• Opätovný úspech v regionálnom kole prednesu poézie v nemeckom jazyku

          • Dňa 16.06.2023 sa v budove Domu stretávania Karpatskonemeckého spolku v Kežmarku konalo regionálne kolo súťaže v prednese poézie a prózy v nemeckom jazyku.

            Naša žiačka, Radoslava Šperková, si v silnej konkurencii vynikajúcich recitátorov z okresov Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa opäť vybojovala 1. miesto v kategórii 8.-9. ročník poézia. Radke blahoželáme k veľkému úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy! 

            Mgr. Diana Praženicová

          • Školský výlet 2.A a 3.B do Starej Ľubovne

          • V piatok 16. júna sme sa všetci, malí druháci i veľkí tretiaci, vybrali na školský výlet.

            Odštartovali sme o pol ôsmej ráno z miestnej vlakovej zastávky a namierili sme si to rovno do Starej Ľubovne. Prečo práve tam? Pretože tam majú skanzen a hrad. Po vystúpení z vlaku nás čakala najťažšia skúška a to – vyjsť pešo na hradný kopec. Trvalo nám to takmer hodinu. V hrade bola pre nás pripravená akcia s názvom Historická svadba. V každej miestnosti hradu sme riešili pripravené úlohy a za každú splnenú sme získali kvet na svadobnú kyticu. V poslednej miestnosti hradu sme vystrojili našim druhákom svadbu. Potom sme si pozreli vystúpenie sokoliarov. Našli sa aj odvážlivci, ktorí sa nebáli a na ruku so sokoliarskou rukavicou chytali lietajúce dravce. Po prehliadke hradu sme sa presunuli do skanzenu. Tento skanzen patrí k najmladším na Slovensku, verejnosti bol sprístupnený v roku 1985 a v súčasnosti ho tvorí 25 objektov. Naša prehliadka sa začala v kostole, kde sme si vypočuli rozprávku. Po ňom nasledovalo hospodárstvo s pánom hospodárom a videli sme tam zajace, ovečky i ovčiarskeho psa. V starej ľudovej škole nás privítal pán učiteľ, ktorý nám ukázal ako asi niekedy dávno vyzeralo vyučovanie. Predviedol nám i kľačanie na polienku a jeden žiak mal možnosť okúsiť aj trstenicu. Neskôr sme sa dozvedeli ešte zaujímavé veci o drotárstve a ochutnali sme výborné domáce pampúšiky. Potom nás už čakala iba spiatočná cesta dole na vlakovú stanicu riadne strmým hradným kopcom o ktorom naša Danielka vyhlásila, že je taký strmý, že sa jej nechcú ani nohy zastaviť. Domov sme prišli až v poobedňajších hodinách riadne unavení.

            Celý tento deň bol plný krásnych zážitkov a dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých vecí z minulosti našich predkov.

            Katarína Čížiková, Zuzana Ulbrichová, Janka Klačková

          • Obhájené minuloročné prvenstvo v umeleckom prednese poézie a prózy v nemeckom jazyku

          • Dňa 14.06.2023 sa na ZŠ - Grundschule v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy v nemeckom jazyku pod záštitou Karpatskonemeckého spolku.  

            Našu školu reprezentovala žiačka 8.B, Radoslava Šperková, ktorá si obhájila minuloročné prvenstvo a v kategórií žiakov 8.-9. ročníka získala 1. miesto za umelecký prednes poézie

            Srdečne gratulujeme a držíme palce v regionálnom kole. 

            Mgr. Diana Praženicová

          • Gymnastický dvojboj

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Gymnastický dvojboj.

            Dňa 24.5.2023 sa v telocvični ZŠ J. M. Petzvala konal nultý ročník Belianskeho gymnastického dvojboja. Dievčatká z miestneho Centra voľného času si porovnali svoje úžasné výkony na kruhoch, kladine, hrazde, v akrobacii, rytmickej gymnastike a v preskoku cez kozu.

