• OZNAM

          • Karneval sa uskutoční dňa 10. februára 2023 v telocvični školy. Bližšie informácie poskytnú triedni učitelia. 

          • Šaliansky Maťko - okresné kolo

          • Dňa 20. 1. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko v Starej Ľubovni. Súťaže sa zúčastnilo 65 recitátorov zo základných škôl a OG z okresov Stará Ľubovňa a Kežmarok. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola:  v I. kategórii Lukáš Klimek (3. A), v II. kategórii Johanka Tomasová (4. A) a v III. kategórii Dávid Kovalčík (6. B). Žiakom porota udelila čestné uznanie.

            Mgr. Monika Gurková

          • Naše deti vedieme k tradíciám – "páranie peria"

          • Spoločné páranie peria z doma chovanej hydiny ako forma výpomoci. Ženy a dospievajúce dievčatá, spravidla susedky a príbuzné, sa v zimnom období a cez fašiangy schádzali v jednej domácnosti, kde párali perie domácej gazdinej do chystanej výbavy pre dcéru alebo pred krstinami. Po dokončení páračiek v jednom dome prichádzali na pozvanie do ďalšieho v rámci reciprocity. Perie sa páralo vo večerných hodinách do polnoci v miestnosti s pripravenými stolmi a lavicami na sedenie. Po skončení práce gazdiná odmenila ženy pohostením (šišky, koláče, sušené ovocie). Páračky predstavovali aj spoločenskú a zábavnú príležitosť – rozprávali sa tu rozprávky, žartovné príbehy, spomienky, spievali sa piesne. Do domu prichádzali aj mládenci a po dokončení práce, keď už nehrozilo rozfúkanie peria po dome, sa mládež zabávala. V niektorých regiónoch Slovenska pretrvali do 2. polovice 20. storočia.

            Ukážku párania peria v rámci vyučovacích hodín techniky si vyskúšali aj naše žiačky pod vedením skúsenej pani učiteľky Marty Vlachovej. Snahou bolo pripomenúť staré práce, ktoré sa počas dlhého zimného obdobia vykonávali a pripomenúť si ľudové tradície, ktoré stále ešte nie sú miestami minulosťou.

          • Medzinárodný deň komplimentov

          • Si skvelá priateľka. Vždy mi zlepšíš náladu. S tebou je deň krajší. Som rád, že si tu pre mňa.... Aj dobré slovo je tiež skutok a dokáže mať veľkú silu. Láskavým slovom dokážeme človeka povzbudiť a naopak zlým slovom zraniť a ublížiť.  Skúste sa na chvíľu zamyslieť, kedy ste povedali niekomu niečo pekné a milé? Aj o tom je kompliment. O dobromyseľnom a priateľskom vyjadrení sa k druhej osobe, vyzdvihuje niečo, čo sa mu na danej osobe obzvlášť páči alebo čo na nej pozitívne oceňuje.                                                                                         

            24. januára si pripomíname medzinárodný deň komplimentov.  Tento významný deň vznikol v roku 1998 na základe iniciatívy Američaniek Kathy Chamberlin a Debby Hoffman. V tento deň by mal každý vyjadriť kompliment aspoň piatim ľuďom, a tak vyzdvihnúť to, čo na osobe najviac oceňuje.

            Spoločne so žiakmi sme sa v dnešný deň rozhodli šíriť dobro prostredníctvom komplimentov. Vysvetlili sme si ich význam a aby sme si všímali na ľuďoch aj to dobré a pekné. Deti si vyskúšali vyjadriť kompliment navzájom vo dvojiciach. Žiaci pocítili na vlastnej koži, že dobro je stále medzi nami.

            Spoločne sme vypracovali plagát, na ktorom sme vyjadrili dúhu z farebných srdiečok ako symbol nádeje a spolupatričnosti, slniečko ako symbol radosti z pochvaly a povzbudenia.       Deti napísali na obláčiky rôzne komplimenty. Aj všetko živé na Zemi potrebuje vodu. Aj kvietky, ktoré potrebujú rásť tak ako aj človek, či už osobnostne, vnútorne alebo svojimi skúsenosťami. Aj po tej najväčšej búrke vyjde slnko .

