• Plenárna a triedne schôdze RZ

          • Milí rodičia, zákonní zástupcovia detí!

            Srdečne Vás pozývame na plenárnu schôdzu rodičovského združenia, ktorá sa uskutoční dňa 25. septembra 2023 (pondelok) so začiatkom o 16:00 hod. v jednotlivých triedach našej školy. Triedy z budovy ŠJ budú rozdelené nasledovne:

            - 1.A bude spoločne v 1.B triede (zadná budova poschodie)

            - 2.B bude v počítačovej učebni 1 (predná budova poschodie)

            - 3.A3.B triedy budú v chemicko-biologickom laboratóriu (zadná budova v podkroví)

            - 4.A bude spoločne v 4.B triede (zadná budova prízemie)

            Plenárna schôdza bude prebiehať v triedach prostredníctvom školského rozhlasu, po nej budú triedne schôdze.

            Tešíme sa na Vašu hojnú účasť!

          • Rekonštrukcia a modernizácia tried

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rekonštrukcia a modernizácie tried.

            Aj počas týchto letných prázdnin sme pokračovali s rekonštrukciou a modernizáciou našich tried (túto rekonštrukciu a modernizáciu realizujeme už tretí rok po sebe). Po hlavnej budove školy sa nám podarilo z vlastných zdrojov (údržba budov) zmodernizovať všetky triedy a ŠKD v budove školskej jedálne.

            V triedach sa realizovalo:

            • kompletné vymaľovanie
            • výmena obkladov okolo umývadiel
            • výmena umývadiel
            • výmena zásuviek a vypínačov
            • výmena starých lámp za nové (úsporné)
            • oprava vešiakov
            • výmena lavíc a stoličiek za nové
            • výmena dverí

            Veríme, že dobre navrhnutý priestor pre vzdelávanie podporuje zdravie, zlepšuje výkon a vytvára pocit bezpečia pre učiteľov aj žiakov. A to je aj našou snahou.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na uvedených prácach a dúfame, že pri dostatku finančných prostriedkov budeme môcť pokračovať aj ďalej...

             

          • 13. september - Medzinárodný deň čokolády a Deň pozitívneho myslenia

          • Vedeli ste, že 13. septembra si pripomíname Medzinárodný deň čokolády a Deň pozitívneho myslenia?

            Medzinárodný deň čokolády je príjemný deň, pretože je oslavou najpopulárnejšej sladkosti  na svete. Čokoláda je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj.

            Na hodinách slovenského jazyka, čítania a matematiky si žiaci 1. a 2. ročníka spríjemnili „čokoládovými úlohami a pracovnými listami“.  Získali informácie o čokoláde, z čoho sa vyrába, aké druhy poznáme ale i aké sú naše obľúbené čokolády. Aké by to bolo rozprávanie o čokoláde, keby ju nemohli ochutnať! Každý z nás si priniesol svoju obľúbenú čokoládu a už sme degustovali – bielu, mliečnu, horkú, s hrozienkami, s karamelom...          Veľmi sme si pochutili. Bol to veľmi príjemný deň, pretože čokoláda je naša obľúbená maškrta.

            Zároveň sme oslávili aj Deň pozitívneho myslenia. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je zvýšenie povedomia ľudí o vplyve pozitívneho myslenia a optimizmu na zdravie a život človeka ako je predĺženie života, zníženie depresií, väčšia obranyschopnosť, lepší psychický a fyzický stav a podobne. My sme ho oslávili s úsmevom na tvári s čokoládou.

            Jedenie čokolády v nadmerných množstvách, ale môže viesť až k závislosti a ako sa hovorí všetkého veľa škodí, preto sa radšej snažme na kakaovej lahôdke pochutnávať s patričnou mierou.

            Mgr. Beáta Gotzmannová, 1. B

            PhDr. Petra Džerengová, 2. A

            Mgr. Michaela Čekovská, 2 C

          • Nezabudnite HLASOVAŤ...

          • Milí rodičia, zákonní zástupcovia, pedagógovia, milí žiaci!


            Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 13.9. o tom, ktorý z motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)
             

            Hlasovať môžete kliknutím na link pod textom: 

          • Začiatok nového školského roka 2023/2024

          • Čas letných prázdnin sa dnešným dňom definitívne skončil. Sme oddýchnutí, plní krásnych zážitkov, nových skúseností a priateľstiev. No i ten najpútavejší román má svoj začiatok a má aj koniec. A tak, aj my učitelia, aj vy, milí naši žiaci, sa po tomto krásnom čase znova stretávame. Začína nový školský rok a my veríme, že bude naplnením našich predsavzatí a plánov do budúcnosti.