            Našu školu (ZŠ M. R. Štefánika) reprezentovali: Alexandra Lenďáková, Kludia Kovalčíková, Rebeka Grivalská a Juliana Varholová. ĎAKUJEME za vzornú reprezentáciu školy a víťazkám gratulujeme.

            Pozorná odborná porota v zložení: Mgr. D. Praženicová, Mgr. A. Schurdaková, Bc.  K. Michlíková, PaedDr. Ľ. Gumulák a Mgr. J. Dobeš udelila tieto miesta:

            Preskok cez kozu

            1. Pisarčíková Diana
            2. Ploščicová Diana

            Cvičenie na kruhoch

            1. Štupáková Martina
            2. Ploščicová Diana
            3. Pisarčíková Diana

            Hrazda

            1. Lenďáková Alexandra
            2. Kurajová Natália
            3. Grivalská Rebeka

            Prostné

            1. Kovalčíková Klaudia

            1. Kovalčíková Maya

            2. Lenďáková Alexandra

            3. Germanová Alžbeta

             

            Rytmická gymnastika (párové cvičenie)

            1. Čarnogurská Andrea

            1. Hutníková Natália

             

            Kladina

            1. Kovalčíková Klaudia

            1. Kovalčíková Maya

            1. Germanová Alžbeta

             

            Naše najmladšie gymnastky

            1. Beskidová Liliana

            1. Varholová Juliana

            1. Richterová Sára

            1. Martvoňová Lenka

            Veríme, že gymnastky a diváci si preteky a excelentné výkony užili a že aj v budúcom školskom roku budeme trénovať tak, aby sa naše výkony stále zlepšovali a gymnastky mali z cvičenia radosť.

            Mgr. Gabriela Krasuľová – vedúca ZÚ gymnastika

             

            ZDROJ: https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/beliansky-gymnasticky-dvojboj-gymnastika-pod-tatrami/

             

          • Srdcia v pohybe 17.6.2023 – poďme spoločne podporiť dobrú vec

          • Občianske združenie Pretekarys a nezisková organizácia Kráčame spolu Vás srdečne pozývajú na toto nezabudnuteľné 12 hodinové dobrodružstvo, kde spoločne prepojíme športové nadšenie a podporu dobrej veci. Príďte sa k nám pridať, nech už ste skúsený bežec alebo nadšenec pre pohyb, a zúčastnite sa podujatia, ktoré spája komunitu a pomáha meniť životy tým, ktorí to najviac potrebujú.

            Čo vás čaká?

            12-hodinový bežecký maratón, počas ktorého môžete zabehnúť alebo odchodiť aspoň jeden kilometrový okruh okolo rybníka v Spišskej Belej. Zapojiť sa môžete kedykoľvek v od 6:00 – 18:00 hod. 

            Prečo by ste sa mali zapojiť?

            Podujatím Srdcia v pohybe máme za cieľ motivovať ľudí ku zdravému životnému štýlu a zároveň vyzbierať prostriedky pre neziskovú organizáciu Kráčame spolu, ktorá pomáha deťom s postihnutím v našom regióne. Za každý úspešne dokončený 1-kilometrový okruh okolo rybníka získame peniaze. Zapojte sa do tohto jedinečného maratónu, ktorý je otvorený pre každého – bežcov aj nebežcov, deti, seniorov a celé rodiny. Každý okruh sa počíta! Preto, čím viac kilometrov spoločne prejdeme, tým viac finančných prostriedkov poskytneme našim malým hrdinom na rehabilitácie a špeciálne pomôcky.

            Ako môžete pomôcť?

            1. Určite tým, že nás prídete podporiť a zabehnete minimálne jeden okruh.
            2. V deň podujatia sa bude konať verejná dobrovoľná zbierka s názvom „high-FIVE” pre mojich hrdinov“.
            3. Platbou na doleuvedený QR kód – platba bude okamžite prevedená na účet neziskovej organizácia Kráčame spolu.

            ĎAKUJEME, že ste s nami...

