• Gigantická tekvica v školskej jedálni

          • Tento rok bol výnimočne úrodný v rodine Skačanových zo Spišskej Belej. Podarilo sa im vypestovať tekvicu s váhou 27,5 kg. Veľmi milo nás prekvapili, keď sa rozhodli, že tekvicu podarujú práve našej školskej jedálni. Tekvicu sme najprv vystavili, kde ju žiaci chodili obdivovať. Následne sa dostala do rúk našim šikovným kuchárkam, ktoré z nej uvarili krémovú hokkaido polievku. Rodina Skačanových tak potešila nielen vizuálne, keď sa žiaci s takouto tekvicou odfotografovali, ale zasýtila aj žalúdok 365 žiakov.

            Skačanovcom veľmi pekne ďakujeme a želáme ich záhradke ešte veľa takýchto gigantických bio plodín.

          • 11. november: Deň vojnových veteránov – Deň červených makov

          • Deň vojnových veteránov alebo aj Deň červených makov je venovaný pamiatke vojnových veteránov, vojenských hrdinov, ktorí padli vo vojne, bojovali za slobodu a mier a je vyjadrením vďaky za ich odhodlanie pôsobiť v službách krajiny.  Deň pripomína ukončenie 1. svetovej vojny, keď sa 11.11.1918 o jedenástej hodine skončili boje prímerím. Pripomína sa celosvetovo 11. novembra.

            V roku 1920 prijali vojnový veteráni symbol červeného maku ako symbol úcty vojnovým veteránom. Červený mak sa objavil v básni od kanadského lekára Johna McCrae s názvom „Na flámskych poliach“, v ktorej opísal bolesť, útrapy a smrť vojakov, ktorí padli vo vojne. Česť ich pamiatke.

            Citujeme odkazy pre mladú generáciu od našich priateľov, vojenských veteránov, ktorí nás nedávno navštívili.

            Kpt. v. v. Vladimír Strmeň:

            „Aby ste si vážili to, že žijete v mieri, v pokoji, že neviete, čo je to vojna. Vo vojne tečie krv, rodiny sa rozpadávajú, že neviete čo bude o hodinu, či práve sem nedoleteli a nezhodili bomby, aby ste toto počuli len od nás, čo sme to prežili, aby ste sa mohli kľudne vzdelávať, žiť v mieri, byť múdrejší ako sme boli my, veď medzi vami sú budúci lekári, vedci. Veď Slovensko potrebuje inteligenciu, to ste vy!"

            Plk. v. v. Ing. Pavol Marko:

            “Ctime a ochraňujme pamiatku na tých,  ktorí priniesli obetu najvyššiu pre náš slobodný a mierový život, aby tá obeta nebola zbytočná a aby sme jej boli hodni.”

            Pri tejto významnej príležitosti sme si spoločne so žiakmi porozprávali o tejto významnej udalosti, vytvorili plagát a pohľadnice s divými makmi, ktoré sme poslali poštou aj súčasným hrdinom, ktorí si to zaslúžia!

            Ďakujeme!                                                                                                                                         

            PhDr. P. Džerengová, Mgr. B. Gotzmannová  a žiaci 2.A a 1.B triedy

          • Imatrikulácia prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácia prvákov.

            My sme smelí prváci, múdre hlávky máme.

            S písmenkami, číslami do boja sa dáme.

            Čítania sa nebojíme, s počtami si poradíme,

            všetko sa nám podarí, keď si zaspievame.“

            Milou tradíciou sa na našej škole stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia za „veľkých" žiakov, čiže imatrikulácia, ktorá sa uskutočnila v kinosále mesta v piatok 10.11.2023.

            Svoju šikovnosť a múdrosť  predviedli naši prváčikovia v krátkom programe a následne zložili sľub prváka, ktorým sa oficiálne zapísali do veľkej školskej rodiny  ZŠ M. R. Štefánika.  Princ s princeznou ich veľkou kúzelnou ceruzkou pasovali  za prvákov a odovzdali každému žiakovi „Pasovaciu“ listinu a darček.

            O spestrenie programu sa postarali starší žiaci školy, ktorí predviedli hudobno-tanečné vystúpenia, ktoré pobavili nielen našich prváčikov, ale všetkých prítomných. Ďakujeme hosťom, rodičom, starým rodičom, priateľom školy za účasť, za prejavenú dôveru a tešíme sa na vzájomnú spoluprácu.

