• Vesmír očami detí

          • „Existuje 10-krát viac hviezd v pozorovateľnom vesmíre, ako je zrniek piesku na Zemi. Ale jedno zrnko piesku obsahuje viac atómov, ako je hviezd v pozorovateľnom vesmíre“.

             

            Pri tomto citáte si človek uvedomí, aký je vo vesmíre maličkým tvorom. Vesmír fascinuje ako dospelých, tak aj tých najmenších už celé stáročia. Zaujímavá téma, ktorú sme sa pokúsili rozvinúť  so žiakmi z II.B triedy a jeden októbrový týždeň sme sa venovali otázke vesmíru.

             

            V rámci projektového vyučovania sa žiaci pod vedením p. uč. Andrášovej oboznámili so základnými pojmami, čo je vesmír, čo patrí do slnečnej sústavy atď. Deti, aby lepšie pochopili problematiku vesmíru, vytvorili v rámci skupinovej práce plagát slnečnej sústavy. Prostredníctvom tejto aktivity sa žiaci naučili poznatky o vesmíre, ale zároveň sa učili spolupracovať a prezentovať výsledok svojej práce a nové vedomosti o vesmíre pred spolužiakmi.

             

            Na záver aktivít o vesmíre k nám na besedu prišiel známy popularizátor vedy a youtuber Mgr. Stanislav Griguš, ktorý je zástupcom a oficiálnym propágatorom Fakulty matematiky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, ľudovo nazývanej MATFYZ. Touto cestou mu chceme poďakovať, že si našiel čas, ktorý venoval našim deťom. Veríme, že sa medzi našimi žiakmi nájdu tí, ktorí budú tohto nadšenca vesmírnych tajomstiev nasledovať a živo sa zaujímať o astronómiu, a snáď sa nájdu i takí, ktorí sa stanú úspešnými absolventmi „MATFYZu“.

             

            Viac fotografií nájdete kliknutím na tento odkaz: https://zsstefsbela.edupage.org/album/#gallery/463

             

          • Divadelné predstavenie "Edo Drewo a kamaráti"

          • Počuli ste už strom spievať? A rozprávať rozprávku? Neveríte, že taký strom existuje? My sme dnes taký 365-ročný buk videli na divadelnom predstavení "Edo Drewo a kamaráti". Edo k nám prišiel z hlbokého lesa, aby nám vyrozprával svoje prastaré rozprávky, naučil nás láske k prírode a zaspieval nám svoje obľúbené pesničky. Podarilo sa mu roztancovať všetky deti! ĎAKUJEME!

             

          • Netradičné hodiny ZUMBY so Zuzkou

          • Dvojdňové „šantenie“ na hodinách telesnej a športovej výchovy. Aj takto by sa dali nazvať netradičné hodiny ZUMBY Zuzky Venglikovej, ktorá spestrila vyučovanie telesnej a športovej výchovy pre dievčatá 7.-8. ročníka.

            Zumba je tanečná fitnes hodina plná energie, skvelej hudby a dobrej nálady. Kombinuje dynamickú latinsko-americkú hudbu a latinsko-americké tance spolu s aeróbnymi pohybmi. Využíva tance ako Salsa, Merengue, Cumbia, Reaggaeton, Flamenco, Hip-hop, Cha-cha, Samba, Calypso, Belly Dance a omnoho viac... Vychádza z princípu, že cvičenie by malo byť zábavné a jednoduché. Je to cvičenie, ktoré Vám zaručene zdvihne náladu! Choreografie striedajú pomalé a rýchle rytmy na princípe intervalového tréningu s cieľom spaľovať tuky, vyformovať a posilniť celé telo. Zameriavajú sa na svalové partie zadných svalov, nôh, rúk, brucha a toho najdôležitejšieho svalu tela - srdce!

            Kombinácia latino a exotických rytmov vytvára skvelú party, na ktorej vytancujete 500 – 1000 kcal za hodinu a zanechá vo Vás skvelý pocit a dobrú náladu.

            Ďakujeme občianskemu združeniu Expression za spoluprácu a zabezpečenie tejto aktivity, ktorá spestrila vyučovanie telesnej a športovej výchovy.

            Toto podujatie bolo podporené z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR “Programy pre mládež 2014 - 2020”, ktorú administruje IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže.

          • Slávnostná imatrikulácia prvákov

          • Dňa 11.10.2019 sa uskutočnila v kinosále nášho mesta slávnostná imatrikulácia prvákov – pasovanie prváčikov do žiackeho cechu. Pred pasovaním museli zložiť sľub, v ktorom sľúbili, že sa budú správať tak, ako sa na správneho školáka patrí. Každý prvák dostal darček.