          • Vyhodnotenie súťaže Matematický klokan

          • Žiaci našej školy sa aj tento rok zapojili do sútaže Matematický klokan. Súťažilo 58 žiakov. Najúspešnejšími riešiteľmi boli Tadeáš Jurík 1.B, Marek Syč 1.C, Kučera Patrik 1.C, Markus Zakopjan 1.C, Matej Gaborčík 2.A, Kristián Vdovjak 2.B, Joachim Tomas 2.B, Monika Halčinová 3.A. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme!

            Beáta Halčinová

          • Spelling bee

          • Súťaž Spelling bee sa prvýkrát konala v roku 1925 v USA  pod názvom „National Spelling Bee“ a odvtedy zostáva vari najznámejšou svojho druhu.  Víťazom sa vtedy stal 11-ročný Frank Neuhauser z Louisville, ktorý správne vyhláskoval slovo gladiolus a vyhral tak cenu $500. Hláskovanie slov v angličtine je veľmi obľúbenou súťažou v USA a to nielen na základných, ale i na stredných a vysokých školách. Dôraz sa kladie na bezchybnú výslovnosť a zoradenie hlások v danom slove. O jej popularite svedčí fakt, že na celonárodné kolo, ktoré sa koná vo Washingtone, ročne prichádza niekoľko stoviek žiakov a finále sa vysiela aj v televízii. Jeho účastníci sa učia tisícky slov spamäti a tí najlepší trávia prípravou na finále až 500 hodín! Nároky na súťažiacich sa postupom času zvyšovali a tak dnes musia správne vyhláskovať slová ako appoggiatura alebo Laodicean

            Táto súťaž sa postupne rozšírila na všetky kontinenty. Aj v našej škole sa stala táto súťaž veľmi obľúbenou. Tento rok sa súťažilo v dvoch kategóriách – 4. a 5. ročník. Žiaci absolvovali 2 súťažné kolá a súťažili v hláskovaní vybratých anglických slov zo slovnej zásoby.

            Vyhodnotenie:

            4. ročník

            1. miesto: Johanka Tomasová, IV.A

            2. miesto: Samuel Madeja a Šimon Matava, IV.A

            3. miesto: Timea Suchanovská, IV.B

            5. ročník

            1. miesto: Katarína Fiamčíková, V.B

            2. miesto: Katarína Palgutová, V.B

            3. miesto: Alžbeta Mazureková, V.A


            Všetkým srdečne blahoželáme!


            Vyučujúce ANJ: Z. Ganzarčíková, M. Kovalčíková, K. Čížiková

          • DIGITÁLNY ŽIAK

          • Milí rodičia,

            Ministerstvo investícií v spolupráci s Digitálnou koalíciou – Národnou koalíciou pre digitálne zručnosti a povolania SR spustilo pred nedávnom národný projekt „Digitálny príspevok pre žiakov SR (Digitálny žiak)“, v rámci ktorého dostanú vybrané skupiny žiakov jednorazový príspevok 350 eur na nákup notebooku alebo tabletu s klávesnicou

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

            O príspevok sa môžu uchádzať:

            1. žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            2. žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            3. žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe)
            4. žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023)

            V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár dostupný na stránke www.digitalnyziak.sk.

            Bližšie informácie získate kliknutím na link pod textom.

             

          • Okuliare pre Afriku

          • Žiaci našej školy sa tento školský rok opäť zapojili do projektu Okuliare pre Afriku. Rozhodli sme sa darovať okuliare tým, ktorí ich naozaj potrebujú. Vedeli ste o tom, že napr. v takej Keni stoja okuliare ročný plat? Vyzbierali a poslali sme 35 okuliarov poštou organizácii, ktorá okuliare vyčistí, premeria a odošle tým, ktorým pomôžu. V zbieraní pokračujeme ďalej… Nepotrebné okuliare môžete odovzdať svojim tr. učiteľom.

            Ďakujeme všetkým rodičom, žiakom i učiteľom, ktorí sa do tejto zbierky zapojili a tak pomohli k lepšiemu zraku tým, pre ktorých sú okuliare veľmi vzácnou a nedostupnou zdravotníckou pomôckou.

            Katarína Čížiková

          • Plavecký výcvik

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik.