            Poďakovanie patrí aj pani učiteľke Mgr. Beáte Gotzmannovej, ktorá celú akciu pripravila, našim žiakom a všetkým tým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave a organizácii programu. 

            Veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole, milí prváci!

          • Výroba darčekov na hodinách technickej výchovy

          • Vianoce sú za rohom. Dievčatá zo 6.A triedy na hodine technickej výchovy už teraz pripravujú darčeky - srdiečka a mašle.

            Výrobky sme si najprv navrhli, potom nakreslili na látku. Jednoduchým strihom sme ich prešili. Aby sa látka neposúvala, poistili sme ich špendlíkom. Srdiečko sme vyplnili vatou a zastehovali. Ozdobným stehom sme ukončili celkový vzhľad srdiečka. Ešte ozdobný gombík a šnúrka na zavesenie. Srdiečko je hotové. Podobne to bolo s mašľou, len tá sa nevypĺňa. Naučili sme sa rôzne stehy. Práca bola namáhavá, ale výsledok stál za to. Darček na Vianoce je pripravený.

          • Aj staré tričko sa dá ešte použiť...

          • Chlapci zo 6.B si dnes na technike vyrobili tašku zo starého trička. Postup bol jednoduchý. Stačilo tričko a nožnice. Správnym strihom sme odstránili rukávy a golier. Zospodu trička sme si nastrihali rovnomerné 1 cm pásy, ktoré sme viazali. Dvojitým viazaním sme získali dno tašky. Ako posledná úprava bolo ponaťahovať strapce, aby dostali správny vzhľad. Hotovo, taška je hotová. Ešte ju treba vyskúšať...., a tak sme ju naplnili peračníkmi. Ani sme neverili koľko ich tam vošlo. Od dnes mám tašku na techniku. Aj bez ihly sa dá zrecyklovať staré tričko a dať mu druhú šancu.

          • Zber starých mobilov

          • V každej domácnosti sa určite nájde priestor, kde odkladáte nepotrebné veci, ktoré nepoužívate kvôli tomu, že sú už zastarané alebo nefungujú. A určite by ste tam našli aj niekoľko mobilných telefónov, ktoré vám len zbytočne zavadzajú.

            Čo teda s nimi?

            Naša škola sa tento rok rozhodla zapojiť do projektu Recyklohry, ktorého cieľom je zozbierať čo najväčší počet mobilných telefónov. Okrem toho, že svoju domácnosť zbavíte odpadu, prispejete tak k zdravému životnému prostrediu. Starý mobilný telefón je elektronický odpad a do bežného komunálneho odpadu určite nepatrí. Obsahuje ťažké kovy, ich zlúčeniny a toxické látky, ktoré sa na skládke začnú v priebehu času uvoľňovať do okolitého prostredia. Pri recyklácii sa niektoré súčasti mobilov, ako napríklad drahé kovy či iné suroviny, môžu použiť opätovne, napríklad pri výrobe šperkov.

            Len včera sme vyhlásili výzvu na zber starých mobilov a už dnes sa objavil v škole starý mobil. Priniesol ho tretiak Maťko. Buď ako Maťko a dones svoj starý mobil do školy! Pomôžeš našej planéte a môžeš vyhrať skvelé ceny!

            Katarína Čížiková

          • Tretiaci v Belianskej jaskyni

          • Slovensko disponuje obrovským podzemným bohatstvom. Našu krajinu zdobí 7 014 jaskýň s celkovou dĺžkou presahujúcou 480 km. My sme sa dnes rozhodli spoznať nám najbližšiu jaskyňu. Posledný jesenný výlet nášho turistického krúžku preto smeroval do Belianskej jaskyne. Počas prechádzky podzemím Belianskej jaskyne sme prešli 1 135 m, 874 schodov a vystúpili sme 112 výškových metrov. Videli sme rôzne typy jaskynnej výzdoby a jazierka. Vypočuli sme si aj krátky koncert v jaskynnej sieni. Návšteva  jaskyne bola nielen pekným zážitkom, ale tiež prospešná nášmu zdraviu.

            Katarína Čížiková

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Premýšľali ste už niekedy nad tým, koľko lásky sa zmesti do krabice od topánok?

            Aj počas týchto najbližších dní si to môžete sami vyskúšať. Naša škola sa  tento rok opäť zapojila do spomínanej výzvy, a tak sa stala oficiálnym partnerom akcie, ktorej cieľom je urobiť šťastné a veselé Vianoce ľudom, ktorí už nikoho nemajú, alebo si pre zlú životnú situáciu nemôžu urobiť také Vianoce, ako ich poznáme my. 

