• ENGLISHSTAR - priebeh súťaže

          • Dnes, 27. apríla 2023, sa v našej škole opäť konala medzinárodná anglická súťaž ENGLISHSTAR. Je to súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl, ktorej poslaním je zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných skúšok a testov. Testy boli náročné, ale všetci sa do vypracovania pustili s veľkou chuťou. Tento rok sa súťaže zúčastnili až 40 žiaci všetkých ročníkov, dokonca aj odvážna prváčka Paulínka. 

            Už nám ostáva len počkať si na vyhodnotenie organizátormi a tešiť sa z výhier. Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a veríme, že dosiahnu výborné výsledky. 

            Za PK cudzích jazykov Katarína Čížiková

             

          • 27. apríl - Svetový deň grafiky

          • Svetový deň grafiky alebo Svetový deň dizajnu sa pripomína od roku 1995 a je určený na deň založenia Medzinárodnej rady organizácií grafického dizajnu (ICOGRADA) v roku 1963. Deň je venovaný oslave grafického dizajnu, ktorého dôležitosť je potrebné zvýrazniť a propagovať. Zdôrazňuje úlohu grafických prostriedkov v živote jednotlivca i celej spoločnosti, ktoré majú vplyv na chovanie jednotlivca, ľudské vzťahy a formovanie života. Príspevky grafiky možno badať v ekonomickej, kultúrnej a sociálnej sfére života ľudí.
            Chlapci zo 6.B triedy si na predmete INFORMATIKA svoje zručnosti vyskúšali v rôznych programoch.

          • Deň Zeme v 2.A triede

          • „Keď pohneme jednou jedinou vecou v prírode, zistíme, že je prepojená s celým zvyškom sveta.“ John Muir

            ž tradične je 22. apríl Svetovým dňom Zeme. Tento sviatok vznikol v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Jeho cieľom je pripomenutie si závislosti na pokladoch, ktoré nám ponúka naša planéta, Zem.

            My, žiaci 2.A triedy, sme sa rozhodli si tento deň pripomenúť rôznymi aktivitami. Najskôr sme si pozreli krátky environmentálny film o našej Zemi. Potom sme sa rozprávali o tom, ako môžeme chrániť našu Zem – ako môžeme triediť odpad, šetriť pitnou vodou a elektrickou energiou, chodievať pešo, neplytvať jedlom, nosievať do obchodu vlastnú plátennú tašku a kupovať čo najmenej vecí v plastových obaloch... Potom sme si vysvetlili životný cyklus rastliny a spoločne sme si do škrupiniek z vajec zasadili žeruchu a tak ju budeme môcť pozorovať každý deň ako rastie.

            Na každom jednotlivcovi a každej maličkosti záleží. Skús niektoré z vyššie spomenutých činností (ktoré zatiaľ nerobievaš) zapracovať do svojho života a prispej tak k ochrane našej planéty. ;-)

            Žiaci 2.A triedy a tr. učiteľka K. Čížiková

          • DEŇ NARCISOV - POĎAKOVANIE

          • 20. apríl bol deň, keď sa po celom Slovensku rozdávali narcisy - kvietky, ktoré sú symbolom jari - symbolom nádeje a nového života. Tento deň bol dňom narcisov a všetkých nás spojil pre dobrú vec.

            Deň narcisov - tradičnú zbierku organizovanú Ligou proti rakovine netreba nikomu predstavovať. Je to predsa najvzácnejšia zbierka, najväčší zdroj príjmu na pokrytie všetkých nákladov spojených s projektami pre ľudí s onkologickým ochorením, ale tiež na projekty preventívne - pre zdravú populáciu. Táto zbierka sa týka nás všetkých. A ako tradične, aj tento rok, už po 27. - krát sme sa rozhodli pomôcť. Veľká vďaka patrí všetkým žiakom a zamestnancom školy, ktorí radi a ochotne prispeli a rovnaká vďaka patrí aj obyvateľom a návštevníkom mesta Spišská Belá, ktorí zbierku tiež podporili. V neposlednom rade ďakujeme aj dobrovoľníkom - žiakom našej 9.A triedy a pedagogickým zamestnancom, ktorí ochotne a s nadšením oslovovali všetkých ľudí a robili osvetu. 

