďakujeme mu a veríme, že táto tradícia bude pokračovať aj v ďalšom školskom roku.

          • Milí DEVIATACI!

          • 30. júna 2022 sa vám ukončilo deväťročné základné vzdelávanie. Opúšťate naše  lavice. Každý z vás ide svojou cestou. Čaká vás štúdium v iných školách či príprava na zamestnanie. Boli ste dobrými deviatakmi s ochotou pomáhať učiteľom a išli príkladom mladším žiakom. Lúčime sa teda s vami a v mene všetkých vašich učiteľov vám prajeme veľa šťastia. Dúfame, že na roky strávené v našej škole budete s radosťou a láskou spomínať.

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          •       V mesiaci apríl sme vyhlásili na našej škole zber papiera, ktorý bol sprevádzaný súťažou o zaujímavé ceny. Všetci vieme, že recyklačný cyklus je ekologicky a ekonomicky výhodný. Šetrí energiu, znižuje ekologickú záťaž prostredia. Zberový papier je významnou surovinou, napríklad pri výrobe hygienických, baliacich a obalových papierov... Zberom  sme chceli podporiť aj záchranu našich lesov. Naši žiaci sa s chuťou pustili do práce. Po namáhavej práci ich čakala odmena, ktorú získala:

             Na 1. stupni:

            1. miesto – 3.A
            2. miesto – 1.C
            3. miesto – 1.B

            Na 2. stupni:

            1. miesto – 9.B
            2. miesto – 7.A
            3. miesto – 6.B

            Všetkým žiakom ďakujeme a výhercom blahoželáme.

          • Múzeum J. M. Petzvala v Spišskej Belej

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Múzeum J. M. Petzvala v Spišskej Belej.

            Prof. Dr. Ing. Jozef Maximilián Petzval matematik, fyzik, vynálezca, zakladateľ modernej optiky a fotografie. Patrí medzi najvýznamnejšie európske vedecké osobnosti 19. storočia.

            Žiaci tretieho ročníka navštívili jeho rodný dom v Spišskej Belej, kde sa nachádzajú jeho životopisné údaje s prehľadom vývoja optického zobrazovania. Priestory múzea dýchajúce históriou sú vkusne doplnené o dobový nábytok, obrazy a doplnky. A nielen to. Viacero pamätných tabúľ v exteriéri aj interiéri od prvého momentu pripomínajú veľkosť človeka, ktorému je expozícia venovaná.

            Deti nadchol romantický dobový ateliér s figurínami v životnej veľkosti a odnášali si so sebou množstvo zaujímavých informácií o rodákovi zo Spišskej Belej.

             

             

          • Školský výlet do Habakuky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet do Habakuky.

            Triedy 2.A, 2.B, 1.B a 3.A sa zúčastnili školského výletu do rozprávkového mestečka – Habakuky, plného dramatizovaných slovenských ľudových rozprávok. Netradičnú dedinku Habakuky tvoria domčeky a rozprávky Pavla E. Dobšinského. Deti najviac zaujala rozprávka Zlatá priadka. Mestečkom ich sprevádzal bubeník. Na záver si deti overili svoje vedomosti súťažným kvízom medzi ZŠ. ĎAKUJEME...

          • Žiaci ocenení primátorom mesta v školskom roku 2021/2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Žiaci ocenení primátorom mesta v školskom roku 2021/2022.

            1. ročník – Terézia Bočkajová 1.B

            Žiačka Terezka Bočkajová je veselá a pracovitá. Zodpovedne sa pripravuje na vyučovanie, je aktívna a kreatívna. V každom predmete dosahuje výborné výsledky. Terezka je obdarená mnohými talentami a tak často reprezentuje našu školu na rôznych súťažiach. Veľmi nás potešilo jej prvé miesto v súťaži Miss bábika. Terezku máme radi a tešíme sa z jej úspechov.

             

            2. ročník – Monika Halčinová 2.A

            Monika je veľmi milá, zodpovedná a pracovitá žiačka. Na vyučovacích hodinách bola vždy aktívna. K svojej práci pristupovala vždy zodpovedne. Aktívne sa zapájala do všetkých triednických prác, výzdoby triedy. Zúčastňovala sa výtvarných, hudobných a recitačných súťaží.