            Buďme preto všímaví na to dobré, čo je v ľuďoch a nezabudnime im to povedať nielen v dnešný deň ale aj stále.

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová  a  žiaci 1. A a 4. B triedy

          • Biely januárový hosť

          • Príchod zimy a hlavne snehu si naši žiaci užívajú, ako sa patrí. Veď prvý ozajstný sneh nemožno odignorovať. Žiaci nám na dvore školy postavili nejedného snehuliaka, ktorý vyčaril úsmev snáď každému z nás. A veru nelenili, stavba si vyžiadala poriadne množsto snehu. Nezabudli ani na detaily - mrkvový nos, konárový úsmev, oči z vrchnáčikov fliaš, ozajstná čiapka i šál. Pozrite sa sami, ako mu to pristalo... :)

          • Pytagoriáda - výsledky žiakov 1. stupňa

          • Ako tradične, aj tento školský rok sme usporiadali školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda, ktorá sa konala dňa 7.12.2022. Zúčastnilo sa jej 17 žiakov 3. ročníka a 8 žiakov 4. ročníka. Súťaž prebiehala online formou a jej výsledky sú tu:

            Kategória P3 (žiaci 3. ročníka):

            1. miesto Ján Galschneider 23 bodov
            2. miesto Monika Halčinová 22 b.
            3. miesto Maroš Richter a Eduard Pajer obaja 21 b.

            Úspešnými riešiteľmi sa okrem nich stali: Ema Čupková, Peter Herald Oksoš, Matúš Bičuš, Dávid Klimek, Lukáš Klimek, Alex Koč.

            Kategória P4 (žiaci 4. ročníka):

            1. miesto Nikolas Suchanovský 22 bodov
            2. miesto Jaroslav Nemček 20 b.
            3. miesto Johanka Tomasová a Dominika Novajovská obe 17 b.

            Všetkým srdečne blahoželáme!

             

            Za 1. stupeň Katarína Čížiková

          • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo

          • Angličtina svoj status svetového jazyka získala po druhej svetovej vojne. Dokonca má postavenie lingua franca, dorozumievacieho jazyka v mnohojazyčných oblastiach, a stáva sa tak esperantom dnešných čias. Tento jazyk je druhým najrozšírenejším materinským jazykom na svete a vďaka rýchlemu technologickému pokroku sa mnoho anglických slov  udomácnilo i v našom rodnom jazyku.  Je hlavným svetovým jazykom vedy, techniky a medzinárodného obchodu a v oblasti diplomacie vytlačila v 40. rokoch minulého storočia dovtedy dominantnú francúzštinu.

            Angličtine a jej výučbe venujeme veľkú pozornosť. Zároveň je aj obľúbeným predmetom pre mnoho našich žiakov, medzi ktorými sú i naozaj veľmi zdatní angličtinári, ktorí radi využijú možnosť zmerať si svoje sily. Olympiáda v anglickom jazyku je teda pre nich ideálnou príležitosťou.

            Dňa 19.1.2023 sa dvaja vynikajúci žiaci našej školy zúčastnili okresného kola Olympiády v anglickom jazyku v Kežmarku a prijali tak ,,challenge“ najskôr v podobe testu, ktorý preveril ich úroveň ovládania počúvania a čítania s porozumením, slovnej zásoby a gramatiky. Potom trojčlenná komisia preverila ich komunikačné kompetencie v dvoch súťažných kolách. Súťažiaci premenili svoje vedomosti na body a tu sú výsledky:

            Žiak 8.B triedy Maximilián Morozov v silnej konkurencii žiakov z celého kežmarského okresu získal krásne 6. miesto a žiačka 7.B triedy Laura Monková obsadila 8. miesto. Obaja sa tak stali úspešnými riešiteľmi. Srdečne im blahoželáme!