            Tento rok tak vyzbierali sumu 1220 €.

            ĎAKUJEME!

             

          • Podporte nás v projekte – Čerstvé hlavičky

          • Vážení rodičia, milí žiaci, priatelia školy!

            Čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy.

            Kaufland tento rok organizuje už 5. ročník projektu Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.

            Čo všetko získame zapojením sa do projektu?

            • Raz týždenne ovocie alebo zeleninu
            • Ovocie navyše počas MDD a Mikuláša
            • Online newslettre
            • 2x ročne súťaž pre vašich žiakov
            • Možnosť prioritného zapojenia sa do rôznych grantových programov Nadačného fondu Kaufland týkajúcich sa zdravej výživy

            Postup pri hlasovaní:

            Hlasovanie na stránke www.cerstvehlavicky.sk sa spustí dňa 20.04.2023 a bude ukončené 31.05.2023 o 23:59:59 hod. Hlasovanie po tomto termíne už nie je platné.

            Ako môžem hlasovať?

            Hlasujúci, ktorý sa rozhodne zapojiť do hlasovania, sa na stránke zaregistruje svojím emailom. Registrácia je potrebná iba pri prvej návšteve. Hlasujúci bude následne vyzvaný na zadanie telefónneho čísla, na ktoré bude zaslaná overovacia SMS s vygenerovaným kódom. Po zadaní správneho kódu z SMS sa dokončí registrácia. Po dokončení registrácie sa udelí hlas vybranej škole alebo škôlke. Pri ďalších návštevách stránky, stačí keď sa hlasujúci už len prihlási a zahlasuje. Odoslaný hlas sa danej škole alebo škôlke ihneď pripočíta, s tým, že sa zohľadní počet detí/žiakov. Poradie sa na stránke v reálnom čase upraví. Hlasujúci môže hlasovať v jeden deň maximálne dvakrát, pričom môže hlasovať jedenkrát za škôlku a jedenkrát za školu. Nie je povinné udeliť hlas škole aj škôlke.

            Kedy sa môj hlas započíta?

            Každý hlas sa započíta ihneď po zahlasovaní, kliknutím na tlačidlo “Odoslať hlas“ na stránke www.cerstvehlavicky.sk. Hlas sa danej škole alebo škôlke ihneď pripočíta, s tým, že sa zohľadní počet detí/žiakov a poradie sa na stránke v reálnom čase upraví.

            Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre Vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia. ĎAKUJEME.

          • Deň Zeme v 1.A triede

          • Tento ekologicky motivovaný sviatok, ktorý upozorňuje na vplyv ničenia životného prostredia našej Zeme sme si pripomenuli niekoľkými spôsobmi v 1. A triede. Povedali sme si prečo je tento deň významný, vymenovali sme si ako chránime a máme chrániť našu Zem, ako správne máme triediť odpad a že napríklad pri rozklade odpadu do pôdy sa taká žuvačka rozloží za 20 rokov.
            Na hodinách slovenského jazyka sme si prečítali text s maľovaným čítaním, kedy žiaci mali nahradiť obrázky slovami. Vylúštili sme tajničku a dozvedeli sme sa, že Zem je jediná planéta, kde je život. Na hodinách matematiky si žiaci vypočítali príklady na sčítanie a odčítanie do 20 a výsledky vyfarbili podľa pokynov a vymaľovali Zem. Na hodinách výtvarnej výchovy sme si vytvorili tzv. Lapbook, žiaci pracovali spoločne vo dvojiciach a naučili sa triediť odpad. Čo všetko patrí a nepatrí do bioodpadu, akej farby sú kontajnery, v ktorých sa triedi odpad a čo všetko tam patrí. Tento zaujímavý Lapbook im poslúži aj ako pomôcka v prípade potreby.
            Na záver sme vytvorili plagát podľa predlohy, ktorý si žiaci spoločnými silami vymaľovali.

