• Po stopách našich predkov - Dr. Michal Greisiger

          • V mesiaci december sme si čítali a veľa dozvedeli o Dr. Michalovi Greisigerovi. Dočítali sme sa mnohé zaujímavé veci. Zistili sme, že sa narodil 25.12.1851. V našom meste je jeho múzeum, tak sme sa ho vybrali navštíviť. Múzeum Michala Gresigera bolo otvorené v roku 1994. Približuje život a činnosť polyhistora a mestského lekára zo Spišskej Popri práci mestského lekára sa Greisiger venoval skúmaniu flóry a fauny Spiša a archeologickým výskumom v regióne. V expozícii sa vystavujú doklady o jeho vedeckých záľubách, je tu pôvodný nábytok a nástroje z jeho lekárskej ordinácie. Dr. Michal Greisiger bol lekárom, polyhistorom, ale počas svojho života sa venoval najmä prírodovedeckým disciplínam.

            Návšteva múzea nám ukázala skromného obetavého človeka s krásnymi charakterovými vlastnosťami. Aj v dnešnej dobe je nám veľkým príkladom. Našu návštevu priblížime aj našim spolužiakom základnej školy.

            PaedDr. Marta Vlachová

          • Miss bábika - školské kolo

          • 6. december sa niesol nielen v duchu mikulášskej nádielky, ale aj súťažou Miss bábika, ktorú si pre žiačky 1. a 2. ročníka pripravili pani učiteľky. Dievčatá bábikám zaspievali uspávanky a ukázali svoj talent aj pri spievaní ľudových piesní. 

            V súťaži sa umiestnili nasledovne:

            I. ročník:

            1. miesto: Alexandra Stupáková

            2. miesto: Emka Kačmarčíková


            II. ročník:

            1. miesto: Simonka Suchanovská

            2. miesto: Karin Pirožeková

            3. miesto: Dianka Lojeková


            Cenu poroty získal Jožko Neupauer.


            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a prajeme im veľa šťastia v obvodnom kole!


            Katarína Šromovská Kováčová

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok/Giving Tuesday

          • Poďakovanie

            Srdečne by sme sa chceli poďakovať rodičom a deťom, ktorí sa nezištne  zapojili do zbierky pre domovy dôchodcov,  do akcie s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“.
            Je neuveriteľné, že v priebehu tak krátkeho času sme  dokázali vyzbierať obrovské množstvo krabíc plných „lásky“. Boli sme všetci veľmi milo prekvapení empatiou Vašich detí a samozrejme aj Vás, rodičov, ktorí ste v týchto neľahkých časoch nezabudli na tých najzraniteľnejších – našich starkých. Dúfame, že láska a porozumenie, ktoré naše deti prejavili teraz, ich budú sprevádzať aj naďalej. ĎAKUJEME.

            Radi by sme sa poďakovali aj všetkým našim učiteľom, pani vychovávateľkám, asistentkám a nepedagogickým zamestnancom, ktorí sa pre zmenu zapojili do akcie Giving Tuesday. Giving Tuesday sa koná každoročne v utorok po Dni vďakyvzdania v USA. Je odpoveďou na nákupný ošiaľ počas Black Friday a Cyber Monday, známych už aj na Slovensku. Giving Tuesday je dňom, kedy sa šíri dobro a nezištné dávanie. Komukoľvek, kdekoľvek a akokoľvek. 

            Dúfame, že sme našou zbierkou trvanlivých potravín pomohli  rodinám v našom meste v tejto neľahkej dobe.

            Vedenie školy

          • Tretiaci recitovali Mikulášovi

          • Každý rok sa 6. decembra rozžiaria detské očká radosťou a prekvapením. Sviatok sv. Mikuláša patrí medzi najobľúbenejšie sviatky vôbec a nebolo tomu inak ani tento rok. Do Spišskej Belej zavítal sv. Mikuláš aj so svojimi pomocníkmi - anjelmi. Naši tretiaci si pre nich pripravili zopár básničiek. Mikuláš ich odmenil sladkými balíčkami. 

            Katarína Čížiková

          • „Mikuláš obdaroval nielen deti našej školy, ale zavítal aj medzi našich škôlkarov“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

            Celý kraj sťa striebro svieti.

            Príď, Mikuláš, prosia deti.

            Chytro sadaj na sane, v školičke ťa čakáme.

            Ponáhľaj sa medzi nás.

