• Spelling Bee
          • Spelling Bee

          • Do galérie Spelling Bee boli pridané fotografie.

            Súťaž „Spelling Bee“ je národnou súťažou v USA od roku 1925. Každoročne sa približne 11 miliónov študentov zapojí do súťaže, aby získali titul „Majster v hláskovaní.“ Táto súťaž sa stala inšpiráciou aj pre iné, nielen anglicky hovoriace krajiny. Čo je vlastne „Spelling Bee?“ Spelovanie je hláskovanie jednotlivých slov po písmenách. Súťaž sa zameriava na správne vyslovenú hlásku a rýchlosť. Vedieť „spellovať" je nevyhnutnou súčasťou v anglicky hovoriacich krajinách.

            Dňa 28. 5. 2019 si žiaci 4. a 5. ročníka mohli zmerať svoje sily v hláskovaní  „SPELLING BEE“.  Súťažilo sa v troch kolách. V prvom kole žiaci písali test, v ktorom dopĺňali chýbajúce hlásky do slov. Pomenovať obrázky, napísať slovo na tabuľu a vyhláskovať ho bolo úlohou druhého kola. V poslednom treťom kole sa hláskovali slová na kartičkách. Všetky úlohy boli zamerané na správnosť a rýchlosť. Pri vyhodnotení sa bralo do úvahy správne hláskovanie a čas, za ktorý stihli žiaci úlohy splniť.

            Víťazmi sa stali tí najrýchlejší a najšikovnejší:

            V kategórii 4. ročník:

            1. miesto – Samuel Krigovský, 4.A

            2. miesto – Ján Zamkovský, 4.B

            3. miesto – Karin Krempaská, 4.B

             

            V kategórii 5 ročník:

            1. miesto – Sarah Vaverčáková, 5.A

            2. miesto – Viktória Olšavská, 5.B

            3. miesto - Samuel Ploščica, 5.B

             

            Blahoželáme nielen víťazom, ale aj všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili: Michal Zamkovský, Zuzana Chlebáková, Veronika Adamcová, Barbora Olekšáková, Barbora Brežinová a Layla Senderáková.

            Mgr. Ganzarčíková, Mgr. Belončáková

        • Challenge day
          • Challenge day

          • Do galérie Challenge day boli pridané fotografie.

            Každoročne sa zapájame do Challenge day, a tak sa snažíme aktívnymi pohybovými činnosťami podporovať zdravý vývin detí, zvyšovať úroveň kondície žiakov, vzbudzovať záujem o šport a viesť žiakov k radosti z pohybu.

            Žiaci našej školy sa zapojili do rôznych aktivít, ktoré si pre nich pripravili učitelia -  pohybové aktivity s loptami, hádzanie lôpt, triafanie loptou do kruhu, súťaže so švihadlami, tanec, triafanie loptičkami do terčov, gymnastika, futbal a rôzne pohybové hry -  Na mačku a myš, Kráľu, kráľu daj vojaka, Kalimero..

            Dobrý pocit z pohybu sa nedá ničím nahradiť, veríme, že nielen v rámci cChallenge day, ale aj počas iných dní sa venujeme pohybovým aktivitám, ktoré nám robia radosť.

        • Vystúpenie žiakov 1. stupňa pri príležitosti 100. výročia úmrtia M. R. Štefánika
          • Vystúpenie žiakov 1. stupňa pri príležitosti 100. výročia úmrtia M. R. Štefánika

          • 4. mája uplynulo 100 rokov od úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Pri tejto príležitosti si aj naši mladší žiaci pripravili pestrý kultúrny program, ktorý sprevádzali moderátori, naši šikovní tretiaci, Katarína Odumorková a Andreas Jankura. Žiaci sa nám predstavili v speve, v modernom i ľudovom tanci. Predviedli aj svoje herecké zručnosti. Tento deň sme si spríjemnili nielen vystúpením našich spolužiakov, ale v krátkom dokumente, sme sa dozvedeli aj zaujímavosti zo života Milana Rastislava Štefánika. V našich srdciach nech ostane spomienka na jeho pracovitosť a úctu k vlasti, za ktorej osamostatnenie tak neúnavne bojoval.

            Mgr. Gurková, Mgr. Sekeráková

        • Noc v škole
          • Noc v škole

          • Do galérie Noc v škole boli pridané fotografie.

