• Holokaust – múzeum Sereď

          • Žiaci deviateho ročníka sa zúčastnili prednášok Deti a holokaust a Úteky z táborov smrti, ktoré im odprezentoval lektor z múzea v Seredi. Žiakov veľmi citlivým spôsobom oboznámil s hrôzami, ktoré prežívali deti v koncentračných táboroch, pričom sa prostredníctvom videa žiakom prihovorili aj preživší z koncentračných táborov smrti. V rámci prednášky o útekoch z tábora smrti si žiaci pozreli aj krátky dokument o úteku Wetzlera a Vrbu z koncentračného tábora Osvienčim.

          • DEJEPIS trochu inak

          • Žiaci piateho ročníka sa na hodinách dejepisu oboznamujú s rôznymi historickými faktami, ktoré sú pre nich v tomto ročníku novinkou.  Tieto vyučovacie hodiny nám počas školského roka spestrila žiačka Sandra Červená, ktorá sa venuje zberateľskej činnosti. V rámci učiva o vývine platidiel nám predstavila svoju zbierku mincí a zaujímavou prednáškou žiakov oboznámila so svojou numizmatickou zbierkou.

            Sandre ďakujeme a prajeme veľa úspechov v obohatení jej zbierky moncí.

          • Škola v prírode v Oravskej Polhore - Slaná Voda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode v Oravskej Polhore - Slaná Voda.

            Žiaci štvrtého ročníka sa od pondelka 16.5. do piatku 20.5.2022  zúčastnili pobytu školy v prírode v krásnom prostredí Oravskej Polhory v rekreačnej oblasti Slaná voda.

            Žiaci sa na školu v prírode neskutočne tešili. Od marca sa pýtali triednych učiteliek, čo všetko uvidia na Orave, ako dlho bude trvať cesta, akými trasami sa na Oravu dá ísť, aké mestá a obce po ceste uvidíme. Trasy sme si ukazovali na hodinách vlastivedy.

            Dňa 16. mája prišiel očakávaný deň odchodu na veľký výlet bez rodičov, len so svojimi spolužiakmi a pedagógmi.

            Po trojhodinovej ceste sme dorazili do cieľa. Ubytovali sme sa v chatkách zasadených do prostredí lesa a poobede nás už čakali animátori, ktorí nám celý pobyt robili zaujímavý animačný program. 

            Každý deň bol popretkávaný kopou zážitkov. Navštívili sme Oravský hrad, ktorý patrí medzi najkrajšie hrady na Slovensku. Poniektorí ho poznáme tiež z rozprávky Kráľ Drozdia brada. Navštívili sme aj Oravskú lesnú železnicu. Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných  úzkorozchodných úvraťových železníc na svete a je unikátnou technickou pamiatkou. Trať  má dĺžku 3 kilometre a príde na vrcholovú stanicu Sedlo Beskýd ležiacu v nadmorskej výške 935m n. m. Vlak trasu prekoná za približne 15 – 20 minút. Tu sme mali prestávku, počas ktorej sme vystúpili na vyhliadkovú vežu neďaleko stanice a rozhliadli sme  sa na krásnu panorámu oravskej prírody s výhľadom na Tatry a Malú Fatru.

            Po ceste sme navštívili aj najvyššiu sochu Krista na Slovensku, ktorá sa nachádza v obci Klin. Na kopci Grapa nad touto maličkou severoslovenskou vieskou sa majestátne vypína socha Ježiša Krista, ktorá je kópiou slávnej brazílskej sochy v Rio de Janeiro. Monument, vytvorený miestnym ľudovým majstrom, je v poradí treťou kópiou brazílskeho Krista na svete a zároveň najvyššou sochou Spasiteľa na Slovensku. Socha dosahuje výšku 9,5 m a jej hmotnosť je 23 ton. Jej ruky smerujú na celú Oravu, ktorú majú ochraňovať.

