• Noc s Andersenom

          • Dňa 22.3.2024 sa uskutočnila v našej škole skrátená Noc s Andersenom. Je to jedna z akcií, ktorá vyšla z iniciatívy českých knižníc ešte v roku 2000 a je zameraná na podporu čítania u detí, na poukázanie toho, aké dobrodružné môže byť čítanie.

            Deti z 3.A triedy mali pred sebou 4 hodiny učenia sa, plnenia úloh, čítania, hier a relaxácie. Deti sa najskôr prostredníctvom prezentácie zoznámili so životom a dielom Hansa Christiana Andersena. Potom sa rozdelili do tímov a svoje čerstvo nadobudnuté vedomosti si preverili v kvíze KAHOOT. Pre mimoriadny úspech tohto kvízu sme pridali zopár otázok a zahrali sme si ho ešte raz. Opakovane v tomto kvíze vyhrala dvojica Sofinka Paľonderová a Natalka McArthur, pretože veľmi pozorne sledovali celú prezentáciu a naša Sofi nelenila a už vopred sa čo to o živote a diele H. Ch. Andersena naučila. Neskôr sme čítali rozprávky H. Ch. Andersena, písali pohľadnice, plnili úlohy a pátrali v tmavej škole len za pomoci čeloviek a bateriek po skrytých papierikoch s názvami Andersenových rozprávok. Tmavými chodbami školy sa rozliehal  úprimný smiech i pišťanie, ktoré vyplynuli z nefalšovanej radosti po nájdení pokladu. Najväčším zážitkom našich tretiakov bola určite práve táto večerná pátračka po škole. Každý účastník si z našej školy odniesol Pamätný list za absolvovanie tejto akcie a určite i veľa zážitkov zo spoločne strávených chvíľ.

            Poďakovanie patrí všetkým rodičom, ktorí boli ústretoví a zabezpečili pre deti občerstvenie a napiekli koláče. Nepodarilo sa nám  zrealizovať všetky pripravené aktivity, takže niektoré nápady sme si nechali do budúcna. Dúfame, že sa pri tejto veľmi vydarenej akcii stretneme opäť o rok.

            Tr. učiteľka 3.A triedy Katarína Čížiková

          • 21. MAREC - SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU

          • Od roku 2012 sa každoročne v tento deň šíri povedomie o Downovom syndróme a s ním spojená tzv. ,,PONOŽKOVÁ VÝZVA“. Do tejto výzvy sa zapojili aj žiaci 2.A, 2.C a 3.A triedy, ktorí si v tento deň obuli dve rozdielne ponožky. Prečo si v tento deň obúvame rozdielne ponožky? Ponožky boli symbolicky vybrané preto, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia - líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. Preto nezabúdajme: BYŤ ODLIŠNÝ JE NORMÁLNE! :)

          • Príprava na Veľkú noc

          • Veľká noc sa nám blíži. Príprava naberá na sile.  Aj chlapci zo 6.B sa svedomito pripravujú. Dnes si na hodine technickej výchovy vyrobili korbáč. Dodržiavanie tradícií je správne. Preto už dnes uplietli korbáč. Vo veľkonočný pondelok smelo pôjdu s korbáčom v ruke okúpať svoje spolužiačky, ktoré im za odmenu priviažu farebnú stužku. Čím viac stužiek, tým lepší veľkonočný šibač. Ešte natrénovať veršovanky a Veľká noc môže prísť.

            PaedDr. Marta Vlachová 

          • Medzinárodný deň šťastia

          • „Starajúc sa o šťastie iných, nachádzame šťastie vlastné.“

                                                                      Platón

            Medzinárodný deň šťastia bol vyhlásený Organizáciou spojených národov. Jeho vyhlásenie bolo iniciatívou Bhutánu, himalájskeho kráľovstva, ktorého budhistická filozofia presadzuje myšlienku, že šťastie môže a malo by byť prístupné každému.

            Neexistuje vzorec a ani pravidlá na dokonalé šťastie a každého z nás robí šťastným niečo iné.

