• PROSBA: Darujte 2 % zo svojich daní pre naše deti

          •  

             

             

             

             

             

            Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2 % z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, teda aj našej neziskovej organizácii "Združenie rodičov Základnej školy na Štefánikovej ulici v Spišskej Belej". Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2 %!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy
            • podporu žiakov, ktorí reprezentujú našu školu

            ĎAKUJEME!

          • Lyžiarsky výcvik

          • Do fotoalbumu Lyžiarsky výcvik boli pridané fotografie.

            Pre niekoho bol pondelok 24.2.2020 obyčajný pondelok, no pre našich siedmakov to bol začiatok dlho očakávaného lyžiarskeho výcviku. Ráno všetci stáli pred školou s nabalenými ruksakmi a lyžami a čakali na autobus. Cesta do lyžiarskeho strediska SKI Strachan v Ždiari ubehla rýchlo. Lyžovalo sa celý týždeň. Počasie nám prialo, slniečko dokázalo vyčariť úsmev každému lyžiarovi na svahu. V dobrom spomíname na desiate a veľmi chutné obedy, na ktorých by sme si ešte radi pochutnali. Ani sme nezbadali ako rýchlo nám ubehlo tých päť dní a už tu bol piatok. Lyžiarske stredisko SKI Strachan sa s nami rozlúčilo krásnym počasím, my sme sa lúčili so svahom a celým lyžiarskym výcvikom. Domov sme si všetci odniesli veľa pekných spomienok a nezabudnuteľných zážitkov.

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • 21. februára sme oslávili Medzinárodný deň materinského jazyka aj my,

            trieda 4. B. Na začiatok sme boli oboznámení s tým, čo je to vlastne za deň, prečo sa oslavuje a kde všade sa oslavuje. 

             

            Uvedomili sme si, že materinský jazyk bol vlastne prvý jazyk, ktorý sme počuli od svojej mamičky a prvý jazyk, ktorým sme sa naučili rozprávať. 

             

            Prezerali a čítali sme si rôzne slovníky a knihy,  ktoré obsahujú množstvo slov, obrázkov a textov o histórií nášho krásneho Slovenska a materinského jazyka. Následne sme dostali od ,,pána Štúra“  krátky test s názvom: ,,Viem rozprávať spisovne?“ Prišli sme na to, že náš materinský jazyk nie je jednoduchý. 

            Následne sme boli rozdelení do piatich skupín a zahrali sme si kvíz. Boli v ňom otázky, týkajúce sa týchto okruhov: Podstatné mená, Prídavné mená, Zámená, Číslovky, Slovesá a Pojmy z literatúry.  Veľmi sme sa snažili, byť čo najlepší, no niektoré otázky nás prekvapili. Aj keď sme si niečím neboli istý, alebo sme niečo nevedeli, tak sme si to aspoň pripomenuli a poriadne zapamätali. No víťazom sa mohla stať len jedna skupina, ktorá úspešne zvládla kvíz s najvyšším počtom bodov. 

            Cieľom aktivít bolo rozvíjanie slovnej zásoby, rozvíjanie čítania s porozumením a pripomenutie si významného dňa. 

            p. uč. Bieliková

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Do tejto aktivity sa zapojili aj žiaci 1.B triedy. Najprv sme sa rozprávali o materinskej reči a materinskom jazyku, kto nás učí prvé slová, vety. Sú to naši rodičia a učitelia. V rámci tejto aktivity si žiaci prvýkrát vyskúšali vytvoriť svoju rozprávku podľa obrázkov. Tvorili vety, písali ich a rozprávku si potom prečítali. Rozprávka o snežienke, ktorú si sami vytvorili sa im veľmi páčila. Rozprávky rozvíjajú slovnú zásobu, rozvíjajú fantáziu, myslenie, obohacujú nás. Učia žiakov pozorne počúvať a rozvíjajú čítanie s porozumením.  A to bolo cieľom aj našej aktivity.