            Preto nezabúdajme a myslíme na našu Zem, nielen 22.4., ale aj každý deň a snažme sa preto aj urobiť dobrý skutok a ochráňme našu prírodu!

            PhDr. Petra Džerengová a 1. A trieda

          • Svetový deň knihy

          • 23. apríl je špecifickým dátumom pre svetovú literatúru. V tento deň roku 1616 zomreli takí velikáni svetovej literatúry, ako Miguel Cervantes y Savedra, William Shakespeare a Inca Garcilaso de la Vega. Výročie narodenia, alebo úmrtia majú v tento deň aj Maurice Druon, Halldór Laxness, Vladimír Nabokov, Joseph Pla a Manuel Mejía Vallejo. Všeobecná konferencia UNESCO na svojom 28. zasadaní roku 1995 prijala rezolúciu, ktorou sa 23. apríl stal Svetovým dňom knihy a autorských práv.
            Pri tejto príležitosti sme si na hodinách prebranú látku postupne kreslili. Po náročnej práci sa môžeme pochváliť učebnou pomôckou.
            Kniha s témou: Doprava
            Kniha s témou: Obydlia a odev
            Na projekte kníh pracovali triedy: 3.A, 3.B, 4.A a 4.B
            Predmet Pracovné vyučovanie sa tak stalo hravým učením s využitím metódy brainstormingu.
            Vyučujúci: PaedDr. Marta Vlachová

          • Deň narcisov na vyučovacích hodinách

          • Deň narcisov sa prvý raz konal 21. marca 1997 v šiestich slovenských mestách. V roku 1999 pri 3. ročníku Dňa narcisov sa do akcie zapojili aj veľké spoločnosti – siete rýchleho občerstvenia, mobilného operátora i niekoľkých bankových domov. Postupne sa zbierka rozšírila aj do menších obcí, zbierku organizovali aj združenia, školy a podniky.
            Na Pracovnom vyučovaní sme si vyzdobili triedu týmto jarným kvetom aj my. Trieda 3.B a 4.A.

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Okresné kolo chemickej olympiády

          • 30. marca si žiačky 9.A triedy Paulína KostkováVeronika Adamcová zmerali svoje vedomosti a zručnosti na okresnom kole chemickej olympiády. Obidve dievčatá boli úspešnými riešiteľkami, k čomu im srdečne blahoželáme.

            K ich úspechu určite prispelo novozriadené laboratórium a pomôcky, kde sa mohli dobre pripraviť.

            Veríme, že budú inšpiráciou aj pre svojich mladších spolužiakov, ktorí sa budú so zanietením zapájať do ďalších ročníkov chemickej olympiády. ĎAKUJEME.

          • Liga proti rakovine - Deň narcisov 20. apríl 2023

          • Každoročne sa naša škola zapája do jedinečnej verejno-prospešnej  zbierky Deň narcisov,  ktorú organizuje Liga proti rakovine. Táto zbierka sa vykonáva za účelom získavania prostriedkov na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám, na podporu výskumných a klinických projektov. Touto dobrovoľnou činnosťou sa snažíme žiakom vštepovať spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou, vedieme ich k ľudskosti a empatii.

            20. apríla 2023 bude táto zbierka prebiehať aj na našej škole a v našom meste. Ďakujeme za každý Váš príspevok...

            Deň narcisov je unikátny projekt Ligy proti rakovine, ktorý odštartoval po prvýkrát v roku 1996.  Cieľom Dňa narcisov je vniesť problematiku boja proti rakovine ako aj pravdu o súčasnom postavení chorých na Slovensku bližšie k ľuďom - do ulíc, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorý ľudí spája. Deň narcisov sa už tradične koná v apríli každého roka. Jeho symbolom je žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou.