            Slávnostné podujatie obohatil veselý kultúrny program pod vedením pani učiteľky Mgr.                        B. Gotzmannovej. Žiaci 5. ročníka si pre prváčikov pripravili rozprávku o Pampúšikovi. Aj žiaci prvých ročníkov obohatili tento slávnostný deň básničkami, pesničkami a rozprávkou pod vedením svojich triednych učiteliek. Na záver slavnostnú imatrikuláciu spestrilo vystúpenie mažoretiek.

            Imatrikulácia bola dôležitou udalosťou nielen pre prvákov, ale aj pre ich rodičov. Z milej akcie odchádzali so svojimi deťmi s veselým úsmevom. Všetkým prváčikom želáme, aby sa všetky ich predstavy o škole splnili a aby sa v nej cítili dobre.

                                                                                                                                                Mgr. Ľ. Lešundáková

          • VIEM ČÍM BUDEM slovensko-poľský projekt

          • V rámci dobrých vzťahov a vzájomnej spolupráce sme nápomocní pri realizácii slovensko-poľského projektu „Viem čím budem”.

            Cieľom projektu je zlepšiť kvalitu cezhraničného vzdelávania v spoločenstve obcí (Gmina) Szczawnica a Spišská Belá prostredníctvom cezhraničnej výmeny existujúcich postupov v oblasti kariérneho poradenstva a angličtiny, čo prispeje k rozvoju programu dopĺňajúceho základné učebné osnovy kariérneho poradenstva a angličtiny.

            V kontexte výziev čeliacich rýchlo sa rozvíjajúcemu trhu práce potrebuje vzdelávanie viac ako inokedy inovačné aktivity zamerané na rozvoj mladých ľudí nielen v základných znalostiach, ale v tomto období by škola mala tiež učiťich riadiť a plánovať svoj vlastný vývoj. Vzdelávací systém potrebuje implementáciu nových praktických riešení, aby uspokojil existujúce potreby vymieňať si skúsenosti
            v oblasti pracovných metód vyučovania.

             

            Preto sú cezhraničné konzultácie dôležité, aby sa rozsah prenosu poznatkov prispôsobil súčasným potrebám trhu práce v cezhraničnej oblasti.

            Realizácia a príprava programu "Viem čímm budem" v Spišskej Belej:

             

            ETAPA I.  – Spracovanie didaktického programu a stretnutie učiteľov. Realizícia I. etapy: júl 2019 – august 2019.

            ETAPA II. – Didaktické vyučovanie a stretnutie žiakov. Na základe spracovaného programu v rámci I. etapy budú realizované  didaktické hodiny z kariérneho poradenstva a anglického jazyka. V rámci trhu práce plánujeme spoločnú exkurziu do: Targi Edukacyjne Festival profesií v Małopolska - stretnutie poľských a slovenských žiakov v Krakove.

            ETAPA III. – Príprava knihy - realizácia marec - apríl 2020. Kniha bude prezentovať rozvinuté učebné osnovy pre kariérne poradenstvo, účastníkov projektu a fázy projektu.

            ETAPA IV. – Prezentácia efektov projektu - realizácia jún 2020. Stretnutie partnerov v Szczawnici, na ktorom budú predstavené výsledky vzdelávacieho projektu "Viem čím budem".

             

             

          • Zvyšovanie čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti žiakov na našej škole

          • Od 1. septembra 2019 sa na našej škole začal naplno realizovať projekt „Kráčame po stopách poznania a múdrosti“, ktorého hlavným cieľom je zvýšenie existujúcej úrovne prírodovednej, matematickej a čitateľskej gramotnosti žiakov základnej školy prostredníctvom extra hodín a mimoškolskej činnosti, v nadväznosti na vzájomnú spoluprácu a výmenu skúseností pedagogických zamestnancov.

            Hlavný cieľ projektu sa realizuje prostredníctvom hlavných aktivít:

            HA 1 – Zvyšovanie čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti žiakov je realizovaná prostredníctvom dvoch podaktivít:

            1. Extra hodiny  - sú zamerané na zvýšenie matematickej a čitateľskej gramotnosti žiakov prvého aj druhého stupňa vrátane žiakov so ŠVVP.

            - Tvorivé počítanie - ako vyučovací predmet, ktorý rozširuje a prehlbuje obsah predmetov zaradených do štátneho vzdelávacieho programu;

            - Hravé čítanie  – ako vyučovací predmet, ktorý rozširuje a prehlbuje obsah predmetov zaradených do štátneho vzdelávacieho programu;

            - Poznanie prírodných javov - vyučovací predmet, ktorý si zvolila škola

            Všetky navrhované predmety sú novými predmetmi, ktoré sme navrhli na základe vlastnej skúsenosti a identifikovanej potreby, a to v rámci napĺňania stanoveného cieľa výzvy. Predmety sú v súlade so Štátnym vzdelávacím programom.