            Už sa tešíme na krásne príbehy a zážitky z prázdnin, ktoré si dychtivo vyrozprávame. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na vás, milí naši prváčikovia, ktorí vstupujete do týchto krásne vyzdobených priestorov školy po prvýkrát. Veríme, že tu nájdete nových kamarátov a naučíte sa veľa, preveľa nových vecí a raz sa z vás stanú veľkí policajti, hasiči, lekári, športovci alebo kozmonauti.

            Ako povedal známy aktivista za ľudské práva a neskorší prezident Juhoafrickej republiky  Nelson Mandela: „Vzdelanie je najsilnejšia "zbraň", ktorú môžeme použiť, aby sme zmenili svet.“  A tu je namieste osloviť tých, ktorí sú už na tejto ceste deviaty rok. Milí deviataci, verím, že tento školský rok, posledný na našej škole bude pre Vás najkrajším a nezabudnuteľným. Držíme vám palce pri rozhodovaní sa „čo s načatým životom....“

            A vy, milí naši žiaci, verte nám, že svoju prácu robíme radi a s láskou a že každé vaše uznanlivé a chápavé gesto je pre nás najväčším ocenením našej nie vždy docenenej práce. Nech porozumenie a tolerancia sú našimi najmocnejšími spojencami na spoločnej ceste za vzdelaním.

            K tomu nám všetkým v novom školskom roku 2023/2024 prajeme len to najlepšie.

          • Poďakovanie dobrovoľníkom zo ZŠ M. R. Štefánika za Týždeň dobrovoľníctva

          • Týždeň dobrovoľníctva prináša rôznorodé dobrovoľnícke aktivity pre širokú verejnosť na celom Slovensku. Tento rok sa do tohto projektu zapojila aj naša škola. Heslom ročníka 2023 bolo ZAČNIME LETO DOBROM. Naši žiaci čistili okolie Belianskeho rybníka, aj vďaka materiálnej pomoci zo strany mesta, od odpadkov. Aktivita vznikla so zámerom poskytnúť deťom, mládeži, ale aj dospelým čisté a bezpečné prostredie pre realizáciu
            voľnočasových aktivít v blízkom okolí počas prázdnin.
            Popri dobrovoľníckej činnosti, kde sa posúvalo posolstvo dobrých skutkov z deviatakov k prvákom, sa žiaci spolu skvelo zabavili a obohatili o nové zážitky.  Po tomto dobrom skutku sa všetci vrátili domov s dobrým pocitom a úsmevom na tvári.
            Poďakovanie sa nám dostalo aj zo strany organizátorov, ktorí ocenili túto aktivitu, ktorou sa snažíme viesť naše deti nielen k ochrane prírody a nášho okolia, ale aj k nezištnému konaniu dobra v prospech nás všetkých.

          • Informácia pre stravníkov v školskej jedálni

          • Upozorňujeme všetkých záujemcov o stravu, že každý stravník sa musí prísť prihlásiť na stravu ku vedúcej ŠJ a vypísať Zápisný lístok pre stravníka. Bez toho nebude môcť dostávať teplý alebo "suchý" obed, ktorý sa bude podávať od 5.9.2023.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • OZNAM pre stravníkov v školskej jedálni

          • Spôsob prihlásenia sa na stravu:

            Všetci stravníci musia vyplniť a podpísať záväzný Zápisný lístok stravníka na stravovanie (Príloha). Zápisný lístok podáva zákonný zástupca žiaka vedúcej školskej jedálne v pracovných dňoch od 8:00 do 14:00 hod., dieťa sa samo nemôže prihlásiť.

            Prihlásiť dieťa na stravu je možné od 28. augusta 2023.

            Stravné pre žiakov I. a II. stupňa od septembra do decembra 2023 predstavuje:   

            Varené obedy   52 €   /t. j. 4 mes. x 8 € réžia + 20 € DEPOZIT/

            Suché obedy  12 €   /t. j. 4 mes. x 3 € réžia/

            Od 1.5.2023 štát poskytuje dotáciu na stravovanie pre žiakov, rodič prispieva na režijné náklady sumou 8 eur/mesiac, ktorá je určená VZN mesta zo dňa 9.3.2023. U viacerých súrodencov je možné splátku dohodnúť s vedúcou jedálne. Ak rodič zabudne odhlásiť dieťa zo stravy, stravné za obed mu bude stiahnuté z depozitu. Od januára 2024 budeme o ďalšej splátke rodičov informovať. Dieťa má nárok na obed len keď sa zúčastní vyučovania!

            Podmienky organizácie režimu stravovania a úhrady nákladov na stravovanie:

            -  Stravné je možné uhradiť prostredníctvom prevodného príkazu, cez internet banking, prípadne v hotovosti. Do správy pre príjemcu je nutné uviesť meno dieťaťa, platbu je potrebné zrealizovať do 25. dňa v mesiaci.

