• KEĎ UČITEĽKY SPOLUPRACUJÚ

          • V jeden deň sa spýtala pani učiteľka matematiky pani učiteľky techniky, či by bolo možné, aby si piataci vyrobili na hodinách techniky brúsitko na tuhy do kružidla, pretože ich majú večne tupé. Slovo dalo slovo a piataci už rysujú na milimeter presne.

          • Po stopách našich predkov - Dr. Michal Greisiger

          • V mesiaci december sme si čítali a veľa dozvedeli o Dr. Michalovi Greisigerovi. Dočítali sme sa mnohé zaujímavé veci. Zistili sme, že sa narodil 25.12.1851. V našom meste je jeho múzeum, tak sme sa ho vybrali navštíviť. Múzeum Michala Gresigera bolo otvorené v roku 1994. Približuje život a činnosť polyhistora a mestského lekára zo Spišskej Popri práci mestského lekára sa Greisiger venoval skúmaniu flóry a fauny Spiša a archeologickým výskumom v regióne. V expozícii sa vystavujú doklady o jeho vedeckých záľubách, je tu pôvodný nábytok a nástroje z jeho lekárskej ordinácie. Dr. Michal Greisiger bol lekárom, polyhistorom, ale počas svojho života sa venoval najmä prírodovedeckým disciplínam.

            Návšteva múzea nám ukázala skromného obetavého človeka s krásnymi charakterovými vlastnosťami. Aj v dnešnej dobe je nám veľkým príkladom. Našu návštevu priblížime aj našim spolužiakom základnej školy.

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Miss bábika - školské kolo

          • 6. december sa niesol nielen v duchu mikulášskej nádielky, ale aj súťažou Miss bábika, ktorú si pre žiačky 1. a 2. ročníka pripravili pani učiteľky. Dievčatá bábikám zaspievali uspávanky a ukázali svoj talent aj pri spievaní ľudových piesní. 

            V súťaži sa umiestnili nasledovne:

            I. ročník:

            1. miesto: Alexandra Stupáková

            2. miesto: Emka Kačmarčíková


            II. ročník:

            1. miesto: Simonka Suchanovská

            2. miesto: Karin Pirožeková

            3. miesto: Dianka Lojeková


            Cenu poroty získal Jožko Neupauer.


            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a prajeme im veľa šťastia v obvodnom kole!


            Katarína Šromovská Kováčová

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok/Giving Tuesday

          • Poďakovanie

            Srdečne by sme sa chceli poďakovať rodičom a deťom, ktorí sa nezištne  zapojili do zbierky pre domovy dôchodcov,  do akcie s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“.
            Je neuveriteľné, že v priebehu tak krátkeho času sme  dokázali vyzbierať obrovské množstvo krabíc plných „lásky“. Boli sme všetci veľmi milo prekvapení empatiou Vašich detí a samozrejme aj Vás, rodičov, ktorí ste v týchto neľahkých časoch nezabudli na tých najzraniteľnejších – našich starkých. Dúfame, že láska a porozumenie, ktoré naše deti prejavili teraz, ich budú sprevádzať aj naďalej. ĎAKUJEME.

            Radi by sme sa poďakovali aj všetkým našim učiteľom, pani vychovávateľkám, asistentkám a nepedagogickým zamestnancom, ktorí sa pre zmenu zapojili do akcie Giving Tuesday. Giving Tuesday sa koná každoročne v utorok po Dni vďakyvzdania v USA. Je odpoveďou na nákupný ošiaľ počas Black Friday a Cyber Monday, známych už aj na Slovensku. Giving Tuesday je dňom, kedy sa šíri dobro a nezištné dávanie. Komukoľvek, kdekoľvek a akokoľvek. 

            Dúfame, že sme našou zbierkou trvanlivých potravín pomohli  rodinám v našom meste v tejto neľahkej dobe.

            Vedenie školy

          • Tretiaci recitovali Mikulášovi

          • Každý rok sa 6. decembra rozžiaria detské očká radosťou a prekvapením. Sviatok sv. Mikuláša patrí medzi najobľúbenejšie sviatky vôbec a nebolo tomu inak ani tento rok. Do Spišskej Belej zavítal sv. Mikuláš aj so svojimi pomocníkmi - anjelmi. Naši tretiaci si pre nich pripravili zopár básničiek. Mikuláš ich odmenil sladkými balíčkami. 

            Katarína Čížiková

          • „Mikuláš obdaroval nielen deti našej školy, ale zavítal aj medzi našich škôlkarov“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

            Celý kraj sťa striebro svieti.

            Príď, Mikuláš, prosia deti.

            Chytro sadaj na sane, v školičke ťa čakáme.

            Ponáhľaj sa medzi nás.