            Každý rok je v našej škole tradíciou na sviatok svätého Mikuláša, že sa deviataci podieľajú na vytvorení radostnej mikulášskej atmosféry. Ani dnes, 6. decembra, tomu nebolo inak. Našu školu navštívil Mikuláš, ktorý postupne navštevoval   triedy 1. stupňa, aby obdaroval každého žiaka. Spolu s anjelmi a čertíkmi našich žiakov trošku preverili, či sa učia a poslúchajú. Žiaci  privítali Mikuláša peknou básničkou, pesničkou alebo modlitbičkou. Ani žiaci na 2. stupni to dnes nemali ľahké, museli Mikulášovi tiež dokázať, že si darček zaslúžia.

            Po obdarovaní žiakov našej školy sa Mikuláš spolu s anjelmi a čertíkmi presunul do materskej škôlky, kde ich už čakali nedočkaví škôlkari. Deti pozorne počúvali rozprávanie Mikuláša o jeho dlhej ceste – ceste s darčekmi. Ak si ich chceli zaslúžiť, zaspievali Mikulášovi piesne, zarecitovali básne. A naozaj – každé dieťa bolo odmenené krásnym darčekom. Deti odchádzali s balíčkami, no hlavne s rozžiarenými očami a srdiečkami naplnenými šťastím zo stretnutia s túžobne očakávaným Mikulášom.

            Veľká radosť zavládla v detských dušiach, budú to pre mnohé deti nezabudnuteľné zážitky. Mikuláš však nezabudol ani na učiteľov, asistentky, vychovávateľky, uja školníka, tety upratovačky, tety kuchárky a aj na naše ekonómky. Bolo to veľmi milé stretnutie a všetci dúfame a veríme, že sa bude opakovať aj o rok. Ďakujeme Mikuláš!

            Veru, už sa nám to tu začína „zvianočnievať“. A práve teraz je ten najlepší čas zamyslieť sa nad zmyslom týchto tradícií, aby sa z nich nevytratilo čaro a láska... Deň sv. Mikuláša vniesol medzi školské lavice prvý silnejší vánok sviatočnej adventnej nálady, ktorá na našej škole panuje už od začiatku adventu a vyvrcholí vianočnými sviatkami. Ďakujeme Mikuláš, že si strávil s nami tento predvianočný čas.

            Milí naši žiaci, rodičia a učitelia, želáme Vám, aby sa Vám v tomto predvianočnom zhone podarilo trošku spomaliť, myslieť viac jeden na druhého a spomenúť si na tých, ktorí potrebujú naše milé slovo, či chvíľku pozornosti. Užite si tieto vzácne chvíle v pokoji a s úsmevom na perách...

            Ďakujeme našim štedrým sponzorom:

            1. Lusja, s.r.o. Ružomberok

            2. Megas trade, s.r.o. Kežmarok

            3. Marko Tatry Spišská Belá

            4. Naty papiernictvo Spišská Belá

            5. Pán Kušmirek Spišská Belá

            6. Kamiko - hygiene, s.r.o. Banská Bystrica

             

          • Prvé dotyky s vedou

          • Prvé dotyky s vedou na hodinách fyziky pocítili šiestaci, keď si nielenže vyrobili vlastnú pomôcku na meranie, ale svoje meranie dokázali aj poriadne zapísať a vyhodnotiť. Pomocou takýchto príťažlivých aktivít sa pre nich fyzika nestáva postrachom, ale prostriedkom na zábavné odhaľovanie podstaty vecí, javov a dejov v ich každodennom živote.

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • Už každoročne sa v našej škole stretávajú žiaci, pre  ktorých je angličtina nielen povinným vyučovacím cudzím jazykom, ale majú k nej oveľa bližší vzťah a radi si preveria svoje vedomosti súťaživou formou. Nebolo tomu inak ani v tomto školskom roku.

            Dňa 27.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Olympiáda v anglickom jazyku. Ide o postupovú súťaž pre talentovaných žiakov, ktorí svoje schopnosti a jazykové zručnosti rozvíjajú nielen na hodinách anglického jazyka, ale aj vo svojom voľnom čase. Tohtoročného kola sa zúčastnilo 22 žiakov 5. – 9. ročníka, ktorí súťažili v dvoch kategóriách:

            1A –  žiaci 5. – 7. ročníka  

            1B –  žiaci 8. – 9. ročníka

            Žiaci obidvoch kategórií  súťažili v písomnej a ústnej časti. Písomná časť pozostávala  z testov zo slovnej zásoby, gramatiky, čítania s porozumením a posluchu s porozumením.V ústnej časti súťažiaci museli využiť aj svoju fantáziu a vytvoriť príbeh na základe obrázku. Umiestnenie žiakov v jednotlivých kategóriách bolo nasledovné:

