• PROSBA: Darujte 2 % zo svojich daní pre naše deti

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2 % z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, teda aj našej neziskovej organizácii "Združenie rodičov Základnej školy na Štefánikovej ulici v Spišskej Belej".

            Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2 %!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy
            • podporu žiakov, ktorí reprezentujú našu školu

            ĎAKUJEME!

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády - postup na krajské kolo

          • Dňa 8.2.2023 sa konalo okresné kolo dejepisnej olympiády, na ktorom nás reprezentovali víťazi školského kola. Tento rok po dvojročnej online forme prebiehala táto vedomostná súťaž z histórie prezenčnou formou. Okrem vedomosti z daného ročníka sa museli žiaci popasovať aj z monotematickou časťou  -  Veda a technika od najstarších čias po súčasnosť. 

            Úspešnými riešiteľmi sa  v kategórie F stala Tamarka Fudalyová, v kategórií C Paulínka Kostková a najúspešnejším žiakom sa stal Adam Grivalský, ktorý si v kategórií D vybojoval 2. miesto a postup na krajské kolo.  Ďakujeme za vzornú reprezentáciu a držíme palce na krajskom kole.

          • YPSILON – SLOVINA JE HRA

          • Dňa 24.11. 2022 sa na našej škole konala celoslovenská súťaž YPSILON – SLOVINA JE HRA. Z našej školy sa do tejto súťaže celkovo zapojilo 24 žiakov, ktorí si zmerali sily v rôznych vedomostných úlohách. Počas mesiaca február boli zverejnené výsledky našich žiakov.

            K najúspešnejším patrili Veronika Mosorjaková  (5.B ), ktorá v rámci svojich kategórie získala plný počet bodov a zaradila sa tak medzi top najlepších žiakov.

            Mimoriadnu cenu získala aj žiačka Tamarka Fudalyová (6.B), ktorá sa v rámci Slovenska umiestnila na 8. mieste v kategórií 6.

            Ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a blahoželáme aj ostatným úspešným riešiteľom.

          • Vydarený lyžiarsky výcvik

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky výcvik.

            Už ako žiaci prvého stupňa sme sledovali šťastlivcov, ktorí odchádzali na lyžiarsky výcvik a rozprávali sme sa o tom, aké to bude, keď my raz pôjdeme... Ten deň nadišiel 13. februára 2023, kedy sme s očakávaním stáli pred školou a čakali na autobus, ktorý nás má odviezť na miesto, ktoré navštívili mnohí, aby sme sa tam - rovnako ako oni - niečomu novému priučili.

            V autobuse to žilo od prvého po posledný deň. Človek ani nevie, ako rýchlo ubehne cesta a zrazu už stojí pred svahom v lyžiarskom stredisku SKI TAJA v Tatranskej Javorine. Pred vstupom na svah sme boli poučení o tzv. bielom kódexe, teda o tom, ako sa máme správať na svahu, aby sme neohrozili seba alebo iných ľudí. No a potom to celé začalo - povedali a ukázali sme si základné techniky lyžovania od „A po Z“. 

            Prvé dni sme sa nevyhli pádom a objavilo sa aj pár modrín, ale za námahu to stálo. Mnohí z nás stáli na lyžiach prvýkrát vo svojom živote. Vydarené počasie a ideálne snehové podmienky nám umožnili pod vedením skúsených inštruktorov a pedagógov osvojiť si základy lyžovania. Každý deň sme robili pokroky a ako čas plynul, nechýbala už ani odvaha. Týždeň ubehol ako voda, lyžiari sa zdokonalili v lyžovaní, nelyžiari sa naučili lyžovať.

            Ako by to bolo, keby sme lyžiarsky výcvik neukončili pretekmi. Medzi žiakmi bolo vidieť obrovskú súťaživosť a nasadenie. A ako sme dopadli?