             

            P. učiteľka Belončáková

          • Medzinárodný deň materinského jazyka na druhom stupni

          • Do galérie Materinský jazyk boli pridané fotografie.

            21. 2. 2020 sme si na našej škole pripomenuli Medzinárodný deň materinského jazyka.  Uvedomujeme si, že to bol prvý jazyk, ktorý sme počuli od svojej mamičky a prvý jazyk, ktorým sme sa naučili rozprávať. Áno, je dôležité poznať aj cudzie jazyky, je dôležité poznať kultúru iných národov... Ale predovšetkým by sme mali poznať ten svoj, najmilší, najsladší, najzrozumiteľnejší jazyk, ktorým jednoznačne vyjadríme, kde je náš domov, kde sú ľudia, na ktorých sa môžeme spoľahnúť, kde sme sami sebou. Pri tejto príležitosti si žiaci druhého stupňa pripravili jazykovú besiedku, pri ktorej sa zoznámili s históriou a vývinom nášho jazyka, zasúťažili si v Jazykovom kvíze, kde prezentovali svoje vedomosti, čitateľskú zdatnosť a zručnosti pri tvorbe pozvánky. Celý tento program obohatili naše úspešné recitátorky Lenka Selepová a Olívia Staviarska, ako aj speváčky Adriana Ferencková a Emma Nebusová, ktorých hudobne sprevádzal Patrik Pataky. 

          • DEJEPISNÁ olympiáda

          • V piatok 14.2.2020 sa na ZŠ Dr. D. Fischera v Kežmarku konal 12. ročník okresného kola dejepisnej olympiády. Zo školského kola postúpilo do okresného kola 7 žiakov.  Žiaci predviedli svoje vedomosti z učiva daného ročníka, z vedomosti o živote a diele Milana Rastislava Štefánika, ako aj z dejín obce Veľká Lomnica. Naši žiaci predviedli vynikajúce výkony. Úspešnými riešiteľmi sa stali žiačka Viktória Olšavská v kategórií F, ktorá obsadila 5. miesto, žiak Patrik Pataky v kategórií E obsadil 4. miesto, žiačky Terézia Navrátilová a Anna Nebusová sa stali úspešnými riešiteľkami v kategórií C. Najkrajší úspech dosiahla naša žiačka Simonka Fiamčíková, ktorá v kategórií E získala   1. miesto a postúpila na krajské kolo.  Našim žiakom patrí pochvala za vzornú reprezentáciu  a Simonke držíme palce na krajskom kole 24.3. 2020.

          • Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže „EXPERT GENIALITY SHOW“

          • Do galérie Expert geniality show boli pridané fotografie.

            Celoslovenská súťaž „EXPERT GENIALITY SHOW“ dáva šancu ukázať, že niektorí žiaci sú výnimoční v anglickom jazyku, prírodovedných predmetoch – fyzika, chémia, biológia, geografia ale aj v histórii. 

            Vyhodnotenie tejto súťaže na našej škole sa uskutočnilo 21.02.2020. Umiestnenie našich žiakov bolo nasledovné:

            V celkovom poradí: najlepšie umiestnenie dosiahla žiačka 8. B triedy – Timea Olšavská – 192. miesto a 193. miesto získala žiačka 9. A triedy Sára Pajerová.

            Titul „EXPERT“ za umiestnenie v prvej štvrtine všetkých súťažiacich získali títo žiaci – Zavadský Timotej – 23. miesto v téme „Do you speak English“

            • Olšavská Timea – 35. miesto v téme „Od Dunaja k Tatrám“ a 110. miesto v téme „Góly, body, sekundy“
            • Brežinová Miroslava – 52. miesto v téme „Svetobežník“
            • Fiamčíková Simona – 56. miesto v téme „Svetobežník“
            • Pajerová Sára – 62. miesto v téme „Od Dunaja k Tatrám“
            • Pataky Patrik – 126. miesto v téme „Od Dunaja k Tatrám“
            • Nebusová Anna – 146. miesto v téme „Mozgolamy“
            • Grivalský Zoran – 186. miesto v téme „Ako funguje svet“

             

            K dosiahnutým výsledkom blahoželáme a ďakujeme týmto žiakom za reprezentáciu našej školy, ZŠ  M. R. ŠTEFÁNIKA, ale i mesta Spišská Belá.