            1A

            1. Mia Repelová
            2. Filip Olekšák
            3. Liana Cehulová a Adrián Bukovský

            1B

            1. Maximilián Morozov
            2. Karina Krempaská
            3. Miriam Wansnerová

            Keďže ide o postupovú súťaž, víťazi jednotlivých kôl – žiaci na prvých miestach, postupujú do obvodného kola, ktoré sa bude konať po Novom roku.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť. Víťazom gratulujeme a prajeme im veľa úspechov v obvodnom kole.

             

            Veronika Mikulášiová, Diana Praženicová, Katarína Čížiková

             

          • Štefánikov knihomoľ

          • O tom, ako veľmi je potrebné viesť deti k čitateľskej gramotnosti a čítaniu s porozumením nás každoročne presviedčajú výsledky testovania deviatakov. K zdokonaľovaniu techniky čítania veľmi významne prispieva i mimočítankové čítanie. Keďže deti sú tvory súťaživé, tak sme pre veľký minuloročný úspech opäť vyhlásili triednu súťaž o najlepšieho čitateľa - Štefánikov knihomoľ.

            Pravidlá súťaže sú veľmi jednoduché: každý, kto prečíta akýkoľvek text / knihu mimo čítanky, poznačí si jeho názov a autora do čitateľského denníka. Tento zápis mu podpíše rodič (starý rodič). 

            Aby sme žiakov povzbudili k čítaniu, tak súťaž priebežne vyhodnocujeme. Umiestnenie žiakov:

            1. miesto: Natalia Ann McArthur (najhrubšia kniha, ktorú naša Tali prečítala, mala presne 771 strán),

            2. miesto: Nathan Greňa,

            3. miesto: Danielka a Noemi Pavličkové, Samko Fudaly.

            Žiaci si dnes domov odniesli milé drobnosti. Najviac nás však teší skutočnosť, že s podporou rodičov sme prebudili stratený záujem detí o knihy a svet v nich ukrytý. Rozčítala sa nám takmer celá trieda. :o)

            Katarína Čížiková - tr. učiteľka 3.A triedy

          • Ďalší kôš v škole!

          • Na Slovensku sa ročne predá viac ako 3 milióny zubných kefiek CURAPROX. Tie po použití skončia na skládkach alebo v spaľovniach odpadov. Strácame tak druhotné suroviny, ktoré sa dajú využiť na výrobu iných plastových výrobkov. Preto firma CURAPROX zbiera použité zubné kefky. Následne z nich vyrába koše na triedený zber odpadu, ktoré daruje slovenským školám. Nám sa opäť podarilo vyzbierať viac ako 100 použitých zubných kefiek. Za 100 vyzbieraných zubných kefiek dostane každá škola 1 kôš. A tak nám v škole pribudol jeden ďalší!

            Kefky zbierame aj naďalej. Zberné koše na ne nájdete v každej budove našej školy. Okrem CURAPROX kefiek zbierame aj kefky iných značiek.

            Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom, učiteľom, ktorí priniesli kefky do školy a nevyhodili ich do odpadkového koša. 

            Katarína Čížiková

             

          • Okuliare pre Afriku zbierame aj naďalej

          • Žiaci našej školy sa tento školský rok opäť zapojili do projektu Okuliare pre Afriku. Rozhodli sme sa darovať okuliare tým, ktorí ich naozaj potrebujú. Vedeli ste o tom, že napr. v takej Keni stoja okuliare ročný plat? Vyzbierali a poslali sme doteraz viac ako 100 okuliarov poštou organizácii, ktorá okuliare vyčistí, premeria a odošle tým, ktorým pomôžu. V zbieraní pokračujeme ďalej... Balík budeme posielať až v júni, takže sa potešíme všetkým prineseným okuliarom. Pozor! Nezbierame slnečné okuliare ani puzdrá na ne! Nepotrebné okuliare môžete odovzdať svojim tr. učiteľom.

            Ďakujeme všetkým rodičom, žiakom i učiteľom, ktorí sa do tejto zbierky zapojili a tak pomohli k lepšiemu zraku tým, pre ktorých sú okuliare veľmi vzácnou a nedostupnou zdravotníckou pomôckou.