            Či sú to duchovné veci alebo materiálne.

            Spoločne sme si so žiakmi z 2.A vypracovali na hodine matematiky pracovný list s príkladmi, ktoré sme vypočítali a vylúštili tajničku, že 20. marec je Medzinárodný deň šťastia. Na hodine čítania a slovenského jazyka sme si prečítali zaujímavé kroky ku šťastiu:

            • menej očakávaj a viac dávaj, buď empatický,
            • buď vďačný za to, čo máš,
            • pomáhaj nezištne druhým,
            • snaž sa denne vyčariť druhým úsmev na tvári,
            • často sa usmievaj a smej sa častejšie.                                                                                                         

            Žiaci napísali, čo všetko ich robí šťastnými v ich životoch: zdravie, rodina, krásne zážitky, úsmev na tvári... Každého človeka robí šťastným niečo iné. Dôležité je snažiť  sa nájsť to svoje životné šťastie - a aj si ho v živote udržať!!!

             

            PhDr. Petra Džerengová, 2. A

             

          • Jarné upratovanie

          • Jar je nezadržateľne tu. Pomaly odkrýva neporiadok schovaný pod snehom. Nastal čas všetko upratať. Aj na hodine technickej výchovy sme sa smelo pustili do práce. Práca s náradím nám ide jedna radosť. Takto upratané okolie je pekné na vzhľad. Rastliny, ktoré sa už tlačia za slnkom sú zrazu krajšie. Aj cesta do dielne bude krajšia.

            PaedDr. Marta Vlachová 

          • Burza kníh

          • Občianske združenie Kráčajme spolu v dňoch 18. a 19. marca 2024 organizovalo v Komunitnom centre mesta Spišská Belá už druhý ročník burzy kníh. Žiaci 1.B, 2.B, 3.A, 3.B, 4.A a 4.B sa tejto burzy kníh s veľkým nadšením zúčastnili. V krátkej prednáške pani Koščákovej sa čo to dozvedeli o knihách a mali možnosť si vyrobiť vlastnú knižnú záložku.  Počas návštevy sa žiaci s knihami oboznámili a tie, ktoré ich svojím obsahom zaujali, si našli nového majiteľa. Mnohí z nich kúpili knihy i svojim súrodencom či rodičom. Ďakujeme  rodičom i organizátorom akcie, že umožnili deťom zapojiť sa do výmennej burzy kníh.

          • Riaditeľské voľno - Testovanie 9-2024

          • Riaditeľ ZŠ M. R. Štefánika, Štefánikova 19, 059 01 Spišská Belá v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom 5. - 8. ročníka dňa 20.03.2024 (streda) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - konanie celoslovenského Testovania 9-2024.

            Vyučovanie žiakov 1.- 4. ročníka bude prebiehať podľa platného rozvrhu hodín, v prevádzke bude aj školský klub detí.

            Všetci žiaci 5. - 8. ročníka budú z obeda automaticky odhlásení. 

            Ďakujeme za pochopenie.

            Vedenie školy

             

          • Exkurzia fitnescentra - ŠK Fitko

          • Dňa 13.3 a 15.3.2024 sa žiaci 9.A a 9.B triedy zúčastnili exkurzie fitnescentra v Spišskej Belej - ŠK Fitko

            Druhý deň návštevy nám bol nápomocný Maroš Moravčík, juniorský majster Slovenska v kulturistike. Žiaci sa oboznámili s harmonogramom fitnescentra a pravidlami zariadenia. Ukázali sme si jednotlivé vybavenie a porozprávali sa o výhodách cvičenia. Chceme sa poďakovať Petrovi Budzákovi, že umožnil našim žiakom exkurziu v ŠK Fitko a Marošovi Moravčíkovi za sprevádzanie žiakov v tomto zariadení. 

            Mgr.Miroslav Burdíček 

          • Návšteva predškolákov z MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva predškolákov z MŠ.

            Dňa 13.3.2024 zavítali do našej školy deti z MŠ spolu so svojimi pani učiteľkami. Dominika zo 4. A si pripravila pre svojich mladších kamarátov prezentáciu o psíkoch.