            Posledný večer nám animátori pripravili opekačku a diskotéku. V piatok po raňajkách sme sa rozlúčili s animátormi. Mali sme slzy na krajíčku. Za celý týždeň sme toho veľa videli, zažili, upevnili sa naše kamarátstva, zabavili sme sa, poniektorí sme boli prvýkrát bez rodičov. O trochu viac poznáme ďalší kút našej milovanej vlasti a priniesli sme si mnoho zážitkov, ktoré ostanú v našich spomienkach na školu a kamarátov už navždy. 

            ĎAKUJEME!

            Mgr. Monika Andrášová

          • Svetový deň včiel

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň včiel.

            Svetový deň včiel je neoddeliteľne spojený s históriou Slovenska. Dátum 20. máj určila Organizácia spojených národov (OSN) na základe narodenia Antona Janšu, zakladateľa moderného včelárstva, ktorého Mária Terézia vymenovala za prvého riaditeľa včelárskej školy vo Viedni. Slovenskí včelári tento deň nielen oslavujú, ale tradične upozorňujú aj na riziká, ktoré včely a ďalšie opeľovače ohrozujú.

            Pri tejto príležitosti sa zúčastnili žiaci I. stupňa prednášky o včielkach spojenej s ochutnávkou medu. Pre naše deti ju pripravila Bc. Eva Kováčiková, za čo jej veľmi pekne ďakujeme.

          • S lesníkmi do lesa

          • Vstúp do čarovného lesa a spoznaj jeho obyvateľov! Na okraji rozľahlého lesa sa brieždi. Pomedzi košaté stromy presvitá slnko, začína sa nový deň. Zvieratká sa zobudili, veď treba preskúmať všetko navôkol! Srnky chrúmu šťavnatú trávu, líšťatá sa medzi sebou roztopašne klbčia a včely usilovne nosia peľ do úľa.

            4.A trieda navštívila les oblasť, ktorú volajú Fľak. Žiaci dostali v septembri za úlohu nakresliť svoje zážitky z lesa aj mimo neho. Tieto práce vyhodnotili Ing. F. Pisarčík, vedúci lesnej správy, a Ing. J. Grivalský. Najkrajšie práce boli odmenené  krásnymi tričkami. Boli to práce  S. Grivalskej,  N. Gemzovej, S. Gallyovej, K. Kušionovej, Z. Scholtzovej. Potom nasledovala výsadba stromčekov. Páni lesníci vysvetlili postup sadenia  a potom žiaci sadili sami kosodrevinu a Limbu. Vysadili spolu 84 stromčekov.

            Vlastný stromček v lese si vysadili aj žiaci z 3. B triedy. Spolu vysadili 74 stromčekov. Každá trieda obdržala aj ďakovný list.

            Výbornú náladu na stretnutí s lesníkmi umocnilo príjemné letné počasie aj občerstvenie, ktoré zabezpečili zamestnanci spoločnosti Lesy mesta Spišská Belá. Touto cestou im veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoločnú aktivitu aj do budúcna!

             

            Mgr. Beáta Gotzmannová a žiaci 4. A triedy

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. K. Svitanová a žiaci z 3. B triedy

          • Moja malá záhradka

          • Projekt Moja malá záhradka pod záštitou spoločnosti Kaufland oslovil mnoho škôl a tried. Tešíme sa, že do projektu boli zapojení aj naši žiaci.

            Žiaci obdržali poštou kompletný balík aj s návodmi na pestovanie rastlín. So zvedavosťou každý žiak očakával, aké semienko sa ukrýva v jeho krabičke. Potešili sa všetci, aj keď niektoré bylinky najskôr ani nepoznali. Aj deti z 1.A, 3.B a 4.A si vypestovali svoju triednu záhradku. Dočkali sa, veď trpezlivosť ruže prináša - v našom prípade malú záhradku plnú zeleniny a byliniek. Fotky našich rastliniek sme poslali do súťaže a teraz nám už neostáva nič iné, len čakať, či vyhráme niektorú z 10 interaktívnych tabúľ. 