             

            3. ročník – Johanka Tomasová 3.A

            Johanka je v kolektíve veľmi obľúbená. Vo výchovno-vzdelávacom procese dosahuje výborné výsledky. Ja veľmi snaživá, zodpovedná. Vždy je ochotná pomôcť druhým. Svoje vedomosti prezentovala v súťaži Matematický Klokan a vo vedomostnej súťaži Všetkovedko, kde bola úspešnou riešiteľkou. Aj v matematickej súťaži Maksík patrila medzi najlepších riešiteľov.   V recitačnej súťaži Šaliansky Maťko obsadila v školskom kole 2. miesto. V súťaži zo slovenského jazyka Ypsilon získala plný počet bodov. Bola ocenená aj v kreatívnej súťaži Zašifruj si svoju knihu. Zapájala sa aj do športových a výtvarných súťaží.

             

            4. ročník – Katarína Palgutová 4.B

            Žiačka štvrtého ročníka. Katarína je veľmi múdra, šikovná, milá a dobrosrdečná žiačka. Má vynikajúci prospech už štvrtý rok. Na vyučovacích hodinách je aktívna, robí zaujímavé projekty, pomáha spolužiakom. Zapája sa do rôznych súťaží a je v nich aj úspešná. Tento školský rok na okresnom kole v prednese poézie a prózy vyhrala 3. miesto.  Bola úspešná aj v súťaži s názvom "Slovenčina moja, krásne zvuky máš", ktorú organizovalo mesto Spišská Belá. Získala krásne druhé miesto.

            Katarína je všestranná žiačka, ide jej všetko od ruky. Ako recitovanie, tak je kreslenie. Navštevuje ZUŠ v Sp. Belej - výtvarný odbor. Jej výtvarné nadanie ocenili aj v Bratislave, kde získala na celoslovenskej súťaži krásne tretie miesto. Jej práce sme poslali aj napr. do súťaže 750. výročie udelenia mestských práv v Sp. Belej, ktorú tiež organizovalo mesto Sp. Belá, ako aj vlastnoručne vytvorenú pohľadnicu pre ministra školstva. Katarína má aj vynikajúce analytické myslenie – zapája sa do matematických súťaží ako napr. Maksík, Klokanko, školského kola Pytagoriády. Katarína píše krásne slohy. Jej slohové práce boli aj niekoľkokrát zverejnené na našej školskej stránke školy.

            Kataríne prajeme veľa šťastia, zdravia, úspechov a elánu na získanie nových vedomostí.

             

            5. ročník – Mia Repelová 5.A

            Mia je veľmi vzorná žiačka. Počas školského roka dosahovala výborné výsledky. Je veľmi usilovná, priateľská a obľúbená. Ako piatačka sa dokázala dobré adaptovať na nových učiteľov a počas školského roka vyskúšala matematické súťaže a súťaž zo slovenského jazyka. V súťaži  okresné kolo matematickej pytagoriády sa umiestnila na 3. mieste. V okresných súťažiach matematická olympiáda a Ypsilon zo slovenského jazyka bola úspešnou riešiteľkou.

             

            6. ročník – Deniel Kostka 6.A

            Deniel Kostka patrí medzi poctivých a veľmi snaživých žiakov šiesteho ročníka. Vyznačuje sa slušným správaním, zdvorilosťou a skromnosťou. Zároveň si ale svedomito plní svoje školské povinnosti a dosahuje výborné výsledky. Tento rok dosiahol výborné úspechy v dejepisnej olympiáde. Okrem toho sa môže pýšiť dobrým srdcom, vďaka ktorému je v kolektíve veľmi obľúbený. Vždy sa chce podeliť o to čo má a pomáha ostatným so všetkým, o čo ho poprosia.

             

            7. ročník – Zoran Grivalský 7.A

            Zoran je v školskom roku 2021/2022 vzorným žiakom 7.A triedy. Počas celého školského roka dosahoval výborné výsledky. Je zodpovedný a usilovný, má výborné organizačné schopnosti,  športového ducha a vrelý vzťah k prírode a horám. Je priateľský, zhovorčivý, rád pomôže aj iným spolužiakom, i preto je v kolektíve obľúbený. Tento školský rok reprezentoval našu školu v mnohých vedomostných, ale aj estetických súťažiach, kde vynikal svojimi znalosťami aj praktickými zručnosťami. 