            Deti sa veľmi potešili, keď k nim naozaj pribehol terapeutický psík so svojim pánom.

            Prekvapením pre deti bolo tiež bábkové divadielko - O jednom kocúrikovi, ktoré nacvičili žiaci z 1. A triedy.

            Nakoniec vystúpili štvrtáci so svojim tancom.

            Predškoláci mali možnosť nahliadnuť aj do tried a vyskúšať si školské lavice.

            Budúci prváci -  tešíme sa na vás :)

            Mgr. M. Gurková

            Mgr. Ľ. Lešundáková

          • Hrdinovia FAST

          • Milión detí s jednou veľkou misiou - zachrániť našich starých rodičov. Dnešným dňom sa žiaci 5. ročníka našej školy zapojili do päť týždňov trvajúceho programu Hrdinovia Fast.

            Hrdinovia Fast je ocenená vzdelávacia iniciatíva, ktorá sa zameriava na zvýšenie povedomia o príznakoch mozgovej príhody a potrebe rýchlej akcie. Využíva úžasné nadšenie detí pre učenie a zdieľanie a podporuje šírenie vedomostí do zvyšku ich rodiny, najmä smerom k starým rodičom. Pacienti s mozgovou príhodou potrebujú vysokokvalitnú zdravotnú starostlivosť, a preto zvyšovanie povedomia o príznakoch môže zachrániť život.

            Preto sa aj my budeme snažiť počas nasledujúcich týždňov naučiť rozpoznať tieto príznaky a správne a rýchlo reagovať.  

          • Finančná gramotnosť

          • Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že žiaci nepoznajú hodnotu peňazí, nevedia, či cena za tovar alebo službu je adekvátna. Chýbajú im základné finančné zručnosti. Preto kladieme dôraz na praktické využitie poznatkov a prepojenie s realitou, nielen na nadobudnutie teoretických vedomostí.

            So žiakmi šiesteho ročníka sme počas obdobia január – marec sledovali vývoj cien produktov vybraného obchodného reťazca. Žiaci porovnávali ceny rovnakých produktov v danom období. Spoločne sme dospeli k výsledku, že za rovnaký nákup v marci zaplatíme o 2,4 % viac ako v mesiaci január.


            Chceme žiakom pomôcť vybudovať pevné základy, na ktorých budú môcť v budúcnosti stavať.

          • Návšteva knižnice

          • V našej základnej škole sa snažíme v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám ako takým. Nielen v marci, ktorý je mesiacom knihy, ale aj inokedy si deti môžu do školy priniesť svoje obľúbené knihy. Nie sú to len rozprávkové knihy, ale často aj detské encyklopédie. Aby sme u detí rozvíjali pozitívny vzťah ku knihám, motivujem ich aj tým spôsobom, že každý rok navštevujeme knižnicu. Stalo sa tak i minulého týždňa, keď v rámci Týždňa slovenských knižníc žiaci 1.A, 3.A a 4.B navštívili Mestskú knižnicu v našom meste. Tu mali deti možnosť sa dozvedieť, že knihy sa okrem kúpy dajú aj požičať. Pani knihovníčka im vysvetlila, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a ako treba s knihami zaobchádzať. Deti si tiež pozreli, aké knihy sa v knižnici nachádzajú. Pre starších žiakov si pripravila pani knihovníčka aj prednášku o Tomášovi Janovicovi. Predstavila nám rôzne jeho knihy a prečítala aj úryvky z nich. Ďakujeme pani Evičke Janusovej za vopred pekne pripravenú akciu.