            V dňoch 6.11. - 30.11.2023 bude prebiehať v triedach pod vedením triednych učiteľov zbierka darčekov. Podrobné informácie o zbierke podajú žiakom triedni učitelia.

            Potešme našich starkých, vyčarme tak úsmev na tvári a zahrejme pri srdci nezištným činom. Ďakujeme.

          • ŠKD – Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých

          • Deťmi toľko očakávané jesenné prázdniny sa každoročne nesú aj v duchu osláv Sviatku všetkých svätých. Tento sviatok oslavujeme 1. novembra, naňho sa viaže Pamiatka zosnulých, na ktorú pripadá 2. november. Počas týchto sviatkov navštevujeme cintoríny a spomíname na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Na hroby ukladáme vence a kvety, zapálime sviečku. Takto im vzdávame úctu a posielame odkaz, že na nich stále myslíme.

            A tak sa na Pamiatku zosnulých deti z nášho ŠKD vybrali spolu so svojimi vychovávateľkami na cintorín, kde si v tichosti uctili svojich blízkych, našich zosnulých učiteľov a spolužiakov malou spomienkou a spoločnou modlitbou pri kríži.

             

          • Poďakovanie firme ASPEL SLOVAKIA s.r.o. Kežmarok za štedrý sponzorský dar

          • Touto cestou sa chceme poďakovať firme ASPEL SLOVAKIA s.r.o. Kežmarok za štedrý sponzorský dar v hodnote 1000 eur na nákup kancelárskych, učebných a pracovných pomôcok, ktoré nám pomôžu skvalitniť výchovno-vzdelávací proces. Zároveň ďakujeme pánovi Martinovi Kostkovi zo Spišskej Belej, ktorý nám tento dar sprostredkoval. 

          • Ako si prišiť gombík

          • "Och, odtrhol sa mi gombík!" Pre  nás chlapcov 6.B triedy žiadny problém. Práve dnes sme sa naučili, ako si ho prišiť. Stačí ihla, niť a správny gombík. Za pár minút je naspäť prišitý. Aj takéto zručnosti sa učíme na hodine technickej výchovy. 

          • Hovorme o jedle

          • Naučiť deti základom zdravej výživy a viesť ich k úcte k potravinám a ich výrobe pútavým a interaktívnym spôsobom je hlavnou myšlienkou projektu s názvom  Hovorme o jedle.

            Už po jedenásty krát sa naša škola zapojila do projektu „Hovorme o jedle“, ktorý každý rok vyhlasuje organizačný tím Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Žiaci základných škôl sa do súťaže mohli zapojiť v termíne od 16. do 20. októbra 2023.

            Hlavným cieľom aktivity „Hovorme o jedle“ je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí a mládeže pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a vhodného životného štýlu, schopnosti prevziať zodpovednosť za svoje zdravie, povedomia o význame potravín pri podpore regionálneho rozvoja, zamestnanosti a ochrane životného prostredia.

            Spomeňme aktivity, do ktorých bolo zapojených najviac žiakov našej školy:

            1. Zdravý bufet – pri jeho realizácii pomáhali žiaci 7.A a 7.B spolu s asistentkami. Bufet pozostával zo zdravých nátierok a šalátov, ktoré mohli žiaci ochutnávať počas celého vyučovania.

            2. Súťaž Upečme si zdravý koláč – do súťaže sa zapojilo 19 žiakov. Víťazkou sa stala Johanka Tomasová. Na 2. mieste bol Filip Olekšák a na 3. mieste sa umiestnila Alexandra Lenďaková. Špeciálnu cenu získal Filip Mráz, ktorý ako jediný upiekol slaný koláč, konkrétne špenátovú roládu.

            3. Spoznávanie ovocia na hodine anglického jazyka - Žiaci 5. ročníka sa na hodine anglického jazyka naučili novú slovnú zásobu spojenú s ovocím. Ovocie pomohlo pri zopakovaní časovania to be či pomenovaní krajín a miest.

            4. Veľký význam mala prednáška našich deviatakov so zdravotníkmi o zdravom životnom štýle. Žiaci sa dozvedeli aký negatívny vplyv majú energetické nápoje na zdravie. Žiaci mali možnosť si zmerať krvný cukor aj tlak.