            Umiestnenie dievčat:

            1. miesto – Rebeka Šolcová
            2. miesto – Natália Ziburová
            3. miesto –  Lenka Novajovská

            Umiestnenie chlapcov:

            1. miesto – Samuel Krigovský
            2. miesto – Richard Tomas
            3. miesto –  Zoran Grivalský

            A aby sme nezabudli, nechýbala ani každodenná desiata v stredisku a veľmi chutný obed v Penzióne Kamzík v Ždiari.

            Ďakujeme našim pedogógom - Mgr. M. Burdíčkovi, Mgr. D. Praženicovej, Mgr. N. Labusovej a Mgr. A. Slabej za prípravu a celú organizáciu výcviku. 

            Z lyžiarskeho kurzu sme si všetci odniesli nové poznatky, skúsenosti a nezabudnuteľné zážitky. Prežili sme naozaj pekné chvíle v dobrom kolektíve, a preto nás  spomienky na tento lyžiarsky výcvik budú hriať ešte poriadne dlho.

          • EXPERT geniality show

          • Dňa 30.11.2022 sa uskutočnil 16. ročník súťaže EXPERT geniality show, do ktorej sa zapojilo 12 žiakov našej školy. Súťažili v kategóriách EXPERT 5, EXPERT 7 a EXPERT 8. 

            Každý žiak vyniká v niečom inom. Niekto má nadanie na jazyky, niekto má vynikajúce logické myslenie, ďalší obľubuje prírodné vedy, históriu, či geografiu, iný je fanúšikom športu.  

            Zapojením sa do tejto súťaže mali žiaci možnosť ukázať, v čom sú naozaj dobrí a vybrať si dve zo šiestich ponúknutých tém. 

            Súťažiaci v kategórii EXPERT 7 a 8 si vyberali z tém: Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English? a Góly, body, sekundy

            Súťažiaci v kategórii EXPERT 5 mali zjednodušené pravidlá a odpovedali na otázky z humanitných a prírodných vied - Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry

            Aj v tomto školskom roku sme na našej škole našli experta. Stal sa ním žiak 8.A triedy Samuel Krigovský, ktorý získal hneď dva diplomy s titulom: Expert na Tajomstvá prírody a TOP Expert (za umiestnenie v prvej štvrtine rebríčka v celkovom poradí). 

            Ostatní súťažiaci boli tiež veľmi šikovní, no nepodarilo sa im prebojovať až na popredné priečky tabuľky. Získali tak účastnícky diplom a malú odmenu. 

            Samuelovi srdečne blahoželáme a veríme, že titul si obhájime aj v budúcom školskom roku. 

            Mgr. Diana Praženicová

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ MATERINSKÉHO JAZYKA

          •  „ Ó mojej matky reč je krásota ,

             je milota, je rozkoš, láska svätá...“

                  Týmto krásnym vyznaním vyjadril velikán slovenskej literatúry vzťah k  rodnej reči.

            21. február je Medzinárodným dňom materinského jazyka.Tento celosvetovo známy deň vyhlásila výročná 30. Generálna konferencia Organizácie spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v novembri 1999. Po prvý raz sa 21. február ako  Medzinárodný deň materinského jazyka oslavoval v roku 2000.   

            Materinský jazyk nás sprevádza celým životom a zásadne ovplyvňuje naše vnímanie sveta. Je dôležitou súčasťou identity každého človeka a predstavuje kultúrne dedičstvo ľudstva.  Práve deň, akým je Medzinárodný deň materinského jazyka, je vhodnou príležitosťou pripomenúť si, že zásluhou svätých Cyrila a Metoda, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra a ďalších, má slovenský jazyk kodifikovanú podobu a denne ho používame ako štátny jazyk.

            Medzinárodný deň materinského jazyka si pripomenuli aj žiaci 4.B. Na hodine slovenského jazyka si porozprávali a pripomenuli zakladateľov slovenského jazyka a vytvorili  v súvislosti so spomínaným dňom plagáty, ktoré pripomínajú tento deň.