             

                                                                                                      Mgr. Alica Kušionová

          • Plavecký výcvik

          • V týchto dňoch naši tretiaci absolvujú plavecký výcvik, na ktorom sa naučia techniku plávania a osvoja si všetky plavecké štýly. Na konci prvého týždňa plného preplávaných metrov, skákania, šantenia, zábavy a smiechu nešetríme superlatívmi: čistá esencia radosti z pobytu vo vode, skvelá partia, utuženie kamarátstiev a výborná nálada!

          • Karneval

          • Do galérie Karneval boli pridané fotografie.

            Fašiangy sú už tradične časom plesov, zábav a karnevalov. Karneval nechýbal ani na našej základnej škole. Konal sa práve v deň sv. Valentína a ako tradične sa tešil veľkému záujmu. Žiaci si dali na výbere masiek naozaj záležať. Do telocvične zavítali rôzne rozprávkové bytosti:  princezné, ježibaby, čarodejníci ale aj kovboji, piráti a veľa iných masiek s rozžiarenými očkami. Veľmi nás potešilo, že sme videli aj teplomer, Sochu slobody, obláčiky, šalát a dokonca nechýbala ani chrípka. Všetky masky sa veselo zabávali, šantili, súťažili a tancovali. O zábavu sa starali naši deviataci prezlečení za babky Miladu a Ruženu. Najlepšie masky boli ocenené vecnými cenami.

             

            Ďakujeme všetkým za účasť a prípravu karnevalu. Tešíme sa na Vaše masky opäť o rok :o)

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • Dňa 6. februára sa najúspešnejší žiaci piateho a ôsmeho ročníka zúčastnili okresného kola geografickej olympiády na ZŠ s MŠ Nižná brána v Kežmarku. Našu školu úspešne reprezentovali: Viktória Gregorová z 5.B - 11. miesto - úspešná riešiteľka

            Dominika Halčinová z 8.A - 4. miesto - úspešná riešiteľka  

            Lenka Selepová z 8.A - 6. miesto - úspešná riešiteľka. 

            Všetkým žiakom srdečne blahoželáme!

          • Múzeum Spiša a história baníctva na Spiši

          • Hlavnou náplňou záujmových útvarov „Poznávanie prírody“ a „Po stopách štúrovcov“ sú exkurzie a návštevy zaujímavých miest, kde žiaci prakticky poznávajú a skúmajú konkrétne prírodné zaujímavosti a navštevujú miesta, na ktorých sa história odohrávala. Januárová exkurzia do Spišskej Novej Vsi bola opäť vydarená a pre žiakov prínosná v mnohých smeroch, dokonca aj januárové slniečko sa počas celej exkurzie na všetkých usmievalo a príjemne hrialo.

            Z vlakovej stanice naše kroky smerovali k  budove Multifunkčného energetického a baníckeho centra, pobočke Slovenského technického múzea. História baníctva na Spiši všetkých zaujala pútavým výkladom a najmä pôvodnými exponátmi, napríklad banské svietidlá, banícke uniformy, banské záchranné prístroje, vzorky minerálov a hornín ťažených v baniach regiónu Spiš. Baníctvo bolo od úsvitu dejín prvoradým odvetvím ľudskej činnosti, na ktorom existenčne závisela tovarová výroba. Vlastniť a dobývať ložisko nerastov bolo zdrojom bohatstva.