            "Vody sa nebojíme"

            Žiaci 3. ročníka sa v priestoroch centra Aquabely v Spišskej Belej učili splývať, potápať, či správne dýchať, niektorí sa učili základy a iní sazdokonaľovali v plaveckých štýloch. Aj takýto bol náš plavecký výcvik pod vedením profesionálneho plavca Miroslava Čmeľa - trénera IV. kvalifikačného stupňa, juniorského a seniorského reprezentanta SR, niekoľkonásobného Majstra SR a držiteľa slovenského rekordu v štafetách. Plavecký kurz bol obohatený o rôzne súťaže, aktivity, žiaci zažili neskutočne veľa zábavy, utužili kolektív a praiteľstvá a na konci každý z nich dostal významnú pochvalu za úspešne zvládnutý plavecký výcvik. 

            Ďakujeme centru Aquabela za možnosť realizovať plavecký výcvik v domácom prostredí, za celú organizáciu a bezproblémový priebeh. 

          • Školské športové hry 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školské športové hry 2023.

            .„Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“

            (Mignon McLaughlin)

            V piatok 2.6.2023 boli naši žiaci súčasťou nultého ročníka školských športových hier, ktoré vznikli ako školská alternatíva k firemným športovým hrám, ktoré sa v našom meste už tradične uskutočňujú počas Dní mesta.Toto podujatie zastrešovalo Vzdelávacie centrum Pôjd a jeho pracovníci s mládežou. Cieľom tohto priateľského turnaja bolo si zmerať sily v športových aj nešportových disciplínach. V športe ako takom nie je dôležitý iba výkon či rýchlosť, ale aj schopnosť spolupracovať, byť členom tímu, mať isté zručnosti či logicky a strategicky myslieť. Preto si súťažiaci potrápili nielen svoje telá, ale aj mysle

            Žiaci zo 4.A – 9.B si to naozaj užili vo veľkom. Dostali veľkú úlohu, mali si z každej triedy vybrať 6 spolužiakov, ktorí budú reprezentovať ich triedu. Spolu bolo jedenásť tímov a ich úlohou bolo pripraviť meno tímu, pokrik a spoločný identifikačný prvok. Spoločne so žiakmi a pedagogickým dozorom sme sa presunuli na školské športové hry na futbalový štadión, kde nás už čakalo kopec rôznych zábavných súťaží zameraných na šport a logické myslenie. Pre žiakov bolo pripravených 10 stanovíšť. Nebolo to však také jednoduché. Museli vyriešiť množstvo zaujímavých úloh, ktoré boli na čas a ktoré čakali žiakov na rôznych stanovištiach. Zabehli štafetový beh v gúľaní pneumatiky, prenášali loptičky so zviazanými nohami, ale aj pomocou hurkových paličiek, riešili logickú úlohu s názvom Dopravná zápcha, spoločne prevádzali loptičku cez rôzne bludiská, učili sa viazať niekoľko typov uzlov, kreslili pomocou fixky na šnúrke, ,,lyžovali,, na tráve či skákali vo vreci. 

            Po vyriešení každej úlohy dostal každý tím určitý počet bodov. Z našich žiakov sa na chvíľu stali veľkí "súperi" a každí tím chcel vyhrať. Súťaže a dobrú náladu nám spríjemnila dobrá hudbu, ktorá žiakov ešte viac podporovala v súťažiach.

            Súťažiacim sa mimoriadne darilo, súťaživosť v jednotlivých tímoch nechýbala. Po 2 hodinách plnenia rôzne náročných úloh sme pristúpili k vyhodnoteniu, ktoré je nasledovné:

            Prvá kategória

            • 1. miesto - 5.B
            • 2. miesto - 4.A
            • 3. miesto - 5.A
            • 4. miesto - 4.B

            Druhá kategória

            • 1. miesto - 6.B
            • 2. miesto - 7.A
            • 3. miesto -  7.B
            • 4. miesto - 6.A

            Tretia kategória

            • 1. miesto - 8.A
            • 2. miesto - 8.B
            • 3. miesto - 9.A

            Všetkých súťažným tímom srdečne blahoželáme a veríme, že športové hry boli pre nich zábavné a obohacujúce.