            -    Stravné zasielajte na č. účtu: SK30 0200 0000 0016 3548 5755.  

            -  V prípade neprítomnosti žiaka v škole je povinnosťou zákonného zástupcu odhlásiť dieťa zo stravy /osobne, deň vopred, telefonicky č. 052/4591378, 0911/893 796, e-mailom: nebusovabozena@gmail.com /najneskôr do 7:30 hod./

            Všetci stravníci musia v jedálni a jej blízkosti dodržiavať platný školský poriadok. V prípade nevhodného správania sa je možné stravníka zo stravovania vylúčiť.

            Strava sa začne podávať v utorok 5. septembra 2023 (v pondelok 4. septembra 2023 sa nevarí).

             

          • OZNAM ŠKD

          • V dňoch 31.8.2023 od 10:00 do 14:00 (štvrtok) a 4.9.2023 od 10:00 do 14:00 (pondelok) bude prebiehať zápis žiakov do školského klubu detí (ŠKD).

            Odporúčame rodičom stiahnuť si Žiadosť o prijatie dieťaťa do ŠKD (Príloha 1) a Zápisný lístok dieťaťa (Príloha 2), vyplniť ich doma a priniesť do školy, príp. si ich môžete vyzdvihnúť aj osobne u našich vychovávateliek v uvedených dňoch. 

            Činnosť ŠKD začína 5.9.2023.

            Cena za ŠKD - 10 eur/mesiac (40 eur za 1. polrok: september - december 2023, 60 eur za 2. polrok: január - jún 2024). Výška príspevku na úhradu nákladov za ŠKD je určená Všeobecne záväzným nariadením mesta č. 2/2022 zo dňa 14.7.2022.

            Vedenie školy

             

          • ZAMYSLENIE pred nástupom do školy

          • Škola sa čoskoro začne, tak si prosím sadnite so svojím dieťaťom na „5 minút“ a vysvetlite mu, že byť vysoký, nízky, bacuľatý, chudý, čierny alebo biely, nie je otázkou voľby. Že nie je nič zlé na tom nosiť každý deň tie isté topánky. Vysvetlite im, že použitý batoh nesie rovnaké sny (a knihy) ako nový. Naučte ich neposmievať sa z niekoho, pretože je „iný“ alebo nemá rovnaké možnosti ako ostatní. Vysvetlite im, že posmešky bolia, a že sa chodia do školy UČIŤ, NIE súťažiť.

            TY A JA MÁME ROVNAKÚ HODNOTU!

            VZDELÁVANIE ZAČÍNA DOMA...

            Rozprávajme sa so svojimi deťmi, buďme "prítomní", keď s nimi trávime čas, aby poznali svoju hodnotu a nehľadali ju v prekonávaní žiadnych viac či menej absurdných internetových výziev...

             

            ZDROJ: Anton Kračmer

          • Koniec školského roka 2022/2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Koniec školského roka 2022/2023.

            NAJ DEVIATAK...

            Na konci školského roka 2022/2023 sme vyhodnotili aj najlepšiu žiačku 9. ročníka za jej vzorný prístup, reprezentáciu školy počas jej celého štúdia, za jej správanie a vystupovanie, ktoré boli vzorom všetkým žiakom školy. 

            A teda, najlepšou žiačkou z 9.A triedy sa stala Paulínka Kostková, ktorej sme odovzdali hodnotnú poukážku TESCO.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy počas celých rokov strávených v našej škole.

          • ŠTEFÁNIKOV VŠEVEDKO – vyhodnotenie celoročnej súťaže

          • Aj v tomto školskom roku sme ocenili tých žiakov, ktorí predsa len urobili čosi naviac. 

            V rámci už piateho ročníka našej celoročnej súťaže ŠTEFÁNIKOV VŠEVEDKO boli ocenení žiaci: Johanka Tomasová, žiačka 4.A triedy a Samuel Krigovský, žiak 8.A triedy.

            Títo žiaci nás všetkých a našu školu reprezentovali v rôznych súťažiach, predmetových olympiádach a na mnohých iných akciách. Ďakujeme im za čas a energiu, ktorú vynaložili prevažne mimo vyučovania a vo svojom voľnom čase na prípravu. Naše poďakovanie patrí samozrejme aj učiteľom, pod  vedením ktorých tieto úspechy získali.

            Ceny im odovzdal pán Martin Kostka, ktorý zároveň kolobežku a bicykel do súťaže aj sponzorsky venoval.

            Ďakujeme mu a veríme, že táto tradícia bude pokračovať aj v ďalšom školskom roku.

          • Milí deviataci!