            Mgr. Beáta Gotzmannová a žiaci zo 4. B triedy

             

          • Beseda – Lesná železnica

          • V Spišskej Belej nedávno uviedli do života novú knihu pod názvom "Lesná železnica, Spišská Belá – Lendak". Autorom knihy je Ing. František Pisarčík, vedúci lesnej správy.

            Pán Pisarčík na naše pozvanie prišiel na besedu medzi našich žiakov. Pútavou formou žiakom porozprával  o tom, že Lesná železnica zo Spišskej Belej do Lendaku bola v medzivojnovom období významným lesníckym dopravným prostriedkom na hornom Spiši. V tom období mala veľký hospodársky a technický význam.  Železnica smerovala z drevoskladu v Spišskej Belej cez Šarpanec až do Lendaku. Žiaci si pozreli zaujímavý film, ktorý bol zameraný na túto tému.  . 

            "Nájsť v dnešnej dobe pamätníkov je veľmi ťažké, preto pán Pisarčík chcel aspoň takouto formou priblížiť dnešnej generácii pohľad na niečo, čo tu obyvatelia mali a vedeli využívať. Teraz je z toho možno už len spomienka z rozprávania rodičov, starých rodičov, známych, alebo pre mnohých aj úplne nová informácia.

            Na záver mu žiaci dávali zaujímavé otázky. Beseda sa skončila veľkým potleskom a poďakovaním za peknú besedu.

            Mgr. Beáta Gotzmannová

            PhDr. Petra Džerengová

             

          • MISS bábika

          • Fotka - zdroj: https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/miss-babika-2023/​​​​​​​

             

            Mesto Spišská Belá aj v tomto roku vyhlásilo spevácku súťaž „MISS BÁBIKA“. Účelom súťaže je udržiavanie ľudových tradícií a podporovanie mladých talentov. Aj dievčatá z našej školy sa s radosťou zúčastnili tejto súťaže, ktorá sa konala v bývalej kinosále nášho mesta dňa 16.2.2023.

            Súťažilo sa v troch kategóriách: deti predškolského veku z materských škôl, žiaci prvých ročníkov a žiaci druhých ročníkov základných škôl. Súťažiaci sa predstavili s uspávankami, ľudovými aj modernými piesňami. V silnej konkurencii sa našim dievčatám podarilo získať až dve miesta.

            KATEGÓRIA ŽIAKOV  2. ROČNÍKA ZŠ

            1. miesto – Dominika Galliková (Spojená škola Lendak)
            2. miesto – Natália Žigová (ZŠ M. R. Štefánika)
            3. miesto – Terézia Bočkajová (ZŠ M. R. Štefánika)

            Do súťaže sa zapojili základné školy a materské školy zo Spišskej Belej, Podhorian, Lendaku, Ihlian a Holumnice. Malí speváci, ktorí sa v súťaži umiestnili, si prevzali diplom a vecné ceny. Ani ostatní však domov neodišli naprázdno a odniesli si píšťalku a sladkú odmenu.

            Našim dievčatám srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • VALENTÍN navštívil našu školu

          • Svätý Valentín je patrónom zaľúbených. Je však aj patrónom milujúcich rodičov, priateľov, jednoducho patrónom všetkých, ktorí sa majú radi.

            Na našej škole sa 14. februára uskutočnila akcia venovaná tomuto sviatku. Jej cieľom bolo venovať sa priateľskej láske, spolupráci, tolerancii a dôvere medzi sebou. Vážiť si priateľov a uvedomiť si, že priateľ je človek, ktorý vždy stojí pri mne, ktorý má ma rád a na ktorého sa môžem spoľahnúť.

            Žiaci mali možnosť počas dvoch týždňov vhadzovať do špeciálne vytvorených schránok pozdravy venované spolužiakom, spolužiačkam, kamarátom, kamarátkam, pani učiteľkám, vlastne každému, kto je súčasťou našej školy. Podmienkou bolo, aby bol odkaz adresovaný pre konkrétnu osobu alebo triedu.