            Pani učiteľky: Gotzmannová, Džerengová, Čížiková

          • Riaditeľské voľno

          • Rozhodnutie o udelení riaditeľského voľna 

            Riaditeľ ZŠ M. R. Štefánika, Štefánikova 19, 059 01 Spišská Belá v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) § 150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom 6. až 9. ročníka dňa 18.5.2022 (streda) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - konanie celoslovenského Testovania 5-2022.

            Vyučovanie žiakov 1.-4. ročníka bude prebiehať podľa platného rozvrhu hodín. V prevádzke bude aj školský  klub detí a školská jedáleň.

            Všetci žiaci 6. až 9. ročníka budú z obeda automaticky odhlásení. V prípade, že majú záujem o obed v tento deň, môžu sa prihlásiť u vedúcej školskej jedálne najneskôr v stredu 18.5.2022 do 8.00 hod. ráno.   

            Za porozumenie ďakujeme.

            PaedDr. Ľudovít Gumulák

          • Podporte nás svojím hlasom v projkete - Slovenskô ako maľované

          • LIDL vyhlásil  nový projekt pod názvom Slovenskô ako maľované. Projekt je spojený so súťažou Vyhraj IT techniku pre svoju školu. Rozhodli sa takto  prepojiť zákazníkov a základné a stredné školy v mestách. Nakúpiť potraviny a zároveň nákupom prispieť na dobrú vec. Nad projektom Slovenskô ako maľované prevzalo záštitu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

            Princíp je veľmi jednoduchý. Od 2. mája do 30 júna 2022 dostane každý zákazník za nákup nad 20 € pri pokladnici balíček, ktorý bude obsahovať nálepky do Knižky Slovenskô ako maľované  a rovnako aj hlasovaciu kartičku. Prostredníctvom unikátneho kódu na tejto hlasovacej  kartičke bude mať zákazník možnosť odovzdať svoj hlas vybranej základnej  alebo strednej škole. Registrovať kód z kartičky je možné na stránke  www.malovaneslovensko.sk. 

            ​​​​​​​Do súťaže boli zaradené všetky základné a stredné školy na Slovensku a tieto boli rozdelené do ôsmich kategórií podľa počtu žiakov (naša škola je v 7. kategórii). Pre školy sú pripravené mimoriadne zaujímavé výhry v podobe IT vybavenie podľa vlastného výberu.

            Spoločným cieľom je urobiť vzdelávací proces aj v dnešnej dobe pre deti a mládež atraktívnym. Veríme, že projekt  Vás zaujme dôrazom na rozvoj povedomia o krásach Slovenska, ako aj hodnotnými cenami pre najúspešnejšie školy. Pomôžte aj vašim hlasom našej škole, stať sa jednou z tých víťazných.

            ĎAKUJEME...:)

          • Obvodné kolo vo florbale starších žiakov

          • V utorok 10. mája sa naši starší žiaci po dlhej prestávke zúčastnili obvodného kola vo florbale starších žiakov v ZŠ J. M. Petzvala v Spišskej Belej. Turnaja sa zúčastnili štyri tímy, hralo sa systémom každý s každým, zápas trval 2x10 minút.

            Našu školu reprezentovali: Jozef Pajer, Dominik Repka, Gregor Krempaský, Marek Suchanovský, Matej Šťastný, Kristián Kovalčík, Samuel a Dominik Kozákovci, Jozef Talár, Timotej Sedlák.

            I napriek veľkému nasadeniu a bojovnosti našich chlapcov nám postup na okresné kolo unikol iba o vlások. Chlapcom ďakujeme za bojovnosť, obetavosť a veľké srdce, ktoré do turnaja vložili.

            Výsledky turnaja:

            ZŠ Podhorany - ZŠ M.R. Štefánika 3:6

            ZŠ Sv. Kríža Kežmarok – ZŠ M. R. Štefánika 5:7

            ZŠ M. R. Štefánika – ZŠ J. M. Petzvala 3:5

            Celkové poradie:

            1. ZŠ J. M. Petzvala
            2. ZŠ M. R. Štefánika
            3. ZŠ Sv. Kríža Kežmarok
            4. ZŠ Podhorany

            Víťazovi gratulujeme a my sa už tešíme sa na ďalšie športové podujatie.