            Extra hodiny budú  realizované v rozsahu 20 mesiacov v rámci projektu (4 školské polroky) – 09/2019 – 06/2021.

            2. Mimoškolská činnosť – je aktivita zameraná na zvýšenie prírodovednej gramotnosti detí ako predpokladu ich ďalšieho uplatnenia na trhu práce, ale aj pokračovania v štúdiu na vyšších stupňoch.

            V rámci tejto aktivity sa realizuje:

            Záujmový útvar – Poznávanie prírody.

            Podaktivita je realizovaná v nadväznosti na existujúcu potrebu rozvíjania znalostí žiakov v oblasti prírodných vied, konkrétne: v oblasti fyziky, biológie a poznania prírody.

            Súčasťou záujmového útvaru budú exkurzie: TATRY, ZOOLOGICKÁ ZÁHRADA, BOTANICKÁ ZÁHRADA, PLANETÁRIUM.

            Záujmový útvar - Po stopách štúrovcov

            Podaktivita je realizovaná v nadväznosti na existujúcu potrebu rozvíjania znalostí žiakov v oblasti čitateľskej gramotnosti a literatúry.

            Súčasťou záujmového útvaru budú exkurzie: LITERÁRNY TURIEC (Slovenské národné múzeum v Martine, Slovenská národná knižnica - Matica slovenská v Martine, Národný cintorín v Martine); LITERÁRNA ORAVA (Múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, Leštiny - artikulárny kostol, Jasenová - rodný dom M. Kukučína); LITERÁRNY LIPTOV (Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, Galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, rodný dom Martina Rázusa); LITERÁRNA MODRA (Múzeum Ľudovíta Štúra Modra, návšteva hradu Červený Kameň, Mohyla M. R. Štefánika na Bradle).

             

            Podaktivity budú realizované v rozsahu 20 mesiacov v rámci projektu (4 školské polroky) – 09/2019 – 06/2021.

            HA 2 – Rozvoj kompetencií zamestnancov ako nástroj zvýšenia gramotnosti žiakov

            Druhá hlavná aktivita je realizovaná prostredníctvom pedagogických klubov, a to s cieľom zvýšenia vlastných kompetencií učiteľov, zlepšenia ich vzájomnej kooperácie a zavádzania inovatívny postupov a metód do procesu vzdelávania, ktoré pozitívne ovplyvnia a podporia získavania a zvyšovanie čitateľskej, prírodovednej a matematickej gramotnosti u žiakov základnej školy.

            V rámci projektu boli zriadené 3 pedagogické kluby:

            - Pedagogický klub – „Naučme deti čítať medzi riadkami“

            - Pedagogický klub – „Chráňme si Zem“

            - Pedagogický klub – „Počítame bez strachu“

            Pedagogické kluby budú realizované v rozsahu 20 mesiacov v rámci projektu (4 školské polroky) – 09/2019 – 06/2021.

            „Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje“.

             

             

          • Európsky deň jazykov v našej škole

          • Z histórie Európskeho dňa jazykov

            Jeho korene siahajú do roku 2001, najprv existoval ako Európsky rok jazykov (The European Year of the Languages). Organizátormi boli Rada Európy a Európska únia a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu.

            Úspech projektu Európsky rok jazykov prispeli k tomu, že Rada Európy sa rozhodla vytvoriť každoročnú tradíciu a vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov. Takisto bolo vytvorené oficiálne logo, slogany a internetová stránka.

            Všeobecnými cieľmi Európskeho dňa jazykov sú:

            • Upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov.
            • Podpora jazykovej a kultúrnej rozmanitosti Európy.
            • Podpora celoživotného jazykového vzdelávania v školách i mimo škôl.

            Európsky deň jazykov v našej škole

            Tento deň si školy v členských krajinách pripomínajú každoročne prostredníctvom rôznych aktivít – súťaží, kvízov, besied, ktoré súvisia s cudzími jazykmi. My sme si tento deň pripomenuli v našej škole kvízom o jazykoch, ktorými sa hovorí v Európe. S mladšími žiakmi sme absolvovali kvíz prostredníctvom ktorého sa dozvedeli pôvod niektorých jedál. Vedeli ste, že slovo praclík má korene v nemeckom jazyku a slovo bageta v jazyku francúzskom? Naši najmenší žiaci prejavili záujem ochutnať niečo nové a tak sme sa pustili do prípravy anglického čaju. Pili sme ho ako rodení Angličania – s mliekom! Musíme povedať pravdu, že nie všetkým žiakom takto ochutený čaj chutil.