            V súťaži „Expert geniality show“ sa umiestnil v dvoch rebríčkoch – získal titul „Expert na mozgolamy“ a „Top expert“.  V okresnom kole biologickej olympiády získal 2. miesto, postúpil do krajského kola, kde bol úspešným riešiteľom. Umiestnil sa na 1. mieste v školskom kole geografickej olympiády a bol úspešným riešiteľom okresného kola. Zapojil sa i do matematických súťaží: Klokan, Pytagoriáda (úspešný riešiteľ školského kola) a matematická olympiáda, kde získal 2. miesto v okresnom kole. V dejepisnej olympiáde sa stal víťazom školského kola a úspešným riešiteľom v okresnom kole (5. miesto). Svoje estetické cítenie vyjadruje v literárnych, výtvarných i fotografických prácach. Jeho umelecké výtvory putovali na viaceré umelecké súťaže, napr. Hovorme o jedle, Memoriál M. R. Štefánika, Vesmír očami detí - v tejto súťaži postúpila jeho maľba až do celoslovenského kola. Vzťah k prírode opísal v literárnej práci Láska matky prírody, ktorá sa stala víťaznou v celoslovenskej súťaži Zelený svet. S básňou Spomienky ulíc sa zapojil i do súťaže o našom meste. Svoje jazykové znalosti zužitkoval v súťaži English Star.

             

            8. ročník – Paulína Kostková 8.A

            Paulína opakovane dosahuje vynikajúce študijné výsledky a má vzornú školskú dochádzku. Jej všestranný talent a rozhľadenosť dokazuje účasťou vo vedomostných súťažiach (napr. Expert geniality show, Pytagoriáda). Žiačka je úspešná  aj v umeleckej oblasti, tohto roku bola ocenená vo výtvarnej súťaži Hovorme o jedle.

            Paulína je priateľská a ochotná pomáhať svojim spolužiakom. Svojím správaním stmeľuje kolektív triedy  a vytvára pozitívnu atmosféru.

             

            9. ročník – Simona Fiamčíková 9.A

            Simonka Fiamčiková je svedomitou žiačkou deviateho ročníka, ktorá sa pravidelne pripravuje na vyučovanie. Vyznačuje sa slušným správaním, zdvorilosťou a skromnosťou. Tento školský rok sa zúčastnila dejepisnej olympiády, v ktorej sa stala úspešnou riešiteľkou a na okresnom kole obsadila 3. miesto. Svoju šikovnosť, logické myslenie a umenie pracovať s textom preukázala na okresnom kole olympiády slovenského jazyka, kde získala 3. miesto. Jazykové vedomosti a zručnosti prezentovala aj na celoslovenskej súťaží YPSILON SLOVINA JE HRA, kde získala plný počet bodov a v rámci Slovenska obsadila 9. miesto vo svojej kategórií. Okrem vedomostných súťaží sa žiačka úspešne zapájala aj do súťaží z výtvarnej výchovy.

             

             

             

          • Školský výlet do Spišskej Novej Vsi

          • Školský rok sa pomaly chýli ku koncu a jeho súčasťou sú školské výlety. Jeden z nich absolvovali aj žiaci 1. a 9. ročníka. Vyšlo im krásne počasie a tak sa mohli dosýta vynadívať na zvieracích obyvateľov miestnej atrakcie. Nezabudli ani na občerstvenie v cukrárni, na suveníry pre seba a svojich blízkych. Obohatení zážitkami sa šťastne vrátili z výletu domov.

            Pani učiteľky: Ulbrichová, Čížiková, Fudalyová, Šromovská-Kováčová a Klačková

             

          • Cvičenia v prírode

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cvičenia v prírode.

            Deň plný zážitkov aj vďaka hasičom

            Takto by sme mohli opísať cvičenie v prírode, ktoré pre žiakov prvého stupňa pomohli zorganizovať dobrovoľní hasiči nášho mesta.

            Pre deti bola pripravená hasičská technika, ktorú im odprezentovali hasiči a následne si ju mohli aj sami vyskúšať. Predseda DHZ Maroš Vaverčák deťom poskytol informácie, ako správne poskytnúť prvú pomoc a ukázal im, ako funguje defibrilátor. Žiaci sa zahrali na hasičov a po vykonaní povelu vpred, utekali „hasiť požiar“.

            O tom, že sa akcia vydarila svedčia usmiate detské tváre. 😊

          • Sme jeden tím

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sme jeden tím.