            Žiaci z 9.A triedy Samuel KrigovskýRichard Tomas sa na jeden deň stali reportérmi, ktorí mali za úlohu dozvedieť sa čo najviac o živote na družstve v Slovenskej Vsi. Získali informácie napr. o množstve nadojeného mlieka na jednu kravičku za rok, kam sa chodia kravy pásť, koľko hovädzieho dobytka sa u nich nachádza, či je práca oproti minulosti aj vďaka mechanizácii jednoduchšia alebo zložitejšia. Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým zapojeným žiakom aj vyučujúcim.

            Ďakujeme všetkým – žiakom, učiteľom i tým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pripravili a obohatili tento týždeň. 

            Veľká vďaka patrí pani učiteľke Bolešovej za prípravu a organizáciu celého týždňa. 

          • "Živá učebnica dejín" Vladimír Strmeň, priamy účastník SNP, nás poctil svojou návštevou

          • „V meste pod Urpínom žije jeden z posledných žijúcich priamych účastníkov SNP. Keď sa zadívate do jeho úprimných očí, ktoré lemujú vejáre vrások, vidíte v nich človeka s veľkým srdcom, ktorý na život nezanevrel ani potom, čo mu osud do života priniesol nejednu ťažkú chvíľu. Ťažké chvíle prežil nielen pri krvavých bojoch v SNP, ale i vo svojom súkromnom živote, do ktorého nám otvoril svojím rozprávaním pomyselné dvere a my sme sa o tejto jedinečnej osobnosti, akou bezpochyby Vladimír Strmeň je, mohli dozvedieť aj niečo viac.“

            Naša škola sa 25.10.2023 vrátila v čase a zároveň čas predbehla.

            Podarila sa nám úžasná vec. Svojou návštevou nás poctil vzácny človek. Človek, ktorý prežil a osobne zažil obdobie 2. svetovej vojny, je jedným z posledných žijúcich priamych účastníkov SNP, je slovenský vojnový veterán, držiteľ množstva vojenských a civilných vyznamenaní za celoživotné dielo. Človek, ktorého postoj k životu nám môže byť celoživotným vzorom a ponaučením. Týmto vzácnym človekom so zážitkami z minulosti a odkazom pre budúcnosť bol  kapitán vo výslužbe pán VLADIMÍR STRMEŇ, ktorého v priestoroch MsÚ v Spišskej Belej najprv privítal Ing. Mgr. Peter Zibura, primátor mesta Spišská Belá spolu so zástupcami Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Po krátkom stretnutí so zástupcami mesta už kroky pána Strmeňa smerovali priamo k nám do školy, kde ho svojím príhovorom privítala pani zástupkyňa a krátkym kultúrnym programom – básňou, piesňou a tancom aj žiaci našej školy.

            Tento účastník Slovenského národného povstania so srdcom odhodlaného, smelého mladíka, ktorý s odvahou čelil fašizmu, sa  podelil o svoje autentické zážitky priamo z bojov v povstaní. Naši žiaci mali možnosť počuť príbehy, ktoré písali históriu  a získali tak najcennejšie informácie s odkazom pre budúcnosť. Pán Strmeň svojím svedectvom o povstaní pomáha mladým ľuďom pochopiť, akým zlom je vojna. Záujem o jeho vojenský život, o boje, ktoré prežil, o strety s nepriateľom, o tragédie jeho spolubojovníkov, ale aj o jeho život po vojne, prejavili žiaci a prítomní svojimi otázkami. Jeho osobný príbeh zanechal v každom z nás silný odkaz, aby sme žili v pokoji, v mieri, a aby sme nikdy nespoznali hrôzy vojny.

            Jeho ľudskosť, dobrosrdečnosť a chuť do života je pre nás príkladom. Autentické rozprávanie pána Strmeňa bolo hlbokým odkazom pre mladú generáciu. Naši žiaci si odniesli krásne okamihy a neopakovateľné zážitky.

            Tento človek so slovenským srdcom nám zároveň hrou na heligónke a krásnym zvučným spevom zaspieval tie najkrajšie partizánske piesne. Bol to nesmierne silný zážitok.

            Pána Strmeňa sprevádzal aj pán Ing. Pavol Marko, plukovník vo výslužbe a prezident Únie vojnových veteránov SR a pán Ing. Dušan Mlynarčík, podplukovník vo výslužbe, ktorí častokrát sprevádzajú pána Strmeňa na týchto besedách po školách.

            Besedy sa zúčastnili aj zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov tu v Spišskej Belej, ako aj zástupcovia mesta Spišská Belá.

            Na záver si naši hostia pripravili veľké prekvapenie pre žiakov - laserovú strelnicu, kde si mohli vyskúšať streľbu z pištole priamo na terč. Aj takýto adrenalínový zážitok prežili naši žiaci počas tohto nezabudnuteľného dňa. 