            ĎAKUJEME, že vidíte život aj z inej strany...

             

          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • Matematická olympiáda je súťažou jednotlivcov – žiakov základných a stredných škôl riešiacich úlohy z matematiky, ktoré ich motivujú k tvorivej činnosti. Je to oficiálna, uznávaná a veľmi známa súťaž, ktorej vyhlasovateľom je Ministerstvo školstva každý rok od roku 1950.
            Každoročne sa do nej zapájajú aj žiaci našej školy. Po úspešnom absolvovaní domáceho kola, postúpili a reprezentovali školu v okresnom kole títo žiaci:
            5.ročník: Natália Gemzová, Katarína Palgutová, Svetlana Grivalská, Rebeka Grivalská, Karmen Mária Hutniková
            6. ročník: Mia Repelová, Zuzana Pajerová
            8. ročník: Miriam Wansnerová, Zoran Grivalský, Samuel Krigovský
            9. ročník: Paulína Kostková


            Úspešnými riešiteľmi boli: Natália Gemzová, Mia Repelová, Miriam Wansnerová, Zoran Grivalský.


            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy!

          • Biologická olympiáda - postup na krajské kolo

          • Dňa 13.4.2023 sa v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo BIO olympiády kategória E. Súťaže sa zúčastnili štyria žiaci našej školy. V odbornosti botanika Viktória Gregorová a Radoslava Šperková, v odbornosti zoológia Tamara Fudalyová a Samuel Krigovský. Žiaci počas súťaže určovali druhy rastlín a živočíchov spoločenstva lesa, riešili test a komisii predkladali herbáre a zbierky z vybraných druhov.


            Na 1. mieste v odbornosti botanika sa umiestnila Radoslava šperková a na 2. mieste Viktória Gregorová.

            V odbornosti zoológia sa na 1. mieste umiestnil Samuel Krigovský a na 2. mieste Tamara Fudalyová.


            Výhercom blahoželáme a prajeme veľa úspechov do postupového krajského kola súťaže.

          • Pytagoriáda - okresné kolo žiakov 1. stupňa

          • Dňa 20. 3. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo matematickej Pytagoriády v Kežmarku. Osem žiakov z prvého stupňa sa zúčastnilo tejto súťaže. V kategórii P3 nás reprezentovali Ján Galschneider, Monika Halčinová, Eduard Pajer a Maroš Richter. V kategórii P4 nás reprezentovali Nikolas Suchanovský a Jaroslav Nemček. Pätnásť náročných úloh museli žiaci vyriešiť za 60 minút. Bonusom k správnym výsledkom sú aj body za ušetrený čas. Úspešnými riešiteľmi boli Monika Halčinová s počtom bodov 23 z 24, Ján Galschneider s počtom bodov 22 z 24, Jaroslav Nemček 19 bodov z 25.


            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a reprezentáciu školy. 

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • V piatok 31. marca 2023 našu školu v okresnom kole geografickej olympiády v Kežmarku reprezentovali žiaci šiesteho a ôsmeho ročníka.

            Blahoželáme žiakom Róbertovi Kučerovi zo 6.B triedy a Zoranovi Grivalskému z 8.A triedy k úspešnému riešeniu úloh okresného kola. 

          • Tatranská bežecká juniorská séria

          • Mesto Vysoké Tatry pripravilo bežeckú sériu určenú pre deti od 5 do 16 rokov. Táto séria pozostáva z 8 kôl, ktoré sa uskutočnia v rôznych lokalitách Vysokých Tatier a ich okolia (21.4.2023 aj v Spišskej Belej).

            Bližšie informácie sú v priložených propozíciách. Na príprave tejto série sa podieľajú viaceré subjekty z tohoto regiónu. Veríme, že sa aj naše deti zúčastnia tejto peknej športovej akcie.