            Žiaci ôsmeho ročníka spojili príjemné s užitočným a naplánovali si zaujímavú noc v škole s tvorivými aktivitami, s opekačkou a futbalom. O tom, že majú hlavy plné nápadov svedčili ich výrobky. Pracovali s prírodnými materiálmi - drevo a kameň a premenili ich na veselé postavičky, ktoré teraz zdobia chodby našej školy. Počas tvorivých dielini si žiaci opekali špekáčiky na školskom dvore a neskôr si zahrali futbal v telocvični. Dlho do noci sa školou ozýval veselý smiech a radosť z toho, že mohli tráviť spoločne pekné chvíle, utužiť kolektív a upevniť priateľstvá. 

        • S lesníkmi do lesa
          • S lesníkmi do lesa

          • Do galérie S lesníkmi do lesa boli pridané fotografie.

             Les – najdokonalejšie spoločenstvo.  Nenahraditeľný pre človeka i pre všetky zložky živej i neživej prírody. Všetko v ňom má svoj význam, svoje miesto, trvanie.

            Les je zdrojom poznania, múdrosti. „Prečítať“ si kúsok z neho ako z veľkej knihy sme sa vybrali  so žiakmi 4.A a 4.B triedy už po tretíkrát s lesnými pedagógmi zo Zvolena v spolupráci s Lesmi mesta Spišská Belá do okolia chaty Fľak  načerpať krásu a získať nové zážitky. Neodradil nás ani dážď a  chladné počasie. Na jednotlivých stanovištiach žiaci získali nové poznatky o lese, lesných semenách, o tom ako pracujú lesníci ako sa sadia stromčeky v lesnej škôlke. Tiež žiaci videli prácu koníka, ktorý sťahoval drevo a zaujímavú prácu zbierania šišiek zo stromu. Na záver si žiaci pochutnali na opekaných špekáčikoch. Odchádzali sme s chuťou stretnúť sa zasa. A určite aj lesní pedagógovia  s nádejou, že sa im podarilo zasiať do detských duší kúsok nadšenia pre prírodu, ktoré odovzdajú svojim rodičom i známym a že z obdivu pre krásu a dobro nikdy „nevyrastú“.

            Mgr. B. Gotzmannová, Mgr. Ľ. Lešundáková

        • 100. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika
          • 100. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika

          • Do galérie 100. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika boli pridané fotografie.

            Pri príležitosti 100. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika sa dňa 3. mája konala slávnostná akadémia, ktorá bola venovaná tomuto významnému politikovi, diplomatovi, astronómovi a generálovi francúzskej armády, ktorý sa zároveň tento rok stal aj Najväčším Slovákom v celonárodnej ankete. Hneď v úvodnej časti sa žiakom prihovoril vedúci vedecký  pracovník Slovenskej akadémie vied RNDr. Vojtech Rušin DrSc., ktorý ich oboznámil so životom a dielom Štefánika. Pán Rušin je známym astronómom, ktorý celý svoj život zasvätil výskumu slnka, napísal bibliografiu „M. R. Štefánik – slovenský astronóm“ a publikoval množstvo kníh a článkov, ktoré boli aj ocenené.  Sme hrdí, že nás poctil návštevou veľký človek, podľa ktorého je pomenovaný asteroid č. 26390 menom Rušin.

            Ďalšia časť akadémie mala náučno-zábavný charakter. V nej si dva tímy žiakov zmerali svoje vedomosti a zručnosti v rôznych súťažných kolách zameraných na históriu Spiša a 1. ČSR.  Celý program bol obohatený aj o umelecké vystúpenia žiakov školy, ktorí sa predstavili v hre na hudobné nástroje, v recitovaní, modernom, ale aj ľudovom  tanci, či v speve na ľudovú nôtu, ako aj anglickými piesňami. Najšikovnejší žiaci boli odmenení vecnými cenami. Hlavnou cenou pre troch šťastlivcov bola cena prelet balónom nad Spišskou Belou od nášho milého a váženého hosťa Milana Vdovjaka, zanieteného štefánikovca. Veľmi si vážime, že pozvanie na našu akadémiu prijali aj pán primátor mesta Jozef Kuna a pani prednostka Iveta Bachledová.

            Veľmi pekne ďakujeme váženým hosťom za obohatenie programu, potlesk a uznanie.