            Takto by sme mohli interpretovať cieľ branného cvičenia pre druhý stupeň našej školy, ktorý si pre žiakov pripravili pracovníci s mládežou v našom meste - koordinátorka práce s mládežou, koordinátorka Vzdelávacieho centra Pôjd a koordinátor Face Clubu. Obrovskou pomocou pri realizácii podujatia boli aj dobrovoľníci Face Clubu, no nie len tí naši - Jakub, Dušan či Rasťo, ale aj zahraničné dobrovoľníčky Máša a Pinja a tiež žiačky z radov našej školy. Šlo teda o veľkú spoluprácu s jedným cieľom - utužiť vzťahy v našich triedach. 

            A čo sme teda celé dopoludnie robili? 

            Školský dvor sa premenil na ihrisko aktivít zameraných na vzájomnú spoluprácu, komunikáciu, ale aj súťaživosť či zabavenie sa. Žiaci stavali drevenú vežu pomocou žeriava a dlhých šnúrok, skladali kartičky s príbehom, kde každý žiak dostal jednu jeho časť a ostatným ju nemohol ukázať, ale len slovne opísať. Spoločnými silami chytali nezbedných čertíkov, kreslili si na chrbty vybrané obrázky v rade za sebou či prekreslovali obrazy pomocou fixky, ktorú ovládali šnúrkami. Všetky aktivity boli zamerané na to, aby žiaci navzájom spolupracovali, počúvali sa a aktívne sa zapájali. Iba tak sa im podarilo dosiahnuť spoločný cieľ. Po ukončení aktivít nasledovala reflexia, kde si žiaci prečítali list od organizátorov a diskutovali o tom ako sa cítili vo svojej skupine, ako sa im vzájomne spolupracovalo a čo môžu urobiť preto, aby bola spolupráca v ich triede v budúcnosti lepšia. 

            Žiakom ďakujeme za aktívne zapájanie sa a veríme, že spoločné popoludnie bolo pre nich príjemné a že splnilo stanovený cieľ. 

            Toto podujatie bolo podporené z nadačného fondu Deti v bezpečí poisťovne Kooperativa.

             

            Ing. Miriam Zoričáková

            Koordinátorka práce s mládežou

          • Exkurzia v Trnave a školský výlet vo Viedni

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Trnave a školský výlet vo Viedni .

            V dňoch 21.06.-23.06.2022 sme sa zúčastnili exkurzie v Trnave, tiež nazývanej aj "Malý Rím" a školského výletu do zoologickej záhrady Schönbrunn vo Viedni. 

            V meste Trnava nás najviac očarili mestské hradby pochádzajúce z 13. storočia a taktiež unikátna mestská veža na Trojičnom námestí. Trnava bola nádherná, no oveľa viac sme sa tešili na návštevu zoologickej záhrady, ktorá je súčasťou zámku Schönbrunn. V minulosti bolo toto sídlo obývané Máriou Teréziou z rodu Habsburgovcov, a taktiež Alžbetou Bavorskou, známou aj ako Sisi.

            V ZOO sme videli sme viac ako 700 druhov živočíchov z rôznych kútov sveta: orangutany skáčuce z povrazu na povraz, pandu pochutnávajúcu si na bambusových výhonkoch, africké slony, hravé surikaty, ale aj spiace koaly, nosorožce,hrochy, ryby, hypnotizujúce medúzy, hady, dokonca aj obrovské šváby. V polárnom pavilóne sme sa ochladili pri pohľade na tučniaky, tulene a ľadového medveďa. Neobišli sme však ani tropický dažďový prales s netopiermi, ktoré nám viseli priamo nad hlavami.  

            Výlet sme ukončili prechádzkou po rozkvitnutých francúzskych záhradách v Zámockom parku. Z Viedne sme odchádzali unavení, ale plní dojmov, zážitkov a dokonca sme si aj precvičili nemčinu :)

            Žiaci 9.B a triedna učiteľka Diana Praženicová

          • Vyhodnotenie súťaže ENGLISH STAR

          • Žiaci našej školy sa v máji zúčastnili medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku ENGLISH STAR.

            V tejto súťaži mali možnosť porovnať si svoje vedomosti s rovesníkmi iných škôl.

