• Finančná gramotnosť

          • Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že žiaci nepoznajú hodnotu peňazí, nevedia, či cena za tovar alebo službu je adekvátna. Chýbajú im základné finančné zručnosti. Preto kladieme dôraz na praktické využitie poznatkov a prepojenie s realitou, nielen na nadobudnutie teoretických vedomostí.

            So žiakmi šiesteho ročníka sme počas obdobia január – marec sledovali vývoj cien produktov vybraného obchodného reťazca. Žiaci porovnávali ceny rovnakých produktov v danom období. Spoločne sme dospeli k výsledku, že za rovnaký nákup v marci zaplatíme o 2,4 % viac ako v mesiaci január.


            Chceme žiakom pomôcť vybudovať pevné základy, na ktorých budú môcť v budúcnosti stavať.

          • Návšteva knižnice

          • V našej základnej škole sa snažíme v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám ako takým. Nielen v marci, ktorý je mesiacom knihy, ale aj inokedy si deti môžu do školy priniesť svoje obľúbené knihy. Nie sú to len rozprávkové knihy, ale často aj detské encyklopédie. Aby sme u detí rozvíjali pozitívny vzťah ku knihám, motivujem ich aj tým spôsobom, že každý rok navštevujeme knižnicu. Stalo sa tak i minulého týždňa, keď v rámci Týždňa slovenských knižníc žiaci 1.A, 3.A a 4.B navštívili Mestskú knižnicu v našom meste. Tu mali deti možnosť sa dozvedieť, že knihy sa okrem kúpy dajú aj požičať. Pani knihovníčka im vysvetlila, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a ako treba s knihami zaobchádzať. Deti si tiež pozreli, aké knihy sa v knižnici nachádzajú. Pre starších žiakov si pripravila pani knihovníčka aj prednášku o Tomášovi Janovicovi. Predstavila nám rôzne jeho knihy a prečítala aj úryvky z nich. Ďakujeme pani Evičke Janusovej za vopred pekne pripravenú akciu.

            Pani učiteľky Čížiková, Lešundáková a Ulbrichová

          • Marec - mesiac knihy

          • Trieda 8.B sa pri tejto príležitosti vybrala do mestskej knižnice v našom meste. V knižnici nás privítala známa pracovníčka - Evička Janusová. Celý život pracuje v tomto povolaní, a tak jej prednáška mala úspech. Pozorne sme počúvali jej vábivé odborné slová. Dozvedeli sme sa množstvo nových výrazov, históriu knižnice, prácu knihovníkov, ale aj postup pri hľadaní odbornej literatúry, či postup pri písaní prác. Na odborné otázky, básne, úryvky textov sme odvážne odpovedali dosiahnutými vedomosťami. Strávený čas prešiel rýchlo. Získané vedomosti určite využijeme v budúcnosti pri ďalšom štúdiu. Od dnes vieme na koho sa máme obrátiť, ak budeme potrebovať čokoľvek ohľadom literatúry. Ďakujeme pani Evičke. Určite sa ešte spolu stretneme pri podobnej odbornej diskusii.

            Triedna učiteľka PaedDr. Marta Vlachová 

          • Medzinárodný deň žien

          • Medzinárodný deň žien často označovaný skratkou MDŽ, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN pripadajúci každoročne na 8. marec. Historický sa viaže k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto ženy bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Tento významný sviatok sme si pripomenuli aj s našimi žiakmi. Oboznámili sme ich s touto významnou udalosťou, aby sme si vážili každú ženu a na hodinách výtvarnej výchovy vytvorili pohľadnicu aj pre výnimočné ženy v ich živote.

            PhDr. Petra Džerengová, žiaci z 2. A a 2. C triedy

            Milé žienky, prijmite prosím tieto krásne slová k Vášmu sviatku od pána Vladka Strmeňa:

            MDŽ, ocenenie práce, obetavosti a lásky. Žena je slovo, ktoré skrýva čarokrásu, duchaplnosť i zmyselnosť. Bez vás žien bol by svet pustý, ako lúka bez kvetov, ako nočná obloha bez hviezd, či ako srdce bez lásky. Ste z tých žien, ktoré napĺňajú slovo žena krásnym pôvabom.