          • 30. júna 2023 sa vám ukončilo deväťročné základné vzdelávanie. Opúšťate naše  lavice. Každý z vás ide svojou cestou. Čaká vás štúdium na iných školách či príprava na zamestnanie. Boli ste dobrými deviatakmi s ochotou pomáhať učiteľom a išli príkladom mladším žiakom. Lúčime sa teda s vami a v mene všetkých vašich učiteľov vám prajeme veľa šťastia. Dúfame, že na roky strávené v našej škole budete s radosťou a láskou spomínať.

          • POĎAKOVANIE sponzorom školy

          • Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým rodičom, priateľom, známym i neznámym, firmám, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali a podieľajú na pomoci a podpore našej školy.

             

            1. Bicykle Kostka, Spišská Belá
            2. Marko Tatry – Veľkoobchod ovocia a zeleniny, Spišská Belá
            3. Remeslá Spišská Belá
            4. Kraf s.r.o. Spišská Belá
            5. Pán Jozef Kušmirek, Spišská Belá
            6. Lesy Spišská Belá
            7. Papiernictvo Naty, Spišská Belá
            8. B-MAX Šebest pekáreň, Ľubica
            9. MEGAS trade, s.r.o., Kežmarok
            10. KP Plus, Kežmarok
            11. Kníhkupectvo Alterego, Kežmarok
            12. Pán Székely – Mäsokombinát
            13. Zipsernet, Spišská Belá
          • Noc v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc v škole.

            V piatok 23. 6. sa žiaci 3.A rozhodli stráviť noc v škole. Pre deti to bol neopísateľný zážitok. Zrazu bola škola nielen miestom, kde sa žiaci musia učiť, ale aj miestom oddychu, zábavy. Večer sme si spestrili rôznymi športovými aktivitami v telocvični. Samozrejme, že športové aktivity dali zabrať všetkým, a tak prišiel rad na jedlo. Energiu sme si dobili výbornou pizzou.  Po dobrom jedle nasledoval večerný program. A ten bol naozaj pestrý. Žiaci predviedli svoje tanečné a spevácke výkony. Mohli sme vidieť gymnastické kreácie našej spolužiačky, vypočuť si  pútavé rozprávanie o živote psíkov. 

            Pevne verím, že si túto skvelú akciu zopakujeme aj budúci školský rok.

            Tr. učiteľka Monika Gurková

             

          • Vedomostný kvíz v 2.A

          • Prvouka, matematika, slovenčina či angličtina – jednoducho svet okolo nás a to, čo sme sa v 2. ročníku naučili.

            Žiaci 2.A triedy si dnes zmerali svoje sily či skôr vedomosti vo vedomostnom kvíze. Najskôr sme z každého zo štyroch kôl vybrali víťaza a tí sa potom stretli vo finále, kde ich čakalo viac ako 40 otázok pripravených v aplikácii Kahoot. Ich úlohou bolo zodpovedať otázky z celoročného učiva a aj pár chytákov. Vo finále po takmer celý čas viedol Nathan, ale nakoniec ho v posledných kolách zdolala so svojimi neomylnými a rýchlymi odpoveďami Esterka. O prvé priečky sa tak delia:

            1. miesto Esterka Paľko,
            2. miesto Nathan Greňa,
            3. miesto Marko Pacolt.

            Víťazom blahoželáme a ďakujeme žiačkam 9.A triedy za pomoc pri realizovaní kvízu.

            Tr. učiteľka 2.A triedy K. Čížiková

          • Vyhodnotenie triednej súťaže Štefánikov knihomoľ

          • O tom, ako veľmi je potrebné viesť deti k čitateľskej gramotnosti a čítaniu s porozumením nás každoročne presviedčajú výsledky testovania deviatakov. K zdokonaľovaniu techniky čítania veľmi významne prispieva i mimočítankové čítanie. Keďže deti sú tvory súťaživé, tak sme vyhlásili triednu súťaž o najlepšieho čitateľa Štefánikov knihomoľ.

            Pravidlá súťaže boli veľmi jednoduché: každý, kto prečíta akýkoľvek text / knihu mimo čítanky, poznačí si jeho názov a autora do čitateľského denníka. Tento zápis mu podpíše rodič (starý rodič). 

            Na konci každého štvrťroka sme vyhlásili troch najlepších čitateľov, ktorí získali malé drobnosti. V celoročnom hodnotení sa žiaci 2.A triedy umiestnili takto:

            1. miesto: Natalia Ann McArthur,

            2. miesto: Sofia Paľonderová,

            3. miesto: Nathan Greňa.

            Maťko Palguta si získal svojimi ilustráciami obdiv celej triedy. Žiaci si domov v piatok odnesú knižné výhry.

            Pevne veríme, že s podporou rodičov sme prebudili stratený záujem detí o knihy a svet v nich ukrytý. 

             

            Katarína Čížiková - tr. učiteľka 2.A triedy