            Súťaž v našej škole prebehla v kategóriách 1. – 8. a zúčastnilo sa jej 16 žiakov:

            1. ročník - Nathan Greňa,

            4. ročník - Katarína Fiamčíková, Samuel Gumulák,

            5. ročník - Alexandra Lenďaková, Ela Klimeková, Mia Repelová, Jakub Kostka,

            6. ročník - Tomáš Halčín, Petronela Mačičáková, Tomáš Funket,

            7. ročník - Zoran Grivalský, Karina Krempaská, Samuel Krigovský, Miriam Wansnerová, 

            8. ročník - Natália Andrášová.

            Najúspešnejším žiakom školy sa stal Tomáš Funket, ktorý dosiahol plných 100%.  

            Všetci žiaci dostali od organizátora súťaže diplomy s percentuálnym hodnotením úspešnosti a od nás malé darčeky.

            Žiaci dosiahli skvelé výsledky, k čomu im srdečne blahoželáme!

             

            Zlatica Ganzarčíková, Katarína Čížiková

          • Výtvarná súťaž „Pre lepšiu budúcnosť Zeme“

          • Žiaci 3. B a 4. A triedy sa zapojili do výtvarnej súťaže „Pre lepšiu budúcnosť Zeme“.                  

            „Pre lepšiu budúcnosť Zeme“ je digitálny edukačný projekt, v ktorom sa dozviete tie najdôležitejšie informácie o klimatickej zmene. Je určený zadarmo pre všetkých žiakov a učiteľov 4.-7. ročníka základných škôl na Slovensku.

            Úlohou tejto súťaže bolo stvárniť, ako si predstavujú záchranu planéty Zem. Žiaci boli veľmi tvoriví a nápadití. Každý poňal výkres po svojom.

            Matias Kasenčák poňal tému nasledovne: "Vývoj doby prináša veľké zmeny. Niekedy žili ľudia v jaskyniach, stanoch, neskôr si postavili domčeky, jazdili na koňoch, dnes ľudia bývajú v panelákoch, jazdíme na autách a žijeme dosť značný konzumný spôsob života, čo so sebou prináša aj veľa odpadu, znečisťovanie životného prostredia. Čo bude ďalej?“

            Zapojení žiaci Matias Kasenčák, Ema Novotná, Natália Gemzová, Elizabeth Simonisová, Rebeka Grivalská. Získali na pamiatku diplom a maľovanky so zvieratkami a posielajú tento odkaz:

            „Ľudia by sa mali starať nielen o svoje obydlie ale aj okolie, vyčistiť jazerá, rieky, prírodu. Preto si želáme usmievavú planétu, aby sa ľudia o ňu príkladne starali, triedili odpad a vysádzali stromčeky. Toto je náš odkaz pre všetkých!“

            Žiaci 3. B a 4. A triedy, triedne učiteľky PhDr. Petra Džerengová a Mgr. Beáta Gotzmannová

             

          • Školský výlet do najkrajšej minizoo v Prešove – 3.B a 4.A

          • Dňa 13.6.2022 žiaci 3. B a 4. A triedy strávili krásny slnečný deň v najkrajšej minizoo v Prešove – časť Nižná Šebastová. Obdivovať mohli zvieratká z 350. druhov - veľké množstvo druhov operencov, pre dedinu typické sliepky, husi, morky, perličky, kačice, bažanty a  aj pyšné pávy. Zoznámili sa s majestátnym kráľom lesa Danielom Škvrnitým či nebojácnymi muflónmi. Stretli aj milé zajačiky, pasúce ovce aj kozy.

            Deti sa vyšantili na preliezkach, na stredovekom kolotoči a sily opäť doplnili v bufete na chutných dobrotách.

            Zažili krásny deň plný zážitkov v príjemnej rodinnej atmosfére a pohody.

             

            Triedne učiteľky PhDr. Petra Džerengová a Mgr. Beáta Gotzmannová  

          • Opätovný úspech v regionálnom kole súťaže v prednese poézie a prózy v nemeckom jazyku

          • Dňa 20.06. 2022 sa konalo regionálne kole súťaže v prednese poézie prózy v nemeckom jazyku v budove Domu stretávania Karpatskonemeckého spolku v Kežmarku. 

            Porota hodnotila výber textu, kvalitu prejavu a dôležitý bol tiež celkový dojem. 

            Našu školu reprezentovala Radoslava Šperková, žiačka 7.B triedy.

            V silnej konkurencii vynikajúcich recitátorov si opäť vybojovala 1. miesto. Radke blahoželáme k veľkému úspechu! 

            Mgr. Diana Praženicová