            Kráčajúc po najdlhšom šošovkovitom námestí v Európe našim pohľadom neunikli prekrásne historické stavby v jeho strede – evanjelický kostol, reduta, radnica, rímskokatolícky kostol a prekrásne zdobená fasáda Provinčného domu, v ktorom  je inštalovaná expozícia prírody a histórie Spiša. Je to historická budova bývalej stredovekej radnice, ktorú v roku 1777 kúpila Provincia XVI spišských miest pre svoje účely, odtiaľ názov Provinčný dom. Budova múzea patrí medzi najcennejšie historické objekty v meste. V každej časti múzea sa žiaci  dozvedeli z výkladu a vystavených exponátov o histórii regiónu, o práci a remeselných zručnostiach ľudí, o školstve a vzdelávaní v minulosti, špecifikách, zvláštnostiach a jedinečnosti prírody Spiša.

            Počas zaujímavého dňa sa všetci dozvedeli veľa nového z histórie a zo života spoločnosti vôbec. Exkurziu sme zakončili spoločnou prechádzkou historickým centrom Spišskej Novej Vsi.

          • HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN

          • Do galérie Hviezdoslavov Kubín boli pridané fotografie 

             

            Dňa 23.1.2020 sa na našej škole konal 66. ročník školského kola v recitácií poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Naši žiaci súťažili v troch kategóriách.

            Poradie v jednotlivých kategóriách:

            I. kategória próza

            1. miesto: Petronela Mačičáková

            2. miesto: Tamarka Fudalyová

            3. miesto: Andreas Jankura

            II. kategória poézia                                             II. kategória próza                    

            1. miesto: Barbora Olekšáková                             1. miesto: Viktória Olšavská

            2. miesto: Natália Ziburová                                  2. miesto: Zuzana Chlebáková

            3. miesto: Viktória Gregorová                              3. miesto: Barbora Brežinová

            III. kategória poézia                                            III. kategória próza

            1. miesto: Olívia Staviarska                                   1. miesto: Lenka Selepová

            2. miesto: Veronika Tobisová                                2. miesto: Emma Nebusová

            3. miesto: Katarína Mačičáková                            3. miesto: Veronika Ziburová

            Žiačky, ktoré sa na školskom kole umiestnili na 1. mieste budú našu školu reprezentovať na obvodnom kole dňa 5.2. 2020 v Kežmarku.

          • YPSILON

          • Dňa 12.12.2019 sa na našej škole konala súťaž  s názvom YPSILON. Ypsilon- slovina je hra, je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra.  Naši žiaci súťažili v piatich kategóriách. Dňa 20. 1. 2020 boli na webovej stránke YPSILON zverejnené výsledky. Naši „štúrovci“ boli v tejto súťaži veľmi úspešní.

            Žiačky Simonka Fiamčíková, Veronika Ziburová – obe zo 7.A a Simonka Borovská z 8.A získali 100 %. K veľmi úspešným sa zaradili aj žiačky Lenka Selepová, Dominika Halčinová - obe z 8.A a Patrik Pataky zo 7.B získali 98 %. Ani naši najstarší žiaci však nezaháľali - Sára Pajerová 97 %, Benjamín Morozov 96 %, Anna Nebusová 93 % a Mirka Brežinová 90 %. Nad 90 % sa dostali aj žiaci Timea Olšavská 95 %, Samko Ploščica 92 %, Barbora Olekšaková 95 %, Maximilián Morozov 94 % a Miroslava Svitanová 91 %.

            Všetkým srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník.

          • Šaliansky Maťko – okresné kolo

          •  

            22. januára sa v priestoroch Mestskej knižnice v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti „Šaliansky Maťko“. Súťažilo sa v troch kategóriách: žiaci 2.-3. ročníka, žiaci 4.-5. ročníka a žiaci 6.-7. ročníka. ZŠ M.R. Štefánika reprezentovali víťazi školského kola zo všetkých troch kategórií. Konkurencia bola ako obyčajne veľmi veľká. Z našich žiakov získala 3. miesto v kategórii žiakov 6.-7. ročníka žiačka 6.B triedy Viktória Olšavská. Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a Viktórii gratulujeme k peknému umiestneniu.

                                                                                                                Mgr. Stanislav Pitoniak