            Hneď ráno v deň Valentína mali naše „poštárky“ poriadne ťažkú prácu, roztriediť všetky „VALENTÍNKY“  a doručiť ich pre nedočkavých adresátov.

            Milé želania dostali aj mnohé pani učiteľky, pani kuchárky a pani upratovačky. V ten deň  veru nikto neodchádzal zo školy bez úsmevu na tvári. ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa na tejto peknej a milej akcii podieľali.

            Sme radi, ak sa vám školská akcia páčila. Privítame však aj nové nápady, predstavy, ktoré nás inšpirujú aj budúci  rok.

          • Valentín v 1.A a 4.B triede

          • Ako už všetci veľmi dobre vieme a poznáme Deň Svätého Valentína patrí k najobľúbenejším sviatkom v roku a patrí všetkým  zamilovaným. Je predovšetkým o láske a žiaci z 1.A a 4.B triedy sa rozhodli vytvoriť na hodinách výtvarnej výchovy Valentínky.

            Chceli sme tak potešiť srdiečka seniorom a našim známym, aby to nebolo len o partnerskej láske, ale aj láske k našim blízkym osobám. Preto nezabúdajme, že každý deň môžete potešiť svojich blízkych nielen na Valentína! S prváčikmi sme si na hodine slovenského jazyka vypracovali pracovné listy s písmenkovými srdiečkami a ich úlohou bolo vymaľovať rovnaké písmenká a potom podľa farieb písmen vymaľovali srdiečkovú lienku. Spoločnými silami vytvorili žiaci veľké valentínske srdce, z ktorého sa veľmi tešili. Žiaci sa zapojili aj do valentínskej pošty, kde vytvorili a darovali Valentínky.

             

            „Láska dáva srdcu krídla anjela,

            Roztančí dušu a nikdy jej nie je priveľa.

            Je darom do neba aj z neba a všetkým nám ju veľmi treba!

            Lásku daruj každý deň,

            možno splníš iným sen!“

             

            Žiaci 1.A a triedna učiteľka PhDr. P. Džerengová,

            Žiaci 4.B a triedna učiteľka Mgr. B. Gotzmannová

          • Fašiangový karneval

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Fašiangový karneval.

            Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní aj v našej škole. Deti sa naň veľmi tešia celé týždne a úporne rozmýšľajú, akú masku si tento rok zvolia. No a tento rok bol tým šťastným dňom 10. február.

            Krásna výzdoba už niekoľko dní predtým avizovala, že tohoročný karneval bude v plnej paráde. A veru aj bol. Naši žiaci sa od prváčikov až po deviatakov nevedeli dočkať. Hneď ráno po vstupe do budovy školy sa začal pravý karnevalový ošiaľ spojený s obliekaním, maľovaním a upravovaním karnevalových masiek od výmyslu sveta. Celá škola sa premenila na čarovnú rozprávku, v ktorej rozprávkové a mytologické bytosti, v podobe kovbojov, čarodejníc, ale aj nežných princezien, motýľov, indiánov, šašov, opravárov, pirátov, športovcov, bojovníkov prevzali svoju "moc".

            Neuveríte, ale prišla aj Socha slobody, pizza či medúza a mali sme tu aj ženícha a nevestu. Radosť bolo pozerať sa. Karnevalovým maskám nechýbala kreativita ani originalita, pestrosť farieb a využitie rôznych materiálov pri ich zhotovovaní. Pri predstavovaní nám niektorí žiaci prezradili, že výroba ich masiek bola náročnejšia, pretože trvala aj niekoľko dní. Preto sa chceme poďakovať rodičom i starým rodičom za ich spoluprácu. V telocvični bolo skutočne veselo. "Masky" sa zabávali, tancovali, predvádzali a spievali. Porota mala veľmi ťažkú úlohu, nakoniec však odmenila tie najkreatívnejšie masky vecnými cenami, no a ostatní dostali sladkú odmenu.

            Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým tým, ktorí tento krásny karnevalový deň pripravili a "bravúrne" zrealizovali. Dobrá a veselá nálada nechýbala, tak sa chceme o našu radosť s vami podeliť. Preto neváhajte,  pozrite si aj vy naše zábery z tohto podujatia vo fotogalérii, je tam toho naozaj dosť... 😊.

          • Vyhodnotenie školskej biblickej olympiády

          • Minulý týždeň bola vyhodnotená biblická súťaž, ktorou sa snažíme motivovať mladých, aby čítali Bibliu a pociťovali túžbu viac porozumieť Svätému písmu a tomu, čo učí a  dali svojmu vzťahu s Bohom nový rozmer. Žiaci pracovali s Knihou Judita, Ester, Nehemiášovou a s Prvým Petrovým listom.

            Vyhodnotenie: 1. miesto Barborka Brežinová

                                       2. miesto Samuel Krigovský

                                       3. miesto Lenka Novajovská

            Blahoželáme všetkým, ktorí sa súťaže zúčastnili a postupujúcim držíme palce na diecéznom kole.

          • Hodina angličtiny inak...

          • Naša škola opäť nadviazala spoluprácu s miestnym Face clubom a tak mali žiaci 8.B a 9.A triedy možnosť zažiť hodinu angličtiny s niekým iným ako so svojou vyučujúcou cudzieho jazyka. Vyučovaciu hodinu tentoraz strávili s Erikou z Lotyšska, ktorá si pre nich pripravila zaujímavé aktivity a tak boli naši žiaci nútení sa s ňou dohovoriť anglicky. Ďakujeme Face clubu a Erike za spoluprácu. Tešíme sa na opätovné stretnutie. 

            Za PK cudzích jazykov Katarína Čížiková

          • Kooperatívne vyučovanie v 2.A triede

          • „Čo dnes dokáže dieťa v spolupráci s druhými, dokáže zajtra samo.“ (Vygotskij)

            Žiaci 2.A triedy si dnes po prvýkrát vyskúšali prácu v skupinách - tzv. kooperatívne vyučovanie. Trieda sa rozdelila na 4 skupiny a v každej pracovalo 5 žiakov. Žiaci mali možnosť spoločne riešiť zadané úlohy, prichádzali na rôzne nápady, vymieňali si svoje myšlienkové postupy. Postupne riešili rôzne úlohy zo slovenčiny, matematiky, angličtiny. Ale medzi úlohami sa našla i jedna zábavná, v ktorej podľa rôznych emotikonov mali uhádnuť názov rozprávky. Teší nás skutočnosť, že ani jeden žiak nezaháľal a všetci  pracovali usilovne ako včielky. A keďže deti sú tvory súťaživé, v závere dvojhodinovky sme tímovú prácu vyhodnotili. Najviac úloh sa podarilo vyriešiť skupine Čiernych panterov. :o)

            Triedna učiteľka 2.A triedy Katarína Čížiková

          • Hviezdoslavov Kubín II. a III. kategória - školské kolo

          • Aj druhý stupeň sa zúčastnil tradičnej súťaže v prednese prózy a poézie – Hviezdoslavovho Kubína. Školské kolo sa uskutočnilo dňa 6. februára 2023. V II. kategórii súťažili žiaci piateho a šiesteho ročníka, v III. Kategórii siedmy, ôsmy a deviaty ročník.