            Za PK cudzích jazykov Katarína Čížiková

          • "Vieme, čo dýchame?" – projekt sa začal

          • Dňa 9.1.2023 sme spustili projekt „Vieme, čo dýchame? Poďte s nami merať znečistenie ovzdušia z dopravy v okolí vašej školy“. Je to projekt zameraný na ovzdušie a bude trvať 4 týždne. Každý deň žiaci 9.A  triedy budú sledovať vývoj počasia a jeho prípadné výkyvy a zmeny si budú značiť do pracovných hárkov.

            Tieto merania pomôžu:

            • zlepšiť prácu v kolektíve žiakov, získať nové poznatky o životnom prostredí;
            • zlepšiť informovanosť o znečistení ovzdušia v okolí vašej školy, viac si všímať svoje okolie;
            • vnímať kvalitu ovzdušia a to ako na ňu vplývame aj my sami;
            • poukázať na prepojenia zvýšeného výskytu oxidov dusíka NOx s frekventovanými cestami pri škole, s fenoménom „rodičovské taxi“, so státím automobilu na voľnobeh a podobne;
            • podporiť zavedenie opatrení zameraných na obmedzovanie individuálnej automobilovej dopravy v okolí škôl a školských zariadení;
            • prezentovať výsledky pred školou a pred zástupcami svojho mesta, obce a kraja.

            Čo dýchame a čo môžeme urobiť pre naše ovzdušie? Na začiatok sme sa rozhodli  chodiť do školy pešo. Chceme tak povzbudiť všetkých, aby sa pripojili k nám. ĎAKUJEME, že chránite naše ovzdušie.

             

          • "Práca šľachtí človeka"

          • Čas Vianoc skončil. Stromčeky už splnili svoju dôležitú úlohu. Naši predkovia využili všetko, nič nevyšlo nazmar. Vybrali sme sa po tradícii. Strom, ktorý zdobil vchod školy sme preniesli do dielne a začali s rezaním. Rozobrali sme si „polia“ a začali vyrábať „tvrličky“ na habarkovanie a „štucháče“ na zemiaky. „Tvrličky“ v minulosti slúžili na rozmiešanie múky v smotane. Dnes tento nástroj môžeme využiť na rozmiešanie pudingu v mlieku. Zo spodných častí vyšli „štucháče“, ktoré slúžili na rozpučenie varených zemiakov, alebo rozmiešanie zapareného šrotu pre dobytok. Pre nás budú slúžiť ako dekorácia do výzdoby. Pri výrobe sme použili rôzne spôsoby obrábania dreva ako: rezanie, odkôrňovanie, rašpľovanie, brúsenie. A veru, poriadne sme sa zapotili. Zvyšky so stromu sme dali do kompostu. Zo stromčeka nezostalo nič, len úžitkové predmety. Zase sme raz urobili krok v zručnosti, a naša práca mala zmysel.

            Technická výchova: PaedDr. Marta Vlachová, trieda: 7.A skupina chlapci

          • Dôležitá informácia pre stravníkov školskej jedálne – od 1. januára 2023 sa mení výška poplatku

          • Oznamujeme rodičom, že na základe prijatého Všeobecne záväzného nariadenia  mesta č. 5/2022 zo dňa 15.12.2022 sa mení výška poplatku za stravné s platnosťou od 1. januára 2023. Je preto potrebné upraviť si trvalé príkazy a platby, a to nasledovne:

            1. stupeň - 1,70 €/deň + 8 € mesačná réžia = 42 €

            2. stupeň - 1,90 €/deň + 8 € mesačná réžia = 46 €

            Nakoľko sa strava zvýšila, prosíme rodičov, aby nezabúdali svoje deti počas ich neprítomnosti na vyučovaní v škole odhlasovať. Za neodobratú a neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.

            Bližšie informácie nájdete na: https://zsstefsbela.edupage.org/a/skolska-jedalen

            Za porozumenie ďakujeme!