            Tak, ako kvety nedokážu žiť bez slnečných lúčov,

            ani my nedokážeme žiť bez Vás!

            Prajem vám pekný MDŽ a život plný úprimnej lásky a zaslúženej úcty.“

             

            Kapitán v. v. Vladimír Strmeň

             

          • MDŽ na hodinách informatiky

          • Aj na hodine informatiky sme si vyskúšali vyučovanie hrou. V dnešný sviatočný deň sme vyrobili pohľadnicu pre svoju mamu. Využívali sme nástroje: farbu, strany, orámovanie, vodotlač, úprava textu, vkladanie obrázkov....  Takto táto hodina nadobudla radosť z vytvorenej práce. Všetko dobré našim mamkám 3.A, 3.B a 8.B.

          • Dievčatá vyhrali krásne 2. miesto v Okresnom kole v stolnom tenise

          • Dna 7.3.2024 sa uskutočnilo Okresné kolo turnaja dievčat v stolnom tenise v Spišskej Starej Vsi. Turnaja sa zúčastnilo deväť škôl z okresu Kežmarok, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín.

            Naše dievčatá sa umiestnili vo svojej skupine na krásnom 2. mieste z piatich škôl.

            Na základe umiestnenia si zmerali sily v semifinále so základnou školou z Nižnej brány, ktorú porazili 3:1 na zápasy. Aj keď  sme vo finále nestačili na víťaza turnaja zo Slovenskej Vsi, srdečne blahoželáme Kovalčíkovej Zuzane, Scholtzovej Zuzane a Kovalčíkovej Ivane za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme im veľa ďalších športových úspechov.

          • Okresné kolo v stolnom tenise - chlapci

          • Naši chlapci sa dňa 6.3.2024 zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise v Spišskej Starej Vsi. Súťaže sa zúčastnilo 12 škôl z okresu Kezmarok. Školy boli rozdelené do dvoch skupín po 6.

            Chlapci  Kovalčík Dávid, Kovalčík Lukáš a Tomáš Richard sa umiestnili vo svojej skupine na 4.mieste po dvoch víťazstvách a troch prehrách. Gratulujeme im a zároveň ďakujeme za reprezentáciu našej školy. 

          • Hudobno-vzdelávacie podujatie LABYRINT

          • Žiaci 5. - 8. ročníka sa v utorok 5. marca zúčastnili hudobno-vzdelávacieho podujatia s názvom  LABYRINT. Program poukázal na viaceré negatívne stránky života a nástrahy, s ktorými sa žiaci stretávajú - rôzne formy násilného správania a intolerancie, ako rasizmus, šikanovanie a kyberšikana, pozitíva, aj negatíva internetu a chatovania, internetová bezpečnosť a zoznamka, dezinformácie, sociálne siete, ako aj závislosti na automatoch, mobilných telefónoch, fajčení, alkohole a omamných látkach.

            Náučný program bol dopĺňaný hudobnými ukážkami známych slovenských autorov, ktorí sa vo svojej tvorbe venujú niektorým zo spomínaných závislostí, či problémom. 

            Ďakujeme umeleckej agentúre Amos-Šipkovský za toto náučné predstavenie. 

          • Divadelné predstavenie Maťko a blázni

          • Dnes sa žiaci 1. stupňa vybrali do mestskej kinosály na divadelné prestavenie Maťko a blázni, ktoré nám prišlo zahrať Potulné dividlo J+T. Predstavenie bolo o tom, že človek má hlavu a v hlave rozum, ktorý treba používať. Je to síce náročné, ale nebolí to. :) Predstavenie bolo veľmi veselé a pobavilo všetky deti.

          • Zážitková fyzika

          • Ak chceme niečomu porozumieť, uchovať si to v pamäti a vedieť to následne aplikovať v praxi možno aj niekedy v budúcnosti, musíme to "zažiť na vlastnej koži". 

            Taká je fyzika 🙂 Zážitková 🙂

            Presvedčte sa s nami: https://youtu.be/1mImBoBI2hA