            Všetci sme sa veľmi dobre zabavili a domov sme odchádzali s krásnymi cenami, ktoré si žiaci vybojovali ich súťaživosťou a trpezlivosťou, ale hlavne s množstvom krásnych zážitkov.

            Osobitne ďakujeme Vzdelávaciemu centru Pôjd, ktoré pre našu školu pripravili kopec zábavných aktivít a krásne ceny, ktoré našich žiakov veľmi potešili.

            Ďakujeme!

             

          • Vesmír očami detí - vyhodnotenie súťaže

          • Žiaci našej školy sa opäť zapojili do celoslovenskej súťaže Vesmír očami detí, ktorú organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s centrami voľného času. Svoje práce vytvorili počas práce v záujmovom útvare Z každého rožka troška a venovali im nemálo času keďže sme použili techniku sgrafito na voskových farbách. Netrpezlivo sme vyčkávali na vyhodnotenie súťaže a nakoniec sa Samkovi Fudalymu z 2.A triedy podarilo získať ocenenie za najlepšiu prácu v okresnom kole. Srdečne mu blahoželáme! 

            Katarína Čížiková

          • Otvorenie historicko-edukačnej miestnosti Lesov mesta Spišská Belá na Šarpanci

          • V rámci osláv 30. výročia Lesov mesta Spišská Belá otvorili dňa 2.6.2023 historicko-edukačnú miestnosť lesnej pedagogiky na Šarpanci. Tento učebný priestor bol zriadený v rámci cezhraničného projektu  ”Cesty do zdravých lesov: Odolné, prispôsobivé, rozmanité a udržateľné lesy v cezhraničnom regióne Ukrajiny a Slovenska“.

            Novozrekonštruované priestory lesnej učebne mestských lesov na Šarpanci tak ožili a dostali svoj druhý nádych. Miestnosť prináša pohľad na bohatú históriu, moderné učebné a interaktívne pomôcky, ktoré oslovia každú vekovú kategóriu. 

            „Chceli sme urobiť niečo pre našu mladú generáciu, aby mala pamiatku na nás a aby sa mohla v ďalšom svojom živote rozvíjať nielen v lese, ale aj v blízkosti lesa formou lesnej pedagogiky“, povedal na úvod konateľ Lesov mesta Spišská Belá pán Ing. František Pisarčík.

            Nechýbali ani tri sudičky, ktoré "požehnali" drevenými prútikmi učebňu: "Veľa návštevníkov, zanietených lesných pedagógov, deti ktoré budú dychtiť za poznaním, za informáciami o lese, aby odchádzali odtiaľ s radosťou, aby tu vládol duch, radosti, pokoja a spolupráce, úcty k prírode, k lesu a k ľuďom, ktorí sa o les starajú."

            Pán primátor Ing. Mgr. Peter Zibura povedal na úvod: „Len vďaka spolupráci a komunikácií vieme napredovať.“ Vyzdvihol tak spoluprácu so zahraničnými partnermi projektu.

            Pri tejto príležitosti boli pred horárňou zasadené tri stromy: Jedľa biela ako symbol dlhovekosti, Lipa malolistá ako symbol Slovanov a Borovica limbová ako symbol Belianskych Tatier.

            Slávnostný program spríjemnili žiaci našej školy zo 4.B kultúrnym programom. Na začiatok to bolo krátke pásmo s vlkom a červenou čiapočkou, potom básnička o medveďoch a tancom na modernú ľudovú nôtu. Červená čiapočka s vĺčkom mali tu česť spoločne s pánom konateľom prestrihnúť pásku  a otvoriť priestory novej učebne lesnej pedagogiky. Od pánov lesníkov žiaci dostali pekné darčeky a milo nás prekvapili ukrajinskí partneri projektu, ktorí nám darovali magnetky a chutné ukrajinské čokolády.

            Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou tejto významnej udalosti a spríjemniť deň naším kultúrnym programom. Želáme veľa návštevníkov, úspechov a hádam sa uvidíme niekedy nabudúce na projektovom vyučovaní lesnej pedagogiky.