             

          • Deň MATIEK

          • Deň matiek patrí medzi najdojemnejšie sviatky – snáď pre každého človeka je jeho matka najdôležitejším človekom na svete. V tento deň by sme mali svojej mame vyjadriť vďaku, rešpekt a úctu. Mama je tá, ktorá je pri nás keď sme chorí, je naším prvým učiteľom, inšpiruje nás. Vie byť aj prísna, pretože sa snaží, aby z nás boli šikovní a usilovní ľudia. Deň matiek je príležitosť, všetko toto si pripomenúť a zároveň dôvod, aby sme našej mame spravili v tento deň radosť.

            „Na svete je jedno srdce zo zlata a to nosí moja mama usmiata.

            Ono bije veľkou láskou v jej hrudi, každé ráno, keď nás bozkom zobudí.

            Každý deň, keď robí pre nás, čo treba, perie, varí, krája koláč, kus chleba.

            Večer, keď je prácou, zhonom ubitá, dá nám bozk, aj rozprávočku prečíta.

            A to srdce má na svete takú moc, že nás chráni celý deň i celú noc.

            Aj keď sme len deti ešte maličké, Ďakujeme za dar lásky mamičke.“

            Všetkým našim mamičkám prajeme, aby im deti prinášali viac radostí ako starostí, a aby náš obdiv k nim vydržal v našich srdciach nielen v deň tohto sviatku, ale po celý rok. Ďakujeme.

          • English star – medzinárodná súťaž v anglickom jazyku

          • Hlavným poslaním súťaže je propagovať a popularizovať ANJ ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu testov a písomných skúšok. Súťaž umožňuje žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, a v neposlednom rade aj vyhľadávať talentovaných žiakov.

            Dňa 5. mája 2022 sa konala v našej škole. Zúčastnilo sa  jej 16 žiakov z 1. až 8. ročníka. Žiaci boli rozdelení do kategórií podľa ročníkov a tomu zodpovedala i náročnosť úloh v jednotlivých úrovniach. Na vypracovanie testu mali 45 minút čistého času. Niektorí šikovnejší jednotlivci to stihli aj za kratšiu dobu, no nebude to žiadny vplyv na hodnotenie. Teraz nám zostáva už iba čakať na výsledky. :)

            Koordinátor súťaže: Katarína Čížiková

          • Deň Slnka v 3. B a 4. A triede

          • Dňa 3.5.2022 sme si pripomenuli Deň Slnka. Áno aj slniečko má svoj sviatok. Ako hovorí slovenské príslovie: “Kam nechodí Slnko, tam chodí lekár.“ Je to skutočne tak, pretože s príjemnými teplými lúčmi slnka sme plný optimizmu a zdravia vďaka vitamínu D. Slnko je naša najbližšia hviezda, ktorá svojím žiarením vytvára podmienky života všetkých organizmov na Zemi a dokonca je inšpiráciou pre mnohých básnikov a spisovateľov

            V 3. B a 4. A sme si pripomenuli tento krásny deň na hodine Slovenského jazyka a literatúry. Žiaci sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o tejto hviezde, vylúštili tajničku z tajných symbolov, nakreslili ilustráciu k básni „Slnečná horúčka“ a doplnili vety k obrázku. Na záver vytvorili spoločnú básničku, špeciálne k tomuto dňu:

            „Slnko je krásne, pekné, dodáva nám vitamín D. Môžeme sa vonku hrať aj sa ešte zabávať. Slniečko je peknučké, na nástenke zlatučké. Mamička sa veľmi teší , že slniečko zase svieti. Slniečko nám pekne hreje a na nás sa pekne smeje.“

            Žiaci sa zapojili aj do kreatívnej súťaže v rámci Dňa Slnka pod záštitou ISEIA (Medzinárodný inštitút a asociácia slovenských vzdelávacích centier) a vytvorili krásne usmievavé slniečka. Či je Slnko hviezda alebo horiaca guľa, pre nás navždy ostane zdrojom tepla, svetla, optimizmu a života na Zemi.