            Pani učiteľky Čížiková, Lešundáková a Ulbrichová

          • Marec - mesiac knihy

          • Trieda 8.B sa pri tejto príležitosti vybrala do mestskej knižnice v našom meste. V knižnici nás privítala známa pracovníčka - Evička Janusová. Celý život pracuje v tomto povolaní, a tak jej prednáška mala úspech. Pozorne sme počúvali jej vábivé odborné slová. Dozvedeli sme sa množstvo nových výrazov, históriu knižnice, prácu knihovníkov, ale aj postup pri hľadaní odbornej literatúry, či postup pri písaní prác. Na odborné otázky, básne, úryvky textov sme odvážne odpovedali dosiahnutými vedomosťami. Strávený čas prešiel rýchlo. Získané vedomosti určite využijeme v budúcnosti pri ďalšom štúdiu. Od dnes vieme na koho sa máme obrátiť, ak budeme potrebovať čokoľvek ohľadom literatúry. Ďakujeme pani Evičke. Určite sa ešte spolu stretneme pri podobnej odbornej diskusii.

            Triedna učiteľka PaedDr. Marta Vlachová 

          • Medzinárodný deň žien

          • Medzinárodný deň žien často označovaný skratkou MDŽ, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN pripadajúci každoročne na 8. marec. Historický sa viaže k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto ženy bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Tento významný sviatok sme si pripomenuli aj s našimi žiakmi. Oboznámili sme ich s touto významnou udalosťou, aby sme si vážili každú ženu a na hodinách výtvarnej výchovy vytvorili pohľadnicu aj pre výnimočné ženy v ich živote.

            PhDr. Petra Džerengová, žiaci z 2. A a 2. C triedy

            Milé žienky, prijmite prosím tieto krásne slová k Vášmu sviatku od pána Vladka Strmeňa:

            MDŽ, ocenenie práce, obetavosti a lásky. Žena je slovo, ktoré skrýva čarokrásu, duchaplnosť i zmyselnosť. Bez vás žien bol by svet pustý, ako lúka bez kvetov, ako nočná obloha bez hviezd, či ako srdce bez lásky. Ste z tých žien, ktoré napĺňajú slovo žena krásnym pôvabom.

            Tak, ako kvety nedokážu žiť bez slnečných lúčov,

            ani my nedokážeme žiť bez Vás!

            Prajem vám pekný MDŽ a život plný úprimnej lásky a zaslúženej úcty.“

             

            Kapitán v. v. Vladimír Strmeň

             

          • MDŽ na hodinách informatiky

          • Aj na hodine informatiky sme si vyskúšali vyučovanie hrou. V dnešný sviatočný deň sme vyrobili pohľadnicu pre svoju mamu. Využívali sme nástroje: farbu, strany, orámovanie, vodotlač, úprava textu, vkladanie obrázkov....  Takto táto hodina nadobudla radosť z vytvorenej práce. Všetko dobré našim mamkám 3.A, 3.B a 8.B.

          • Dievčatá vyhrali krásne 2. miesto v Okresnom kole v stolnom tenise

          • Dna 7.3.2024 sa uskutočnilo Okresné kolo turnaja dievčat v stolnom tenise v Spišskej Starej Vsi. Turnaja sa zúčastnilo deväť škôl z okresu Kežmarok, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín.

            Naše dievčatá sa umiestnili vo svojej skupine na krásnom 2. mieste z piatich škôl.

            Na základe umiestnenia si zmerali sily v semifinále so základnou školou z Nižnej brány, ktorú porazili 3:1 na zápasy. Aj keď  sme vo finále nestačili na víťaza turnaja zo Slovenskej Vsi, srdečne blahoželáme Kovalčíkovej Zuzane, Scholtzovej Zuzane a Kovalčíkovej Ivane za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme im veľa ďalších športových úspechov.

          • Okresné kolo v stolnom tenise - chlapci

          • Naši chlapci sa dňa 6.3.2024 zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise v Spišskej Starej Vsi. Súťaže sa zúčastnilo 12 škôl z okresu Kezmarok. Školy boli rozdelené do dvoch skupín po 6.

            Chlapci  Kovalčík Dávid, Kovalčík Lukáš a Tomáš Richard sa umiestnili vo svojej skupine na 4.mieste po dvoch víťazstvách a troch prehrách. Gratulujeme im a zároveň ďakujeme za reprezentáciu našej školy.