            Každý rok je v našej škole tradíciou na sviatok svätého Mikuláša, že sa deviataci podieľajú na vytvorení radostnej mikulášskej atmosféry. Ani dnes, 6. decembra, tomu nebolo inak. Našu školu navštívil Mikuláš, ktorý postupne navštevoval   triedy 1. stupňa, aby obdaroval každého žiaka. Spolu s anjelmi a čertíkmi našich žiakov trošku preverili, či sa učia a poslúchajú. Žiaci  privítali Mikuláša peknou básničkou, pesničkou alebo modlitbičkou. Ani žiaci na 2. stupni to dnes nemali ľahké, museli Mikulášovi tiež dokázať, že si darček zaslúžia.

            Po obdarovaní žiakov našej školy sa Mikuláš spolu s anjelmi a čertíkmi presunul do materskej škôlky, kde ich už čakali nedočkaví škôlkari. Deti pozorne počúvali rozprávanie Mikuláša o jeho dlhej ceste – ceste s darčekmi. Ak si ich chceli zaslúžiť, zaspievali Mikulášovi piesne, zarecitovali básne. A naozaj – každé dieťa bolo odmenené krásnym darčekom. Deti odchádzali s balíčkami, no hlavne s rozžiarenými očami a srdiečkami naplnenými šťastím zo stretnutia s túžobne očakávaným Mikulášom.

            Veľká radosť zavládla v detských dušiach, budú to pre mnohé deti nezabudnuteľné zážitky. Mikuláš však nezabudol ani na učiteľov, asistentky, vychovávateľky, uja školníka, tety upratovačky, tety kuchárky a aj na naše ekonómky. Bolo to veľmi milé stretnutie a všetci dúfame a veríme, že sa bude opakovať aj o rok. Ďakujeme Mikuláš!

            Veru, už sa nám to tu začína „zvianočnievať“. A práve teraz je ten najlepší čas zamyslieť sa nad zmyslom týchto tradícií, aby sa z nich nevytratilo čaro a láska... Deň sv. Mikuláša vniesol medzi školské lavice prvý silnejší vánok sviatočnej adventnej nálady, ktorá na našej škole panuje už od začiatku adventu a vyvrcholí vianočnými sviatkami. Ďakujeme Mikuláš, že si strávil s nami tento predvianočný čas.

            Milí naši žiaci, rodičia a učitelia, želáme Vám, aby sa Vám v tomto predvianočnom zhone podarilo trošku spomaliť, myslieť viac jeden na druhého a spomenúť si na tých, ktorí potrebujú naše milé slovo, či chvíľku pozornosti. Užite si tieto vzácne chvíle v pokoji a s úsmevom na perách...

            Ďakujeme našim štedrým sponzorom:

            1. Lusja, s.r.o. Ružomberok

            2. Megas trade, s.r.o. Kežmarok

            3. Marko Tatry Spišská Belá

            4. Naty papiernictvo Spišská Belá

            5. Pán Kušmirek Spišská Belá

            6. Kamiko - hygiene, s.r.o. Banská Bystrica

             

          • Prvé dotyky s vedou

          • Prvé dotyky s vedou na hodinách fyziky pocítili šiestaci, keď si nielenže vyrobili vlastnú pomôcku na meranie, ale svoje meranie dokázali aj poriadne zapísať a vyhodnotiť. Pomocou takýchto príťažlivých aktivít sa pre nich fyzika nestáva postrachom, ale prostriedkom na zábavné odhaľovanie podstaty vecí, javov a dejov v ich každodennom živote.

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • Už každoročne sa v našej škole stretávajú žiaci, pre  ktorých je angličtina nielen povinným vyučovacím cudzím jazykom, ale majú k nej oveľa bližší vzťah a radi si preveria svoje vedomosti súťaživou formou. Nebolo tomu inak ani v tomto školskom roku.

            Dňa 27.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Olympiáda v anglickom jazyku. Ide o postupovú súťaž pre talentovaných žiakov, ktorí svoje schopnosti a jazykové zručnosti rozvíjajú nielen na hodinách anglického jazyka, ale aj vo svojom voľnom čase. Tohtoročného kola sa zúčastnilo 22 žiakov 5. – 9. ročníka, ktorí súťažili v dvoch kategóriách:

            1A –  žiaci 5. – 7. ročníka  

            1B –  žiaci 8. – 9. ročníka

            Žiaci obidvoch kategórií  súťažili v písomnej a ústnej časti. Písomná časť pozostávala  z testov zo slovnej zásoby, gramatiky, čítania s porozumením a posluchu s porozumením.V ústnej časti súťažiaci museli využiť aj svoju fantáziu a vytvoriť príbeh na základe obrázku. Umiestnenie žiakov v jednotlivých kategóriách bolo nasledovné:

            1A

            1. Mia Repelová
            2. Filip Olekšák
            3. Liana Cehulová a Adrián Bukovský

            1B

            1. Maximilián Morozov
            2. Karina Krempaská
            3. Miriam Wansnerová

            Keďže ide o postupovú súťaž, víťazi jednotlivých kôl – žiaci na prvých miestach, postupujú do obvodného kola, ktoré sa bude konať po Novom roku.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť. Víťazom gratulujeme a prajeme im veľa úspechov v obvodnom kole.

             

            Veronika Mikulášiová, Diana Praženicová, Katarína Čížiková