            V II. kategórii sa umiestnili žiaci:

            POÉZIA

            1. miesto: Veronika Mosorjaková (V.B)

            2. miesto: Katka Palgutová (V.B)

            3. miesto: Ivanka Kovalčíková (V.A) a Sofie Nováková (VI.A)

            PRÓZA

            1. miesto: Alexandra Lenďáková (VI.A)

            2. miesto: Katka Fiamčíková (V.B)

            3. miesto: Leila Pavličková (VI.A)

             

            V III. Kategórii sa umiestnili žiaci:

             POÉZIA

            1. miesto: Radka Šperková (VIII.B)

            2. miesto: Zuzka Chlebáková (IX.A)

            3. miesto: Viktória Gregorová (VIII.B)

            PRÓZA

            1. miesto: Viktória Olšavská (IX.A)

            2. miesto: Tomáš Halčin (VII.A)

            Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach postupujú do okresného kola. Srdečne blahoželáme a všetkým ďakujeme za účasť.

             

          • "Vieme, čo dýchame?" – projekt pokračuje

          • Dňa 9.1.2023 sme spustili projekt „Vieme, čo dýchame? Poďte s nami merať znečistenie ovzdušia z dopravy v okolí vašej školy“. 

            Po 4 týždňoch merania počasia sme spoločne s manažérmi kvality ovzdušia odobrali meracie trubice a zapísali posledné údaje. Takto pripravené vzorky putujú do Holandska  na podrobný rozbor. Netrpezlivo budeme čakať na výsledky, ktoré budeme ďalej používať na prezentáciu a podrobné školenia žiakov a verejnosti.

            PaedDr. Marta Vlachová 

          • Tešíme sa na karneval

          • Na Slovensku fašiangy trvajú od Troch kráľov do Popolcovej stredy. V minulosti sa konali spoločné zabíjačky, ale aj svadby, po dedine boli obchádzky masiek a muzikantov.

            Aj naši žiaci sa s radosťou pustili do výroby masiek. Karneval sa totiž nenávratne blíži a všetci sa naň veľmi tešíme...

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo, I. kategória

          • Dňa 2. februára 2023 sa uskutočnil už 69. ročník postupovej súťaže Hviezdoslavov Kubín. V I. kategórii súťažia spolu žiaci 2. až 4. ročníka. Výsledky sú takéto:

            POÉZIA

            1. Joachim Tomas 2.B

            2. Sofia Paľonderová 2.A

            3. Dominika Svitanová 3.A

            PRÓZA

            1. Dominika Novajovská 4.A

            2. Michaela Nemešová 4.A

            3. Denis Galschneider 4.A

             

            Víťazom srdečne blahoželáme!

             

            Mgr. Darina Sekeráková

          • Všetkovedko - vyhodnotenie

          • VŠETKOVEDKO - veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími.

            Súťažilo sa v troch samostatných kategóriách:

            • v kategórii VŠETKOVEDKO 2 súťažili druháci,
            • v kategórii VŠETKOVEDKO 3 súťažili tretiaci,
            • v kategórii VŠETKOVEDKO 4 súťažili štvrtáci.

            Druháci mali 40 minút na zodpovedanie 24 otázok. Tretiaci a štvrtáci za 40 minút zodpovedali 30 otázok. Pri každej otázke mali ponúknuté štyri možnosti, pričom správna bola vždy len jedna z nich. Otázky boli zo všetkých oblastí s ktorými sa doteraz stretli – prvouka, prírodoveda, vlastiveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, hudobná výchova, výtvarná výchova, informatická výchova a dopravná výchova.

            Najúspešnejší žiaci získali diplom s titulom Všetkovedko a pekné ceny – tričká, pravítka a prívesky. Z triedy 2. A získali tento titul a zároveň patrili medzi najúspešnejších riešiteľov Natália McArthur, Matej Gaborčík a Samuel Fudaly. Z triedy 3. A získava tento titul Monika Halčinová a z triedy  3. B  žiak Dávid Klimek. Ostatní súťažiaci získali diplom s titulom Všetkovedkov učeň a peknú ceruzu na pamiatku. Zo štvrtákov bola najlepšia žiačka Johanka Tomasová. Víťazom srdečne blahoželáme.

            Mgr. Ľudmila Lešundáková