            Mgr. Beáta Gotzmannová, PhDr. Petra Džerengová a žiaci zo 4.B triedy

          • MDD - deň všetkých detí

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MDD.

            Medzinárodný deň detí je sviatkom detí,  ktorý  oslavujeme v našej škole už tradične každý rok.

            Pekné slnečné ráno sľúbilo hrejivý deň a nič nebránilo k tomu, vychutnať si deň detí so všetkým, čo k nemu patrí – hry, zábava, samé prekvapenia. Na začiatok poriadna „rozcvička“ a veru rozcvičili sme sa všetci, hudba nám hrala, stanovištia boli pripravené, detská radosť sa dala krájať.
            Každý si našiel svoju zábavku: hádzali sme do koša, preťahovali sme sa lanom, skákali do piesku, na švihadle, preskakovali prekážky, naháňali sa, súťažili, skákali, behali, tancovali, jednoducho, bola to naozaj veľká zábava. Zabávali sa veľkí i malí.

            Naše aktivity spestrili aj zamestnanci ENVI-PAKU, ktorý zabezpečujú triedený zber odpadov a jeho zhodnocovanie a recykláciu. Pripravili si pre deti rôzne aktivity a súťaže na tému triedenia odpadov, za ktoré mohli deti získať aj pekné ceny.

            Obohacujúcou aktivitou tohto dňa bola aj bohatá  ochutnávka ovocia a zeleniny, ktorú nám zabezpečila spoločnosť Marko Tatry, ktorá je naším dlhoročným dodávateľom ovocia a zeleniny počas celého roka. ĎAKUJEME!

            Všetci sme sa tešili ako sme sa dobre zabavili, a že slniečko sa po celý čas usmievalo na všetky deti, ktoré mali svoj deň.

            Okrem toho, každé dieťa dostalo džús, sladkosť a pochutilo si na tradičných detských párkoch.

            Veríme, že prežili pekný deň a prajeme všetkým deťom, aby mali šťastné a spokojné detstvo a aby boli milované a dostávali od svojich blízkych čo najviac lásky.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa postarali o krásny deň plný zábavy a zážitkov.

          • Prvý kôš je v škole! 🗑♻️

          • Na Slovensku sa ročne predá viac ako 3 milióny zubných kefiek CURAPROX. Tie po použití skončia na skládkach alebo v spaľovniach odpadov. Strácame tak druhotné suroviny, ktoré sa dajú využiť na výrobu iných plastových výrobkov. Preto firma CURAPROX zbiera použité zubné kefky. Následne z nich vyrába koše na triedený zber odpadu, ktoré daruje slovenským školám. Nám sa v tomto školskom roku podarilo vyzbierať viac ako 150 použitých zubných kefiek. Za 100 vyzbieraných zubných kefiek dostane každá škola 1 kôš. Čiže nám ešte pár kefiek k získaniu druhého koša chýbalo...

            Kefky zbierame aj naďalej. Zberné koše na ne nájdete v každej budove našej školy. Okrem CURAPROX kefiek zbierame aj kefky iných značiek.

            Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom, učiteľom, ktorí priniesli kefky do školy a nevyhodili ich do odpadkového koša. 

            Katarína Čížiková

          • Súťaž vo varení guláša - Dni mesta Spišská Belá

          • V sobotu 3. júna sa aj naša škola zúčastnila 15. ročníka súťaže vo varení guláša v rámci Dní mesta Spišská Belá

            Do boja o najlepší kotlíkový guláš sa zapojilo spolu 18 družstiev.  Medzi súťažiacimi boli starí známi „amatérski“ kuchári ale aj celkom nové tváre.  Všetci prišli s cieľom navariť ten najlepší guláš, no podľa organizátorov je zmyslom celej akcie hlavne nezameniteľná atmosféra a posedenie s priateľmi. Počasie bolo ideálne a okolo kotlíkov vládla výborná nálada.