            Ďakujeme účinkujúcim, súťažiacim a  pedagógom za prípravu programu, výbornú atmosféru a za skvelý kultúrny zážitok.

            Odkaz Milana Rastislava Štefánika nech stále tkvie v našich srdciach:

            „Nech každý z nás je dnes lepší, ako bol včera a vlasť naša bude veľká a slávna.“

             

            Mgr. M. Fudalyová

        • Svetový deň Zeme a Svetový deň vody
          • Svetový deň Zeme a Svetový deň vody

          • Do galérie Svetový deň Zeme a Svetový deň vody boli pridané fotografie.

             

            „Keď pohneme jednou jedinou vecou v prírode, zistíme, že je prepojená s celým zvyškom sveta.“ John Muir

            Už tradične je 22. marec Svetovým dňom vody a 22. apríl Svetovým dňom Zeme. Žiaci II.A triedy, sa rozhodli si tieto dni pripomenúť rôznymi aktivitami. Bez vody, tejto drahocennej tekutiny, by nebol život možný, snažíme sa na to upozorňovať vždy, keď sa vyskytne príležitosť.

            Všetci žiaci 2.A triedy prišli do školy v oblečení farby zemegule, teda v modrom, hnedom, bielom a zelenom. O vode sme sa rozprávali, učili, vyrábali sme oblaky s drahocennými kvapkami, ochutnávali sme ju, voňali... Uvedomili sme si, že aj keď sa nám zdá taká obyčajná, predsa je vzácna.

            Deň Zeme si pripomíname 22. apríla. Tento sviatok vznikol v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Jeho cieľom je pripomenutie si závislosti na pokladoch, ktoré nám ponúka naša planéta, Zem. Najskôr sme sa rozprávali na tému šetrenia životného prostredia, pozreli sme si krátky enviromentálny film a našu tvorivosť  sme využili pri ochrane našej zemegule. V pláne máme ešte vyčistiť okolie školy a vyrobiť si oceán vo fľaši.

            Na hodine prvouky bola so žiakmi 1.B vedená diskusia,  prečo je dôležité chrániť našu prírodu, ako sa deti samé podieľajú na jej ochrane a zároveň deti navrhovali, čo by ešte mohli pravidelne robiť. Žiaci boli usmernení aj k myšlienke na realizáciu spoločnej činnosti. Výsledkom bolo rozhodnutie vyzbierať odpadky v našom okolí a skrášliť a ochrániť si prostredie, v ktorom žijeme. Tento zámer sme aj čoskoro realizovali a v piatok dňa 26. 4. 2019  sme zobrali prázdne vrecia a vybrali sa pred školu. V okolí školy, plochy ktoré často s deťmi využívame na športové aktivity, sme zbierali odpadky. Po návrate do školy na výtvarnej výchove žiaci taktiež vytvorili plagát s tematikou ochrany prírody a krajiny.

            So žiakmi 3.B triedy sme si pripomenuli aká je naša Matka Zem vzácna a dôležitá. Konkrétne sme sa rozprávali o našej planéte, o tom čo pre ňu robíme dobre a naopak čo robíme zle. Začali sme aktivitou ,,Takto chránim životné prostredie ja...“  Deti si uvedomili, čo by sme mali robiť pre našu planétu a pre životné prostredie. Na výkres nakreslili kmeň stromu, dookola nakreslili listy a vpisovali čo budú a čo by mali robiť. Počas krúžku v tento deň, sme sa vybrali do ulíc nášho mesta a vyzbierali sme smeti. Deti sa nestačili čudovať, koľko odpadu človek vyhodí na zem. Deň sme zakončili aktivitou, kreslením na chodník, kde žiaci kreslili našu krásnu Matku Zem.

            Aj na hodinách angličtiny sme si pripomenuli, aké je dôležité šetrenie vody, aká je voda pre človeka a prírodu dôležitá. Žiaci 4. ročníka prezentovali svoj projekt o dennej spotrebe vody, samozrejme v angličtine.  Na záver sme diskutovali o tom, ako sa dá vodou šetriť.

            Veríme, že každá aktivita v žiakoch zanechala pocit zodpovednosti za ochranu životného prostredia a že sa viac budú zamýšľať nad tým, ako oni sami môžu pomôcť našej Zemi.

            Mgr. K. Čížiková, Mgr. M. Andrášová, Mgr. B. Bieliková, Mgr. S. Belončáková