            PhDr. Petra Džerengová a 3. B trieda

            Mgr. Beáta Gotzmannová a 4. A trieda

          • Pripomíname si 103. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika

          • Za necelých 39 rokov stihol Milan Rastislav Štefánik prežiť niekoľko plnohodnotných životov. Stal sa významným astronómom, cestovateľom, vojenským pilotom, francúzskym generálom, ale predovšetkým spoluzakladateľom prvého československého štátu. Svoje etické a mravné krédo i lásku k svojmu národu zhrnul do troch slov, „veriť – milovať – pracovať“.

            Na Slovensku si dnes pripomíname 103. výročie tragického úmrtia jednej z najvýznamnejších osobností novodobých dejín a osobnosť svetového formátu – Milana Rastislava Štefánika.

            Uznávaný astronóm, vedec, politik, diplomat, generál francúzskej armády a spoluzakladateľ československého štátu. Trval na československej jednote vzhľadom na vtedajšiu situáciu Slovákov v Uhorsku a na vojnové ciele veľmocí. Štefánik vďaka svojmu spoločenskému vplyvu mal najväčšiu zásluhu na formovaní československého zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Z postu francúzskeho generála a neskoršieho československého ministra vojny reorganizoval československé jednotky na Sibíri.

            Dosiahol výnimočné výsledky vo všetkých oblastiach, ktorým sa venoval. Za svoj krátky život urobil veľa pre Slovensko a Slovákov. Tragicky zahynul pri leteckej havárii 4. mája 1919 v Ivanke pri Bratislave pri návrate do vlasti.

            V Pamätnej izbe M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji nájdete mnohé útržky z jeho neuveriteľného života.

            Havária lietadla sa precízne nevyšetrila a úplne nevysvetlila. Podľa oficiálnych správ bolo príčinou zlé počasie, pričom počasie v ten deň bolo slnečno so slabým vetrom, technická porucha lietadla avšak škody spôsobené na stroji, veľké možnosti na núdzové pristátie a svedkami opisovaný výbuch viditeľný zo vzdialenosti vyše 10 km tomu nenasvedčuje a streľba Maďarov , pričom táto teória je veľmi nepravdepodobná.

            Po roku 1920 začal pribúdať počet pamätníkov M. R. Štefánika doma i vo svete. Na Slovensku ich máme približne 80 a vo svete okolo 30 sôch. Okrem pomníkov, pamätníkov a pamätných tabúľ jeho meno nesú kultúrne stánky,  školy,  námestia, ulice, parky. Je priblížený v literárnych, filmových a hudobných dielach; jeho podobizeň je nielen na obrazoch, ale aj na známkach, medailách, bankovkách, odznakoch.

            Sme hrdí, že naša škola nesie meno Milana Rastislava Štefánika...

             

            Zdroj: https://bratislavskykraj.sk/pripominame-si-103-vyrocie-umrtia-milana-rastislava-stefanika/

             

          • Zašifruj svoju naj knihu – vyhodnotenie súťaže a výhercovia

          • Na  základe vyhlásenej súťaže „Zašifruj si svoju naj knihu“ pod záštitou vzdelávacieho centra Pôjd z Faceklubu sa zapojili žiaci z 3.A, 3.B a 4.A triedy. Napísali nápovedu a nakreslili obrázok svojej obľúbenej knihy.

            Dňa 29.4.2022 odovzdali pracovníčky pani Ing. Miriam Zoričáková a Mgr. Lucia Bafiová aj knižné výhry a odmeny. Z 3.A boli ocenené dievčatá Nina Andrášová a Johanka Tomasová. Z 3.B Timea Suchanovská. Samozrejme aj ostatní neodišli naprázdno a získali ceny útechy – záložky do knihy, kalendár pre celú triedu a sladké odmeny.

            Výhercom a všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších podobných úspechov!

            Mgr. B. Gotzmannová, 4.A

            Mgr. Ľ. Lešundáková a žiaci 3.A

            PhDr. P. Džerengová, 3.B