            Katarína Čížiková

          • Elektrostavebnice na hodinách techniky

          • Vzdelávacia stavebnica Boffin 750 je určená nielen hravým žiakom. Stavebnica poskytuje pútavým spôsobom predstavu o zapájaní základných elektrických obvodov.  

            Stavebnicu je možné pripojiť k PC a zostaviť ďalšie projekty (spolu 750 projektov) pomocou programu, ktorý je na stiahnutie na https://boffin.cz/podpora 

            Otvára sa tu možnosť vymyslieť a zostaviť si vlastné projekty. A to je práve to, čo chcem dosiahnuť, viesť žiakov k samostatnosti, samozrejme, pod vedením kvalifikovaných učiteľov. 

            Mgr. A. Šimšajová

          • NOC v škole

          • Piatková noc bola pre nás, žiakov 6.A, neobyčajná. A to nie len preto, že snežilo, ale najmä preto, že sme ju strávili v škole.   

            Do školy sme prišli až po zotmení, pripravili sme si miesta na spanie a spolu s triednou pani učiteľkou sme sa vybrali na pizzu do neďalekej pizzerie. 

            S plnými bruškami sme sa vrátili do školy a tešili sa na náš spoločný  večer. Naša trieda sa v priebehu večera zmenila na kozmetický /kadernícky salón a neskôr na herňu/ ihrisko. Po zábavnom večeri sme si urobili pukance a spoločne pozerali film. Niektorí z nás počas filmu aj zaspali, no ostatní nechceli, aby táto noc skončila, a tak potichučky debatovali do skorého rána. 

            Noc v škole sa nám všetkým veľmi páčila a tešíme sa na ďalšie spoločne strávené večery. 

            Trieda 6.A a triedna p. uč. Praženicová

          • Záložka do knihy spája školy

          • Do  projektu Záložka do knihy spája školy  sa do 31. 10. 2023 prihlásilo 1 180 škôl s celkový počtom 134 008 žiakov, a to z Českej republiky 481 škôl s 45 637 žiakmi a zo Slovenskej republiky 699 škôl s 88 371 žiakmi. Sme radi, že medzi nimi bola aj naša škola. Z partnerskej školy z Českej republiky sme dostali balíček plný pekných záložiek, ktoré si dnes deti odniesli domov. 

            Všetkým výtvarníkom z 1. stupňa veľmi pekne ďakujeme za spoluprácu.

            Katarína Čížiková

             

          • Tretiaci vo Face clube

          • V utorok, 21.11. 2023, sa žiaci 3.A a 3.B triedy zúčastnili vo Face Clube prednášky a zaujímavých aktivít na tému škodlivosti návykových látok. Zahrali si rôzne komunitné hry, zrelaxovali sa počúvaním príbehu a vymaľovali pekný obrázok. Aktivity upútali pozornosť detí, dozvedeli sa veľa informácií o škodlivosti fajčenia či pitia alkoholu a s nadšením sa zapájali aj do diskusie.

            Katarína Šromovská Kováčová

          • Beseda s vojnovým veteránom plk. v. v. Ing. Jozefom Ulianom, Csc.

          • Dňa 22.11.2023 nás poctil svojou návštevou pán Ing. Jozef Ulian, CsC., vojnový veterán  a plukovník vo výslužbe. Vykonával veliteľské funkcie v elitnej protilietadlovej raketovej brigáde stálej pohotovosti Západného vojenského okruhu. Prispel k úspešnej misii OSN v Chorvátsku a koordináciou civilno-vojenských vzťahov zlepšenia postavenia Slovákov žijúcich v bývalej Juhoslávii. Je spoluautorom knihy Spomienky z vojenských misií.

            Pána plk. sme privítali na úvod prednesenou básňou od Petronely Mačičákovej z 8. A triedy, napísanej od kanadského vojenského lekára Johna McRaeho. V rámci kultúrneho programu predviedli tanec žiaci a žiačky z 2. A triedy. Pán Ulian žiakov srdečne privítal s nádejou, že možno medzi nimi sú budúci vojaci alebo vojačky. Porozprával o svojom pôsobení v OSN. Žiaci dostali priestor na otázky, ktorých bolo neúrekom. Dozvedeli sa o tom, kto je veterán, prečo je vojna, kto bol kapitán Ján Nálepka, kto bol partizán...

            Na záver sme sa poďakovali, odovzdali menší darček a veríme, že sa stretneme niekedy nabudúce s touto milou, srdečnou a úprimnou osobnosťou.