            Veľká vďaka za sprostredkovanie tohto zážitku, za účasť týchto vzácnych hostí na pôde našej školy patrí pani učiteľke Mgr. B. Gotzmannovej a pani učiteľke PhDr. P. Džerengovej, ktoré už pár rokov komunikujú s pánom  Strmeňom, posielajú si vzájomne blahoprajné pozdravy pri rôznych príležitostiach, prerástlo to do ich vzájomného priateľstva a dospelo k tomu, že práve vďaka nim sme mohli zorganizovať, toto  pre nás, vzácne a nezabudnuteľné stretnutie. Ďakujeme. 

            Odkaz pána Vladimíra Strmeňa pre mladú generáciu:

            „Aby ste si vážili to, že žijete v mieri, v pokoji, že neviete, čo je to vojna. Vo vojne tečie krv, rodiny sa rozpadávajú, že neviete čo bude o hodinu, či práve sem nedoleteli a nezhodili bomby, aby ste toto počuli len od nás, čo sme to prežili, aby ste sa mohli kľudne vzdelávať, žiť v mieri, byť múdrejší ako sme boli my, veď medzi vami sú budúci lekári, vedci. Veď Slovensko potrebuje inteligenciu, to ste vy! Na vás záleží budúcnosť Slovenska, ako to Slovensko bude vyzerať.  Učte sa, počúvajte pánov učiteľov, pani učiteľky, veď vám chcú to dobré. Koľko budete vedieť, takí budete osožní tomuto slovenskému národu. Aj ja som niekedy sedel v školských laviciach tak ako vy a veľmi sme si vážili prednášajúcich. Pán učiteľ to bol niekto, snažil sa do mojej kapustnej hlavy natlačiť čo najviac, aby som sa niečo naučil, aby som bol čo najosožnejší tomuto slovenskému národu.“

            Ďakujeme, pán Strmeň! Ďakujeme, drahí naši hostia!

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dnes, pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc, si žiaci 2.C našli malé útočisko na čítanie. Využili na to oddychovú zónu v budove školy. Aj takýmto malým zážitkom si budujú pozitívny vzťah k čítaniu a návšteve knižnice.

            Soňa Adamjaková a žiaci 2.C triedy

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - školské kolo

          • Do školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa prihlásilo 11 žiakov ôsmych a deviatych ročníkov. S náročnými úlohami sa všetci statočne popasovali. Olympiáda pozostávala z troch častí. Najprv museli zvládnuť test pozostávajúci z otázok zo všetkých jazykovedných disciplín, literárnych pojmov i čitateľskej gramotnosti. V druhej časti, nazvanej transformácia textu, ukázali svoje slohové a štylistické nadanie, v poslednej, najnáročnejšej časti, zoštylizovali vlastný príhovor na určenú tému, ktorý prednášali naspamäť. Všetky disciplíny žiaci zvládli a dokázali, že slovenčina je krásny jazyk. Porote dopriali neobyčajný umelecký zážitok pri predstavovaní jednotlivých originálnych príhovorov a predviedli i svoje komunikačné zručnosti.


            Školu bude v okresnom kole reprezentovať žiačka Radoslava Šperková 9.B triedy, ktorá získala najviac bodov. Úspešnými riešiteľmi školského kola sa stali: Ján Zamkovský (9.B), Deniel Kostka (8.A), Miriam Wansnerová (9.A), Samuel Krigovský (9.A), Tomáš Halčín (8.A), Andreas Jankura (8.B) a Lenka Filipová (8.B).
            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme a želáme veľa chuti do ďalších súťaží, Radke želáme veľa úspechov v okresnom kole.

            Mgr. N. Labusová

          • Privítala nás Belianska jaskyňa

          • Vo štvrtok 19.10. 2023 sa naši žiaci 9.A a 9.B triedy zúčastnili exkurzie do Belianskej jaskyne. Na viacerých prírodovedných predmetoch sa stretli s teoretickým vysvetlením vzniku krasových útvarov, teraz si ich mohli prezrieť naživo. Pre mnohých to bolo prvé skutočné stretnutie s jaskyňou, hoci takmer „za rohom“ máme prekrásnu kvapľovú jaskyňu.

            Veríme, že táto exkurzia bola obohacujúcim spojením vedomostí a estetiky v prekrásnom jesennom tatranskom prostredí.

            Ing. Antónia Pazerová, Mgr. Natália Labusová