            O najlepšom guláši rozhodovala odborná porota, ktorá hodnotila spôsob varenia, chuťové vlastnosti finálneho produktu, vzhľad, hustotu ale aj kreativitu družstva. Jednotlivé vzorky obsahovali guláš hovädzí, bravčový či z diviny. Po udelení bodov boli vyhlásení víťazi.

            Síce sme nevyhrali, no odišli sme pozitívne naladení, obohatení o nové zážitky a skúsenosti. V neposlednom rade sme chceli touto akciou utužiť a upevniť náš kolektív, vzťahy medzi sebou, rodičmi, deťmi a priateľmi, ktorí nás prišli pozrieť a povzbudiť. ĎAKUJEME.

            Poďakovanie patrí aj našim kuchárkam – pani učiteľkám a asistentkám: Katke Čížikovej, Miške Čekovskej, Soni Adamjakovej, Katke Svitanovej a Janke Klačkovej.

            Ako dodali na záver: „O rok to určite dáme...“ Tak držíme prsty...

          • Naši žiaci vystúpili na Dňoch mesta Spišská Belá

          • Dňa 2.6.2023 vystúpili v rámci programu na Dňoch mesta Spišská Belá aj naši žiaci, ktorí spestrili program moderným tancom "Makarena" - žiaci 8. ročníka, krásnym ľudovým spevom Ninky Andrášovej a hrou na akordeóne s motívmi ľudovo-moderných piesní pod taktovkou Richarda Tomasa a jeho kamaráta.

            Ďakujeme pani učiteľkám Mgr. Ľudmile Lešundákovej a Mgr. Natálii Labusovej za prípravu a našim žiakom za krásny umelecký zážitok.  

          • MDD v Akadémii ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MDD v Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši.

            Na základe priateľského pozvania  pána generála, doc. Ing. Borisa Ďurkecha, CSc., sme sa zúčastnili na MDD na pôde Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Kadeti školy si pre deti pripravili organizované stanovištia, na ktorých si mohli všetko vyskúšať na vlastnej koži. Vyskúšali si topografiu, hod granátom, ukážky zbraní, roznet ohňom a mohli si pozrieť aj ukážku vojenskej techniky. Pán generál nám porozprával o škole, štúdiu a zaujímavých odboroch logistiky, delostrelectva a pod. Kadeti trpezlivo a s radosťou žiakom vysvetľovali jednotlivé úkony každého stanovištia.

            Na základe priateľských vzťahov, ktoré sme udržiavali prostredníctvom e-mailov alebo pošty, sa žiaci stretli osobne s pánmi plk. Ing. Jozefom Ulianom, CSc.prezidentom Únie vojnových veteránov Ing. Pavlom Markom. Obaja páni porozprávali žiakom ich zážitky z vojnových misií a ich činnosť v Akadémií ozbrojených síl. Deti dostali sladkú odmenu, prívesky na kľúč, perá a odznaky z Únie vojnových veteránov, ktorým sa veľmi potešili.

            V Liptovskom Mikuláši, resp. Háj- Nicovô, sa nachádza vojenský cintorín a pamätník padlým vojakom, ktorým nás prevádzal pán Ing. P. Marko. Práve na mieste tohto pietneho areálu sa koncom 2. svetovej vojny odohrávali jedny z najťažších a najdlhších bojov. Na oboch stranách pamätníka sa nachádza cintorín. V súčasnosti tu odpočíva viac ako 1350 hrdinov, ktorým sme boli vzdať hold a úctu. 

            Pre žiakov to bol jedinečný a neopakovateľný zážitok, ako mohli osláviť ich sviatok. Mnohým žiakom sa profesia profesionálneho vojaka zapáčila a oslovila ich.

            ĎAKUJEME za  prípravu a čas, ktorý nám venovali naši hostitelia, že sme mohli spoznať tak milých, príjemných a inteligentných ľudí, tešíme sa možno niekedy nabudúce a prajeme im všetko dobré!

            Mgr. Beáta Gotzmannová, PhDr. Petra Džerengová, Mgr. Katarína Svitanová, PaedDr. Ľudovít Gumulák a žiaci 1. a 2. stupňa našej školy.