            PhDr. Petra Džerengová, Mgr. Beáta Gotzmannová, Mgr. Monika Gurková, Mgr. Michaela Čekovská

          • Beseda s preventistom PZ SR kpt. Ženčuchom na tému "Trestnoprávna zodpovednosť maloletých a mladistvých"

          • Dňa 22.11. sa žiaci 9.A a 9.B zúčastnili besedy s preventistom policajného zboru kpt. Milanom Ženčuchom na tému "Trestnoprávna zodpovednosť maloletých a mladistvých", ktorú pre nás pripravilo vzdelávacie centrum Pôjd. Pán policajt preventista vysvetlil tému trestnoprávnej zodpovednosti. Zaujímavo rozobral možné následky zneužívania alkoholu, cigariet, drog. Pútavo vysvetlil aj následky nevhodného správania v školskom prostredí, predovšetkým šikanovania a kyberšikanovania. Beseda bola prínosná a my dúfame, že si žiaci odniesli nové poznatky a že sa v reálnom živote týmto problémom budú vyhýbať.

            Mgr. Slávka Varšová

            Koordinátor vzdelávacieho centra 

          • Svetový deň dobrosrdečnosti v ŠKD

          • Dňa 13. novembra 2023 sme si v školskom klube detí pripomenuli Svetový deň dobrosrdečnosti. Porozprávali sme sa o význame tohto dňa a vysvetlili sme si, prečo je dôležité konať dobro a byť dobrým človekom. Zaspomínali sme si na všetky naše dobré skutky a inšpirovali sme sa ku konaniu ďalších krásnych dobrých skutkov, pretože dobra vo svete nie je nikdy dosť  :)

          • 17. NOVEMBER – nezabúdajme a pripomínajme!!!

          • 17. november je jeden z najvýznamnejších dní, aké si v našej spoločnosti pripomíname. Je dňom štátneho pokoja, čo pre študentov predstavuje deň voľna. 17. november je spomienkovým dňom „Nežnej alebo Zamatovej revolúcie“dňom boja za slobodu a demokraciu.

            Priniesla začiatok konca totality na Slovensku a jeho prevrat v demokratickú spoločnosť.

            Iniciátormi Nežnej revolúcie boli študenti, ku ktorým sa pridali najprv herci a divadelníci a postupne ostatné skupiny obyvateľstva.

            Je dôležité si byť týchto historických udalostí vedomí, pripomínať si ich a vzdať im patričnú pamiatku.

            ĎAKUJEME všetkým tým, ktorí prejavili odvahu bojovať za slobodu.

          • Po stopách našich predkov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Po stopách našich predkov.

            Trieda 8.B sa vybrala po stopách našich predkov mesta Spišská Belá. Cieľom bolo rozšíriť si vedomosti o spôsobe života.

            Najprv sme v literatúre hľadali poznatky. Zistili sme množstvo informácií o osídlení, území, polohe, rôznorodosti náboženstiev, spôsobe obliekania, čo jedli a chovali, ako sa zabávali.          

            Získané vedomosti sme sa rozhodli priblížiť aj svojim spolužiakom. Život bol ťažký, ale tradície a zvyky spestrovali každodenný život v každom ročnom období.

            Preto sme dňa 14.11.2023  pripravili výstavu s prednáškou na tému: Potraviny a jedlá našich predkov.

            Po úvodnom vstupe sa žiaci dozvedeli množstvo informácií o kultúre, zvykoch, tradíciách jedál. Ako si pestovali, spracovali a vyrábali  jedlá z obilnín, strukovín, mlieka, zvierat. Na praktických ukážkach sme si ukázali zakladanie kapusty, uskladňovanie zeleniny, výrobu produktov z obilnín (ovsené vločky, krúpy), čajov, medu, zberu plodín, sušení húb, spracovanie ovocia, lekváru, džemu, sirupu, ale aj nápojoch - výrobe piva, muštov, sirupov a pálení pálenky, výrobe syra, masla, konzervovaní mäsa. Spomínali sme ročné obdobia. Jedlá počas sviatkov a bežných dní. Obrábanie pôdy či chovanie zvierat spojené s príhodami. Ako sa stravovali a čo nosili deti na desiatu do školy. Ochutnali sme aj chlieb s masťou a cibuľkou, oplátky s medom, syr, klobásu či slaninu. Prednáška bola obohatená o porovnanie minulosti a súčasnosti. Prednáška mala úspech. Otázok a odpovedí bolo veľa. Pre veľký záujem o minulosť našich predkov pripravíme prednášku opäť na inú tému. Už teraz sa tešíme...

            PaedDr. Marta Vlachová